www.snlp.ro Web analytics

SNLP: Politia Penitenciara si Ana Birchall plus cateva detalii – partea a II-a

Pe foarte scurt, in privinta Statutului politistilor de penitenciare, Ana Birchall a vrut si a inchis jocul in favoarea noastra, exact in modul si in intervalul de timp asumat si promis. Nu ne vom intoarce prea departe cu povestea. Ne oprim la Tudorel Toader care a preluat mandatul de ministru al justitiei in februarie 2017 si a descoperit ca are penitenciarele in subordine, la distanta de 6 luni. Statutul politistului de penitenciare era finalizat si astepta doar un ministru care sa-l sustina la nivel de guvern si sa-l impinga ca proiect legislativ in Parlament. Ardea camasa pe noi sa iesim din aceasta incertitudine, insa dom’ profesor Toader a zis ca… se apuca de studiu.

Si l-a studiat cam un an, pana a depus in Parlament ceva doar de el stiut, un proiect care nu a fost convenit si nici agreat cu sindicatele. Am citit din mers proiectul decis de ministrul Toader si apoi ne-am aruncat in comisiile din Senat si din Camera deputatilor ca sa indreptam ce se mai putea. Insa, pe fondul unor asperitati, din Senat proiectul a iesit si mai sifonat, chiar cu pericole mari strecurate in continutul sau. Am apelat la Tudorel Toader insa acesta a ales un demers in stilul sau. A depus la Parlament o serie de amendamente fara a le discuta cu noi. Statutul a ajuns in ultima etapa inainte de vot, la Comisia juridica din Camera deputatilor si acolo a intepenit.

Peste politistul de penitenciare a trecut si vacanta parlamentara, apoi in aprilie 2019, Tudorel Toader a pierdut sprijinul politic si s-a tot dus. Statutul nostru parea abandonat si se profila pierderea anului legislativ 2019. Ana Birchall a primit un mandat interimar si am inceput o noua relatie de dialog cu MJ. Noul ministru desi doar interimar, a spus clar ca vrea sa ajute si s-a mentinut in contact permanent cu presedintele SNLP. Principala problema era bugetul si intrucat ne aflam in pline proteste sindicale, solutionarea situatiei bugetare a fost prioritizata astfel incat Ana Birchall a organizat rapid o intalnire la Guvernul Romaniei, cu ministrul finantelor publice, ulterior asumandu-si in scris ca sumele solicitate se vor obtine la rectificare. Cu ceva mai multa liniste in planul fondurilor, am putut focusa pe statut.

Intrucat definitivarea Anei Birchall la MJ intarzia si ne apropiam de vacanta parlamentara, am incercat prin forte proprii sa miscam statutul operand si modificarile care ne interesau. Am primit un mesaj foarte ferm, aproape brutal, de la nivelul Camerei deputatilor – „pana cand statutul vostru nu va fi sustinut de un ministru definitiv, nu avem ce discuta, proiectul nu va intra in dezbaterea Comisiei juridice!”. Lucrurile au devenit, deci, foarte clare! Imediat dupa semnarea decretului de numire a Anei Birchall in functia de ministru al justitiei pe 11 iunie 2019, aceasta l-a contactat telefonic pe presedintele SNLP si a transmis ca a discutat cu presedintele Comisiei juridice din Camera deputatilor, dl Nicusor Halici si ca impreuna cu domnia sa, vor face tot ce este posibil ca statutul sa fie adoptat pana in vacanta parlamentara. Iata ca aveam un pas important facut de la lozinca scandata in protestele SNLP – „Toader ai ratat / Birchall fii barbat!”.

In continuare, a fost organizata intalnirea despre care am informat anterior si in cadrul careia am setat exact varianta optima de statut care se va adopta. La intalnire Nicusor Halici ne-a transmis ca a discutat cu dna Birchall, ca a receptionat solicitarea ministrului justitiei de a se urgenta dezbaterea in vederea adoptarii inainte de vacanta parlamentara si am vazut pentru prima data un presedinte de comisie parlamentara facandu-si suficient de mult timp pentru a analiza in liniste, cu calm si cu maxima atentie fiecare articol dintre cele care primisera amendamente, astfel incat la sedinta propriu-zisa a Comisiei juridice (sedinta comuna cu Comisia de administratie), lucrurile sa mearga atat de rapid si fara nicio asperitate, conduse intr-acolo, evident, chiar de dl Halici care merita tot respectul nostru pentru ca a facut exact ce a promis.

