www.snlp.ro Web analytics

Norma de hrana deblocata. Crestere 2 lei pe zi de la 1 ian 2019

Inca de anul trecut MApN a emis un ordin (timid, in opinia noastra, avand in vedere evolutia reala a preturilor de consum) privind cresterea valorii normei de hrana cu 2 lei pe zi, insa normele salariale valabile anul trecut ne-au inghetat drepturile la valoarea din decembrie 2017 iar cresterea nu a putut fi acordata efectiv.

OUG 114/2018 vine cu acelasi text ambiguu in ce priveste norma de hrana (dar de data asta cu bataie pe 3 ani, in timp ce decontul turistic e reglementat pe 2 ani) respectiv: “in perioada 2019-2021, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018″.

Textul legal include doua sintagme incompatibile avand in vedere faptul ca in luna decembrie 2018, norma de hrana nu a fost in plata la nivelul stabilit prin ordin ci la cel plafonat prin ordonanta de urgenta (decembrie 2017) si deci nu prea s-ar putea mentine la acel nivel. Insa este clara trimiterea legii catre nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018 aspect care obliga ordonatorii de credite sa puna in plata norma la valoarea crescuta cu 2 lei.

Aceasta ambiguitate precum si o lipsa ciudata de comunicare intre institutiile din structura (constatata ca noutate absoluta) a generat situatia actuala in care doar MApN a crescut valoarea normei in timp ce nici macar MAI nu a luat o decizie in acest sens. Este si bine si rau. Bine – pentru ca indrazneala MApN in planul interpretarii, ne va trage pe toti spre o crestere salariala intrucat nu pot exista doua valori ale normei de hrana in structura dar si rau pentru ca, iata, am ajuns in mod clar la o separare aproape concurentiala a institutiilor din sistemul national de aparare.

Practic atat Ministrul Afacerilor Interne cat si Ministrul Justitiei au pe masa acel ordin MApN de peste 8 luni, dar afla indirect ca MApN il si pune in practica din februarie 2019 fara o informare minimala si fara vreo motivatie sau explicatie concreta (de ce nu din ianuarie, de ce nu dupa aprobarea bugetului?). Pentru lunile ianuarie/februarie diferentele de plata reprezinta 118 lei pentru fiecare salariat, continund cu o crestere ulterioara de 2 lei pe zi. In functie de momentul in care drepturile vor fi platite efectiv, sumele restante de plata vor creste.

Pentru urgentarea platilor ne-am adresat Ministrului Justitiei avand in vedere faptul ca MApN a informat MJ cu privire la actualizarea valoirii normei:

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne să-l distribuim sau apreciază-ne cu un Like 🙂

23 COMMENTS

  1. Don Tudorache,de ce cenzurezi comentariile?Nu iti convine adevarul?O sa pun si pe alte site-uri-nu-i problema!Nu faceti nimic ptr.a impiedica eliminarea pensiilor de serviciu!

    • Platforma asta nu e un can-can / atacul nefondat la organizatie va fi cenzurat / Acceptam critica insa exprimata intr-o limita a bunului simt. Legat de durerea ta, impoptriva cui vrei sa luptam? Impotriva a ceva ce credem noi ca ar exista ca intentie?

  2. D-le Teoroc,de ce nu spuneti nimic de intentia liberalilor(useristilor)de a elimina pensiile militare???Sunt mai presus de Cuza???cand veti face ceva,dupa ce vor pune in practica aceste marsavii???Am ajuns bataia de joc a asa-zis ”opiniei publice”si mass -mediei ticaloase,care confunda pensiile noastre cu cele de zeci sau sute de milioane de lei?

    • Unde este ȚmarsaviaȚ aia ca s-o vizualizam si noi! Doar pe zvonul ca un nustiu cine de pe la vreun partid are intentii sa faca cate ceva…asa nu merge. La momentul asta nu exista vreun proiect care sa elimine pensiile de serviciu ale personalului din penitenciare. Daca detii informatii…da-ne link!

  3. pnl-ul ticalos vrea sa elimine pensiile militare,asa-zis speciale!cum comentati aceasta ”duma” de dezbinare si nesimtire?va urma un nou val de pensionari in urma acestei stiri!…chiar ajungem bataia de joc al politicienilor?cum sa compari un civil cu un militar -ma refer nu numai la remuneratie,ci si la alte privatiuni si obligatii!…

  4. Credeti ca vom lua norma marita(implicit si restant de la 01.01.19) in data de 10 a lunii urmatoare?
    Are portite minunatul nostru ministru de a nu semna ordinul privind aceasta majorare?

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)