www.snlp.ro Web analytics

Pensionabili, atentie!

Military PensionElaborarea legii pensiilor militare de stat a fost si ramane apanajul MApN si SRI care nu sunt niste institutii interesate de ideea consultarii, informarii sau in general de dialogul cu salariatii, direct sau prin reprezentantii lor, pentru ca aceste notiuni nu exista in structura de aparare decat la politie si penitenciare, insa cel putin penitenciarele sunt departe de a avea aport real, daca nu intervine MJ. In prima faza s-au produs cateva grupuri de lucru la care au participat si reprezentanti ANP apoi pe nepusa masa MJ s-a trezit cu un proiect livrat la cheie privind pensiile celor din aparare implicit ale salariatilor din penitenciare.

O mixtura intre legile 164 (militar) si 263 (unitara) noua lege propusa de initiatorul MApN reintroduce principii avantajoase in special pentru sefi, nefiind in esenta un proiect care sa pericliteze anumite categorii. Se retine ca este un act distinct care se rupe din marea initiativa a unificarii pensiilor. Asta dupa ce marii ganditori ai legii unitare a pensiilor au realizat ca de fapt nu ne vor pentru ca noi nu contribuim in algoritmul clasic la fondul national de pensii, doar muncim si ne asumam riscuri. Pensiile noastre sunt platite din buget si nu din contributii.

Va recomandam sa studiati materialele atasate, avand in vedere faptul ca la nivel ANP au avut loc cateva intalniri si s-a realizat un set de propuneri de modificare care vor fi sustinute de MJ. Daca ar fi sa incheiem cu o sperietoare, acel celebru fond de pensii, pentru a fi tinut in viata, ca sa spunem asa, primeste o infuzie de la bugetul de stat (pe langa contributii) care creste cu jumatate de miliard de euro anual! Daca este sa analizam rata contributiilor, a muncii la negru, la gri si in alte culori, precum si a emigrarii, ne putem pune intrebarea: oare noi vom mai avea pensie?

Documente atasate

 

 

 

 

32 COMMENTS

  1. Asta presupune ca nu-si mai aveau rostul propunerile sindicatelor…sa inteleg ,la final ca nu se asculta de sindicate???atunci care este rolul lor????

  2. Avram Valentin – Da. ANP a facut o serie de observatii foarte utile pe proiect. Observatiile au fost insusite de MJ care le-a inaintat si sustinut la initiator (MApN). Avem certitudinea acestor demersuri dar nu si garantia rezultatului pozitiv. Daca observatiile nu se includ in proiect, pot fi probleme cu modul de calcul al pensiei, in sesnul unor diminuari.

  3. domnule Teoroc ati reusit sa ,,bateti palma,, cu ANP-ul pe proiectul ce s-a romulgat privind legea pensiei? daca doriti va rog sa veniti cu amanunte ca sa vedem si noi cam cum stam cei din teritoriu…

  4. Daca se poate introduce un paragraf in legatura cu orele de noapte la legea pesiilor.civili au asa ceva

  5. E necesara o ultima intalnire cu ANP / sper sa reusim sa o organizam pana la final de an / sa batem palma pe proiectul care pleaca spre avizare

  6. [quote name=”un membru”]Ce s-a discutat in cadrul consiliului SNLP?[/quote],se fac informari in unitati,pt. ce cei de la (editat) se bat cu pumnul ca ei au facut-o si pe asta,de-abia astepta sa speculeze ceva.Dl de la Braila e tragic comic cu popota,dar tot nu atrage membrii asa cu facaturi de genul acesta,e de cacao ca si (editat).

  7. Cum dreacu sa mai avem pensie noi astia care am prins toate porcariile si toate magariile (generatie de sacrificiu – bataia de joc a securistilor, posdruistilor, UE-istilor, SCM-istilor), daca ati dat jde mii de compensatorii si pensii babane zeci de ani de zile la toti tortionarii si securistii care frecau bufa la greu in sistem, fara sa faca macar un tabel in word o viata intreaga si care dadeau pumni si palmi fara sa vada macar pix de procuror!!!!

  8. Vei putea sa te pensionezi,daca indeplinesti conditiile prevazute de art. 16(1) lit b din noua lege, cel mai devreme la 47 de ani. Dar nu stiu , neavand alte date cam ce coeficient vei avea, adica , cat la % din salariu va reprezenta pensia.

