www.snlp.ro Web analytics

X

“Nu stiu ce s-a intamplat, s-a marit armata…”

Un refren nelipsit din repertoriul melodiilor de recrutare isi gaseste locul in titlul articolului, din motive mai putin lirice. Pe 23 noiembrie 2013, la sedinta Consiliului National SNLP, presedintele SNLP a transmis un mesaj prin intermediul directorului general ANP, participant la adunare. Mesajul este mai degraba adresat directorilor de unitati si ii indeamna sa coboare de pe piedestale si sa isi asume raspunderea. Sunt vremuri de restriste (termenul austeritate ma enerveaza). Suferim toti, isi asuma doar unii.

Nu poate fi vorba de o indesare a tuturor in aceeasi oala. Sunt directori si directori, evident. Nu cred ca vreunul dintre cei buni, se va simti lezat de mesaj. Dar stim toti ca generatiile s-au innoit, ocuparea functiilor de top management fiind o prioritate, iar clasa directoriala s-a imbogatit cu o serie de oameni tineri cu ambitii mari si abilitati dar acestea din urma raman sa fie dovedite de rezultate. Nu vom vorbi doar despre tineri.

Dupa ce ajungi sa gestionezi o functie de director, realizezi brusc ca nu ai de respectat o grila. Nimeni nu sta langa tine pas cu pas. Dupa prima senzatie de mandrie ca ai reusit sa ocupi postul, sa fii in frunte, ajungi repede sa afli ce este frustrarea, ce inseamna teama. Poate chiar teama de propriile decizii. Apoi te obisnuiesti cu teama dar incepe sa predomine sentimentul de putere care este cel mai greu de controlat. Chiar ajungi sa iti echilibrezi sentimentul de frica prin decizii dure, abrupte, care pun oamenii in aceeasi dificultate in care consideri ca te afli si tu. Daca tu stai la serviciu pana seara si iti asumi raspunderi imense, macar sa ii facem si pe ceilalti sa-si merite salariul.

Esti director, decizi. Restul pot contesta ulterior daca nu le convine, dar pana atunci trebuie sa execute! Statistic, prea putin contesta. Ce rost are sa intri in conflict. Nu poti fi in conflict toata cariera. Mai bine eviti. Deci, teren liber la impuneri. Mai ramane sa analizam si performanta. Asta este alta mancare. Alta oala. Nici aici nu se inghesuie toti laolalta.

O divizie intreaga de ostasi de prin penitenciarele patriei, face coada la comisiile de disciplina. Nu se mai poate cu indisciplina asta! Coruptie, delasare, greseli… Ca sindicat, nu putem ramane impasibili. Ne facem treaba in comisiile de disciplina, angajam avocati, ne opunem abuzurilor. Fluxul de sesizari disciplinare este mai mare ca niciodata. Directorii vor performanta, insa sanctionarea este un exercitiu simplu de putere fara rezultate in planul performantei iar asta spune buchea cartilor de specialitate. Cel mai simplu este sa pedepsesti cand constati greseala. Pedeapsa este considerata si ea, o motivare negativa. Dar nu putem avea randament doar cu biciul. Sclavagismul a fost abolit.

Faptul ca legislatia interzice recompensarea salariatilor pe criteriul crizei economice, este una. Insa nimeni nu mai striga dupa prime sau premii. Oamenii isi cer doar drepturile. Alea de austeritate, asa cum sunt. Daca un manager stie ca trebuie sa aiba doi supraveghetori pe o sectie, de ce dispune inceperea misiunii cu un om la doua sectii? De ce un agent sta in foisorul de paza 13 ore neintrerupt? Scrie asta in Regulamentul de siguranta? Daca sunt solutii de compromis, acceptate de salariati in detrimentul sigurantei personale dar si a unitatii, atunci de ce ii tavalim prin comisii de disciplina daca gresesc? Pentru ca nu se poate altfel. Este un sistem care functioneaza pe principii vechi, in vremuri noi.

La sedinta despre care vorbeam in primul paragraf, presedintele SNLP a cerut directorului general ca directorii sa coboare printre oameni, sa dea piept cu ei, sa le explice, sa-si asume deciziile si raspunderea pentru efectele acestora. Sa intampine cu curaj reactiile oamenilor si sa nu le blocheze ori sa le evite de teama lipsei de solutii. Oamenii apreciaza curajul, asumarea, munca in echipa. Directorii trebuie sa inteleaga de ce salariatii au ajuns sa-si asume sanctionarea sau chiar inchisoarea. De ce s-a ajuns in punctul asta?

