www.snlp.ro Web analytics

Rectificare bugetara – august 2019. Detalii si perspective

Rectificarea bugetara (OG 12/2019) a fost publicata fara modificari fata de informarea noastra anterioara. Sunt de mentionat doar cateva aspecte mai mult sau mai putin picante dar care pot fi relevante. In primele discutii purtate cu reprezentantii ANP/MJ, Ministerul Finantelor Publice a lasat sa se inteleaga ca nu intentioneaza sa aloce pentru penitenciare mai mult de 10,5 milioane de lei reprezentand strict suma necesara pentru plata muncii suplimentare prestate si necompensate cu timp liber in anul 2019. Mai grav de atat, MFP a spus in prima faza ca aceasta suma va fi identificata si repartizata din bugetul existent, de catre ordonatorul principal (MJ), insa bugetul MJ nu permitea nici plata salariilor pentru propriul aparat pe toata durata anului in curs.

Discutiile au avansat si s-a ajuns la suma de aproximativ 40 de milioane de lei cu care MFP s-a aratat dispus sa suplimenteze prin rectificare cheltuielile de personal din sistemul penitenciar. Din aceasta suma trebuie spus ca MJ si-a tras deoparte 5 milioane pentru propriile salarii, ducandu-se astfel pe apa sambetei banii pentru cam 5 luni de majorari de 50% care se puteau acorda. Am ramas astfel cu 34,4 de milioane, suma vizibila in proiectul de rectificare care s-a impotmolit in prima faza la avizarea in Consiliul Economic si Social unde atat reprezentantii BNS cat si cei ai Cartel ALFA au sustinut cresterea sumelor prevazute la rectificare pentru sistemul penitenciar cu 27 milioane de lei, pentru a se garanta plata tuturor drepturilor personalului in anul 2019. Mai jos, propunerea transmisa de SNLP catre MFP prin intermediul CES:

1. Necesarul de suplimentat pentru acordarea diferențelor aferente drepturilor de hrană și echipament la nivelul stabilit pentru anul 2018 este estimat  la 12.650 mii lei din care 8.600 mii lei pentru creșterea normei de hrană și 4.050 mii lei pentru creșterea normei de echipare.

Justificăm această solicitare prin faptul că aceste drepturi au fost acordate de instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, din bugetul aprobat în anul 2019. Neacordarea acestora și personalului din sistemul penitenciar ar creea discriminări în cadrul aceleiași familii ocupaționale și nemulțumiri în rândul personalului.

De asemenea  prevederile O.G 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate nu se aplică unitar, astfel :

– norma de hrană pentru deținuți se actualizează în funcție de creșterea inflației, prin ordin MJ și se va acorda la noile valori, după aprobare,

– Ministerul Apărării Naționale a emis Ordinul MS97/05.06.2018 pentru actualizarea normelor de hrană pentru personal în concordanță cu prevederile aceluiași act normativ, dar care nu se aplică personalului din sistemul penitenciar, până în prezent .

2. Necesarul de suplimentat pentru plata majorării de până la 50% pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale conform prevederilor art.15 din anexa VI la Legea 153/2017 este estimat, pentru anul 2019  la suma de 14.300 mii lei.

Aflam ca Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, pe timpul discutiilor privind rectificarea a afirmat ca nu a semnat personal nimic cu sindicatele din penitenciare, iar cu ocazia participarii la sedinta CES a declarat ca nu are de unde sa scoata 27 milioane in plus fata de suplimentarea deja acordata, dar va vedea daca identifica solutii pentru a adauga totusi ceva, fara a angaja insa vreo suma. S-a dovedit, la publicarea OG 12/2019, ca jocurile erau deja facute, conducerea ANP fiind totusi multumita ca a primit si cele 34,4 milioane despre care se discutase dar inca nu era nimic sigur. Vom explica de ce suma primita la rectificare poate depasi in anumite puncte estimarile, raportat la cheltuielile care se vor face efectiv, astfel incat exista sanse sa ramana fonduri si pentru majorarea de 50% sau pentru o parte din aceasta.

Ca sa intelegem afirmatia de mai sus mai adaugam cateva valori care pot fi de ajutor. Pentru majorarea de 50% pe tot anul sunt necesare 14,3 milioane de lei si inca 12,6 milioane pentru actualizarea normelor de hrana/echipare, demers care inca nu a fost clarificat la nivel de Parlament (de la ultima noastra informare, procesul legislativ a evoluat dar inca nu s-a finalizat, intervenind vacanta parlamentara). In 2018 din sumele pentru deconturile turistice a ramas necheltuit aproximativ 1 milion de lei. In 2019 am primit un buget substantial mai mare pentru acest drept, iar volumul de decontari poate fi chiar mai mic. Totodata, pentru plata muncii suplimentare a fost alocata o suma acoperitoare, pe baza estimarilor, insa se pare (calculele sunt in curs de finalizare) ca numarul de ore suplimentare necompensate cu timp liber s-a diminuat puternic in 2018 dar si in perioada din 2019 in care am presat sindicaliceste pentru o rectificare pozitiva nu numai prin proteste dar si prin refuzul muncii suplimentare.

