www.snlp.ro Web analytics

Pensii in structura de aparare – modificari 2015

intalnire-mai-oprea-legea-pensiilor3-mic-465x390Anul 2015 a venit cu o noua abordare a dialogului social si respectiv a consultarii sindicatelor din structura de aparare nationala in etapa de elaborare a unor acte normative cu efecte relevante asupra personalului (majorari salariale, pensii). In articolul de fata vom aborda pe scurt problema pensiilor „militare”. Dupa ce MApN a initiat un proiect de lege in acest sens, institutiile din intreaga structura de aparare nationala s-au intalnit intr-un for de dezbateri la care au fost invitate si sindicatele.

Noua lege care se intentioneaza a fi propusa Parlamentului spre adoptare, genereaza deja mari controvererse, pe de o parte atragand atentia altor categorii de salariati care considera ca militarii beneficiaza de privilegii nejustificate, pe de alta parte starnind reactii ostile chiar din structura de aparare nationala deoarece simularile exersate au indicat si situatii in care aplicarea noii legi ar genera pensii mai mici prin comparatie cu calculele facute in baza legii aflate in vigoare.

Fara a intra in dezbatere pe text, vom preciza din start ca SNLP se preocupa in mod special de clarificarea si preintampinarea perspectivei in care noua lege ar genera pensii mai mici, situatie apreciata de noi ca inacceptabila. In acest sens, ne aflam in faza in care am solicitat efectuarea unor simulari sub coordonarea factorilor in masura de a le autoriza, fara riscul unor greseli cauzate de lipsa de exercitiu cu astfel de calcule. In functie de rezultatul simularilor, SNLP va transmite pozitia clara a organizatiei referitor la proiectul mentionat. Mai multe detalii aici.

Informarea interna SNLP, transmisa pe data de 22.01.2015:

„Ieri am participat la o discutie cu personalul de la casa sectoriala de pensii militare din Bucuresti pe proiectul legii de pensionare. S-au efectuat simulari pentru circa 20 de cazuri de salariati din diferite sectoare de activitate cat si pe corpuri si functii diferite, pe ambele legi de pensionare, respectiv legea unitara de pensionare si actualul proiect al legii pensiilor militare de stat. Urmare acestor simulari s-a constatat faptul ca pensiile calculate pe acest proiect de lege prezinta mici diminuari in cazul salariatilor din spitalele penitenciare care beneficiaza de sporul TBC de 100% si la o parte dintre salariatii care primesc spor de izolare, in rest pensiile sunt mai mari decat in actuala lege. Simulariile au fost transmise ieri si catre ANP urmand sa ne parvina si noua. Recalcularile pentru cei care sunt deja in pensie se fac doar la cei care s-au pensionat incepand cu anul 2010 iar in situatia in care una dintre pensii este mai mica se poate opta pentru pensia mai mare. In situatia in care aveti si dvs astfel de simulari va rugam sa le transmiteti pe adresa noastra de email.”

Florin Stoica – Secretar General SNLP

13 COMMENTS

  1. ce se intampla cu pensiile celor iesiti pe caz de boala dupa legea actuala a pensiilor respectiv 263?? vom ramane tot in pensii de boala ??? (dupa legea veche a pensiilor militare la data cand am iesit la pensie ma incadram le pensie partial anticipata)sunt diferente mari intre pensiile inainte de 2011 si cele care au fost calculate incepand cu ianuarie 2011.- caz concret eu cu vechime mai mare si varsta decat un coleg, eu am iesit cu 999de roni el 1400 eu in august 2011 el in decembrie 2010 e corect???

