www.snlp.ro Web analytics

Un impas intr-un moment critic. Intarzie promulgarea cresterilor salariale

iohannis.bsilfmo0prLegea de aprobare a OUG 9/2017, cea cu modificarea bazei de calcul a unor drepturi, care ar genera cresteri salariale in medie de 600 lei pentru salariatii in sistemul nostru, a intepenit la presedintie unde a fost trimisa spre promulgare ulterior adoptarii prin votul plenului Camerei deputatilor din data de 25.04.2017. Presedintia are termen de promulgare pana pe 23.05.2017 adica pana martea urmatoare, cand ar trebui sa ne lamurim daca mesajul sumbru postat de ministrul muncii se confirma.

Mesajul care ne-a indus starea de neliniste apare pe pagina de socializare a Olgutei Vasilescu si este urmatorul:

mesaj olguta

In incercarea de a clarifica situatia am contactat intrebator presedintia, raspunsul fiind unul birocratic care nu confirma informarea publica lansata de ministrul muncii dar nici nu o infirma clar, mentionand doar ca proiectul se afla inca la presedintie avand termen de promulgare pana pe data de 23.05.2017.

In cazul in care proiectul va fi retrimis in parlament cu observatii, probabil ca acestea vor fi analizate rapid si va urma o noua transmitere spre promulgare, presedintia nemaiavand posibilitatea de a respinge si a doua oara legea adoptata de legislativ.

Consecintele acestei intarzieri devin interesante in contextul in care legea-cadru privind salarizarea avanseaza cu viteza in procesul legislativ urmand votarea in plenul Senatului chiar luni 22.05.2017, dupa care proiectul va fi trimis in Camera deputatilor spre dezbatere si adoptare. Daca legea va deveni aplicabila din iulie 2017, asa cum se preconizeaza, imediat dupa intrarea noului act in vigoare salariile aflate in plata vor fi majorate cu anumite procente (detaliem in alt articol pentru a nu amesteca lucrurile).

De aceea este important ca salariile in plata la acel moment sa fie influentate de cresterile generate prin Legea de aprobare a OUG 9/2017 astfel incat majorarile prevazute in legea-cadru, sa vizeze salariile astfel ajustate. Cu fiecare intarziere venita dinspre presedintie ne apropiem de acel moment critic iar situatia incepe sa deranjeze cu atat mai mult cu cat actul normativ nu produce altceva decat o minima reparatie morala salariatilor din sistemul national de aparare care au ramas de un deceniu cu salarii de baza (respectiv de functie) in jurul cuantumului de 500 de lei. 

Intre timp ANP si-a efectuat estimarile iar rezultatele sunt pe masura efortului facut de sindicate pentru aplicarea acestor cresteri in mod corect in structura, inclusiv pentru penitenciare. In sistemul nostru sunt cele mai consistente efecte ale legii avand in vedere structura salariilor si nivelul coeficientilor. Mai retinem si aspectul ca prevederile care vor genera intr-un final aceste cresteri produc efecte incepand cu luna aprilie 2017, deci retroactiv si probabil ca daca presedintia va trimite inapoi catre parlament proiectul, cu observatii, acest aspect al retroactivitatii se va afla la loc de cinste. Inca 3 zile si vom afla.

 

21 COMMENTS

  1. Buna ziua,

    Imi poate preciza si mie cineva la ce anume se aplica cei 25% pt sporul de studii superioare?
    Se aplica la salariu de baza?adica la 1450 lei?

  2. multumim liderilor sindicali care prin eforturile lor au facut posibila aceasta crestere salariala

  3. Da au fost aprobate maririle,care vor fi in special avantajoase pt. cei nou incadrati…mult mai putin atractive pt. cei cu vechime, vor fi mariri care se vor acorda undeva spre sfarsitul lunii iunie…chiar 10 iulie(tind sa cred)pt. ca nu exista inca buget la ANP pt. aceste mariri!Asa ca fiti ponderati!

  4. Iohanis a promulgat Legea prin care cresc salariile de la 1 Aprilie.Inseamna că la salariul din iunie vom lua mai multi bani.Sau mai trebuie sa așteptăm.Astept răspuns.

  5. [quote name=”Ștefan Teoroc”]Dan – avem certitudinea
    Agent – „sper sa cunoasteti sistemul” este o afirmatie ciudata / il cunosc din 1991 pe cand mergeam in practica la Jilava iar din 1995 pana in 2007 am lucrat pe aproape toate sectiile din Jilava. Pe cand Jilava avea 4500 nu 1300 de detinuti…[/quote]
    Domnule presedinte voiam sa sugerez faptul ca trebuie sa se aiba in vedere o diferenta intre administrativ si operativ !! Nu putem sa fim remunerati la fel va dati seama si dece .