  9. Despre personalul civil din sistemul penitenciar nu discuta nimeni din sindicat ca si cum nu ar exista nici un civil in penitenciare.Domnilor exista o discriminare enorma intre fpcuss si civili ,acestia din urma nu pot iesi la pensie mai devreme de 65 de ani.Este o bataie de joc fata de acestia.

  10. Domnule Teoroc,ce sa intelegem din noua lege ca vom iesii la pensie de drept la 60 de ani?Eu sunt nascut in 74 si am 15 ani vechime in sistem si mai am 4,5 ani in civilie iar din acesti 4,5 ani am unul in conditii deosebit de grele de munca -grupa 1,la ce varsta aproximativ as putea iesii la pensie?Va rog respectuos sa imi dati un raspuns ca sa stiu si eu cum se interpreteaza legea.Va multumesc.

  11. Domnule Dan…tot nu ai inteles ce am vrut sa sensibilizez….am specificat ca este incorect ca doi angajati care au ..sa zicem aceiasi vechime,acelasi loc de munca ,aceiasi functie si tot ce se poate obtine in haina statului si din cauza varstei se face o mare diferentiere…ce legatura are varsta cu vechimea…asa ar fi corect ..pai daca unul ,,s-a trezit,, sa vina mult mai tarziu sa imbrace haina..pana atuni taind ,,frunze la caini,,nu vreau sa fiu rau dar asta e legea actuala foarte gresita…ca sa nu mai vorbesc ca l-am depasit cu vbechimea pe colegul mai invarsta….pai nu-i dupa vechime si contributie…cei care au promulgat aceasta lege sunt ..ori mari [sa fiu rau …nu!!!]…asta i-am cerut la domnul Teoroc sa se zbata impreuna cu cei de la M ApN sa schimbe…am intrat in contact cu ei mai ales cu cei de la SCMD si ANCMR…care spun ca sunt sanse mari sa se remedieze aceasta enorma greseala ca unul mai invarsta sa ia pensie mai mare chiar daca nu are vechimea ca unul mai tanar….si ca sa sti…am un exemplu concret …o persoana civila care a fost sofer transport peroane 42 de ani are pensia de 1100 ron…daca unul in haina statului ar putea teoretic sa faca vechimea asta ar avea o super pensie….de aceea ar trebui sa conteze vechimea in haina nu varsta.

  12. In perioada 21-24 nov 2013 are loc Consiliul National SNLP pe care il coordonez. Incepand de luni, voi reveni cu precizari si explicatii. Mizez pe intelegerea utilizatorilor.

  13. Dl Stefan la Mai ipj au anuntat cadrele ca de Craciun primesc jumatate din banii de haine,la noi pindarii primesc urari de bine de la Anp sau primim si noi ceva.Cu toata stima

  14. Domnule Avram! Daca ramaneti in serviciu pana la varsta standard veti vedea ca o sa aveti acelasi cuantum al pensiei ca si colecul dvs. Punctajul mediu sa calculeaza insumand toti anii de vechime in munca. Daca spuneti ca valoarea la care se imparte punctajul dumneavoastra este 25,9 inseamna cu sunteti nascut in iulie sau augut 1964 si ar trebui sa iesiti la pensie in februarie sau martie 2022. Daca indepliniti varsta standard veti avea aceeasi pensi ca si colegul dvs. mai in varsta acum.
    Legea 263 stimuleaya munca nu iesirile premature la pensie. Cu stima! Dan

  15. Recalcularea pensiilor se va face dupa noua lege.Cel mai mult vor pierde agentii si ofiterii fara functii de conducere. Celor iesiti la pensie inainte de 2010, dupa recalculare, le-au mai dat intre 350 si 800 de lei.Dupa noua lege, viitorii pensionari vor lua mai putin cam cu cat li s-a majorat celor pensionati inainte de 2010.
    De fapt, se va ajunge cam la situatia anterioara lui 2010.(atentie, a disparut salariul de merit!)
    Cei nascuti pana in 1965 sunt avantajati de actuala forma de calcul. Cei nascuti incepand cu anii „70 vor fi avantajati de viitoarea lege.Asta, datorita modului cum se calculeaza punctajul mediu anual.

  16. Se pare ca nimeni din conducerea snlp nu ne poate lamuri…. 😥 poate exista intentii bune dar nu si specialisti care sa nelamureasca….. 😉

  17. la vechimea mea in sistem alti colegi care au iesit anterior anului 2010 dupa recalculari[am vazut cupoanele de pensie nu vorbe] au cu 1000 ron mai mare pensia ca a mea daca as iesi acum….asta iarasi e sigur…NU POVESTI!

