www.snlp.ro Web analytics

Siguranta personalului din penitenciare. Mai aproape de adevar

0f2be67d23344706b3448077790ea3ca

 

Reglementarea legislativa a sanctiunilor privind conduita detinutilor care aduc injurii personalului unitatii penitenciare si/sau judecatorului de supraveghere ori grefierului delegat prinde contur prin modificarea Legii 254/2013. 

Propunerile initiate de un grup al judecatorilor de supraveghere au starnit interes si s-au concretizat intr-un proiect asumat si de ANP, implicand ceea ce ar fi trebuit sa se intample de ceva vreme si anume, siguranta personalului. Ceea ce a insemnat abatere usoara pentru agresiunea verbala asupra personalului penitenciarului si a altor persoane, pentru detinutii care profereaza aceste injurii se va transforma, prin adoptarea acestui proiect, in abateri ce vor cantari destul de greu la discutarea in comisiile de liberare. Pe scurt, modificarile au fost fundamentate cu urmatoarele:

“Forma actuala a Legii nu cunoaste o reglementare specifica in ceea ce priveste sanctionarea conduitei persoanei detinute care aduce injurii judecatorului de supraveghere a privarii de libertate sau /si personalului unitatii penitenciare ori a centrului de retinere si arest preventiv, ci fac obiectul unei reglementari cu titlu general, inscrisa in art 81 lit. h) anume a obligatiei care revine acestora de a manifesta o “atitudine cuviincioasa fata de orice persoana cu care intra in contact”, iar, conform art 100 alin. (3), nerespectarea acestei obligatii constituie abatere disciplinara usoara, sanctionabila, conform art . 216 alin (1) din regulamentul de aplicare a legii, aprobat prin HG nr 157/2016, cu cele mai usoare sanctiuni disciplinare (incepand cu avertismentul).

Mai mult, pentru astfel de abateri nu se poate dispune nicicand (nici in cazul repetarii acestei conduit) schimbarea regimului de executare a pedepsei, deoarece potrivit art. 40 alin. (6) din Lege, pentru a se putea lua aceasta masura este necesar ca persoana condamnata sa fi fost sanctionata disciplinar pentru o abatere disciplinara foarte grava sau pentru mai multe abateri disciplinare grave.

Lipsa de fermitate a legislatiei cu privire la aceste aspecte este de natura a genera si celorlalte persoane private de libertate impresia ca se pot comporta in orice fel cu judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, cu grefierul delegat, cu personalul locului de detinere, sau cu alte persoane care executa misiuni la locul de detinere, generand un mediu negativ in unitatea penitenciara, complet contrar scopului executarii pedepsei, editat in art. 3 alin. (2) din Lege: “Prin executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de ordinea de drept, fata de regulile de convietuire sociala si fata de munca, in vederea reintegrarii in societate a detinutilor sau persoanelor internate”.

Pentru aceste considerente, proiectul propune calificarea faptei de a adresa injurii personalului locului de detinere, judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, grefierului ori altor persoane care, prin natura atributiilor de serviciu, intra in contact cu persoanele private de libertate ca abatere disciplinara foarte grava si, totodata, prevede in mod expres obligatia persoanelor private de libertate de a se conforma dispozitiilor emise in baza legii de catre personalul locului de detinere.

Transpus in articol de lege, cele de mai sus prind urmatoarea forma:

  • La articolul 81, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “c) sa se conformeze dispozitiilor date de organelle judiciare, precum si dispozitiilor personalului locului de detinere, emise in baza legii.”
  • La articolul 82, dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins: “a1) adresarea de injurii personalului locului de detinere, judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, grefierului ori altor persoane care, prin natura atributiilor de serviciu, intra in contact cu persoanele private de libertate;”

Proiect integral – click pe imagine:

aida.proiect

 

 

