www.snlp.ro Web analytics

Norme de toamna…, sau de iarna

A fost 1 ianuarie 2010

Guvernul si-a asumat legea unitara de salarizare nr. 330 care era cat pe ce sa aduca primele diminuari drastice ale salariilor bugetarilor. Plafonul maxim de sporuri se limita la 30%. Pentru respectarea unor principii din lege si pentru a evita o rabufnire sociala grava, a fost emisa OUG 1/2010 care a creat „suma compensatorie cu caracter tranzitoriu” in care s-au inghesuit toate sporurile si alte drepturi care nu se mai regaseau in noua legislatie. Salariile s-au mentinut la nivelul din luna decembrie 2009. Bine, magistratii s-au descurcat de o raportare chiar la luna mai 2009 cand aveau sporul de stres in salariu.

Noua legislatie salariala facea trimitere la norme de aplicare. Ministrul Justitiei, ordonator principal, a emis ordinul numarul 622 care reglementa in oarecare masura o serie de aspecte salariale. Jumatate de an am trecut-o cumva iar in urmatoarele 6 luni am invatat cum este sa ti se taie 25% din salariu. In realitate taierea a fost mult mai drastica. Multe drepturi consacrate au devenit rapid istorie. A fost anul protestelor sindicale. Inutil. Piesa pare scrisa pana la aplauze.

Trece si vara lui 2011…

De la 1 ianuarie 2011 avem un nou pachet salarial constituit de legea-cadru 284 si de legea pentru salarizarea din 2011, respectiv legea nr. 285. Se impun alte norme de salarizare. Apare un ordin comun al ministrilor muncii si finantelor, care, insa, nu ne include. Alta serie de drepturi a disparut in zona crepusculara, cum ar fi prima de vacanta si al 13-lea salariu, iar drepturi care sunt reglementate de lege nu pot fi acordate. Nu avem norme. Institutiile din structura de aparare pun mana de la mana si construiesc un fel de solicitare privind modificarea ordinului comun.

Propunerea rezultata se pare ca a fost trimisa cu frana de mana trasa, pentru ca nu s-a materializat niciodata. Cei care sunt la volan se pare ca nu-si doresc normele. Se pare ca rigoarea pe care acestea ar impune-o creeaza si prejudicii. Exista o masa de sefi prin interne si alte institutii care si-au pastrat salariile de merit cu continuitate din 2009, cu toate ca acest drept este pierdut de 2 ani.

Vine toamna…

Fara norme de aplicare a legii salarizarii. Acceptand evidenta, ANP se decide sa initieze cel putin prevederile legii care pot fi reglementate prin ordin al ordonatorului principal de credite. Cu ocazia Comisiei mixte din 29 iulie 2011 organizata la sediul MJ este prezentat un proiect de ordin care se refera la majorarea de 50% pentru misiuni speciale, drepturi pe timpul studiilor, salarizarea celor pusi la dispozitie si a celor carora le inceteaza raporturile de serviciu, majorarea de 25 de clase pentru cei implicati in proiecte si altele.

Iarna nu-i ca vara!

Ne temem ca ne apucam sa punem si muraturi si tot nu vedem normele de aplicare a legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Mizam pe 2012?

14 COMMENTS

  1. O dictatura evoluata, intr-adevar exista dar se intampla cu acceptul neconditionat al societatii romanesti. Daca am adus in discutie rigurozitatea implementarii legislatiei la orice nivel al societatii, indirect am definit conceptul de dmocratie pe care toti romanii in ultimii 21 de ani ar fi trebuit sa si-l asume. A fost mai bine insa sa existe o libertate necontrolata si extrem de prost inteleasa. Nu degeaba politistii sunt batuti si batjocoriti pe strazi si nu degeaba lucratori de penitenciar sunt umiliti de catre marea parte a infractorilor privati de libertate. Asta este un mic exemplu, democratia prost inteleasa propagandu-se la orice nivel in orice sistem dealtfel…

    Tepes, sunt constient de capacitatea pe care ar putea-o avea un sef de tura in evaluarea unor comepetente ale unor subalterni dar in acelasi timp unitatea de masura a acestora se bazeaza pe un rationament mai mult subiectiv. Problema de fond este aceea ca nu exista un barometru de masurare a competentei inclusiv a celui ce promoveaza sau numeste oameni pe diferite functii. In Romania din pacate, la orice nivel, nu exista criterii de „masurare” a competentei. Totul se bbazeaza pe un fler mai mult sau mai putin inspirat in acest sens…..

