www.snlp.ro Web analytics

Semnul onorific. In extenso si pentru penitenciare

Cu termen de consultare pana la data de 26.02.2018, propunerea legislativa Pl – x nr. 594/20.12.2017 vine cu modificari consistente in planul acordarii Semnului Onorific in Serviciul Patriei.

Incadrarile din sursa externa din anul 2017 au adus in sistemul penitenciar si multi fosti militari profesionisti care au activat in structura MApN pe baza de contract. Acestora nu li s-au echivalat gradele profesionale functie de vechime si nici vechimea in domeniul apararii nu poate fi luata in considerare la intregirea celor minim 15 ani pentru obtinerea, in termeni autohtoni, a primei medalii.

Cel putin, deocamdata. Propunerea legislativa pluseaza si pentru acestia in sensul cumularii vechimii ca militar profesionist la vechimea de cadru activ in sistemul penitenciar pentru acordarea medaliilor, ca semn onorific. Un drept care, evident, are relevanta la stabilirea cuantumului pensiei militare de stat odata cu incetarea raporturilor de serviciu. In plus, propunerea legislativa ar modifica actuala Lege 573/2004 si in sensul introducerii preotilor militari in categoria celor care beneficiaza de acest drept.

23 COMMENTS

  1. Bună ziua. Am lucrat mac 12 ani în MApN…am trecut în rezerva. Am mailucrat apoi 4ani la Isu. Mi se apare acorda și mie SOSP pt 15 ani? Și dacă da… Prin cine? Prin centrul militar jud sau ma adresez ISU?
    Mulțumesc anticipat!!!

    • Trecand in rezerva de la MApN, ia legatura cu serviciul RU de la unitatea la care ai activat pana ai iesit la pensie. Vezi initial ce indrumairi primesti de la biroul cadre.

  2. In  legea salarizarii , in vigoare de la 1 iulie 2018,  se prevede aplicarea etapizata a coeficientilor  prevazuti in acesta in functie de salariul minim pe economie pana in 2022, exceptia prevazuta fiind doar pana la 01.01.2018 cand trebuie aplicata si o majorare de 25%.  Nu este prevazuta posibilitatea amanarii aplicarii dupa aceasta data si mai  ales amanarea aplicarii printr-o ordonanta de urgenta, deci neaplicare este o incalalcare a prevederilor acesteia deci un abuz al guvernatilor care trebuie sanctionat ca atare.

  3. Stimate  domnule Teoroc
     
    Legea  de salarizare unitara a fost negociata cu partenerii sociali si are drept scop restabilirea unei ierarhii salariale   precum si eliminarea discrepantelor salariale dintre diferite categorii de bugetari sau chiar dintre salariatii aceleiasi unitati la grade si functii egale.  De ce a mai fost aprobata daca nu este pusa in aplicare? Eliminarea  inechitatilor in salarizare a  justificat aprobarea acestei legi,  in regim de urgenta  in vara anului trecut,  dar dupa cum se vede aplicarea  nu mai este urgenta .  Daca nu se aplica  acum,  de ce nu a fost elaborata in 2022 si aplicata de atunci?  Cred ca ar trebui sa presam guvernul sa aplice noua lege de salarizare cu coeficientii prevazuti in aceasta, chiar daca pentru inceput ar putea fi luata in considerare o suma mai mica decat salariul minim pe economie pentru calculul coeficientilor.

  4. Dacă se va adopta in formă actuala cei care vor ieși în viitor la pensie vor beneficia de o majorare a pensiei de 15,20 și 25% în funcție de vechimea avută în sistemul de ordine și siguranță.nationala???.

  5. Si ce se intampla daca, dupa acordarea Semnul Onorific, cuantumul pensiei va depasi valoarea neta a salariului actual?

    Sau la cei care au iesit la pensie inainte de 15.09.2017?

      • Dan H, nu-ti mai face probleme ca Semnul Onorific, daca ai iesit la pensie dupa 15.09.2017, e bun doar de pus in rama si de aratat la nepoti, ca a avut grija olguta &co prin OUG 57si59/2017! Totul se reduce la media celor 6 salarii nete pe care le-ai ales.  S-a ales praful si pulberea de Legea Pensiilor Militare! Acum nu mai conteaza ce vechime militara ai, pentru ca unul care a lucrat 17,18 ani in sistem si restul in civilie poate lua o pensie egala sau mai mare decat altul care a jurat credinta Patriei chiar si 30 de  ani zi la zi.

  6. Dl Prezident oare ce se așteaptă acum .personal avem suficient,norma de hrana a fost marita,majorarea sumei pt echipament sa mărit,o sa luam o căruță de bani.pt cele 1000 de posturi cande se încep examenele .cât mai așteptăm. Am înțeles, trebuie sa tăcem și sa aplecam capul și sa lucram sa facem ore cu nemiluita sa doname concediile și sa ne mutam cu familia în pușcărie atunci nu o sa mai fie nici un fel de problema.Eu sunt membru în acest sindicat de când sa înființat ,am avut încredere și am sperat ca se va schimba ceva dar din păcate prea puțin sa schimbat.Era vorba ca trebuie sa fim în sistem 15000 plus cele 1000 de posturi suplimentate .când se va întâmpla acest lucru?Vă răspund eu niciodată. Va mulțumesc și va doresc spor la munca în 2018.