Nimic din toate cele mai sus expuse nu au fost posibile pe mandatul altor ministri. Cine vrea sa puna asta pe seama coincidentei, n-are decat! Noi spunem ca avem in sfarsit ministru! Nu stim cum va fi in continuare relatia cu Ana Birchall ca ministru al justitiei, dar pana acum stim ca lucrurile se misca repede si curat. Se ia act de probleme, se discuta solutiile, se asuma demersuri, apoi pur si simplu lucrurile se intampla. Rapid. Era ceea ce ne lipsea de multi ani. Nu ne place sa criticam de dragul de a critica. Insa nu vom ierta pe nimeni daca avem dovada vreunei greseli sau e relelor intentii. Dar cine se straduie, cine sprijina, cine contribuie, desi are si optiunea de a ignora, tergiversa, daca nu chiar complica lucrurile, asa cum au facut altii, merita stima noastra. Respect, Ana Birchall!

17 COMMENTS

 1. Wai de tine Brutus ce negativist esti. Oricum dai tot trebuie sa te gandesti la ceva dubios. Eu zic sa te bucuri deocamdata cu realitatea si lasa visele. 🎭

 2. L E G E privind statutul poliţiştilor de penitenciare
  Art.111
  (13) Condiţiile de acordare a drepturilor prevăzute de prezentul articol se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei

  Stiti in ce stadiu este acest OMJ care reglementeaza drepturile prevazute la art. 111 din Legea privind statului politistilor de penitenciare.

  Multumesc !

 3. ART. 15 este neconstituţional. Nu va trece de promulgare proiectul.

 4. Exista un proiect de HG la MJ privitor la sprijinul o data in cariera pentru cumpararea/construirea unei locuinte?

 5. Dl.Președinte pote sa cumpăr locuință în localitatea unde lucrez dacă eu mai am o locuință la 35 km? Va mulțumesc!

 6. În 29 iunie a fost ziua lucrătorilor din penitenciare,deținuții au primit masa festiva,cei care în păzesc au primit ceva?.Poate „doua degete in ochi”.Halal!!

 7. Felicitări!
  Acum, care sunt următorii pași pentru ca Statutul sa devină oficial Lege?

 8. Casa poate fi cumparata si in alta localitate daca te incadrezi la chirie ,legea nu specifica sa fie acolo unde iti desfasori activitatea si nici in limita aia de 70 km.

  • in schimb a fost introdusa aceasta limita de distanta – pentru chirie (70 km) / o eroare de redactare a materialului pentru sedinta comuna a comisiilor, indreptata nefericit in ultima secunda de MJ / s-a preluat varianta initiatorului adica cea sustinuta initial de… Tudorel Toader / dar vom elimina cat de repede si aceasta restrictie / prin acelasi act prin care vom rezolva concursurile / am convenit deja acest lucru ieri cu ministrul justitiei si cu presedintele comisiei juridice din cdep

   • Si cei care au achizitionat prin programul prima casa locuinta? Cum ramane? Primim bani sau nu? Ca pana la urma asta ne intereseaza cel mai mult..

 9. Buna ziua.sa inteleg ca odata cu schimbarea denumirii se va schimba si tinuta si legitimatiile?

  • insemnele, mai precis si legitimatiile – da
   cu tinuta este un alt proces mai complex

 10. Toate bune până acum în relația cu ministerul.
  Da’parcă văd că o să apară cât de repede unul care, în stilul care l-a consacrat, o sa bage din nou bățul prin gard pentru interese doar de el știute…
  Nu dau nume!!! 😀

  • Bravo tu Brutus!
   Ai mare dreptate dar speram sa-si tina gura aia proasta de data asta. Se stie cine…….!!!
   Cu respect!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)