O noua lege pentru finantarea sistemului penitenciar
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 21 martie 2018 Proiectul noii Legi pentru finantarea activitatii ANP si a unitatilor subordonate. De data asta nu s-a mai gresit in aplicabilitatea actului (ca in cazul exceptarii de la suspendarea ocuparii posturilor vacante), prin mentionarea aparatului central fara unitatile subordonate. „De vina” or fi si vechile legi (Legea nr. nr 68/1999 si apoi nr. 48/2012) de la care a fost preluata titulatura corecta.
Legea anterioara (inca in vigoare) are doar un articol in care se prevede faptul ca sistemul nostru este finantat din venituri proprii si subventii (exact in ordinea aceasta!) plus inca o prevedere care precizeaza ca se pot realiza venituri prin munca detinutilor si ca se pot arenda terenuri. Proiectul la care ne referim in articol este mai amplu si realizeaza in sfarsit o enumerare cuprinzatoare a tipurilor de activitati care pot contribui la finantarea sistemului penitencar sub forma de venituri proprii.
Foarte important este faptul ca legea noua incepe cu o scurta prevedere principala care stabileste simplu si clar faptul ca suntem finantati din bugetul statului. Articolele care enumera tipuri de activitati incep interesant cu sintagma „pot realiza, după caz, următoarele venituri proprii” fata de legea existenta in care veniturile proprii apareau in mod ciudat ca sursa principala si obligatorie de finantare a sistemului.
Vom observa in noul act normativ cum tipurile de venituri care se pot obtine, sunt calibrate pe profilul unitatilor. Apoi vom mai observa ceva interesant la penitenciarele-spital cu privire la care, fara sa se faca o exceptare de la regula principala de finantare a ANP si unitatilor subordonate (implicit spitale), se precizeaza ca finantarea acestor unitati se realizeaza in conformitate cu Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Urmeaza procesul legislativ de trecere prin cele doua camere ale Parlamentului Romaniei, apoi vom afla exact care este forma finala a legii.
9 COMMENTS
Comments are closed.
Domnule Teoroc, situația pare alarmantă pt personalul medical, nu doar de urmărit. Cred ca ar trebui macar sa se informeze clar ce se intenționează. E inadmisibilă abordarea asa, pe la colturi, pe zvonistica. Sunt oameni care pot pierde si 10-20 de ani de vechime militară.
cum sa piarda vechimea?!? daca se plateste pensie militara calculata la salariu care l-ar fi avut in sistem?
Ce pot face daca nu îndeplinesc totusi criteriile de pensionare si se externalizeaxa medicalul? Cum va explicati adresa ajunsă în unități unde se cere trecerea cabinetelor pe MS? Cum sa ramai calm si echilibrat cand nu ti se explica ce se intampla? Dumneavoastra ce ati face?
Sa inteleg ca asta este primul sut in dos ptr spitale…..Acestea fara banii de la anp nu vor putea sa plateasca salarii si se vor desfiinta …sau ce?
Ori este o prima etapa din tranzitia personalului medical din sistemul penit. catre M.S…
nu neaparat dar merita putina atentie
Gurile rele spun ca de la inceputul anului viitor se externalizeaza serviciile medicale.
Poate greșesc dar un simt al meu îmi spune că se cunosc deja direcțiile de urmat in situația medicalului. Mai întâi optați pentru salarizare MS sau ANP apoi cabinetele medicale să-și exprime opțiunea MS sau ANP (unii au folosit sintagma externalizare către…) acum finanțarea. Către cei direct interesați informațiile sunt filtrate. Medicalul a fost un ghimpe dintotdeauna, poate o să scăpați. Dar ce va fi după?! Din câți cunosc și cu câți am vorbit marea majoritate va pleca din sistem daca se schimba conditiile.
Care ghimpe? Inainte aveau la cabinet aspirina, paracetamol si antiacide ca avea hotu jegaraie.Acum gama de medicamente s-a diversificat dar personalul e cam acelasi si care au venit noi au adoptat repede aceleasi metehne adica chemam ambulanta ca s-a julit hotu’ n cot cand juca fotbal .
Spune-i doctorului sa consulte in timpul zilei, nu mai veniti cu detinutii la ora 21 la consultatie ca „nu a fost vazut nici unul in timpul zilei” In spitalele de unde am venit cei noi, medicii consulta pacientii iar asistentii administreaza tratamentul recomandat de medic, asa cum este normal. Nu am luat noi metehnele celor vechi, ci le-am explicat noi cum se lucreaza legal, ca sa nu ajunga si ei dupa gratii.