  2. Dl.Stefan Teoroc…o noutate e ca cei de la M.A,I.au obtinut majorarea de 75% conform legi prin ministrul lor si este Publicata deja in Monitorul Oficial..M.of,nr.0059 din 23 ianuarie 2015,Act nr.4/23.01.2015 .Ordin privind conditiile de acordare a majorari salariale pentru personalul MAI….Deci sindicatele noastre ar trebui imediat sa mearga la Ministrul Justitiei nu la ANP care sigur nu vrea si banuiesc si sindicatele deoarece nu beneficiaza numai cei care lucreaza in ture adica ,,palmasi,,plus Sefi de Tura…sa vedem daca se ,,misca,,sindicatele urgent..eu,, ALARMEZ,, sindicalisti palmasi de la tura sa puna presiune pe Sefi lor de la sindicat..cred ca e corect…nu?

  3. Nu a spus nimeni asta. Suntem atenti la efecte si vom studia simularile ca sa intelegem exact problemele.

  4. sunt MM principal si am 34 de ani de activitate din care 15 ani am dus prin cumul si functii de ofiteri (PRECIZEZ CA AM SCOALA MILITARA DE 3 TREI ANI ) SOLDA FUNCTIEI DE BAZA ESTE 2225 RON. Dupa legea pe care o propuneti pensia mea dupa atatea ani de munca va fi sub 1600 ron.
    coleg cu acelasi grad si aceesi vechime iesit anul trecu are 2600ron. cum puteti sa spuneti ca legea propus aeste foarte buna.

  5. CATALIN ptr. noi cei ce lucram cu aparatul cu raze x nu trebuie sa ne dea spor(la curs la craiova,rodbav ne-a spus ca putem „dormi”in aparat ca nu patim nimic)-ne-a prostit ca pe ultimii fraieri,deaia fug toti din jurul acestui aparat ca nu radiaza

  6. Domnule Stefan, va rog sa-mi spuneti daca se poate, care lege e mai favorabila pentru iesirea la pensie la o vechime de 22 de ani in sistem si inca 9 ani in afara sistemului. va multumesc anticipat.

  7. Sporul pentru operatorii aparatelor cu raze x cind se acorda conform celor de la vama,aeroport si alte structuri care primesc acest spor si care la pensie au cv pentru manipularea acestor aparate.

  8. Corect ce spune Dl. Teoroc..cu cat sporurile sunt mai multe s-au mai mari nu se castiga la pensie…indiferent de lege pentru ca pensia s-a calculat si in trecut si acum si in viitor cu noua lege numai pe baza..sporurile sunt ceva ce stimuleaza munca in domeniu(sper sa se inteleaga)…daca s-ar reusi ca unele sa se ,,bage,,in salariu de baza ar fi super ok.Unde putei Dl.Teoroc sa ,,bateti fierul,, impreuna cu ceilalti din armata,politie ca…indiferent de lege sa fie egalitate fata de cei ce au iesit…nu se poate ca unul care a avut 20 de ani in sistem si e pensionar sa aiba pensia mai mare ca unul care are 30 de ani vechime si pensia mult mai mica.Si nu zic povesti..eu sunt in situatie si am calculat peste tot cu cei ce se pricep si daca nu se schimba daca ies dupa 32 de ani in sistem am pensia mult mai mica fata de unul cu 10 ani mai putin ca mine.

  9. O ajunge si statutu asta odata in parlament. Dar majorarile pentru repaus, sporul TBC si HIV, lentilele, suta de lei pentru asistenta, biletele de odihna, voucherele de vacanta, sprijin locuinta, spor studii superioare, reorganizarea, standardizarea, concursurile, restantele la ore suplimentare si concedii, consultanta juridica, protectia, formarea, medicina muncii, specialistul de clasa, despagubirile de risc, strategia de resurse, ghidul carierei, blocarea semnalului gsm, etc etc etc

    Avem pe lista 70 de probleme. Fiecare necesita intalniri, certuri, negocieri. Nu suntem decidenti, am mai spus. Pentru statut trebuie o intalnire la nivel MJ apoi semnarea proiectului final. Problema este in fruntea listei la inceput de 2015.

  10. Asteptam simularile si vom avea detalii mai multe. Cu cat sunt sporuri mai multe cu atat riscul de pierdere la pensie este mai mare.

  11. De ce numai ” La o parte dintre salariatii care primesc spor de izolare” si care ar fi aceia?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)