Pa, pa, izolare? Sporuri in risc, nu de risc
Asa cum prea mult soare usuca orhideele, excesul de reglementare poate ucide drepturi. De ce simtim nevoia sa tot introducem criterii la acordarea unor drepturi? Pentru ca drepturile au ramas putine, banii sunt tot mai scumpi, iar constructia normelor metodologice, din plan salarial, tind sa urmareasca limitarea abuzului de drept, mai mult decat sa asigure acordarea dreptului. Atunci cand faci o norma prezumand reaua-credinta sau prioritizand protectia bugetului in locul protectiei sociale a propriilor angajati, lucrurile nu vor iesi mai bine. Apar prejudicii, tensiuni, reactii sindicale.
Lista situatiilor care se incadreaza in tiparul descris mai sus este enervant de lunga. De data aceasta este randul sporului pentru unitati izolate. Acest drept are un istoric indelungat dar si un sens. Sensul este sa asiguri personal si in zonele mai greu accesibile, adaugand ceva la venituri, facand astfel posturile respective ceva mai atractive. Incepand din anul 2010, cu intrarea in noua era salariala, sporul de izolare a fost reglementat simplu (si asa a ramas pana azi) prin norme metodologice de aplicare a primei legi-cadru privind salarizarea bugetarilor din Romania (Legea nr. 330/2009). Erau mentionate cele patru unitati si cu asta basta:
Legea 330/2009: Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil, beneficiază de un spor de până la 20% din solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, respectiv din salariul de bază. Criteriile de stabilire a localităţilor şi a zonelor izolate, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite. Localităţile sau zonele unde atragerea personalului se face cu greutate se stabilesc în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Norma metodologică pentru aplicarea unor dispoziții cuprinse în anexa nr. IV la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice din 25.02.2010
Cap. VIII Acordarea sporului prevăzut la pct. 7 din anexa nr. IV/2 la Legea-cadru nr. 330/2009 funcționarilor publici cu statut special și personalului civil din sistemul administrației penitenciare
(1) Funcționarii publici cu statut special, precum și personalul civil din Penitenciarul Poarta Albă, din Penitenciarul-Spital Poarta Albă, din Secția Chilia Veche a Penitenciarului Tulcea și din Penitenciarul Codlea – Centrul de pregătire profesională și recuperare a cadrelor de penitenciare Rodbav beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul funcției de bază, respectiv din salariul de bază.
Legea-cadru nr. 153/2017 pastreaza acelasi text al normei principale, fara sa aduca nicio modificare relevanta, text in temeiul caruia a fost emisa norma subsecventa citata mai sus. Haideti sa vedem cum a fost reglementata in 2018 acordarea acestui drept prin comparatie cu 2009-2018 si tinand cont de ceea ce am explicat in primul paragraf al articolului:
Legea 153/2017: (1) Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil beneficiază de un spor de până la 20% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.
(2) Criteriile de stabilire a localităţilor şi zonelor izolate, a localităţilor şi zonelor unde atragerea personalului se face cu greutate, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se stabilesc conform actelor normative în vigoare, prin ordin al ordonatorului principal de credite.Proiect OMJ – norme aplicare L.153/2017:
Art. 37 – (1) Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate sau în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, funcţionarii publici cu statut special și personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de funcţie/salariul de bază.
(2) Prin unităţi în sensul prezentului capitol se înțelege sediul unităților din sistemul administrației penitenciare și locațiile permanente ale structurilor situate în afara sediului acestora.Art. 38 – Sunt considerate localități sau zone izolate ori localități sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate:
a) localități sau zone situate la distanță de cel puțin 25 de km față de cea mai apropiată localitate urbană sau până la care deplasarea cu mijloacele de transport existente se face într-un interval de timp mai mare de o oră;
b) localități sau zone spre care accesul este dificil sau lipsește accesul pe uscat din cauza condiţiilor meteorologice aspre pe o perioadă semnificativă din cursul unui an;
c) localități sau zone cu drum principal nemodernizat;
d) localități sau zone neacoperite de mijloacele de comunicație;
e) localități sau zone în care aprovizionarea cu cele necesare traiului curent este dificilă și se face la intervale mari de timp;
f) localități sau zone în care sunt amplasate unități în care au rămas vacante mai mult de 50% din posturile scoase la concurs într-un interval de 24 de luni anterior datei la care se face analiza;
g) localități sau zone în care sunt amplasate unități în care media procentului general de încadrare a posturilor din statul de organizare al unităţii este sub 75%, într-un interval de 12 de luni anterior datei la care se face analiza.Art. 39 – (1) Pentru activitatea desfășurată în localitățile sau zonele prevăzute la art. 38, sporul de până la 20% se acordă astfel:
a) pentru activitatea desfășurată în unităţi situate în localităţi sau zone pentru care sunt îndeplinite cel puțin 5 dintre criteriile prevăzute la art. 38 se acordă un spor de 20% din salariul de funcţie/salariul de bază;
b) pentru activitatea desfășurată în unităţi situate în localităţi sau zone pentru care sunt îndeplinite 4 dintre criteriile prevăzute la art. 38 se acordă un spor de 15% din salariul de funcţie/salariul de bază;
c) pentru activitatea desfășurată în unităţi situate în localităţi sau zone pentru care sunt îndeplinite 3 dintre criteriile prevăzute la art. 38 se acordă un spor de 10% din salariul de funcţie/salariul de bază.