8 COMMENTS

  1. [quote name=”Agent suprav”]Ai mare dreptate simona . Amenda e cea mai buna solutie :))) ei au minus la anaf 1 mld numai din afaceri jud dar ce conteaza merge si mai mult ….o sa ne injure cu bani . Solutia e (editat) sa nu se mai uite la tine cu sfidare si sa te trateze ca pe un chelner in cel mai bun caz … si daca nu am dreptate sa ma contrazica cineva care face pe sectie nu din alt sector va rog .[/quote]

    Cu privire la ANAF, acesta pune poprire pe conturile deținuților pentru neplata cheltuielilor judiciare. Avem foarte multe plângeri privind executarea acestor conturi din care se iau toți banii găsiți până la concurența sumei. Pe de altă parte, nici ANAF-ul nu procedează corect. Indisponibilizează toată suma, nu o treime din ea. Mă gândesc acum că dacă s-ar pune amenzi pentru abateri disciplinare,
    conturile nu ar mai fi alimentate nicicând, lipsind de eficiență măsura

  2. Nu doar ca pe un chelner ci ca pe un pedepsit profesional de parca noi am ajuns aici cu mandat si nu detinutii!!!

  3. Dacă banii s-ar opri de pe cardul lor, să le scadă bugetul de telefoane și cumpărături, ar fi o soluție, ne-ar mai înjura doar ”orfanii” necăutați și nevizitați.
    @Agent suprav: de ce crezi că doar supraveghetorii au dreptul la opinie? De ce trebuie să apelezi la sarcasmul ăsta ieftin în contradicția ta cu Simona? Te-ai molipsit de la (editat)?
    Este clar că trebuie înăsprite sancțiunile pentru abateri disciplinare și încadrarea la ultraj a oricăror amenințări, jigniri sau aluzii nepotrivite, s-a făcut un pas înainte, să-l apreciem și să nu mai fim grețoși cu colegii de pe ”gard” din administrativ, etc.

  4. Solutia? Sa i se dea supraveghetorului o rubrica in care sa consemneze atitudinea detinutului, in minim de cuvinte, la care comisia de liberare sa aplece privirea. Asta ar rezolva multe

  5. cred ca ar trebui sa se modifice legea 254/2013 in sensul de a se face trimitere catre prevederile codului penal in ceea ce priveste ultrajul si pentru personalul care lucreaza in penitenciare

  6. [quote name=”Agent suprav”]Ai mare dreptate simona . Amenda e cea mai buna solutie :))) ei au minus la anaf 1 mld numai din afaceri jud dar ce conteaza merge si mai mult ….o sa ne injure cu bani . Solutia e (editat) sa nu se mai uite la tine cu sfidare si sa te trateze ca pe un chelner in cel mai bun caz … si daca nu am dreptate sa ma contrazica cineva care face pe sectie nu din alt sector va rog .[/quote]
    Detinutii ca detinutii.Dar ce te faci cu unii sefi ajunsi sefi cum au ajuns si care considera ca agentul e sclavul lui personal?Cu ei ce facem ca multi se cred vechili pe mosie.

  7. Ai mare dreptate simona . Amenda e cea mai buna solutie :))) ei au minus la anaf 1 mld numai din afaceri jud dar ce conteaza merge si mai mult ….o sa ne injure cu bani . Solutia e (editat) sa nu se mai uite la tine cu sfidare si sa te trateze ca pe un chelner in cel mai bun caz … si daca nu am dreptate sa ma contrazica cineva care face pe sectie nu din alt sector va rog .

  8. sancţiunile să meargă de la avertisment, cea mai uşoară sancţiune, până la amendă, cea mai severă. De asemenea, să constituie abatere disciplinară şi formularea cu rea credinţă, în scop şicanatoriu, în mod repetat a plângerilor care vizează alte aspecte decât cele care fac obiectul activităţii judecătorului de supraveghere.
    Sancţiunile ce se pot aplica în prezent deţinuţilor sunt de un banal absolut, deţinuţii dezvoltând propriul sistem de apărare în aceste situaţii.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)