www.snlp.ro Web analytics

Noutati despre pensiile militare

secret meetingIeri la SRI s-au intalnit reprezentanti ai institutiilor din structura de aparare pe problema normelor pentru aplicarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat. Emiterea normelor intarzie pentru ca nu se ajunge la o intelegere intre institutii. MApN si structurile asociative din aparare ridica probleme care nu par rezolvabile. Limitarile impuse prin OUG 57/2015 nu sunt usor digerate si se incearca revenirea la principiile initial stabilite prin L 223/2015 insa acest lucru genereaza un impact considerabil si nu este acceptat de guvernanti. Deocamdata suntem intre Legea 223/2015 si OUG 57/2015, tot fara norme.

Dupa o ședinta prelungita care a fost continuata cu alte sedinte prin MAI si alte institutii care se preocupa de problema asta (nu este cazul nostru), s-a ajuns la un consens. Inițial mai multe instituții ar fi propus ca ordinul comun sa prevadă doar faptul ca „fiecare instituție își emite propriile norme” apoi s-a revenit la o abordare unitara. Prin urmare va fi totuși ordin comun iar instituțiile care au anumite particularități vor avea prevederi specifice inserate in acest ordin, prevederi care vizează doar acele instituții. 

Cand se va iniția vreo modificare de către una dintre instituții va trebui modificat ordinul comun însă aceasta nu este chiar o complicație. In acest fel se menține la nivel scăzut riscul ca in structura de apărare sa avem reguli diferite pentru situații similare.

Vom reveni cu detalii cand intram in posesia proiectului de ordin.

11 COMMENTS

 1. La Timisoara deficitul de personal este mare, daca nu foarte mare in unele sectoare si va fi si mai mare dupa valul de pensionari si valul de reusiti pentru posturi de ofiter, mie mila de cei care raman, eu fiind un posibil pensionar (31 ani vechime totala, 25 ani in sistem, varsta 50 ani). Nimeni nu doreste sa vina sa lucreze la birou, salar mai mic, munca cat incape, misiuni in plus, etc. Nu zic ca pe sectiile de detinere e usor, sa fi in contact direct, non stop cu ppl-ei (la penitenciarele cu regim deschis si semi) dar atunci de ce in ultimul timp au fugit de la birouri ca supraveghetori pe sectii, mai ales acum cand este si sporul de weekend si cel de sarbatori?

 2. Soldatul,
  Sunt un fost militar si actualmente muncesc in structura penitenciarelor. Argumentele tale sunt extrem de firave si imi amintesc de un soi de comportament manifestat de cei asupra carora a avut efect indoctrinarea basista, mai exact ura unei clase sociale fata de o alta fara niciun temei. Fara temei esti si tu Soldatule cand afaci afirmatii gratuite, fara macar sa cunosti realitatea si insemnatatea penitenciarelor in structura de aparare.

  Pe de alta parte, chiar vrei sa te scarpini la oute langa culata unui tun nefolosit vreodata in vreun teatru de operatii sau in alt context, si pentru asta sa primesti pensie speciala ? Stiu ! Te antrenezi sa fii in forma in caz de razboi. Imagineaza-ti ca eu chiar cunosc sistemul militar (asa profesionist cum le place unora sa-l numeasca) din Romania si crede-ma ca putine sunt acele unitati militare care chiar apeleaza la metode profesioniste de antrenament (pentru teatre de operatii sau alte contexte militare actuale). In mare parte s-a ramas tot la acel porthart din al doilea razboi mondial si acele documente in care un comandant de pluton scrie teme de mult apuse in comparatie cu realitatea militara din jurul nostru. Te compatimesc sincer pentru ca si eu am suferit niste frustrari enorme ca militar, mai ales dupa ce m-am intors dintr-un teatru de operatii, avand pretentia ca unii comandanti, unii oameni de armata sa lupte pentru implementarea unei strategii noi, a unor tehnici de antrenament moderne. Dar, din pacate, inca sunt unitati care mai ruleaza TV-uri si au militari profesionisti obligati sa-si atarne acea masca de gaze de dupa gat si chiar lopatica de infanterie.

  Multa intelepciune iti doresc, Soldatule !

 3. Dragi mineri si monitoare( asa e pluralul)
  Pana nu va veti lasa de demagogie(si altii ca voi) lucrurile nu vor merge bine.Chiar Presedintele spunea sau scria, ca „proportia” lui Cazanciucda bine in UE.Ma oameni buni,terminati-o cu statisticile false! Se compara viata aluia din operativ cu a celui de la birou? Pai ,nu se va compara niciodata cu a militarului sau cu a celui din teatrul de operatiuni.Cand veti termina cu mizeriile?

