www.snlp.ro Web analytics

Sa dam Cezarului… ANP clarifica prin lege (!) dilema sutei de lei pentru medical si reintegrare

100 thumb

UPDATE 18.06.2015: legea trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei (se mentin amendamentele care vizeaza sistemul penitenciar)

In liniste, fara mult tam-tam, ANP reuseste cu rara eleganta si de data asta nu suntem ironici, sa lamureasca dilema anului 2015: cine beneficiaza de majorarea de 100 de lei conform OUG nr. 70/2014 si din care buget?

Dupa emiterea ordonantei in urma actiunilor sindicale ale federatiilor de profil (inclusiv PUBLISIND, federatia noastra) au inceput interpretarile motivate in primul rand de ambiguitatea prevederilor cat si de impactul bugetar care se mentine ca un carcel in talpa ordonatorilor de credite: ba ca penitenciarele-spital platesc majorarea din banii de la casele de asigurari (daca le ajung), ba ca cei de la cabinetele din penitenciare nu sunt acoperiti de prevederile actului normativ, ba ca cei de la socio din penitenciare nu sunt vizati etc. Aproape ca pierdusem pe drum efectul cresterii salariale.

Pe de-o parte noi presam pentru plata majorarii, pe de alta MJ asuma prin semnatura (ca niciodata; de obicei mergea prin telefon) instructiuni clare conform carora majorarea nu se poate acorda la socio si la cabinetele din penitenciare. ANP aflat la mijloc, a reusit totusi sa gandeasca limpede si solicitand sindicatelor (implicit salariatilor) putina rabdare, sa construiasca un demers inteligent si finalizat cu succes.

Piedica interpretativa ridicata de MJ si facilitata de prevederile neclare ale actului normativ fiind destul de greu de depasit, demersul ANP a vizat o interventie in procesul legislativ de aprobare a OUG nr. 70/2014 prin lege. Prin urmare a gandit si elaborat o serie de amendamente ale proiectului de lege aflat in dezbatere in comisiile din Camera deputatilor (camera decizionala pentru proiectul mentionat). Amendamentele au fost sutinute pe cale legala, conform procedurilor si… au fost admise!

In plus si in paralel cu includerea in legea de aprobare a OUG 70/2014, a textelor necesare, cu toate ca MJ a semnat un document de interpretare restrictiv, ANP isi asuma cu ocazia rectificarii bugetare care urmeaza solicitarea fondurilor necesare platii majorarii de 100 de lei pentru tot personalul vizat (penitenciare-spital, cabinete din penitenciare, personalul de reintegrare).

Revenind la Legea pentru aprobarea OUG nr. 70/2014 trebuie spus ca aceasta a fost adoptata de plenul Camerei deputatilor ieri pe data de 10 iunie 2015. Nu avem inca forma legii care se va trimite la promulgare (va fi postata in zilele urmatoare) insa in mod cert aceasta respecta proiectul cu amendamentele admise iar acestea pot fi vizualizate aici. Prin urmare, credem ca meritele echipei ANP care a reusit sa finalizeze cu brio acest demers trebuie evidentiate asa cum facem si atunci cand evidentiem si sanctionam greseli.

De aceea voi mentiona aici pe cei care au contribuit la acest demers, fara a le mai aminti functiile: Catalin Bejan, Ioana Morar, Gabriel Ilie, Gheorghe Iftinca, Laurentia Stefan, Catalin Nita, Gabriela Petrovici, Marius Coratu si Alexandra Cristovescu. Anticipand intrebarile voastre, urmeaza promulgarea si publicarea legii, apoi aprobarea rectificarii bugetare si in cele din urma plata efectiva (retroactiva) cel mai sigur la salariul din 10 august 2015, similar celorlalte restante, in functie de data rectificarii si incadrarea in timp cu operatiunile necesare.

Extrase (capturi de imagine) din amendamente:

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.33.00

 

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.30.50

 

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.31.16

 

 

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.31.32

 

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.31.52

 

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.32.03

Captura de ecran din 2015.06.11 la 21.32.16

30 COMMENTS

 1. Care rapoarte, cele care au fost deja analizate sau care urmeazas? Fiecare unitate isi gestioneaza capitolul transparenta/comunicare; SNLP transmite informarile care nu pot fi afisate pe site, prin posta electronica. Se pot obtine de la liderii sindicali locali

 2. Cine ne anunta si pe noi,agentii despre acele rapoarte de mutare si cand? Multumesc.

 3. Discutarea despre rapoartele de mutare este acum numai pt. ofiteri sau si pt. agenti.Multumesc.

 4. Catalin (remarca badaraneasca nu era necesara / am anulat comentariul precum si raspunsul meu initial / deduc ca vrei ceva mai complex / deci revin) – medaliile nu se mai acorda din 2012 din lipsa de bani insa in luna august a acestui an se va regla si treaba asta (dupa rectificare). O medalie corespunzatoare semnului onorific In Serviciul Patriei costa cam 300 de lei si sunt cam 1400 de medalii catre trebuiesc achizitonate anual. La pachet mare pretul se injumatateste. Neacordarea medaliilor nu afecteaza drepturile. Diplomele cu timbru sec se dau in continuare si produc efecte in planul pensiei. Urmatoarea serie de diplome se va da saptamana care vine, cel mai probabil, iar in august cum ziceam – toate medaliile restante.