(2) Sporul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru timpul efectiv lucrat în astfel de condiţii, în baza pontajului lunar.Art. 40 – Încadrarea unității în criteriile prevăzute la art. 38 și în procentele prevăzute la art. 39 se face anual, în luna noiembrie pentru anul următor, la propunerea comisiei desemnate la nivel de unitate și se aprobă de directorul unității.
Aproape ca putem finaliza cu no comment. Iata cum, excesul de intentie suprima de fapt dreptul. In loc sa mentionam unitatile si gata,privim art 40 propus si vedem ca unitatile trebuie sa analizeze in comisia de sporuri indeplinirea criteriilor. Un membru al comisiei va zice ca spre Poarta Alba e greu accesul doar iarna, altul va zice ca prin urmare doar iarna se va da sporul; un membru al comisiei va zice ca telefonul merge dar televiziunea nu si deci trebuie dat sporul; altul va incerca sa interpreteze termenul nemodernizat privind drumul de acces; iar procentul mai mic de 75% de incadrare a schemei devine desuet in scurt timp, avand scheme de personal tot atat de dinamice pe cat sunt efectivele de detinuti. Nu mai zicem de diferentele care vor aparea intre analizele facute de comisiilr din unitati.
Nu mai sunt in viata multe drepturi care tin de statutul special, dar parca facem tot posibilul sa scapam de toate. Acum avem un fel de grila pe care daca incercam sa o aplicam constatam ca doar Chilia mai este aptă sa genereze spor de 20%, in rest, in loc sa prindem tot ce era pe dinafara, respectiv sectii exterioare sau unitati care nu erau enumerate anterior, pierdem si ceea ce aveam. Sectia Valul lui Traian iese rapid din jos fiind tratata ca unitate distincta (art 37 – proiect), dar si unitatile din Poarta Alba raman cu jumatate din spor. Nu stim Rodbav cate criterii indeplineste sau sectiile exterioare ale unitatilor care nu erau prinse in normele anterioare si care asteapta demult acest spor normal si meritat.
Ca sa scurtam povestea, SNLP a propus ieri, cu ocazia dezbaterii publice organizate de MJ pe marginea acestui proiect, o modificare a textului de mai sus. S-a propus un procent de 85% la art 38 lit. g) precum si inlocuirea art. 39 cu urmatoarea prevedere:
Art. 39 – (1) Pentru activitatea desfășurată în localitățile sau zonele prevăzute la art. 38, se acorda un spor de 20% cu conditia de a se cumula cel putin doua dintre situatiile prevazute la art 38, lit a)-g);
(2) Sporul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru timpul efectiv lucrat în astfel de condiţii, în baza pontajului lunar.
Totodata am propus clarificarea unor termeni utilizati, pentru a usura munca comisiilor din unitati si a preintampina un mod neunitar de lucru, tipic pentru sistemul nostru. Reprezentanii MJ au preluat propunerile in analiza iar reprezentantul ANP va transmite DG ANP modificarea propusa. SNLP va initia pe aceasta linie o intalnire cu conducerea ANP in incercarea de a avea o pozitie comuna, mai usor de preluat de MJ.
6 COMMENTS
Comments are closed.
Domnule presedinte de salariile de 50% nu se mai aude nimic?Am vorbit azi cu un cileg de la politie si la ei s-au dat.Legea salarizarii la ei se aplica altfel?sau nu insistam noi destul la ministrul?
Domnule presedinte,
Este adevarat ca acum aprobata o noua Ordonanta de guvern care modifica Legea salarizarii 153/2017 pt personalul din sanatate a fost emisa si o adresa catre unitati de catre ANP pt cadrele medicale care au optat pt Anexa II -Sanatate – acea adresa a ANP ar fi de limitare a unor drepturi de FPSS (sporuri, compensaţii, adaosuri, prime, premii şi indemnizaţii, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă” în limita de 30% din “suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă şi a indemnizaţiilor lunare”) Intrebarea este daca asistentii vor pierde la salariu daca au optat pt sanatate?
Va multumesc. as dori punctul dvs de vedere stiu ca intodeauna ati fost cel care ati lamurit probemele noastre.
Degeaba toate aceste speculatii ca se dau bani inteleg ca a fost din nou doar praf in ochi pt noi toti
Se vede că nu lucrezi acolo! Defapt toți lucrătorii pepenitenciaresunt izolați, că nu au acces la propriiletelefoane în timp ce deținutul areconvorbiri online! Noaptea minții!
numai izolata nu era POARTA ALBA!
MY FRIEND ,cand o sa ocolesti ca berbecu jumatate de judet si o sa ramai la munca ca nu poti sa mai pleci acasa din cauza zapezii si a infrastructurii sau cand o sa te trezesti la 4.30 ca sa ajungi la munca la ora 6.30 sa vedem atunci daca mai este izolata ,ca sa nu spun ca perimetrul are aproape 2km si intarzii la schimcare daca esti la tura o ora cel putin in plus…asa ca…programul de 12 ore transformandu.se de multe ori lejer in 14 ore asta fara sa mai ai noroc si de o piata.
Te invitam cu plăcere la poarta alba de vrei spor de izolare,și ca sa nu mă repet atenție la comentariul de mai jos .R