www.snlp.ro Web analytics

Salariul de merit se ia in calcul la pensie

images

 

In cazul deciziilor de pensie emise dupa intrarea in vigoare a OUG 20/2016, la calculul pensiei se va avea in vedere si suma compensatorie corespunzatoare salariului de merit.

Conform art 3^1 alin (9), din OUG 20/2016: drepturile prevăzute la alin. (5), (6) şi (8) nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Aparent prevederea susmentionata stabileste ca suma compensatorie respectiva nu va majora si pensia insa in realitate coroborarea cu art 60 alin (1) din Legea 223/2015 este edificatoare: cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Deci, interpetarea corecta indica interdictia de a majora pensii care sunt deja in plata la data emiterii OUG 20/2016 insa nu exista niciun impediment pentru a se include noua suma comepnsatorie in calcului pensiilor ulterior datei de 9 iunie 2016. Prin urmare baza de calcul a pensiei va creste corespounzator pentru toti cei care s-au retras sau se vor retrage din activitate ulterior datei de 9 iunie 2016.

Salariul de merit se va achita cu drepturile platite pe 10 noiembrie conform algoritmului deja transmis in unitati. Pe scurt intregul salariu (mai putin norma de hrana) va fi influentat de o crestere de 10% urmand ca din august 2017 sa se adauge si restul de 10% din totalul dreptului. O suma medie pentru un agent (1/2 din drept) este de aproximativ 150 de lei lunar. In noiembrie se vor incasa drepturile pentru 3 luni. 

PRECIZARE: OUG 20/2016 prevede faptul ca salariul de merit in procent total de 20% (suma compensatorie) se include in salariile de functie incepand cu luna august 2016 (10%) si apoi cu luna august 2017 (10%). Prin urmare, cei care s-au pensionat anterior lunii august 2016, nu beneficiaza.

 

16 COMMENTS

 1. #14 rahova – 10% se aplica incepand cu 1 august 2016. Nu ti se poate aplica cei 10% daca ai luat spre exemplu ca baza 6 luni inainte de august 2016. Tot ce iei baza incepand cu august 2016, evident se ia in calcul si salariul de merit asa cum il stipuleaza OUG 20/2016.

 2. Buna Ziua!
  Domnului Stefan Teoroc.
  Punctual, va intreb pentru ca exista mai multe
  interpretari ale lui OUG 20.
  1. 10% se adauga la pensie doar daca ai ales perioada incepind cu 01.08.2016
  2.10% se adauga la pensie pentru toate cele 6 luni indiferent de perioada aleasa,(daca cererea a fost depusa dupa 01.08.2016)
  Care este interpretarea corecta?
  Cu stima Rahova

 3. Dl teoroc si stimabililor din anp ce va răspuns că oameni trebuie să știe nu vine sfârșitul de an …așteptăm să-i constringeti să vă dea un răspuns multumesc

 4. Este un proiect de modificare a HG ului corespunzator care a plecat in proces de avizare si acolo a ntepenit. Am cerut ANP sa-l dezgroape de unde o fi mumificat. Ca multe altele…

 5. Dl teoroc în vară să băgat în dezbatere publică de către mj f cu mărirea normei de echipament în ce stagiul este dacă vom primi mai mult de la 1 ian așteptăm răspuns multumesc

 6. Oare cei care au iesit pe vânt si ploaie sa protesteze MERITA MULTUMIRI???? Nu am auzit nimic . Acum se bucura si cei care…s-au uitat pe geam. Rusine sa le fie .

 7. Domnul Teoroc , va felicit pentru activitatea dumneavoastră de a lungul timpului . Totuși despre rezolvarea inechitatilor în ceea ce privește sporul pentru studii superioare chiar nu se poate face nimic ? De ce nu ați pus pe ordinea de zi și aceasta problema ? Așteptăm răspunsul dumneavoastră!

 8. Pensiile celor care a-au retras dupa luna august, iar in calcul se ia numai inepad cu augudt.

 9. [quote name=”O TINARA PENSDIONARA DEZAMAGITA”]BRAVO SINDICATELOR, CE O SA MAI FACA CEI CE ACORDAU SALARIILE DE MERIT, LE-A LUAT COZONACUL DE LA GURA, CUM ISI MAI RASPLATESC LINGAII[/quote]
  Ai muncit degeaba 25 de ani. N-ai inteles nimic din ce se discuta pe aici.

 10. Multumesc foarte mult pentru aceasta informatie pentru ca am tot cautat sa ma lamuresc si raspunsurile pe care le-am primit au fost cu totul diferite. Ar trebui sa fie informati si cei responsabili cu dosarele de pensionare (financiar si resurse umane ) pt ca ori nu vor, ori nu pot, ori nu inteleg ce atata graba.

 11. BRAVO SINDICATELOR, CE O SA MAI FACA CEI CE ACORDAU SALARIILE DE MERIT, LE-A LUAT COZONACUL DE LA GURA, CUM ISI MAI RASPLATESC LINGAII

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)