  Insa, unde dai si unde crapa… Mi-ai trezit interesul si am studiat putin domeniul. Ca de obicei in legislatie mai bine nu cauti ca sigur gasesti greseli. De mai multi ani semnul acesta onorific nu mai este definit ca decoratie (L573 si L574 din 2004 modificate) insa Statutul nostru special face trimitere doar catre decoratii care se pot acorda iar meritul Militar si semnul onorific sunt mentionate doar la trecut. Prin urmare legea necesita niste modificari pe care le vom propune. astfel incat poti sa fii mandru, enervarea produsa a generat efecte in alta directie decat cea care te interesa, dar mai importante pentru sistem. In prezent acordarea semnului onorific susmentionat in sistemul nostru este incadrata insuficient ca sa nu ma exprim mai brutal.

  [quote]L293/2004 / Art. 44
  (3)Pentru activitatea desfăşurată, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare li se conferă decoraţii potrivit legii.
  (4)Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, decoraţi cu Ordinul Meritul Militar sau cu Semnul onorific în Serviciul Armatei, îşi păstrează toate drepturile conferite de aceste ordine, dobândite anterior.[/quote]

  Ca ultima informatie, prin modificarea de statut aflata in curs se va introduce o noua medalie propusa de SNLP – Medalia de excelenta in serviciul penitenciar (reglementari prin ordin de ministru)

 5. Nu se mai acorda ptr ca sunt metale rare(platina ,aur ,argint) si nu se mai gasesc. Inainte gaseai o bucata de sarma si in drum,acum nici fier vechi nu mai e.Poate unii stiti ca inainte erau 3R,acum nu stiu daca o mai fi vreunul!Hai Romania!Maine ,poate nu, da’ de poimaine nu o sa mai dea nici ” hartie”!Iti trimite in format electronic, acasa,brevetul. Hai Romanica. Oricum, nu e o rusine sa zici medalie,pentru ca ea este o distinctie ,o recunostinta ptr activitatea depusa sau are si alte semnificatii.La gimnastica se obtin si azi,medalii! La futbol se obtin ,cupe.Capitalistii actuali(sau ce-or mai fi) au introdus semnele onorifice. Dar ce-ar putea fi ele?

 6. Bine spus,Catalin/Iti da decat o hartie amarata,cica brevet,dar decoratia in sine nu o vesi?[De ce ,domnule presedinte nu se mai acorda? :-*

 7. Cand o sa aiba loc CEA de-a doua comisie de discutare a rapoartelor de mutare?

 8. de curiozitate, de ce nu se mai acorda faptic medalia IN SERVICIUL PATRIEI la 15, 20 si 25 ani?

 9. Agentule suparat…ramai frae suparat pana vei intelege ca in viata trebuie sa mai scoti si capul din nisip. Cand cineva spunea de nivel pe aici, nu se insela deloc. Ma tem ca este este nivelul.

 10. Asta nu am inteles-o. Indiferent ca acum sau la anul, la zi sau ca restanta, banii se dau. Daca iei echipament nu poti lua si bani. E simplu. Le vrei pe ambele sau preferi sa rămâi neechipat pe veci dar cu bani de echipament pe care nu ii vei cheltui niciodata pe echipament ?

 11. Uite cioara nu e cioara cand au vazut ca se apropie rectificarea au inceput sa ne bage pe gat noua tinuta ca sa nu ne mai dea banii felicitari !!se vede ca stau la birou si gandesc numai spre binele nostru.

 12. Popescu – de, va mai fi una
  Agentul – da, azi au fost trimise pe mail presedintilor de filiale SNLP rezultatele / este putin imporpriu sa punem tot pe site, cu detalii privind avize etc / dar analizam si optiunea asta / le puteti obtine cu usurinta contactand presedintele filialei voastre

 13. putem afla si noi ce s-a hotarat in legatura cu rapoartele de transfer ??? stima !

 14. Va mai fi vreo comisie de discutare a rapoartelor de mutare pana pe data de 30 in afara de CEA de azi???

 15. Felicitari guvernantilor si-au marit pensile.Dl Teoroc la rectificarea bugetara va rugam solicitati toate drepturile pe care le avem .Guvernanti astia vad ca isi bat joc de noi pe fata nesimtitii pe deasupra ca sunt corupti si-au facut si niste pensi nesimtite
  Va multumesc.

 16. Daca rapoartele sefu se discuta joi pt . mutare noi cand aflam ceva de bine? Multumesc.

 17. Mutarile se discuta joi

  Pt 1 – ma refer la OUG 70/2014 (4 nov) aprobata si modificata prin legea care urmeaza sa fie promulgata

 18. [quote name=”Stefan Teoroc”]Ion – nu / drepturile trebuie acordate de la adata la care au fost „nascute” prin lege

  Agent – a trecut rectificarea si nu ne-am luat banii??[/quote]
  dl. Teoroc care este titlul legii? se potriveste cu H.G. 1849/2004?

 19. Ion – nu / drepturile trebuie acordate de la adata la care au fost „nascute” prin lege

  Agent – a trecut rectificarea si nu ne-am luat banii??

 20. CE sa se mai comenteze daca dansii ne tot amagesc ,trebuie sa iesim in strada

 21. Operativul… ati cerut o diferentiere de salariu intre voi si ceilalti… V-au dat diferentiere!!!

 22. Poate ar fi bine ca în legea de aprobare să fie cuprinsă o dispoziţie clară cu privire la plata retroactivă, de la data când ordonanţa a început să-şi producă efectele.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)