www.snlp.ro Web analytics

Salarizare 2014. Probleme pentru absolventi!

Dont-Commit-Any-of-These-Top-7-Salary-Negotiation-MistakesDupa suspect de multa liniste intr-o perioada in care trebuia sa fii auzit deja despre intentiile guvernamentale privind salarizarea pentru anul 2014, ieri Ministerul Finantelor Publice a iesit la rampa cu 2 variante de proiect, care se modifica intre ele. De fapt, prima varianta care a circulat oficial inclusiv la nivelul Consiliului Economic si Social a fost finalizata duminica 10 nov iar varianta transmisa de MJ in cursul zilei de ieri, inclusiv catre sindicatele din sistemul penitenciar a fost ajustata luni 11 nov si trimisa MJ spre avizare.

Daca in prima varianta nu am identificat decat o problema, in proiectul actualizat ieri a mai aparut o belea si inca una mare. SNLP a transmis observatiile sale catre initiator si catre premierul Romaniei prin presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, apoi a semnalat Consiliului Economic si Social din Romania disfunctionalitatile in consultare si totodata a depus o solicitare catre MJ pentru sustinerea unor modificari pe ultima suta de metri, de facut in proiectu, avand in vedere faptul ca acesta se intentioneaza a fi aprobat prin ordonanta de urgenta nu mai departe de poimaine, joi 14 nov. Nu stim cat de mari sunt sansele sa reusim corectarea actului normativ, insa facem tot posibilul.

Forma actuala a proiectului blocheaza sau pericliteaza: promovarile inclusiv in cadrul aceleiasi pozitii din statul de organizare (anual, fara examen), ocuparea functiilor de conducere (promovari) dar si de executie avand in vedere faptul ca toate posturile vacantate trebuie pastrate pentru absolventi, repartitia integrala a promotiei 2014 de absolventi de la SNPAP, Academia de Politie si alte institutii. Acestia din urma vor avea un numar limita de posturi la dispozitie respectiv cele vacantate strict in anul 2014. Daca este sa luam de referinta luna august 2014 cand a intrat in vigoare OUG 77/2013 (radierea posturilor vacante), de atunci si pana la acest moment, in sistemul penitenciar s-au vacantat mai putin de 70 de posturi. Putem fi optimisti anticipand un numar putin peste 100 de posturi vacantate in 2014 pana la data repartitiei, dar numarul absolventilor este cel putin dublu.

SNLP: Solicitare adresata MJ:

Nr.187 /SNLP/11.11.2013
Buna ziua
 
Multumim pentru punerea la dispozitie a ultimei variante de Proiect al OUG privind  salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
 
Marturisim ca varianta transmisa de dvs ne-a bulversat putin, avand in vedere faptul ca pe toate canalele oficiale (Consiliul Economic si Social, Comisia de Dialog Social din MFP, confederatiile sindicale), a fost receptionata o varianta anterioara a proiectului fata de care obervam deja operarea unor modificari de catre intiator. 
 
In acest sens, plecand de la proiectul transmis de dvs, precum si tinand cont de faptul ca peste 3 zile proiectul se va adpta prin OUG, va rugam sa ne sprijiniti in vederea efectuarii unor modificari dupa cum urmeaza:
 
1. Propunem eliminarea art 5 alin 4 care blocheaza practic promovarile sub orice forma (functie, grad si treapta) inclusiv avansarea in cadrul aceleiasi pozitii din stat (art 26 alin 3 din Legea nr 293/2004), conditionandu-le prin incadrarea in buget, stiut fiind insa faptul ca in fiecare an bugetul este dimensionat.aprobat la limita iar functionarea pe intreaga durata a anului depinde de rectificari bugetare:
 
Art 5
(4) În anul 2014, ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiţia încadrării în bugetul anual aprobat la cheltuieli de personal.
 
2. Propunem modificarea termenului vacantate cu vacante in art 20 alin 1 care in forma actuala elimina de la incadrare jumatate din promotia de absolventi 2014 (SNPAP Tg Ocna si Academia de Politie) avand in vedere faptul ca pe parcursul anului 2014 numarul de functii vacantate nu poate fi mai mare de 100 in intregul sistem penitenciar. Este absurda directionarea de fonduri in cursarea unor absolventi care nu vor putea fi incadrati. De asemenea aceasta dispozitie anuleaza principiul „unu la unu” al ocuparii posturilor vacante stabilit prin OUG 77/2013 respectiv „un post ocupat devenit vacant, un post ocupat” deoarece toate posturile vacantate vor fi blocate pentru absolventi si totodata insuficiente pentru acestia. Daca suprapunem si continuitatea masurii care stabileste ca modalitate unica de compensare a muncii suplimentare – compensarea cu timp liber, ne aflam intr-o situatie fara iesire din punct de vedere al compensarii muncii in sectorul operativ (4.000 de salariati care formeaza schimburile operative, adica turele) care acumuleaza lunar 150.000 ore suplimentare necompensate cu timp liber. Mai mentionam ca argument liniaritatea efectivelor din sistemul penitenciar in ultimii 7 ani, cu o dinamica foarte mica, in jurul valorii de 12.000 de salariati, in contextul absorbtiei unui numar consistent de absolventi din scolile de pregatire.
 