  6. Dl Teoroc, la proteste si cand mai e nevoie, sa ii bagati in fata pe cei ca „Agent”. Atat de convingator e omul, incat tind sa il cred desi stiu ca vorbeste prostii. Poate asa li se face mila si monarhilor de noi. Poate ne spune si noua in ce penitenciar isi speteste dansul spatele pe 2500 ron. Din cate stiu 2500 ron mai intalnesti prin administrativ, nu la tura.

  7. Am eu un feeling cu aceste asa zise mariri, anume ca Olguta va impinge tare din spate legea unica de salarizare sa intre in vigoare cu 1 iulie, data la care restul ordonantelor isi vor pierde valabilitatea. Oricum singurul lucru cert de pana acum este aceea transa a doua care este stipulat in legea salarizarii pe anul 2017 aplicabila din luna august 2017, restul e cancan.

  8. Dan – avem certitudinea
    Agent – „sper sa cunoasteti sistemul” este o afirmatie ciudata / il cunosc din 1991 pe cand mergeam in practica la Jilava iar din 1995 pana in 2007 am lucrat pe aproape toate sectiile din Jilava. Pe cand Jilava avea 4500 nu 1300 de detinuti…

  9. [quote name=”Praf in ochi”]Alesii nostrii cunosc deznodamantul acestor intarzieri si sper din tot sufletul ca minciunile sa inceteze odata in aceasta tara ,nu cred ca in viitor beneficiem de vreo marire mai mare de procentul inflatiei -in comentariile anterioare am tot spus ca o lege a salarizarii unitare este o utopie iar consilierii celor care conduc aceasta tara sunt mai pregatiti decat noi,indiferent de ceea ce dorim noi lucrurile merg in directia dorita de ei si nu avem elemente noi care sa schimbe ceea ce stim de 27 de ani-avem mii de ore suplimentare nerecuperate datorita lipsei acute de personal si o salarizare de lumea a-3-a in raport cu riscul – traim dupa regulile UE- mancam dupa UE -remuneratie de Romania – acum astept un comunicat al guvernului ca din mai stiu eu ce cauza nu mai au bani nici de voucher sau amanarea aplicarii legii unitare atrage amanarea acestuia,este din ce in ce mai greu sa deslusesti minciuna de adevar in lupta asta pentru bani si putere,suntem doar niste pioni pe o harta plina de regi si regine .
    Cred in liderii acestei organizatii si sper ca sistemul penitenciar sa primeasca ceea ce merita avand in vedere riscurile si restrictiile avute de cei care au ales sa lucreze in acest sistem.[/quote]
    Ai cea mai mare dreptate , NIMENI nu povesteste de vorba aia veche ” riscul meseriei ” , ori cine ne reprezinta nu a vazut cum arata un detinut , sa simti cum ai 200 de infractori deosebit de periculosi gen criminali , violatori , talhari etc . Dar vor bani multi …fratilor TREBUIE sa facem diferenta intre sectoare ca altfel nu mai merge ! Operativul e bataia de joc a tuturor desi acolo e esenta puscariei iar administrativul pan la 9:30 abia daca au terminat cafeaua si tigara iar eu deja mi.am rupt oasele cu doleantele hotilor care au 1 milion de drepturi pt cei 2500 ron / luna dupa ce stau si noapte acolo intre ei o buna bucata de timp . D.le Stefan Teoroc sper sa cunoasteti sistemul si sa aveti in vedere si acest aspect esential dupa parerea mea !!!

  10. Dar nici nu avem certitudinea ca presedintele Iohannis a primit spre promulgare.

  11. Alesii nostrii cunosc deznodamantul acestor intarzieri si sper din tot sufletul ca minciunile sa inceteze odata in aceasta tara ,nu cred ca in viitor beneficiem de vreo marire mai mare de procentul inflatiei -in comentariile anterioare am tot spus ca o lege a salarizarii unitare este o utopie iar consilierii celor care conduc aceasta tara sunt mai pregatiti decat noi,indiferent de ceea ce dorim noi lucrurile merg in directia dorita de ei si nu avem elemente noi care sa schimbe ceea ce stim de 27 de ani-avem mii de ore suplimentare nerecuperate datorita lipsei acute de personal si o salarizare de lumea a-3-a in raport cu riscul – traim dupa regulile UE- mancam dupa UE -remuneratie de Romania – acum astept un comunicat al guvernului ca din mai stiu eu ce cauza nu mai au bani nici de voucher sau amanarea aplicarii legii unitare atrage amanarea acestuia,este din ce in ce mai greu sa deslusesti minciuna de adevar in lupta asta pentru bani si putere,suntem doar niste pioni pe o harta plina de regi si regine .
    Cred in liderii acestei organizatii si sper ca sistemul penitenciar sa primeasca ceea ce merita avand in vedere riscurile si restrictiile avute de cei care au ales sa lucreze in acest sistem.

  12. Sindicaliștii din politie preconizează creșteri salariale de până în 100 lei…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)