 4. [quote name=”Soldatul”]” MApN si structurile asociative din aparare ridica probleme care nu par rezolvabile”. Stimabile, te dai singur de gol ca nu ai ce sa cauti in randul „structurilor de aparare”. Acolo trebuie sa fie doar cei din Ministerul APARARII Nationale si din servicii, iar de la MI doar cei militarizati potrivit legii. Pentru ceilalti, care se revendica a fi in „structuri militare” sau „militarizate”, sigur ca le convine sa li se dea ca si cum ar suporta rigorile vietii de militar! Specificul muncii de politie sau de sistem penitenciar nu-l contest, sunt multe activitati pline de riscuri, insa hai sa nu amestecam lucrurile, militati pentru legea voastra! Va ureaza mult succes „un militar”![/quote]
  „Prietene soldat”, ai fost vreodata in viata ta intr-o puscarie, ai vazut d-ta cum se munceste acolo? ” Rigorile” vietii de militar le simtim in fiecare tura de serviciu, nu doar in timpul misiunilor fiindca, noi suntem tot timpul in misiune!

 5. Nu eu caut prin structuri ci legea ma plaseaza aici. Respectam militarii si ei trebuie sa ne respecte pe noi. Spre deosebire de multe domenii din aparare, noi chiar suntem sub risc permanent in fiecare minut de munca. La noi nu se face deosebire intre pace si razboi. Pentru noi pace ar fi cand puscariile ar fi goale probabil.

 6. ” MApN si structurile asociative din aparare ridica probleme care nu par rezolvabile”. Stimabile, te dai singur de gol ca nu ai ce sa cauti in randul „structurilor de aparare”. Acolo trebuie sa fie doar cei din Ministerul APARARII Nationale si din servicii, iar de la MI doar cei militarizati potrivit legii. Pentru ceilalti, care se revendica a fi in „structuri militare” sau „militarizate”, sigur ca le convine sa li se dea ca si cum ar suporta rigorile vietii de militar! Specificul muncii de politie sau de sistem penitenciar nu-l contest, sunt multe activitati pline de riscuri, insa hai sa nu amestecam lucrurile, militati pentru legea voastra! Va ureaza mult succes „un militar”!

 7. Inca ceva….
  Parca vad ca esti unu` care ai (editat de mine 😉 )toata cariera!! 😆 pe la birouri sau intr-un post caldut la operativ,pupand (editat) ici-colo,iar acuma ca vine pensia ,eu trebuie sa-ti fac loc,in asa fel incat sa prinzi niste sporuri -cu conditia ca d-na ministru sa semneze ordinul!!-ca sa te bucuri si tu de o pensie „binemeritata”!!
  Principial nu-i asa?

 8. Mutosurdule vorbesti de principii!! 😆 😆
  Pai daca aia votatii si alesii de popor, ar fi dat o lege prin care gardianu` ar fi beneficiat de o pensie reprezentand 300% din salariu, era corect nu?
  Principial vorbind….Adica au facut-o fara interes electoral(era sa zic interes…national 😀 !!) Ma lasi,bai nene?
  Cat despre studii sa sti ca am 10 clase +sc.prof (liceul l-am facut la seral).Masteru` urmeaza.. 😀
  P.S. Poti sa scri cu litere mici tot textu`…

 9. @Monitoru ~ CAP AI , MINTE CE-TI MAI TREBUIE !! PRINCIPIUL , baiete , ASTA DERANJEAZA , FAPTUL CA O LEGE APROBATA DE PARLAMENTUL ROMANIEI SI INSUSITA DE PRESEDINTELE TARII ESTE TERFELITA DE NISTE NAVENITI , NEVOTATI DE NICI UN CETATEAN ROMAN .( DACA AI INTELES DE OK , CA DACA TE INTREB , CE STUDII AI , CRED CA AI SI MASTERATUL..copy/paste by spiru h)

 10. Dar daca s-ar plafona la 100% cum au toti ceilalti „beneficiari” care au dat copy-paste la legislatia pensiilor militare cum ar fi???…
  La militari taiem ,…la ceilalti dam, ca nu dam de la noi,…zice o vorba.
  Militarilor,…si aici vorbesc de cei in activitate li se baga pumnul in gura caci nu-i asa, sunt sub juramant…Apropos, de ce se intalnesc „institutiilii” la SRI???…a devenit SRI-ul cap de coloana pe pensii militare???…si daca ar fi asa, de ce „lopta” numai pentruy ai lor??…am vazut cum s-au „comportat” in 2010 si dupa…Maior n-a emis nicio decizie de re-re….nu-i asa domnilor „spioni”???

 11. Intr-adevar e greu de digerat de catre oricine-exceptand beneficiarii 😀 -sa primesti pensie mai mare decat salariul….

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)