www.snlp.ro Web analytics

Spray cu piper! Pericolul din penitenciare scapa pe strazi

Campania „Sus mainile!” pentru votarea de initiative legislative care vor goli penitenciarele inainte de a se fi investit un leu in imbunatatirea conditiilor de detinere, produce legi pe banda. Tinem minte pedepsele alternative care apareau acum un timp ca o gluma pentru cat de pregatita e Romania sa gestioneze asa ceva (inchisoarea de weekend, munca in folosul comunitatii, bratari electronice). Ei bine, legea se va adopta maine!

Dar asta nu e tot! Mai avem si o serie de modificari ale codului penal si ale codului de procedura penala, care reduc simtitor stresul resimtit de infractori dupa savarsirea unor fapte penale. Reamintim: 100.000 de condamnati la pedepse neprivative de libertate incepand cu anul 2013, mii de detinuti care beneficiaza de remedii compensatorii (zile castig pentru conditii necorespunzatoare de detentie), recompense in bani pentru cei care nu au beneficiat de remedii.

Campania „Sus mainile!” pentru golirea penitenciarelor (actualizare):

 • PL-x nr. 456/2017Proiect de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate
 • PL-x nr. 469/2017Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art.587 din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penal, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal
 • PL-x nr. 553/2017Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

De la momentul depunerii in parlament, ca initiative legislative si pana la votul final, proiectele au inregistrat modificari semnificative, avizele/rapoartele fiind in curs de publicare pe pagina Camerei deputatilor. Mass-media a informat cu privire la aceste modificari (link1 link2). Cum ar fi acest text prin care bratara devine o optiune, dar pedeapsa la domiciliu se mentine: „măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică„.

Guvernul Romaniei a criticat proiectul de lege privind pedepsele alternative semnaland anumite suprapuneri si contradictii legislative, aratand faptul ca apar cheltuieli nejustificate pentru un numar mic de persoane vizate. Investitiile in conditii de detentie se vor comuta in costuri absurde cu constructia unor centre pentru inchisoarea de weekend. Dar acestea sunt detalii, Campania „Sus mainile!” aduna voturi pentru/de la infractori. Modificari semnificative apar si la regimuri insa despre acest aspect – detaliat, in articolul urmator in care vom vorbi si despre vinovatia cel putin pasiva a Ministerului Justitiei pentru acest dezastru.

Maine, nestingherite si la pachet, doar usor coafate in procesul legislativ, cele trei proiecte vor fi adoptate in plenul Camerei deputatilor (for decizional).  Singura reactie energica ar putea veni de la sindicate; strada s-a linistit; a #rezistat ce a #rezistat... Dar un protest sindical in penitenciare, pe tema „mai lasati-ne si noua detinuti” ar fi penibil. Sa-i lasam sa umble liberi! Deci, sah mat la… societatea romaneasca! Stocurile de spray cu piper trebuie reimprospatate rapid.

foto – Sidney Morning Herald

 

25 COMMENTS

 1. Statut nu avem,sindicatele nu mai zic nimic de asta,ministrul TT ne minte ca pe ultimii fraieri,guvernantii dau legi pe banda rulanta pt incurajarea infractionalitatii,poporul este calm si supus iar noi muncim ca prostii ore suplimentare si speram in mai bine.
  In ce dracu de tara traim fratilor?
  Urmatoarea etapa este injumatatirea randurilor angajatilor si scoaterea sistemului din siguranta nationala.
  Daca n-o fi asa…………….
  Va saluta cu respect,un coleg de arme sidicalist.

  • Problemele salarizarii, incercarile continue de atac chiar in inima sistemului de aparare (vezi inecrcarea pnl-istilor de a impune finantare prin intermediul politicului in unele unitati), unele drepturi pentru care unii nu s-au sinchisit sa le acorde decat prin interventia sindicala si alte aspecte care ne surprind in permanenta prin inventivitatea politicului, au facut ca alte probleme gen statut sa decalibreze atentia insa NICIODATA nu s-a pus problema uitarii. Foarte curand se va relansa „atacul” sindical. Doar momentul si tema va fi esentiala. Dupa cum spunea si Stefan Teoroc, nu putem iesi totusi in strada pentru faptul ca ne pleaca detinutii din puscarii, nu? Suntem intr-o alta paradigma, destul de interesanta dealtfel si nu stam cu ochii inchisi.

  • pana la injumatatirea randurilor am mai pus 1000 in plus 🙂
   iar statutul vine si el / i-a trebuit lui Tudorel Institut / depasim si asta

 2. Despre sporul de 50% pt.lucrari de excepție etc.nu se mai spune nimic.Trece și trimestrul 2 .Dle Teoroc aveți informatii

  • Avem legea salarizarii pentru care trebuie emise norme pentru apliarea sporurilor in sistem, sporul de 50% fiind printre acestea. Ordinul de ministru este la MJ ! In noul ordin vom regasi si noutatile in privinta acordarii acestui spor.