  18. Domnule Teoroc …eu va rog si tot odata va propun sa faceti o somulare cum spune si Dan dar ma repet asta pentru Dan ..cred ca avem pareri diferite…mie mi-a calculat un specialist pe toti ani mei mi-am scos remuneratia la fix inclusiv pe anul 1982-1983 am lucrat sofer intrun domeniu unde am avut tot grupa 1..asa era..trust de hidrocentrale…deci in afara celor 2 ani de la campina totul grupa 1…din 1982 si pana in prezent sunt 31 de ani din care 30 in haina statului[asta nu e o lauda] si tot punctajul meu se imparte la stagiul complect din tabel care este DUPA ANUL NASTERI…adica 25,9…la cei care au iesit anterior se impartea la toata lumea la 20…cu cat erai mai vechi optineai ..logic…mai multe puncte si se impartea la 20….acum nu e asa ..este cum am spus punctajul meu se imparte la 25,9 iar la un coleg care a iesit foarte recent pe legea actuala si este mai invarsta [nascut in 1957] stagiul lui este de 20,2 aproape ca in legea veche…mentionez ca l-am intrecut in vechime in sistem si daca ies am pensia mai mica cu 700 ron…ce spuneti….conteaza ..ma repet dupa cum am spus eu nu alti VARSTA nu vechimea in haina statului si asta…SIGUR!

  19. Domnule Teoroc, nu gasesc in proiectul de lg dispozitii cu privire la actializarea pensiei cum era prevazut in lg 164 la art 48. adica pensia sa se actualizeze ori de cate ori, prin legea de salarizare se majoreaza solda de grad si/sau solda functiei maxime ale cadrelor militare in activitate, potrivit gradului militar avut la data trecerii in rezerva. Pana la 01.01.2010 cand a intrat in vig lg 284, pensionarilor militari li se actualizau automat pensiile ori de cate ori crestea coef de ierarhizare al functiei detinute la datatrecerii in rezerva.

  20. Sunteti un pic in eroare domnule Avram. Legea 263/2010 prevede la art. 170 aplicarea unui indice de corectie. In anul 2013 acest indice este stabilit la 1.06. Aplicand acest indice la punctajul de pensie al unui lucrator cu aceeasi vechime in munca cu cei iesiti la pensie inainte de 2010 egaleaza cuantumul pensiei.
    Domnule Teoroc: daca faceti o simulare cu datele unui agent care este in acest moment cu varsta standard implinita cu vechime de 32 ani din care 26 ani ca militar si fpss, gradatie maxima si grad maxim, veti observa ca aplicand Legea 263 obtine un cuantum net al pensisi de 2560 lei, iar aplicand prevederile proiectului, art 28, (baza de calcul) va obtine o pensie neta de 2020 lei. Diferenta de 540 de lei lunar de unde o mai primeste? De la Dumnezeu!?

  21. Domnule Teoroc,cred ca nu m-am facut inteles simea culpa prin explicatia prea stufoasa….dar ma repet..ce este in viitoarea lege nu stiu exact ,mi-ati explicat in cateva cuvinte si nu e suficient…asta e…dar cum a propus colegul de mai sus puteti sa ne ajutati si sa faceti o simulare…daca doriti …pe mine…va dau detali fixe si teoretic puteti cu mici erori…an nastere 1964….1983 am mers la scoala,campina si dupa 2 ani am inceput efectiv….pana in prezent….salariul il puteti lua si din bucuresti de la orice agent cu vechimea mea…daca mai sunt…sa revenim la problema cea mai ,,dureroasa,,ce v-am relatat anterior este super exact…pe actuala lege conteaza varsta nu vechimea am verificat la specialisti…sigur…asta spuneam ca ce gresita e…nu stiu ce spune cel de mai sus care este ,,codat,, cu un fost….se vede ca se ascunde deci…are ceva de ascuns…sigur altfel isi dadea numele….sigur sunteti deacord cu mine….cred ca e mai ,,comunist,, decat am fost eu….glumesc…dar asa arata…scz. am deviat de la subiect…vad ca sunteti bine intentionat…incercati sa rezolvati macar sa stim cum stam cei care suntem cu un picior afara din sistem….multumesc anticipat.