  2. Fuga de raspundere si punerea semnaturii pe cat mai putine documente este caracteristica Voinicului de la Severin,dovada este ca a pus niste bieti agenti si ofiteri de executie cam jumatate din lucratorii de la administrativ sa puna bunul de plata si viza de certificare pt ca intrebat-o ca pe dna ANI care i-a spus ca poate ,iar el asta a asteptat. 😳

  3. Terente ,eu privesc lucrurile din alta perspectiva si anume:
    1-Am lucart destui ani pe schimb,sa consideram ca am o experienta.
    2-Seful de tura cunoaste cel mai bine oamenii ,lucrand cu ei si tura de zi si tura de noapte si in situatii critice si pe diferite posturi,seful serviului ii cunoaste foarte putin iar pe unii chiar deloc.
    3-La sfarsitul anului se pot face rotiri de pe un schimb pe altul ,e chiar indicat,iar evaluarea ar trebui sa o faca seful de tura unde si-a desfasurat activitatea.
    4-Unui schimb ,in functie de posturile de paza,supraveghere etc i se acorda un numar de oameni care sa acopere in intregime posturile din planul de paza si in functie de zilelele calculate de concediu pt. toti oamenii se suplimenteaza cu 2-3 oameni pt. a corda conceii,libere,recuperari ,de exemplu 15 oamemi pe un schimb x 38 zile co=570 zile co=1,6 oameni in co lunar,iti trebuie un nr.>=17 lucratori/schimb.
    Si seful serviciului poate face aceleasi nereguli ca seful de tura,chiar are putere mai mare.Controlul palnificarilor si respectarea disciplinei in stat acestea ar fi solutiile mai bune.Ideea cu impartirea sigurantei si a regimului este cea mai mare prostie a d-lor din ANP,aveam pretentii la dl Stancovici insa acum nu mai am la fel.

  4. Stefane,te contrazic si repet,situatia de la Galati este unicat in sistem,datorita evenimentului petrecut anul trecut in luna iunie.La ultima adunare generala,stii cum am pus problema domnului Bala care atunci a promis sprijin.Dar se pare ca nenumaratele probleme pe care le semnalam,ramin intr-un sertar.Daca ar ramine in sertar ar fi un cistig,dar ma tem ca ajung pe la groapa de gunoi a capitalei.Fac aceste afirmatii,care tin strict de situatia de la Galati.Nu contest faptul ca nu am primit sprijin{rezolvarea banilor de echipament ptr. cei arestati}dar eu sustin in continuare infiintarea grupei specializate de interventie si stiu de ce bat moneda pe aceasta problema.Astept opinia ta cu nerabdare,o atitudine mai agresiva si mai acida…………..

  5. Se spune ca democratia din Romania ar fi o forma de dictatura evoluata…
    🙂

  6. Rotirea personalului din schimburile operative este prea mult spus. Ma refeream strict la situatii mai mult sau mai putin de urgenta pentru acoperirea temporara a unui deficit de personal in interiorul unui schimb.

