www.snlp.ro Web analytics

Sindicatele au blocat ordonanta care taie sporurile bugetarilor

Proiectul de ordonanţă privind eliminarea sau limitarea unor sporuri, prime şi alte drepturi ale bugetarilor a fost refuzat în forma actuală de liderii sindicali şi urmează să fie refăcut săptămâna viitoare.

Liderii de sindicat prezenţi vineri, la Ministerul Finanţelor, au refuzat să discute proiectul de ordonanţă privind reducerea beneficiilor bugetarilor, care ar urma să facă o economie la buget de aproape 1,62 de miliarde de lei. Ei au cerut să se facă o variantă comună a acestui act Guvern – parteneri sociali, care să fie dezbătută ulterior de fiecare minister în parte. Sindicaliştii spun că dacă Guvernul, care avea stabilit ca dead-line şedinţa de miercuri, va adopta ordonanţa în forma actuală va avea parte de greve generale în sistemul bugetar.

Guvernul a propus printr-un proiect de ordonanţă reducerea cheltuielilor bugetare în 2009 prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare şi eliminarea a 18 sporuri şi indemnizaţii, potrivit NewsIn.

Emilian Marian, preşedintele executiv al PUBLISIND – Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică, afiliată la BNS, spune că “în primul rând a fost o problemă de nerespectarea procedurii de negociere, au făcut aproape ca în cazul ordonanţei cumulului pensiei cu salariul, când au prezentat o variantă fără să se consulte anterior cu noi, numai că acum măcar nu au trecut-o direct în Guvern; ei ne-au prezentat o variantă gata pregătită pentru prezentarea în Guvern, iar noi trebuia să fim nişte yesmani”.

Valentin Mocanu, secretar general adjunct la CNSLR Frăţia şi actualmente secretar de stat pe Dialog Social la Ministerul Muncii, spune că a propus o variantă de negociere care presupune ca proiectul de ordonanţă realizat de ministerul din care face parte împreună cu cel de Finanţe să treacă prin comisiile de dialog social din toate ministerele, urmând ca marţi să se discute forma finală, iar miercuri să intre în şedinţă spre aprobare. “În situaţia dată, o să vedem cum facem dacă sindicatele au cerut mai întâi o discuţie cu modificări luni, deşi proiectul oricum urma să fie dezbătut, dar o să fie într-adevăr o problemă de timp”, spune Mocanu.

Însă, spune Marian, sunt şi probleme de fond ale acestei ordonanţe, care încalcă prevederile Codului muncii şi nici nu are nota de fundamentare completă, cu toate implicaţiile economice, probleme ce vor fi discutate luni, într-o întâlnire comună la Ministerul Muncii. Liderul sindical a mai spus că Guvernul nu şi-a respectat lista din ianuarie, care prevedea doar 6-7 sporuri care să fie eliminate şi în nici un caz salariul de merit sau sporul de condiţii vătămătoare. “Dacă o să o prezinte în Guvern în forma actuală, noi ne vom opune total, deşi noi suntem deschişi să negociem ce poate fi eliminat, acele sporuri ale şmecherilor, dar nu pot fi scoase toate drepturile cerute de Guvern”, a adăugat Marian.

Şi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, a identificat hibe legale în proiectul de ordonanţă al Guvernului, legate de nerespectarea Codului muncii, dar şi de nerespectarea acordului ce prevede măsurile anticriză semnat cu Guvernul, în care fuseseră stabilite anumite sporuri şi stimulente necesare. “În forma actuală, textul excede din prea mult zel problematica beneficiilor bugetarilor. Eliminarea sporului de condiţii vătămătoare încalcă Codul muncii, pentru că acolo se menţionează clar că aceasta se poate face numai dacă, prin măsurători, s-a stabilit că acele condiţii s-au îmbunătăţit. Şi există şi alte modificări care de fapt atacă grila de salarizare a personalului stabilită legal”, a spus liderul sindical. În ceea ce priveşte orele suplimentare, Hossu, ca şi Marian, consideră că există ramuri subdimensionate în sistemul bugetar, cum sunt APIA, sistemul penitenciar, poliţiştii, magistraţii, unde aceste ore nu pot fi recompensate cu timp liber în următoarele 30 de zile. Hossu a menţionat că aceste ore suplimentare reprezintă o “problemă a managerului” şi ar trebui cerute de patron justificat, atunci când chiar e necesar.

Oana Craciun
Cotidianul

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)