  22. Inca nu / am clarificat denumirea / MJ e de acord cu politistul de penitenciare / mai avem o divergenta – accesul agentilor pe functii de conducere / spre sa reglam si asta cat de curand / dar la acest articol vorbim de pensii

  23. [b]Opinia expertilor:[/b]

    Urmare observaţiei dumneavoastră legată de noul proiect de lege a pensiilor militare, vă comunicăm următoarele:
    Referitor la punctajul mediu anual stabilit în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv art. 3, lit. l, m şi n:”

    l) punctaj lunar – numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câştigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică;
    m) punctaj anual – numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obţinut prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare;
    n) punctaj mediu anual – numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării”;

    Observaţia dumneavoastră face referire la persoane cu aceeaşi vechime dar vărste diferite şi care în urma stabilirii pensiei, vor obţine punctaje diferite, ceea ce nu este posibil având în vedere faptul că noul proiect legislativ nu mai include ca bază de calcul puntajul mediu anual din actuala legislaţie, ci stabileşte alt algoritm ca bază de calcul în vederea stabilirii pensiei militare de stat astfel:

    Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.

    De asemenea, observaţiile dumneavoastră referitoare la faptul că, potrivit legislaţiei 2 persoane cu vechimi similare dar vârste diferite, calculul diferă datorat momentului ieşirii la pensie (vârsta crescând gradual), prin procentul de lege a pensiilor militare, aceste aspecte nu vor mai fi posibile pe considerentul că nu mai există o limită maximă procentuală care să fie avută în vedere la stabilirea pensiei, iar persoana cu vechime mai mare va avea corespunzătoare şi o pensie mai mare conform art. 31 din noul proiect de pensie care prevede – militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au o vechime mai mare de 25 de ani beneficiază, pentru fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei.

  24. Domnilor,va dau un sfat:toti cei care aveti peste 20-25 de ani vechime , de Craciun, faceti-va un cadou;pensionati-va.

  25. La prima vedere pare interesanta. Credeti ca se va aproba asa? Oare doamna ministru Campeanu care insista pe varsta de pensionare egala barbati si femei la 65 de ani o sa fie pentru sau vrea sa mergem in baston la serviciu, sa urcam cu liftul in foisoare?

  26. Baza de calcul este problema. La agenti este mult prea mica in comparatie cu veniturile pentru care se retine contributia pentru asigurari sociale (CAS). Ar trebui lasata in pace Legea 263, care are si principiul contributivitatii, cel mai corect in acest moment.

  27. A facut cineva o simulare de calcul a pensiei pentru un subofiter (agent) ajuns la limita de varsta, stagiu de cotizare mai mult decat complet, in baza Legii 263, si sa vada ca aplicand baza de calcul prevazuta la art. 28 al proiectului, adica salariul functiei de baza, ar pierde la pensie vreo 800-900 de lei. Credeti ca este corect? Daca acest proiect de lege va fi aprobat si va fi iminenta intrarea in vigoare a Legii pensionarii militarilor, in forma prezentata mai sus, cred ca foarte multi din colegii nostri agenti vor iesi la pensie, unii prevalandu-se de reducerea varstei statndard datorata conditiilor de munca. Isi permite sistemul sa functioneye cu vre-o mie de oameni mai putin?

  28. am citit proiectul si adresa MJ aici nu s-a expus cea mai mare problema…cred ca cei care se implica nu inteleg legea actuala a pensiei si modalitatea de calcul…tot ce s-a cerut nu rezolva absolut nimic…credetima si cei care citesc ce am scris sa ma ajute sa sensibilizez pe cei care spun ca ne apara drepturile….in legea actuala trebuie schimbat un singur lucru restul e ok. asa cum e si varianta noua ,ma repet nu rezolva….deci…scurt si la subiect…PUNCTAJUL OBTINUT SE IMPARTE LA STAGIUL COMPLECT DIN TABELUL CARE ARATA VARSTA MAXIMA CAT PUTEM STA IN SISTEM…foarte gresit….daca doua persoane au venit in sistem de 25 de ani si unul este mai invarsta are stagiul mai mic si la iesire are pensia mult…mult mai mare…si va spune unul care si-a calculato oficial…nu povest….colegi care au iesit anterior si li s-au calculat au pensi mai mari chiar daca eu am aproape DUBLU vechimea in sistem….CE SPUNETI! daca se vrea luarea unei m,asuri de schimbare acesta este singurul lucru care trebuie schimbat si inca foarte urgent…daca nu afecteaza pe toti viitori pensionari.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)