  • da / e la semnat / intarzierea culmea faciliteaza scoaterea posturilor la concurs / inca nu este impact financiar pe 50%

 3. D-le Teoroc cum va fi din 01 01 2019 odata cu aplicarea si la noi a noii legi de salarizare ? Vom avea aceeasi soarta cu sporurile ca si cei din sanatate? Adica avem sansa sa scada veniturile? A facut cineva o simulare sau ne trezim in luna februarie 2019 cu surprize? Eu cred ca daca se constata ca vor fi probleme de pe acum treb sa ridicam problema si sa se gaseasca solutii acum cand se cauta si pt cei din sanatate!!

  • daca aplicarea legii cadru ar fi generat scaderi ele s-ar fi produs din februarie 2018

 4. Încet ,încet se golesc pușcăriile de condamnați.O sa ajungem sa fim mai multi angajați decât deținuți.Oare ce mai urmează???

  • Dar acum nu sunt inca plafonate sporurile la 30%. Din 01 01 2019 vor fi si atunci sa nu apara problemele. Imi cer scuze daca nu sunt bine informat.

   • ba da / sunt plafonate din 2010 / avem un singur spor – pericolul / restul sunt majorari sau sume compensatorii

 5. Eu cred că pt castigarea drepturilor noastre ar trebui sa facem exact ca cei din Sănătate,peste ei la Guvern.Altfel nu vom obtine nimic. Isi bat joc de noi ,muncim ore pe gratis. De orele suplimentare lucrate până acum ce se mai aude?
  Cu tot respectul!!!

  • se vor plati cu incepere din aprilie / deci prima serie peste 60 zile – la salariul din 10 iulie / urmeaza un OMJ in sensul asta

  • Stati linistit!!
   Daca nu beneficiaza recidivistii, faptele fara violenta , coruptii si cei care nu au rapoarte de incident ,cred ca se aduna vreo 100-150 de beneficiari……

 6. Probabil ca e mai bine sa fii infractor! iar cei „curati’ ar trebui sa suporte….. ca sunt minoritari. Deci, exceptia devine regula si regula exceptie. Vrem altceva?

 7. Bataie de joc. Ministru face cum vrea el, nu poate nimeni sa l mai opreasca. Statutul nici anul acesta nu va merge la parlament, din nou sta prin sertar la Tudorel.

 8. Foarte bun articolul dar ce facem cu o reacție foarte puternică din partea sindicatelor. Vă reamintesc că ultima reacție adevărată a sindicatelor a fost cea cu salariul de merit. Restul doar acțiuni nesemnificative.

  • te contrazic / 2009 miting de 1000 de participanti la MJ care a schimbat total parametrii dialogului in sistem / 2015 miting SNLP de 500 de pers la Mj / apoi miting la ANP / au fost / si vor mai fi / insa momentul si tema sunt decisive / iar acum tema care ar fi, pe problema golirii penitenciarelor / eram obisnuiti sa strigam ca vrem bani dotari oameni si conditii bune de munca / acum… vrem detinuti!?

   • Vrem respect din partea guvernanților. Dacă se grăbesc să îmbunătățească condițiile deținuților cred că nu cerem prea mult dacă la fel ar fi şi pentru personal. Ex. Cel puțin 4m pătrați ptr fiecare lucrător. Achitarea drepturilor restante-plata orelor suplimentare, etc. Cineva trebuie să vină cu statistici reale şi să explice guvernului că liberarea mai rapidă a deținuților creşte infracționalitatea. Simplu de tot. Doar investițiile masive în sistem rezolvă supraaglomerate. Încă o dată numai protestele masive mişcă sistemul. Restul sunt poveşti.

    • De acord cu marile investitii insa au nevoie de bani. Din cate observam s-au specializat deja pe golirea puscariilor. E mult mai simplu decat sa gandeasca o strategie pe termen scurt si mediu pentru aceste investitii. Daca as opina strict personal, as spune ca este un atac fara precedent la normele de bun simt si cele care fac ca un stat sa fie respectabil. Lipsa acestor strategii reale de investitie in penitenciare coroborat cu dorinta acerba de a-si indeplini obiectivele politice (asta insemnad multi bani de la buget) duce inspre umilirea normelor de conduita, inspore notiunea ca „mai bine infractor decat cetatean onest”. Un alt aspet pe care multi nu-l iau in seama, mai ales dupa adoptarea legii care permite puscaria la domiciliu sau in weekend, e acela ca va creste demential numarul an-urilor ! Orice infractor de drept comun sau chiar si mai „stilat” vor apela la persoane aflate in nevoie pentru recunoasterea faptelor acestora. Cunoscatorii stiu despre ce vorbesc…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)