www.snlp.ro Web analytics

Salariile din 2022 si majorarea de 75%

Avem certitudinea ca tocmai a decedat si cea mai recenta interpretare gresita din palmaresul ANP, eroare pe care SNLP a observat-o imediat si s-a mobilizat sa o indrepte, oferind argumente legale si participand inclusiv la intalniri cu Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Adica de saptamana viitoare intram in legalitate, cum ar veni. ANP s-ar fi trezit si si-a dat seama ca intre noua grila de salarizare prevazuta pentru anul 2022 si drepturile stabilite pentru anul 2018, nu exista decat o singura coliziune si anume aceea ca nu poti primi ca salariu de functie aflat in plata, mai mult decat salariul de functie din 2022 (incluzand gadatiile si majorarea „pentru sistem” de 7,5%).

Cat priveste intersectia dintre atingerea grilei din 2022 (pana acum – cazul celor 30 de asistenti medicali de la spitalele Jilava si Targu Ocna, dar mai pot aparea cazuri) si obligatia acordarii unor drepturi cum ar fi majorarea de 75%, nu exista practic nicio problema sau incompatibilitate, insa ANP a decis sec ca majorarea nu se mai poate plati daca se primeste salariul pe noua grila intrucat noua lege-cadru nu pomeneste acest drept.

Desi pentru cele 30 de cazuri problema este importanta, un nivel si mai mare de importanta avea principiul in sine. Mentinerea acestei interpretari si eventual consolidarea ei, atragea riscuri in viitor. Ca urmare a decesului despre care pomeneam la inceputul articolului, ANP va proceda deci la recunoasterea dreptului si il va plati atat retroactiv cat si pe viitor. Asta nu inseamna altceva decat o atenuare a diminiuarilor salariale incasate de acei colegi care s-au lovit de noua grila. Dar nu este o atenuare de ignorat.

9 COMMENTS

 1. Domnule Stefan Teoroc,
  Dumneavoastra daca ati fi asistent medical intr-un penitenciar pentru ce ati opta din cele 2 optiuni
  : pentru salarizarea tip MS sau pentru salarizarea tip fpss ?
  Ce ati recomanda cadrelor medicale -asistenti medicali sa faca ?

  • as opta pentru remuneratia mai buna / pensia militara se mentine la ambele / mai raman de facut calcule si simulari ca sa fie luate decizii corecte

 2. 1.daca un cadru medical nu opteaza acum pt salariul din 2022 , poate opta mai tarziu ( stiu si eu … peste o luna , la anul) ?
  2.un cadru medical poate solicita revenirea la salariul de fpss ( in cazul ca salariul pt 2022 ar fi mai mic ca cel pt fpss din 2018 ) deci este reveribila optiunea?

  • normele prevad optiunea „incepand cu data de…” / opinia noastre este ca se poate reveni asupra optinuii asa cum se poate opta si in alt moment in perioada de activitate a normei

 3. Domnule Stefan ” majorarea de 7,5% pentru sistem o vom primi de anul acesta ?

  • nu / face parte din noul sistem salarial care se implememnteaza in perioada 2019-2022

 4. Domnule Stefan, v-as ruga sa-mi raspundeti daca se poate la o intrebare, adica doua: majorarea salarialaa pentru sectorul medical va avea loc? si daca stiti sub ce forma ( va fi nevoie de o cerere din partea personalului medical sau nu , se modifica doar salarul de functie? daca da la ce grila se raporteaza?)
  Va multumesc!

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)