www.snlp.ro Web analytics

Ore multe dar pe bani. Proiectul de ordin

Aproape de luna mai 2018 iese la iveala proiectul de ordin privind plata orelor suplimentare, primul semn de intoarcere spre normalitate dupa 8 ani de derogari de la Codul muncii. Plata devine obligatorie incepand cu luna aprilie 2018, in conditiile stabilite prin ordin de ministru, dupa ce trec cele 60 de zile in care se va incerca compensarea cu timp liber. Orele acumulate deja pana in luna aprilie si necompensate inca (aprox 90.000!) se vor compensa exclusiv cu timp liber, astfel incat putin probabil sa existe resurse umane disponibile pentru a compensa tot cu timp liber si orele de dupa luna aprilie. Astfel, orele care, la finalul lunii aprilie se constata ca sunt in plus, ajung la plata pe 10 iulie (lunile mai si iunie reprezentand intervalul de 60 de zile pentru timp liber). Mai jos, atasam proiectul:

 

23 COMMENTS

  1. Ce se intampla dl presedinte? Se pare ca vom fi „ciupiti” la salariu! Nu vor fi platite toate orele de SDSL? Cum vine asta? Ne puteti explica?

    • Explicam ce se intampla / intram in pozitii de lupta rapid / mai dam o sansa pacii la intalnirea planuita luni

  2. Astia merita alergati pe strada cu tancul.Cat vor putea fugi in fata tancului?

  3. In cazul in care, in programul de 12 cu 24 si 12 cu 48, se pontează activitățile suplimentare de luni pana vineri doar, fara sărbători legale, RSL ul in plata va corespunde numărului de ore lucrate efectiv de către angajat in sarbatoare legală si repaus săptămânal. Situația plății RSL ului rămâne neschimbata in aceasta varianta.

    In schimb daca pontez activitatile suplimentare in repaus săptămânal si sărbătoare legală, situația e cu totul alta, in sensul ca angajatul nu va fi platit cu sporul de 75% pt munca prestata in sărbători legale si repaus săptămânal.

    Sa înțeleg din aceata adresa ca fiecare pontează aceste activități suplimentare dupa cum dorește? In acest caz, fiecare ar trebui sa aleagă prima varianta care nu afectează plata integrala a sporului de 75% pentru activitatile prestate efectiv in repaus saptamanal si sărbători legale.

    Argumentul ca ar trebui sa se ponteze la începutul lunii activitatile pana la atingerea FTI ului, iar apoi sa se ponteze activități suplimentare nu are nici un fundament, decat unul de ordin cronologic. Programul de 12 cu 24 si 12 cu 48 presupune in mod natural depășirea, aproape întodeauna, a timpului legal de munca si nu văd nici o logica pentru care sa fie considerat timp suplimentar doar ce depășește cronologic i tr o luna timpul legal de munca. Ar fi bun acest Argument, daca, imediat dupa atingerea FTI ului, angajatul sa nu mai fie planificat deloc in serviciu. Altminteri, daca fisa postului prevede un program de 12 cu 24 si 12 cu 48, de ce ar fi suplimentar doar timpul prestat in anumite ture, si nu timpul prestat in plus privit in mod abstract?
    Aceasta lacuna lasa loc de arbitrar, si acest arbitrar sau obligativitate de pontate cronologica va duce la scăderea veniturilor fata de cele avute inainte ca acest drept sa intre in plata, ceea ce este absurd.

  4. Buna ziua,
    Va rugam sa ne explicați cum se va remedia pierderea sporului de 75% pentru activitățile suplimentare pontate in week end, avand in vedere ca sporul acesta, in aceasta varianta, nu se cumulează la RSL in plata pentru activitățile suplimentare pontate sambata sau duminica. Luna aceasta va opera practic o scădere a salariilor avand in vedere ca nu se vor pune in plata toate orele lucrate efectiv de angajat in sărbătoare legală sau sambata si duminica.

    In cazul in care voi recupera in următoarea luna un X număr de ore, mi se va pune in plata si sporul de 75% neplătit in luna anterioară?

    Sau in cazul in care vor intra in plata, voi beneficia pe lângă plata orelor suplimentare de plata sporului pierdut in lunile anterioare?

    Daca aceasta este modalitatea de punere in aplicare a plății orelor suplimentare, in realitate ne vom afla in situația scăderii veniturilor. Este inadmisibil sa se câștige un drept salarial fara a se pierde altul si in realitate sa aibă loc o diminuare a veniturilor.

    Va rog sa ne clarificați aceasta problema.

  5. (editat) – s-a preluat/se verifica corectitudinea informatiilor

  6. Referitor la compensarea orelor suplimentare anterioare lunii aprilie,ar trebui ca aceia care au 160-200 ore suplimentare sa stea macar o luna acasa pentru ca orele platite sa fie cat mai putine. Poate ca ar trebui justificate si oprele suplimentare anterioare datei de 1 aprilie si nu numai cele de dupa . O alta conditie de plata ar fi sa nu depasesca 3% din acea suma.In caz contrar ce se intampla-se esaloneaza sau ce trece peste- nu se mai plateste?

