www.snlp.ro Web analytics

Protest contra muncii fortate. Cum se blocheaza un sistem in 10 zile?

In 2011 prin Legea asa-zisa a dialogului social (L.62/2011) pierdeam dreptul la greva. Sa-l stapaneasca sanatosi, pentru ca avem la indemana o arma mult mai grea decat o simpla greva de o zi fara incetarea totala a lucrului (interzisa de legislatie chiar si cand dreptul la greva era activ). Este vorba de un drept simplu, a carui exercitare nu ar produce niciun impact in restul sectorului public din Romania: refuzul muncii suplimentare. De ce se tem angajatorii din sistemul penitenciar atat de mult de aceasta reactie coordonata de sindicate, unitara la nivel de sistem? Este aceasta actiune de natura sa garanteze rezultatul scontat, respectiv bugetul necesar pentru plata tuturor drepturilor legale in anul 2019, adica ceea ce nici ANP si nici MJ nu au fost in stare sa asigure?

Se expun angajatii la riscuri implicandu-se toti ca unul in aceasta actiune sindicala simpla? Ce au de pierdut salariatii care refuza munca suplimentara? Aceasta actiune sindicala va fi una de durata, cu posibile prejudicii pe termen lung pentru salariati si sistem? Exista o alternativa la aceasta actiune, care sa garanteze un buget corect pentru sistemul nostru in anul 2019 dar si pe viitor? Salariatii care aleg sa nu intre in aceasta actiune vor purta raspunderea unui eventual esec al reactiei sindicale? La toate aceste intrebari vom raspunde in articolele urmatoare. Incepand de astazi, SNLP declanseaza oficial si public actiuni de protest pe termen nedeterminat. Mai jos – comunicatul transmis astazi presei incluzand actiuni si revendicari.


19 COMMENTS

  1. Refuzul de a presta ore suplimentare nu face decat bine guvernantilor. Noi refuzam munca suplimentara, iar ei nu trebuie sa mai aloce bani pentru ore suplimentare. Plus ca toti care au semnat acele fise vor avea mai multe libere in cursul lunii si de multe ori se intampla sa aiba mai putine weekenduri lucrate, si din nou, mai putini bani cheltuiti cu SD/SL.
    Daca exista o sula in coasta, aceasta este tot in coasta angajatului, parerea mea..
    Din solidaritate am semnat si eu, dar am extras acele lucruri expuse mai sus din multiplele discutii intre colegi legate de aceasta problema.
    Spor!

    • Dezacordul efectuarii de ore suplimentare creeaza reale probleme privind functionarea unui penitenciar. Modul in care sunt structurate activitatile si programul de lucru devin practic imposibil de respectat fara acordul salariatului de efectua ore suplimentare. Toti cei care s-au ocupat sau se ocupa de planificari stiu ca doar utopic se pot organiza oamenii fara efectuarea de ore suplimentare. Si cum resursa umana nu corespunde nevoilor reale, de aici si blocajul.
      La fel de bine stim cu totii ca, chiar si in conditiile in care nui se presteaza munca suplimentara, acordarea concediilor de odihna genereaza un surplus (cel putin la schimburi) pe care nu-l poti anula decat prin artficii discutabile.

  2. Refuzul orelor suplimentare este o manifestare de voință individuală si echivalează cu refuzul de executare a unei dispoziții legale atunci când există planificare in serviciu. Nu se pot scoate oameni din dispozitive si trimiși acasă fix cand au efectuat nr de ore, oricât de bine ar fi planificati. Pentru acest lucru nu există nici o protecție sindicală,nimeni nu te protejează pentru încălcarea legii.Protectia poate veni din vidul legislativ creat de decizia CC cu privire la comisiile de disciplină ce face ca in prezent sa nu se poată finaliza procedura disciplinara.

    • pierzi din vedere multiple aspecte cum ar fi dreptul (!) de a refuza o dispozitie chiar scrisa daca este vadit ilegala (art 4 L293/2004) / precum si clasarile sesizarilor facute de unitati la parchet pe aceasta tema / le gasesti la sindicatul din unitate – le-am pus la dispozitie / cu exceptia fortei majore starii de necesitate calamitatilor sau evenimentelor reale din unitati, nu exista portita pentru angajatori sa forteze prezenta peste numarul de ore lucratoare / stim ce facem stai linistit / in politie exista, la noi nu

  3. În sfârșit! Trebuie sa le umblăm putin cu „sula pe la coaste „, sa ne mai obținem niste drepturi.

  4. Am onoarea sa va salut domnilor!
    Domnule Teoroc,cam cat inseamna acest curand cand e vorba de aprobarea statutului?
    Cu respect

  5. Cu 50% cum ramane, cu discriminarile la pensionare? Ies la pensie anul acesta, fara50% si cu pensia diminuata de oug 59, voi avea o pensie mai mica decat subordonatii mei. Halal dreptate.

  6. Ce vreti sa spuneti cu statul va fi aprobat „IN CURIND”….Cit timp inseamna acest curind pt ca au trecut ani.va multumesc

    • Dar cum se face ca pentru plata unor drepturi ce nu provin din efectuarea serviciului ( pentru transport si chirii) sunt fonduri sa se platesca in intregime pe tot parcursul anului, iar pentru plata majorarii de 50% pentru max. 5 % din personal, drept care deriva efectiv din prestarea serviciului, nu sunt bani nici pentru acordarea pentru cateva luni ? Nu credeti ca trebuiau repartizate sume si pentru plata acestui drept in limita bugetului existent cu posibilitatea de rectificare a bugetului astfel incat sa se calculeze si plata acestui drept?

  7. Pe cand va ajunge printre revendicări si ajutorul in achiziționarea unei locuințe pentru noi cei mai tineri? Consider ca banii cheltuiti pe chirie sunt niște bani pierduti atat de angajator cat si de noi! Mai mult, statul nu va pierde nimic in urma unei astfel de decizii.
    Cu banii aceia am putea sa ne susținem o parte din rata pentru o locuință!

      • Este rezolvat doar pentru cei care beneficiază acum, pentru cei care avem credit în derulare nimic(bine ca avem dreptul stipulat în 293).
        Mulțumim.

      • „In curand”…stiti ceva concret?..” sunt cativa ani de „in curand”.ne-au manglit astia ca pe hoti.

        • pana nu se planifica sedinta comisiei juridice din cdep, nu avem ceva concret

  8. Salutam decizia! Trup si suflet!
    Intrebare:cand ziceti amendamente neconstitutionale privind statutul va referiti la cele prin care agentii nu mai pot accede pe functii de conducere? Multumesc cu respect!

    • si acelea / plus cele care elimina o serie de lideri din miscare impunand o serie de incompatibilitati absurde, care nu mai exista nicaieri in Romania

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)