Salarizarea bugetarilor – gata de promulgat, cu un hop… pe constitutionalitate
In cursul zilei de joi 8 iunie 2017, pe pagina de Internet a Camerei deputatilor, a fost publicata forma finala a celui mai important act normativ din ultimii ani, denumit in mod inspirat (in cadrul unei intalniri organizate recent de BNS) chiar de presedintele Comisiei de munca din Camera deputatilor, „legea unitara a salarizarii neunitare”.
Publicam spre studiu textul (partea generala si anexa 6, partile de interes) adoptat in plenul Camerei deputatilor (188 de voturi pentru, 28 contra, 47 de abtineri; 4 nu au votat) pregatit in vederea transmiterii spre promulgare catre presedintele Romaniei. Pana la promulgare, legea a fost transmisa cu data de 7 iunie 2017 la Secretarul general, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Putem intui ca pana la publicarea efectiva a legii, respectiv pana cand va produce efecte in mod real, mai este ceva timp avand in vedere si sesizarile privind neconstitutionalitatea care se vor depune in mod cert, precum si termenul de 20 de zile pe care presedintia il are la dispozitie pentru promulgare sau retrimitere in parlament.
Prin urmare nu stim daca legea va ajunge sa devina aplicabila in luna iulie dar nici nu mai este atat de important avand in vedere faptul ca data intrarii in vigoare a legii nu produce majorarile vizibile in prima varianta de proiect, primele cresteri urmand sa se produca cu 1 ianuarie 2018.
Intre timp, ramanem in grafic cu majorarile care se vor acorda in baza Legii 115/2017 (schimbarea bazei de calcul a unor sporuri). Bani sunt si totul tine de calculele care trebuie efectuate. Se lucreaza la programul de calcul salarial (au fost operate modificari) care se va trimite in unitati urmand a se centraliza sumele. Vom reveni cu detalii atat pe legea unitara de salarizare cat si pe majorarile care urmeaza a fi platite in aproximativ o saptamana.
Nu am vrut sa ne lansam in speculatii pe noua salarizarea pana cand nu am vazut forma finala, dar acum putem spune (si vom demonstra) ca demersul sustinut de noi a dat roade fiind probabil cea mai semnificativa modificare care a fost introdusa in proiect de la depunerea in Senatul Romaniei, cu privire la personalul din intreaga structura de aparare nationala.
19 COMMENTS
Comments are closed.
[quote name=”bogdan”]Buna ziua,nu cred ca este corect ca un ofiter sa fie remunerat dublu fata de un agent,nu zice nimeni sa nu existe diferente dar este strigator..stiti ca exista penitenciare unde agentii fac pe sefii de tura?[/quote]
La Chilia Veche toti sefii de tura sunt agenti.
Au fost incadrati ofiteri din sursa externa cu ceva timp in urma,dar au sters-o la Tulcea.
[quote name=”bogdan”]Buna ziua,nu cred ca este corect ca un ofiter sa fie remunerat dublu fata de un agent,nu zice nimeni sa nu existe diferente dar este strigator..stiti ca exista penitenciare unde agentii fac pe sefii de tura?[/quote]
Corect fac pe sefii de tura Nu SUNT SEFI DE TURA!!!!
Tot timpul cât ei lucra in sistem OFIȚERUL va fi plătit aproape dublu , va rog sa publicat pe acest site promulgare lege plata salarii compensatorii iesire la pensie , sa știe oameni adevarul .
[quote name=”bogdan”]Buna ziua,nu cred ca este corect ca un ofiter sa fie remunerat dublu fata de un agent,nu zice nimeni sa nu existe diferente dar este strigator..stiti ca exista penitenciare unde agentii fac pe sefii de tura?[/quote]
Clar nu e normal, nu e normal un medic sa fie platit mai bine ca un asistent e anormal, nici un inginer ca un maistru e anormal, nici un magistrat ca un grefier e anormal, nici un profesor universitar ca un educator e anormal, ROMANIA E ANORMALA..Si de aceea un ofiter este mai bine platit ca un agent fiindca e anormal….sau e normal…???…COLEGUL AGENT DACA NU MAI DORESTE SA FACA ST POATE REFUZA SAU II PLACE…SAU E ANORMAL
Domnul meu, caz real, subinspector cu salar 3200 lei si agent debutant salar 2700 lei.
Subinspectorul are in subordine 20 de oameni si dupa ora 15:00 raspunde de 800 de detinuti iar colegul debutant la ora 15:00 pleaca acasa.
Buna ziua,nu cred ca este corect ca un ofiter sa fie remunerat dublu fata de un agent,nu zice nimeni sa nu existe diferente dar este strigator..stiti ca exista penitenciare unde agentii fac pe sefii de tura?
[quote name=”bogdan…”]Admin: atentie la sumele pe care le vehiculati! Nu lansam dezbateri inutile, care pot afecta categorii de personal din sistemul in care ne desfasuram activitatea.[/quote]
si care ar fi acele sume?
Se vor platii restanțele pe aprilie și mai săptămână asta.Sau mai trebuie sa asteptam
Admin: atentie la sumele pe care le vehiculati! Nu lansam dezbateri inutile, care pot afecta categorii de personal din sistemul in care ne desfasuram activitatea.
