www.snlp.ro Web analytics

Praga, cucerita de politistii de penitenciare de la Dej!

Noul si meritatul statut al politistului de penitenciare ne obliga sa strangem randurile pentru un scop comun, acela de a ne demonstra eficienta in structura de aparare . SNLP isi asuma rolul de a mediatiza pe toate caile eforturile politistilor de penitenciare, individuale sau colective, personale sau institutionale care aduc plus valoare acestui statut. In contextul asta, Irimus Radu, Bote Dorin, Oros Adrian si Ioja Dan, patru politisti ai Penitenciarului Spital Dej, membri SNLP, au participat in data de 25 iunie 2019, la Praga, la maratonul Yellow Ribbon Prison Run.

„Fără vitamine , fara energizante , fără o pregătire prealabila adecvată având in vedere lipsa de personal și lipsa timpului liber am reușit sa reprezentam poliția penitenciară romană cu brio !”

 

Desfasurat in scopul atragerii atentiei asupra necesitatii renuntarii la prejudecati si a reintegrarii sociale a foștilor detinuti, maratonul a reunit, sub funda galbena, angajati ai sistemelor corectionale din Europa, oficiali cehi si corporatisti. Evenimentul, ajuns la a 3-a editie in Praga, fiind organizat, anual, de Ministerul de Justitie, Ministerul Muncii si Relatiilor Sociale si Instituția Avocatului Poporului din Cehia, sprijiniti de International Corrections and Prisons Association.

Participarea celor patru colegi la evenimentul din Praga a fost posibilă datorită suportului oferit de Filiala Dej a Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare si al Associatie Sportive Perpetuum Sport a Penitenciarului Spital Dej. De asemenea, vis-a-vis de oricare alt eveniment care implica participarea politistilor de penitenciare din orice unitate si care aduce un plus de imagine pentru sistemul penitenciiar, dorim a ni le pune la dispozitie pentru a le capacita ca impact mediatic.

 

16 COMMENTS

 1. 1. Desi noul statut prevede posibilitatea compensarii chiriei si in alte localitati deja exista directori care se impiedica de formularea „daca nu exista fond locativ” . Adica va fi exact ca inainte, vrei chirie in alta localitate nu ai alta solutie decat prin instanta. Ce se poate face pentru lamurirea astfel sa nu mai existe situatii ca in trecut in care unii acordau altii nu?
  2. Dupa publicarea in monitorul oficial a statutului se poate achizitiona o locuinta sau e obligatoriu sa asteptam asa zisele norme de aplicare. Acestea pot fi hotarari de guvern sau ordine MJ? Daca stam dupa ele dreptul este tot inaplicabil ca si pana acum…

  • stim situatiile / sunt exact aceleasi unitati in care managementul are o interpretare foarte restrictiva a prevederilor statutului in vigoare, in idea de a limita cheltuieli / Baia Mare si Gherla sunt in capul listei / restrictia care vizeaza fondul locativ este o soparla strecurata in statut exact inainte de trimiterea lui la promulgare, o reminescenta a proiectului depus in Parlament de Tudorel Toader, pe care o vom elimina prin acel;asi proiect prin care vom regla problema cu concursurile / am discutat acest aspect privind fondul locativ atat cu ministrul justitiei cat si cu sefii structurilor juridice din ANP si MJ si mesajul este ca MJ/ANP vor impiedica eventuale abuzuri in interpretare / existenta fondului locativ in unitatile situatie in localitati mici nu va putea fi probata si nu vizeaza locuinte sociale ori vreo eventuala coprespondenta cu primariile / contractele de chirie se incheie cu propritari privati si acest fond locativ nu poate fi verificat decat prin eventuala existenta a unor anunturi publice de inchiriere in acea localitate / in extremis, daca un director mai rigid in a aplica aceste prevederi alege sa impune o chirie in localitatea in care salariatul isi desfasoara activitatea, acest lucru nu va produce un efect pe termen lung in cazul in care se urmareste comutarea chiriei in plata ratelor / salariatul isi poate lua chirie in Baia Sprie (localitatea de care tine adm-teritorial Penit BM) daca directorul nu vrea sa aprobe in Baia Mare, insa isi poate cumpara ulterior o locuinta (credit ipotecar sau contract vanzare cumparare in rate) fara a fi limitat la o anumita localitate! a se citi atent art 111 din statutul nou / cand tinta este plata ratelor aceasta poate fi atinsa si prin transformarea in rate a unei chirii intr-o locatlitate in care salariatul nu doreste cu adevarat sa locuiasca dar nu are incotro / nici nu va trebui sa locuiasca prea mult in acea locuinta, poate doar o luna-doua pana cand se realizeaza comutarea chiriei in rate la noua proprietata achizitionata chiar in BM daca ramanem la acest caz / aceasta este interpretarea noastra / tinem cont ca publicarea noului statut va deschide in mod clar o era a interpretarilor si aplicarii chiar si neunitare pe care o vom gestiona impreuna / in orice caz, nici un eventual ordin de ministru care se va emite nu poate include restrictii suplimentare fata de cele prevazute de statut