  7. Am citit propunerea legislativă,nu am văzut sa fie scris despre echivalare gradului ,ex:la electricieni/instalatori/asistente cu o vechime de 10 ani li s au acordat gradul de agent sef adjunct,deși nu au lucrat intr un domeniu de aparare,ordine publică (au lucrat la privat)si sgp (militari profesioniști)cu o vechime de peste 10 ani in MAN,care majoritatea au executat minca operativa,nu au stat la birou,li s au acordat gradul de agent

    • Legea actuală așa prevede. Vii ”din civilie” cu vechime de x ani ca asistent medical, contabil, etc. și vei avea gradul echivalent vechimii în domeniul respectiv, nu vechime în muncă în general. Ai venit din MAI, MAPN, SPP, etc. ți se echivalează gradul de agent, subofițer, ofițer, ce erai acolo. Ai fost caporal…nu are ce-ți echivala, nu există în ANP gradul. Faptul că au făcut ”muncă operativă” nu are nicio elevanță, nici ”ăia” de la birou nu ”stau” așa cum cred unii, terminați cu copilăriile. Ca idee, nu am lucrat niciodată altceva decât instanță/secție/perimetru, nu-mi doresc, dar nici nu invidiez și nu bârfesc colegii de la birouri, nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă.

  8. Bună. Ar trebui inclusă perioada de militar în termen și cea de elev al unei școli militare.Cel puțin serviciul de militar în termen a fost obligatoriu,nimeni nu a plecat de plăcere să piardă un an din viață (să nu uităm condițiile mizere din unele unități în special MAI).

    • Semnul onorific in Serviciul Patriei (Brevet) se acorda subofiterilor, maistrilor militari si ofiterilor la vechimea in Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala. Noi cei care suntem incadrati la Penitenciare ne-au echivat gradele militare cu cele profesionale si momentan decat cei care sunt agenti si ofiteri beneficiaza de Semnul Onorific. Stagiul militar nu este inclus in aceasta categorie deoarece in acea perioada nu eram cadre active (subofiter, maistru militar sau ofiter) eram militari in termen .
      In Ministerul Apararii Nationale in prezent este inclus gradul de sergent in corpul subofiterilor asa ies si la terminarea scolilor militare de subofiteri. La MAI din scoli ies cu gradul de sergent major ( jandarmi si pompieri militari) si respectiv agenti (politia, politia de frontiera) ca si la noi in sistem.
      Ar fi frumos ca si cei care au fost incadrati in MAI sau MApN ca sergenti angajati pe baza de contract sa beneficieze si la noi in sistem de Semnul Onorific. (este adeverat, gradul de sergent nu ar putea fi echivalat cu grad profesional deoarece Agentul este gradul militar de sergent major dar poate se va gasi o modalitate)
      Mentionez ca nu am fost sergent angajat pe baza de contract la nici o institutie din Aparare.

  9. La intregirea celor minim 15 ani pentru obtinerea primei medalii sau semn onorific precum si la vechimea de 20 sau 25 ani ar trebui luati in considerare toti anii petrecuti in orice forma a sistemului de aparare sau ordine publica.

  10. Ar trebui ca si perioada de militar in termen inainte de 1989 sa fie compensata cu grupa de munca si inclusa ca vechime pentru Semnul Onorific.
    Obligatiile militarilor in termen erau similare militarilor si gradatilor profesionisti. Si este logic ca la munca similara sa fie si beneficii similare ….

    • Propunerea legislativa se afla in consultare pana la data de 26.02.2018.Sugestiile,propunerile pot fi trimise pana atunci de oricine. In articol gasesti primul link care te directioneaza pe fisa de proiect – camera deputatilor unde gasesti inclusiv datele deputatilor initiatori.

    • Am trimis propunerea (cu mai multe argumente) catre initiatorii proiectului .

  11. Mi se pare absolut corect sa se cumuleze aceste vechimi intrucat au lucrat in conditii de restrictii similare dar mi se pare corect ca si in cazul celor deja pensionati dar cu vechime in MAPN sau pompieri sa se tina seama de faptul ca prin cumulare pot avea 20 sau 25 de ani de militarie si sa li se acorde cele 5 sau 10 procente la pensie.

  12. cei care am lucrat la jandarmi-de ce nu ni se echivaleaza vechimea in privinta acordarii Semnului Onorific in Serviciul Patriei???anii respectivi sunt pierduti,nu am servit Patria???aloo,astia din anepeu?!?!

    • Propunerea legislativa, in forma initiatorului, prevede ca L573/2004 se modifica, in speta la art.6 apare un alineat 2, lit. b, unde regasesti si jandarmii care au activat pe baza de contract. In sistem, preponderent au venit din structura MApN, de aceea referirile in articol i-au vizat doar pe acestia. Exista insa si alte categerii prevazute la art. 6 alin 2, lit. b care intra in cea a beneficiarilor. Speram ca propunerea legislativa sa fie adoptata.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)