Practic sunt asteptari destul de sigure de sume care vor ramane necheltuite de la deconturile de turism si de la munca suplimentara. In plus, la rectificare tocmai aprobata a fost prevazuta o suma de 15 milioane de lei menita sa acopere salariile pana in ultima zi din an, dar trebuie observata evolutia efectivelor, respectiv ritmul pensionarilor raportat la cel al incadrarilor, avand in vedere blocarea concursurilor. Analizand aceasta situatie putem estima ca spre final de an, fondurile prevazute vor depasi cheltuielile care se vor efectua. Chiar daca se va reusi deblocarea concursurilor (urmeaza sa informam si pe acest aspect), impactul bugetar ar fi mic si localizat in timp pe finalul anului. In concluzie, apreciem ca ne putem astepta la numite sume salvate care vor putea fi utilizate pentru plata majorarii de 50% dar pentru actualizare normelor este nevoie de o noua suplimentare bugetara. Ce trebuie retinut este faptul ca la aceasta rectificare bugetara NU AM PRIMIT CEVA IN PLUS ci am recuperat o parte din handicapul bugetar cu care am intrat in 2019 ca efect al pierderii de capital politic de catre un Tudorel Toader care inota putin contra curentului din propriul partid, si mai avem inca de recuperat, avand motive sa credem ca toamna acestui an nu va trece in liniste si pace sociala.

10 COMMENTS

 1. scoateti salariu de exceptie E sursa celor mai mare dezbinari intre noi cei care au primit de 3,4 ori se considera indreptatitii sa primeasca iarasi iar ceilalti nimic Sa fim corecti in proportie de 99 la suta se da cum se da la cine pupa dosul sefilor si celor care obosesc la ei pe plantatii

 2. Cu respect . Plata pe orele suplimentare , banii efectiv pe card cand ? Multumim

 3. Se v a acorda 50% (exceptie) macar pt cei care merita si pt toti ceilalti ?

 4. buna ziua. in acest context se mai pune problema cu schimbarea uniformelor, legitimatiilor si eventual insigne ca celor de la politie? avem bani pentru cele de mai sus?

 5. D-le preseedinte,cand se va incepe plata orelor suplimentare ? Sau vom astepta iar pana la sfantul asteapta ?!

 6. Cineva era foarte incantat de modul in care decursese o intalnire anterioara. Aproape ca si eu am crezut, am zis: wow, ceva se schimba, a plecat Tudorel, a venit doamna, iar domnul Teoroc se arata entuziasmat de cuvantul dat de aceasta insa. Praf in ochi. Am vazut mai de una zi la televizor cum doamna noastra ministru se pupa cu dancila, e contagiasa rau femeia asta…

 7. Cu respect domnule presedinte,

  De ce nu vorbim de alocarea sumelor suplimentare pentru actualizarea celor 2 norme de care ar beneficia TOTI angajatii sistemului penitenciar si promovam mai mult inspre acordarea majorarii de 50% ?

  Nu ar fi mai corect sa actualizam intai normele,care de altfel,daca nu vom reusi acum sa le actualizam ,probabil multi ani vor ramane la acest nivel(nu mai zic de cea de echipare care e cea mai jalnica din sistem) ??

  Totodata ,cum poate zice Dl Teodorovici ca nu a semnat nimic cu penitenciarele ,nu a fost el impreuna cu Dna Birchall la intalnirea cu dvs si chiar s-a semnat un document cu suma integrala pt toate deficientele bugetare?

  • sigur ca vom focusa cu toata forta pe plata actualizarii normelor imediat ce vom vedea modificarea legislativa publicata / nici nu concepem sa inghitim neplata acestor sume
   la intalnirea de la guvern nu s a semnat un document / ulterior intalnirii Ana Birchall a asumat prin semnatura cele convenite / pentru a avea o dovada a discutiei

   • Cred ca stim cu totii ca “fara presiuni din partea noastra” nu se va mai intampla nicio modificare legislativa ca sa asteptam sa facem ulterior ceea ce ar fi trebui facut inca de acum.
    Credeti ca mai reusim in acest an sa actualizam normele?
    Documentul semnat de doamna ministru se pare ca nu are valoare,oare ce sa trebuiasca mai mult de atat ca sa fii sigur ca politica nu este chiae ca in zicala “cu 2 fete” ….

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)