Sper sa nu intre in vigoare o astfel de lege niciodata si sa se faca dreptate.Cum sa iti bati joc in ultimul hal de cei care duc greul.Toata legea e facuta in asa fel incat sefii sa castige salarii pompoase si subalternii de doua ori mai putin ca ei.Unde e echitatea,dreptatea?Cum sa propui o lege in care un agent care de foarte multe ori tine locul sefului,comisarului pt. ca nu este personal suficient si sa il platesti cu aproape 3000 de lei mai putin in conditiile in care face propriu-zis acelasi lucru si poate are o facultate la fel ca ofiterul.Vi se pare o lege dreapta,corecta?As putea sa tac ptr. ca mie mi-ar fi bine dupa cum e proiectul legii,insa colegii cu care lucrez merita mult mai mult respect decat salariul propus de noua lege.Doamne ajuta sa nu fie aprobata aceasta catastrofa de lege,care e facuta clar doar pentru sefii din sistemul bugetar!!!Poate ce v-am scris acum, o sa sesizeze si o sa faca dreptate cel care are aceasta putere!!!
Dragii mei colegi din MJ, eu zic sa stati linistiti, pentru ca una dintre prevederile indoielnice ale legii, cea cu limitarea de 30% din art. 25, nu cred va va afecta, intrucat s-ar calcula la nivelul ordonatorului principal de credit, in cazul dvs. MJ, unde cred ca acel procent de 30% s-ar aplica intregii mase salariale, in care intra si salariile judecatorilor, destul de consistente, si din cate am vazut, beneficiaza si de indemnizatii lunare, ft important. Altfel, ar fi fost o problema, intrucat la calculul limitarii se considera si norma de hrana. Ca exemplu, daca ordonatorul de credite ar avea ipotetic o medie a salariului brut de 3300( sal baza +gradatii+grad+sal. comanda+indemnizatii LUNARE!/penitenciarele au o indemnizatie lunara de 5% pt escorta care cred ca s-ar incadra aici), atunci ar acoperi perfect norma de hrana de 962 lei, nelasand loc vreunui alt spor, prima, salariu de excelenta, prima de vacata, etc. Daca marim media la 4300, atunci putem vorbi si de un spor mediu de 330 lei, un pic mai mult decat antena, deci pana aici ar fi acoperire. Problema mare ar fi la politie, si un pic la armata.
Deci, in opinia mea ar interveni situatii in care nu vor putea fi platite toate sporurile, generand inechitati, si din cate vad legea nu explica in ce ordine vor fi platite, ajungandu-se la situatii in care un operativ cu riscuri si ore suplimentare va fi platit la fel cu unul care rupe usa la ora 16.
Ce va fi cand se va incepe sa se castige in instanta toate drepturile de catre unii colegi? Se va diminua acea anvelopa de 30%, iar ceilalti vor lua din ce in ce mai putin? Grea intrebare.
[quote name=”Cristian Tudorache”][b]#1 Marian[/b] – cuantumul este de pana la 100% si se stabileste prin ordin al ordonatorului principal (MJ);
[b]#2 Margineni [/b]- ce prevederi legale care ne avantajeaza au fost uitate ?
[b]#3 un agent[/b] – drepturile pentru luna iunie iti sunt platite in iulie (pe schema aflata actualmente in plata) chiar daca incepand cu 1 iulie schema salariala s-ar modifica.[/quote]
Alea de bun simt,dubluri pe sectii,sa nu mai faca suprav treaba sef sec ,rezerve perim si legaturi tel intre posturi(au avut si au fost taiatea),50 si pt prostime, etc
Care este „cea mai semnificativa modificare”? Multumesc !
[b]#1 Marian[/b] – cuantumul este de pana la 100% si se stabileste prin ordin al ordonatorului principal (MJ);
[b]#2 Margineni [/b]- ce prevederi legale care ne avantajeaza au fost uitate ?
[b]#3 un agent[/b] – drepturile pentru luna iunie iti sunt platite in iulie (pe schema aflata actualmente in plata) chiar daca incepand cu 1 iulie schema salariala s-ar modifica.
Sunt zvonuri sau avem certitudinea ca vouchere pentru vacanta sunt si acelea amanate pentru 1 ianuarie 2018,avand in vedere ca guvernul era increzator ca legea unitara produce efecte la 1 iulie orice este posibil.
Vestile par bune ……… acum sa vedem ……
Buna ziua! Daca o sa fie promulgata si o sa intre in vigoara aceasta lege, din cate inteleg eu, o sa se mentina salariul din luna iunie, pana in decembrie, apoi o marire de 25%, plus schimbarea modului de calcul pentru gradatie! Ce o sa se intample cu cei care au merit 50% pentru luna iunie, sau cei care au fost in C.O. in luna respectiva?
Dar cu conditiile de lucru si relatia cu personalul cum raman e? Facem proteste pt bani ,tipam ca sa castige ofiterii mai mult,noi ce o pica ,saracu se multumeste cu putin suntem frati cu ei .Dar in unitati problemele noastre si prevederile legale care ne avantajeaza sunt uitate.
Plata pt.SDSL de va platii cu 100% începând cu 1 Iulie.Stie cineva ceva despre acest lucru.Astept răspuns.