    • Lucruriule sunt destul de clare. Toate orele acumulate pana in luna martie inclusiv si nerecuperate cu timp liber, se vor recupera exclusiv cu timp liber. Ideea e ca atunci cand recuperezi ore suplimentare, in luna respectiva se genereaza acelasi numar de ore suplimentare ca si prezenta la serviciu. Asadar, daca in luna aprilie ai recuperat cu timp liber 50 de ore spre exemplu, la sfarsitul lunii vei avea ore suplimentare ca si cand ai fi venit la serviciu. Indiferent cat recuperezi cu timp liber.
      Se schimba ins alucrurile cand ti se acorda CO pe considerentul ca acesta se duce pe Fta de luni pana vineri cu 8 ore. In cazul asta, la sfarsitul lunii in care ti se acorda co, evident ca nr de ore suplimentare nu va mai fi acelasi. Ce este de respectat ca si principiu, e ca atunci cand ti se acorda concediu, concediu si recuperari, la sfarsitul klunii sa nu ti se genereze mai multe ore suplimentare decat ti-ar fi reiesit din prezenta zilnica.

  7. D-le presedinte,din iunie sau iulie vom lua bani pe ore suplimentare?pe lunile mai si iunie???cat ar veni, estimativ?multumesc!

    • Orele suplimentare acumulate in luna aprilie se vor plati in luna iulie, Trebuie sa treaca cele 60 de zile in care ai avea posibilitatea sa le recuperezi cu timp liber. Daca nu, ti se vor plati,. Deci, incepand cu luna iulie, vor intra in plata orele din aprilie si asa mai departe. In august orele din mai, etc….

    • Nu. Ziua de 30 nu a fost declarata zi de sarbatoare legala ci doar zi libera pentru cei care presteaza la program normal de lucru, urmand ca in mai sa recupereze aceste ore fara a se considera timp suplimentar.

  8. Dl Președinte deviez puțin de la subiect.Eu înțeleg ca este democrație dar Cum este posibil ca agenții de penitenciare sa fie mai tatuați ca deținuții. Poate ca eu sunt de moda mai veche dar ce se întâmplă acum nu arata prea bine. Și spun aceste lucruri deoarece se vede urat din exterior. Nu am nimic cu cei care vor sa se tatueze dar tatuajele acelea ar trebui făcute în locuri mai puțin vizibile. Și spun aceste lucruri deoarece la politie nu au voie cu tatuaje la vedere. Va mulțumesc.

    • Nu sustin tatuajele 🙂
      Dar nici nu pot sa afirm ca influenteaza profesionalismul

      • Poate da (tatuajul) un „aer de vedeta” sau macar de macho ori de nonconformism!!!!!!!! Nici nu cred ca profesorii universitari s-ar tatua! Sau nu se vede prin costum….Oricum,alta e viata acum- purtatul barbii mai mari sau mai mici,chiar cu ceva tuleie si al mustatii,tunsul la zero daca nu chiar ras in cap,treningul si slapii- nu pantalon cu dunga si pantofi,ori pantofi fara ciorap,(la masculi),o sapca intoarsa cu cozorocul la spate si maieul care sa arate de departe muschii cu tatuajele masculului feroce si dur,ca incep copiii mici si inocenti sa planga cu spasme iar fetele se rastoarna pe spate din prima.Pustii isi doresc sa le creasca si lor macar dous tuleie sub nas si muschii! Deci,am trecut de la „generatia in blugi” a domnului respectiv…la generatia cu tatuaje si barbi dar foarte masculina ! Astept sa poarte barbi domnisoarele iar masculii …altceva sau sa-si mai taie din ceva lung si proieminent!

        • Te-ai dus Alecule in toate zonele cu moda. Ideea e simpla. Poarta barba si fa-ti un tatuaj insa sa tipe profesionistul din tine la locul de munca. Este evident ca trebuie mentinut un nivel de respect prin felul in care te imbraci. Iar asta ar trebui sa implice striuct locul de munca. Pe strada, este alegerea fiecaruia sa devina frumi sau un veritabil cocalar.

    • detasari la vaslui pe motiv de scadere efective detinuti / personalul nemultumit / negocieri / dialog / proteste / la asa ceva ne aduce campania „sus mainile!” de scoatere a detinutilor din puscarii

      • Ce previziuni aveti dvs,dle Presedinte Teoroc,pentru dupa derularea campaniei „sus mainile”?Ce se va intampla in penitenciarele patriei noastre? Va mai fi nevoie de capacitati mari sau vom avea puscarii de pana la 500 locuri? Inchisori avem in foarte multe cazuri in intravilanul unor localitati. Se vor muta in extravilan?

        • Nici Doamne-Doamne nu mai preconizeaza ceva in actualul context politic si social. Predictibilitatea pentru unele lucruri in Romania, este aproape zero, ceea ce e foarte rau pentru noi, in general.

    • Da,m-am dus prin zonele de moda dar nu la „bravo,ai stil”! Ma uitam la Cata (Botezatu) si incerc sa inteleg moda. Bine,e posibil sa vina fetele cu gaina pe umar … ca doamna care pune note. Ce, ar fi rau ca in loc de epoleti sa poarte o gaina pe umerii lor gingasi?

      • Nu pot sa cred ca nici tu,Cristi, nu poti spune cu probabilitate,bineanteles cu mici erori,cam ce urmeaza dupa campania „sus mainile”? Cam ce se intampla la Braila …poate fi extrapolat la nivel macro?

        • Eu cred ca nici Centrele de Detentie nu se vor subordona politic insa … traim in Romania! Cu atat mai putin cred ca se va extinde si pentru restul penitenciarelor.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)