   • Va salut domnule presedinte,

    La cat timp dupa publicarea in MO al statutului credeti dvs ca se vor face aceste reglaje impreuna cu MJ(atat pt chirie cat si concursurile) , va exista operativitate ca pana acum sau este de domeniul lunilor,sau poate 2020.
    Totodata va rog sa ne precizati,cand vor aparea normele de aplicare despre care preciza si colegul de mai sus cu referire la transformarea chiriei in plata ratelor?
    Asteptam cu interes raspunsul dvs!

    • ordinul pe chirii/rate il vom impinge la mare urgenta dar tot va avea de parcurs un proces de mninim o luna si jumatate (cel putin o luna sta in etapa de transparenta conf legii, nu avem ce face)

    • Multumesc, dar inteleg ca asta e interpretarea sindicatului, inclusiv pentru cu comutarea chiriei cu rata. Intr-adevar Gherla si Baia Mare sunt fruntase in intrepretari restrictive si lucru asta nu se va schimba nici acum. Este dificil sa faci o alegere de a cumpara o locuinta intr-o alta localitate atata timp cat normele sunt interpretabile si personajele actuale si foste manifesta aceleasi apucaturi si exces de zel. Pe de alta parte mai sunt si instantele care in cauze identice se pronunta total diferit. Mai e si curtea de conturi care iti poate face o surpriza sa returnezi banii… Credeti-ma pe toate le-am vazut! Pana ce ne dumirim toti, daca ne dumirim si nu luam drumul instantelor, poate trece cel putin 6 luni de adrese la ANP si MJ, adrese de care iarasi nu o sa tina cont directorii de unitati. Nu prea mai intrezaresc sperante si nu prea ne mai putem sa asteptam luni intregi sau sa ne permitem riscuri sa cumparam si sa ne epuizam avansurile.

   • E obligatoriu sa ai contract de chirie la început daca vrei sa cumperi o locuință? Dreptul pt Sprijin in cumpărarea unei locuinte, după promulgarea legii, poate fi amânat de anp pt lipsa normelor de aplicare? Ce fel de norme de aplicare ar fi necesare , hotărâre de guvern sau ordin al ministrului justiției?

    • contract de chirie poti face si dupa promulgarea noului statut / nu are relevanta
     dreptulul la sprijin cumparare/construire nu se poate activa decat prin HG care din cauza impactului bugetar nu s-a putut emite in perioada 2004-2019

  • Nu este chiar asa simplu (extras L363/2018)
   a) date cu caracter personal – orice informaţii privind o persoană fizică
   identificată sau identificabilă, denumită în continuare persoană vizată; o
   persoană fizică identificabilă este o persoană care poate fi identificată,
   direct sau indirect, în special prin referire la un element de identificare,
   cum ar fi un nume, un număr de identificare, date de localizare, un
   identificator online, sau la unul sau mai multe elemente specifice proprii
   identităţii sale fizice, fiziologice, genetice, psihice, economice, culturale
   sau sociale;

 2. Buna participarea dar cine mai face cat de cat miscare stie ca nu poti merge la maraton fara pregatire asa ca mai taiati din citat.

  • Cu atat mai mult e de apreciat ca si fara acea pregatire, colegii de la Dej au indraznit si au reprezentat respectabil Romania.

  • avem o problema cu GDPR-ul / nu putem publica tabelele / liderii sindicali au primit informari

  • Buna ziua,ce se mai aude de diferentele la nh si norma echimpament?credeti ca o sa ii primim?si cand? Este anp de acord sa dea banii astia de la 1 ian pana in prezent? 50lei +60lei pe fiecare luna,770lei ar insemna pana in prezent

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)