Oare pentru ca singura prioritate a ajuns sa fie economia astfel incat sa avem mancare pentru detinuti si sa le putem acorda drepturile, in rest totul este dispensabil? Oare pentru ca doar constatam imposibilitatea compensarii orelor suplimentare care cresc de la o luna la alta? Sa conteze si faptul ca nu exista pauze de masa iar acolo unde s-au inchis popotele, oamenii nu au nici 10 minute la dispozitie pentru a-si servi sandwichul in liniste? O fi importanta si blocarea deconturilor de medicamente sau ochelari ori restantele la concedii?

Sau poate cele de mai sus sunt doar detalii, iar cauza este doar indisciplina angajatilor care efectiv nu sunt loiali institutiei si-s decisi sa puna bete-n roate strategiei serviciului penitenciar, care o mai fi si asta. Nu credem in afirmatia de final si intarim mesajul transmis. Domnilor directori, renuntati la pozitiile intangibile si coborati pe pamant. Deveniti lideri tamponabili in loc de sefi! Nu ne fortati sa va demonstram ca avem si noi mijloace de a va sanctiona. O vom face cu usurinta si cu relaxare. Miscarea de strada face bine maselor. Constientizati situatia in integralitatea ei si procedati ca niste manageri, facand echipa cu oamenii care va executa ordinele. Este spre binele comun.

Vezi comentariile (63)

 • Credeti ca cineva are interese (obscure) sau ce avantaj ar avea in a denigra ? Se pare ca nimeni nu poate anticipa impactul si nici nu poate "para".Toata lumea asteapta.De ce? Totusi ati adus (sau nu ati adus)tirziu in discutie subiectul.De ce?

 • Alecule, nu dezvolt asta pentru ca nu exista niciun subiect. Sunt doar riscuri si asteptari. Au fost solicitate in 10 unitati materiale (metri cubi de documente) care se trimit spre autoritatea respectiva. Nu stim la ce sa ne asteptam. In niciun caz nu voi alarma oamenii in mod gratuit. Dar suntem atenti

 • D-le Stefan sunteti destul de ..misterios,iar asta nu face altceva decat ca oamenii sa-si puna intrebari, si nu ma refer aici la cei care vor doar o alta denumire(politist de...).Daca fiecare o sa-si lase imaginatia sa...zburde in voie,pot fi create scenarii apocaliptice!!! :D Chiar daca nu aveti nimic concret,putina "lumina" nu ar strica,zic eu...

 • D-le Presedinte,
  Dincolo de cum ma cunoasteti domnia voastra sint altfel! Subiectul de care vorbim are si predicat.Nu se poate dezvolta subiectul din alte motive,ce tin de lege!.Tocmai aici e problema.....toti spera sa se termine cu bine...De la cine a inceput?Aveti ceva planuri sau sperati ca tot romanul?Va salut!

 • Nici eu nu vad mai multa lumina / sunt demersuri la nivel de parchet privind telefoanele din penitenciare / nu stim cu ce urmari se lasa / dar daca ne trezim cu un val de dosare si inceperi de urmariri, chiar daca nu se vor finaliza cu pedepse, putem avea blocaje mari si tensiuni / Alecule, planurile noastre vizeaza protectia salariatilor si a intereselor acestora / modalitatile nu sunt decise de subsemnatul / sindicatele au statute si organe decizionale colective.

 • La intepaturi si jigniri suntem cei mai tari.Sa ne folosim mintea la ceva util muncii in acest sistem e greu.Ne meritam soarta.

 • [quote name="avram valentin"]sunt zvonuri de bani pe haine...oare cine ar trebui sa se ,,lupte,, pentru drepturi lasand ,,vrajeala,, cu legea ca, la celelalte instituti s-a putut sa se dea o parte fara mare tamtam...infintarea sindicatelor ce rol are????sincer ....[/quote]
  Mai vezi si decontul la transport in CO,mataluta de duci prin coltul tarii si ei 600 lei iar militianul MAI ia maxim 190 lei indiferent de destinatie si mai sunt.

 • Pt. Dl. STEFAN TEOROG:De ce nu se actualizeaza preturile la echipamentul aferent anului 2013.

 • [quote name="Mario"]Pt. Dl. STEFAN TEOROG:De ce nu se actualizeaza preturile la echipamentul aferent anului 2013.[/quote]
  Ai intrebat Mario (barbat sau femeie ...nu conteaza!) si la DEA-ANP si n-ai primit raspuns?