Art. 20 
(1) În anul 2014, instituţiile publice din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională încadrează absolvenţii promoţiilor anului 2014 ale instituţiilor de formare profesională iniţială din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională în limita numărului total de posturi vacantate în anul 2014 la nivelul ordonatorului principal de credite şi care nu au fost ocupate în condiţiile legii.
(2) În lipsa unei oferte de încadrare din partea instituţiilor pentru care s-a realizat formarea profesională, absolvenţii promoţiilor anului 2014 din instituţiile de formare profesională iniţială prevăzute la alin. (1) care nu sunt încadraţi sunt exoneraţi de la plata cheltuielilor prevăzute de angajamentele sau contractele încheiate potrivit legii.
 
Cu deosebita consideratie
Stefan Teoroc
Presedinte SNLP
Presedinte FSAPAS PUBLISIND

 

SNLP: Sesizare CES Romania

De la: Sindicat SNLP <sindicat.snlp@gmail.com>
Data: 11 noiembrie 2013, 14:27
Subiect: Re: IN ATENTIA MEMBRILOR PLEN CES
Către: Grup CES Romania 

Buna ziua

Privitor la pct 3.7 de pe ordinea de zi, semnalez o situatie interesanta
Prin intermediul CES, al MFP si al confederatiilor am primit o varianta de proiect intr-un fisier denumit OUG salarizare si alte masuri bugetare 2014  nov 11 duminica, acest proiect fiind cel asupra caruia Plenul CES ar trebui sa se pronunte. insa avertizez cu privire la faptul ca aceasta varianta de proiect este deja desueta si atasez pentru conformitate si studiu, Proiectul transmis de MFP spre MJ pentru avizare astazi (!), fisierul avand denumirea OUG salarizare si alte masuri bugetare 2014  nov 11 luni. Precizez ca apar modificari relevante intre cele doua variante si consider ca este sub orice critica modul de lucru al initiatorului care uzeaza de un timp foarte scurt de reactie (evit deliberat termenul consultare), incluzand modificari de ultima ora pentru a obtine o adoptare in viteza fara interferente din partea „partenerilor” sociali.
 
Cu stima
Stefan Teoroc
Blocul National Sindical
Presedinte SNLP
Presedinte FSAPAS PUBLISIND

7 COMMENTS

 1. OUG 103/2013
  „”Art. 13
  (1) In anul 2014, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si, respectiv, valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament se mentin in plata la nivelul stabilit pentru anul 2013″”. Conform acestui articol, in anul de gratie 2014, vom beneficia de norma de hrana marita? Mai am o intrebare… s-au rezolvat problemele referitoare la promovarea in cadrul functiei detinute, acordarea gradatiilor de vechime si a sporului de fidelitate? Cu respect!

 2. Nu se punea problema modificarii bugetului ci de evitare a unor blocaje in ocuparea posturilor, repartitia absolventilor si promovari. Astazi s-a aprobat in Guvern tot pachetul de acte normative. Vom vedea formele finale

 3. Pai daca nu este Buget – nimic nu este…
  Dar vreau sa va aduc aminte : ca daca in eventuala cauza ar fi pana la urma buget pe 2014 , atunci va fii bine : avansari,salarii,pensii,etc.si pentru Cadre nu numai ptr.detinuti.Normal ca nu va fii buget ptr.2014 ptr.angajati ci numai ptr. detinuti.
  Cel care face prostii(detinutul)are de toate…
  Angajatul care munceste si isi vede de treaba nu are nimica. Unde este dereptatea in Romania ??
  Ptr.ce am facut revolutie,ptr.ce mai existam noi oamenii cinstiti care muncim?
  De la anul 2014 cand se vor scoate la concurs unele posturi ptr.angajatii A.N.P. sa se tina cont de merite si succes si nu de pile si relatii !?… 😉 😀 :zzz
  Concursurile sa se deie strict pe functia la care candideaza gradatul , sa aiba legatura cu functia respectiva, sa fie scris si interviu , la final sa se faca un examan psihologic ….
  Multumesc cu stima GRADATUL….

 4. Pai daca nu ai buget suficient pentru anul 2014…nu ai :
  – avansari, gradatii , concursuri, etc….;
  – ar fi necesar sa se faca un calcul pe tot sitemul ANP pentru a vedea in 2014 de cati bani ar fi nevoie pentru :vechime-gradatie, fidelitate, grad profesional, promovare in cadrul aceiasi functii (care sunt absolut necesare pt. anul 2014 ) si un alt calcul pentru concursuri, promovari pe tot sistemul ANP….,ori riscam sa pierdem totul. (sper sa nu am dreptate)

 5. Deja s-a mai modificat o data, stai linistit / art 20 e si mai restrictiv / suntem in tratative cu MJ si ANP / incercam o modificare la exceptii.

 6. Suntem niste cretini daca acceptam varianta asta de proiect. Multa bafta Stefan si speram ca Dumitru Costin sa ne sustina unctul de vedere pentru a fi modificat acest proiect.
  La sutele de mii de ore suplimentare, la complexitatea si varietatea activitatilor prin unitatile penitenciare, sa ne dea in cap si cu proiectul asta aprobat ar fi mult prea mult.

  CU LEHAMITE VREM SA IESIM IN STRADA !!!!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)