    Mai exact, dupa cum am mai afirmat, daca un schimb, cu toate calculele posibile nu reuseste sa acopere in aceeasi masura ca celelalte schimburi necesitatea acordarii unor drepturi legale (libere, recupererai, etc.), sa aiba posibilitatea folosirii temporare a unor oameni de pe alte schimburi care stau cu mult mai bine la capitolul enuntat mai sus. Si totul ar tine de capacitatea oamenilor de a intelege nu numai necesitatile proprii. La o astfel de coeziune faceam referire. In situatii de stricta necesitate, folosirea temporara a acestora se poate realiza chiar si fara voia expresa a celui vizat. Practic, in asta consta si democratia, nu ? 😆 Rigurozitatea aplicarii legilor, respectarea acestora de catre oameni mai mult fortat pana ajunge sa devina o obisnuinta, o obisnuinta ce denota respect, ordine, disciplina si libertate corect inteleasa.

  7. Sa inteleg ca pledezi pentru rotirea personalului din schimburile operative?

    Aici apar mai multe aspecte. As zice ca nu stimulam coeziunea daca nu avem o stabilitate a echipei. Daca intelegem coeziunea in sens pozitiv, atunci nu ar fi o idee buna sa amestecam oamenii. Orice rotire presupune o perioada de adaptare ulterioara, perioada in care echipa este vulnerabila. Nu stii sigur ce reactii are noul coleg si cat te poti baza pe el.

    La polul opus, ca exceptie posibila, mai apare si conceptul de coeziune inteleasa gresit, cu nuante de [i]acoperire reciproca[/i].

    Coeziunea mai pica si in sarcina managerului care ar trebui sa identifice activitati si momente in care sa adune personalul, sa incurajeze relationarea, sa intareasca echipa in mod ingenios.

  8. Personal, consider ca s-a implementat si o alta cutuma legata de schimburi. Si anume faptul ca schimburile sunt extrem de rigide in privinta oamenilor. Pe fiecare schimb se impart functiile dupa cum considera seful de tura si, in timp, se creeaza divergente de tot felul intre oameni. Pe langa faptul ca „mediul inchis” provoaca unele stari de spirit intre oameni mai intervin si mici „razboaie” legate de functii.

    In ansamblu, eu vad lucrurile in felul urmator: pe fiecare compartiment de activitate (sectie, perimetru, porti, samd) sa decida cel responsabil cu instruirea oamenilor ce-l compun si, bineinteles, tot cei care sunt responsabili cu instruirea sa decida ce oameni sunt compatibili a ocupa functiile respective. In felul asta, s-ar elimina si suspiciunea impartirii ciolanelor dupa cum vrea seful de tura in interiorul schimbului. Asta este un aspect. Se pot naste multe altele de discutat in privinta asta.

    Tot pe fondul rigiditatii compunerii si desfasurarii activitatii in cadrul unui schimb, exista si aspecte legate de impamantanirea oamenilor pe functii in cadrul schimburilor. Cand unul dintre schimburi are probleme in a acorda concedii, libere sau recuperari, pe niciunul dintre celelalte schimburi nu-l intereseaza acest aspect.

    Sistemul de rotire al cadrelor intre schimburi, functie de necesitatile care fac sa nu existe discrepante mari in acordarea unor drepturi, sa fie mai flexibil si fara acordul expres al celui desemnat sa ocupe o functie temporar, pana la remedierea deficientelor survenite in urma lipsei personalului pe sectorul de activitate vizat de acestea. S-ar crea si o alta coeziune intre oameni, in felul asta cunoscandu-se mai bine si relationand mai mult. Sunt indivizi care, de cativa ani incadrati in penitenciar, nu ajung sa cunoasca multe persoane de alte schimburi…

  9. Destul de mute teme pentru un singur comentariu.

    Cu privire la grupele de interventie, situatia de la Galati nu este singulara in sistem. Ocuparea posturilor nu poate fi extrasa din contextul general al concursurilor blocate si posturilor nefinantate. Nu pot fi trecuti agenti de la supraveghere pe posturi de la grupa pentru dam de alt blocaj.

    Cu privire la asa-zisa „pregatire inainte de intrarea in serviciu” care a disparut, nu cred ca putem spune ca rolul ST se reduce la ce spunea la pregatire.

