www.snlp.ro Web analytics

Sindicatele din penitenciare au deranjat puterea si au pierdut dreptul la greva

Nr. 27 din 26 aprilie 2011

COMUNICAT

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) ia act cu stupoare de modul rusinos in care, evitand dialogul social care ramane doar un concept, Guvernul Romaniei elimina prin Legea dialogului social (art. 202) asumata pe data de 17 aprilie 2011, un drept consacrat printr-o lege organica inca din anul 2006 si anume dreptul la greva al personalului cu statut special din penitenciare.

In plus fata de ultima varianta a proiectului de lege privind dialogul social impus inaintata spre avizare Consiliului Economic si Social (nr. 932/31.03.2011), in varianta asumata de Guvern a fost introdusa interdictia de a declansa greva pentru personalul cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor pe langa politisti si alte categorii carora le era interzis si prin vechea legislatie acest drept. In mod evident aceasta prevedere care nu a existat in proiectul ce urma sa primeasca avizul CES, este o livrare secreta de ultim moment, gest atent premeditat de conducerea Ministerului Justitiei/Administratiei Nationale a Penitenciarelor deranjata de actiunile specifice organizate de sindicatele din penitenciare pentru revendicarea unor drepturi neacordate sau pentru conditii de munca decente.

Legislatia internationala (conventii ale Organizatiei Internationale a Muncii) ratificata de tara noastra in anul 1957 permite limitarea prin cadrul legislativ intern a dreptului la greva doar pentru fortele armate si politie, sistemul penitenciar neincadrandu-se in niciuna dintre aceste categorii, motiv pentru care Parlamentul Romaniei a aprobat salariatilor din penitenciare dreptul la greva prin lege organica (Legea 293/2004, statut special). O interpretare hazardata a conducerii in exercitiu a ANP ar plasa penitenciarele in categoria fortelor armate. Nu are rost sa comentam aceasta afirmatie.

In Statutul special al personalului din penitenciare aprobat prin Legea nr 293/2004 republicata, este consacrat dreptul la greva precum si conditiile speciale in care acest tip de actiune se poate declansa avand in vedere misiunile indeplinite in sistemul penitenciar. Sindicatele din penitenciare au uzat o singura data de acest drept, declansand legal greva pe data de 31 mai 2010. Planul de greva a fost intocmit impreuna cu administratia si respectat intocmai fara aducerea vreunei atingeri sigurantei nationale si fara niciun alt eveniment negativ constatat la finalul actiunii. Sindicatele au stiut sa respecte legislatia si sa uzeze corect de un drept consacrat. Suntem convinsi ca modul vizibil si mediatizat in care SNLP a evidentiat greva la Penitenciarele Rahova si Jilava a deranjat. Acum, Guvernul Romaniei a reusit sa puna in conflict o lege organica (293/2004) cu una neorganica (legea dialogului social) si va fi obligat sa descrie in fata Curtii constitutionale situatia care a generat restrictionarea unui drept (in conformitate cu art. 53 din Constitutie).

Domnule presedinte al Romaniei, nu vrem sa ne iertati pentru ca am avut curajul sa ne cerem drepturile!

Domnule prim-ministru, nu ne cerem scuze ca am indraznit sa avem revendicari!

Domnule ministru al muncii, nu am crezut nicio secunda ca veti juca cinstit ca initiator al legii, deci nu vrem nimic de la dumneavoastra, oricum ne-ati parasit… cu onoare!

Domnule ministru al justitiei, incalcarea unor conventii internationale ratificate de Romania si suprimarea unor drepturi legale nu sunt tocmai acte de justitie!

Domnule director general ANP, va multumim ca preocuparea dumneavoastra principala o constituie sindicatele!

Stimati conducatori, SNLP va sugereaza o serie de aspecte care pot face obiectul atentiei dumneavoastra in continuare, mai mult decat limitarea unor libertati sindicale:

  • Cele peste 100.000 de ore suplimentare pe anul 2010 care puteau fi compensate doar pana la 31 martie 2011.
  • Conditiile de munca derizorii din penitenciare, dotarea si echiparea personalului demne de anii ‘70.
  • Protectia personalului (statutul special obliga la adoptarea unor masuri inca de acum 7 ani) si asistenta juridica (o simpla prevedere in statut, cu trimitere la un ordin al ministrului care nu a fost emis niciodata).
  • Despagubirile de risc si biletele de odihna si tratament (drepturi nascute moarte in 2004).
  • Regulile privind sanatatea si securitatea in munca care nu au fost respectate niciodata.
  • Tensiunile enorme existente in sistem si evidentiate chiar de studiile ANP (psihologia personalului), pe fondul gradului mare de indatorare al salariatilor si al diminuarilor salariale care se suprapun pe stresul specific activitatii.
  • Riscul de supraaglomerare a penitenciarelor ca urmare a repatrierii detinutilor romani din alte state (decizia Parlamentului european).
  • Inechitatile generate de aplicarea defectuoasa si neunitara a legislatiei in unitatile de penitenciare (programul de lucru, pontarea muncii, ore suplimentare, etc).

SNLP va sesiza Organizatia Internationala a Muncii si CEDO cu privire la restrangerea libertatii sindicale garantata prin conventiile internationale ratificate de Romania, precum si prin Constitutia tarii.

Blocul National Sindical a formulat si inaintat prin procedura legala catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii dialogului social, sesizare care include si precizari privind eliminarea dreptului la greva pentru personalul cu statut special din ANP.

SNLP va stabili actiuni de protest in urmatoarea perioada, in functie de decizia CCR cu privirea la sesizarea inaintata de catre BNS si in conformitate cu hotararile interne adoptate de organizatie.


Documente relevante:


error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)