    Muuulti ani am participat la astfel de „pregatiri” si nu as vrea sa scriu acum o compunere despre eficienta acestui tip de pregatire de grup si in viteza. Pregatirea nu se face pe fuga si generic inainte de misiuni. Pot sa-ti dau exemple dar sunt sigur ca le stii despre frazele stereotipe care se tot rosteau inutil, pentru ca nu le mai asculta nimeni.

    De cand singura metoda de compensare a muncii suplimentare este timpul liber, iar lipsa de personal nu permite prea mult timp liber, angajatorii se pare ca au ramas cu 2 optiuni: fie facem toate activitatile ca si pana acum(inclusiv pregatire) dar pontam maxim 12 ore cu toate ca lucram 13 sau mai mult (sindicatele s-au opus permanent acestui sistem), fie mai reducem din activitati si daca tot pontam maxim 12 macar sa nici nu lucram mai mult.

    Daca apreciezi ca este foarte relevant contactul dintre sef si pluton, inainte de misiune, si nu te contrazic, hai sa gandim impreuna o solutie buna si ne angajam sa o impunem.

  10. Nu intelegem ce se urmareste cu implementarea noului program.Au trimis prin unitati subinspectori cu mare experienta…..care fac tot felul de simulari.Supraveghetorii sunt instruiti de cdt. de sectie,perimetrul de catre mama leone si tot asa.Normal ar fi trebuit sa existe un program de pregatire cu tot schimbul,ca si pina acum unde cadrele sa fie informate cu problemele aparute,sa se stabileasca de catre seful de tura,concedii, recuperari etc.Practic nu mai inteleg rolul sefului de tura,care pluteste prin unitate,responsabilitatile sale fiind diminuate.Fiecare intra in serviciu fara a fi informat,schimbarea de tura se face ca la fostele cap-uri.Avem un an de zile de cind s-a produs nefericitul eveniment de la Galati,am solicitat formarea unei grupe de interventie de nenumarate ori,dar ne lovim de lipsa de personal,cu toate ca s-au facut multe solicitari de a se aduce cadre de la alte unitati.Grupa de interventie exista in statele de plata,dar este folosita la alte misiuni datorita lipsei de personal.Cu toate ca suntem prms,pe nimeni nu intereseaza acest aspect.Evident,ca dupa producerea evenimentului lucratorii sunt timorati si nu intervin atunci cind situatia impune.Dar cu un director de paie,de la paza nu se pot realiza lucruri bune.Omul este un fost siparez care a venit la Galati ptr. un cv in conditiile in care munca sa este facuta de altii.Dupa ce nu stie mai este si arogant cu subordonatii care oricum nu il agreeaza si nu dau doi bani pe spusele lui.Ionele este o caciula prea mare ptr. tine chiar daca ai capul mare. VOM REVENI CU SIGURANTA

  11. Nu e chiar asa,judecatorii nu mai judeca corect,toate procesele trebuiesc duse la CEDO daca vrei sa ai sanse de castig.SNLP a actionat in instanta pt. sporul de confidentialitate din perioada 2006-2008 insa multe procese s-au pierdut,cu toate ca legea a fost emisa in 2006 iar normele trebuiau sa apara in 3 luni ,au aparut in iunie 2008 si din august s-a acordat.

  12. [quote name=”isis si osiris”]Drepturile care nu se acorda invocandu-se lipsa normelor de aplicare , pot fi cerute in instanta. Este singura modalitate de a li șe forta mana.[/quote]

    Si ai sa ramai cu cerutul…

  13. Drepturile care nu se acorda invocandu-se lipsa normelor de aplicare , pot fi cerute in instanta. Este singura modalitate de a li șe forta mana.

  14. O sarbatorim pe Fecioara Maria si va sarbatorim si pe voi, cei ce purtati acest nume sfant. Ne dorim sa fiti mereu asa, blanzi, buni si draguti cu toti cei din jurul vostru. Sunteti prieteni de nadejde si oameni adevarati. Iertati, iubiti si traiti frumos cu cei din jurul vostru!

    Colectivul http://www.prison.com.ro

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)