Munca suplimentara. Cand avem banii pe card? Alte clarificari
Publicarea OMJ 2588/C/2019 a redeschis seria de intrebari, cu sau fara legatura cu ordinul, adresate liderilor de sindicat:
- Cand se vireaza in carduri banii pentru munca suplimentara ?
- Ce se intampla cu majorarea de 50%?
- Normele de hrana si echipare se vor actualiza? De cand?
- Decontul de turism se va acorda la timp?
- Decontul turistic se poate cumula cu reducerea de 50% pentru bilete la Hotel Flamingo?
- Ce se intampla cu plata ratelor pentru credite imobiliare, care in restul structurii se aplica de cateva luni?
- Pentru a beneficia de plata ratelor, trebuie sa avem o chirie in plata la data publicarii noului statut al politistului de penitenciare?
Raspunsuri pe scurt:
- Maine 21 iunie se asteapta viramentul de la ordonatorul principal MJ; tot maine sumele se vor vira de la ANP catre unitati; platile catre salariati se efectueaza cel mai probabil marti sau miercuri; prima transa de plati reprezinta, asa cum am informat anterior, 55% din orele suplimentare prestate in luna ianuarie 2019, necompensate cu timp liber.
- Majorarea de 50% se va acorda conform regulilor anterioare, ulterior rectificarii bugetare.
- Actualizarea si plata normelor este conditionata cel putin de rectificarea bugetara dar si de o modificare legislativa aflata in curs, menita sa elimine neclaritatile in interpretarea textului OUG 114/2018 („normele se mentin in plata la valoarea stabilita pentru luna decembrie 2018″).
- Decontarea cheltuielilor turistice, peste procentul de 17% din sume, primit deja de unitati, este conditionata, de asemenea, tot de rectificarea bugetara.
- Decontul turistic se poate cumula cu dreptul la bilete de odihna si tratament cu o reducere de 50% conform HG 1946/2004; aceasta precizare precum si alte instructiuni pe linia deconturilor de turism se vor trimite de ANP in unitati cel mai probabil in cursul zilei de vineri 21 iunie.
- Plata ratelor este conditionata de publicarea noului statut; nu este necesara adoptarea ulteriorara a unor norme metodologice si nici nu exista vreo conditionare bugetara; in aceasta materie, statutul politistului de penitenciare se va aplica direct fara hotarari de guvern sau ordine subsecvente; nu exista un impact financiar suplimentar, intrucat noul drept este doar o alternativa optionala la vechiul dreptul la chirie.
- Nu este necesara existenta unei chirii in plata ci incadrarea, inclusiv ulterior publicarii statutului, la conditiile pentru acordarea chiriei; daca se constata justificarea dreptului la chirie, implicit se poate comuta in plata ratelor.
14 COMMENTS
Comments are closed.
Dupa adoptare-publicare statut, mai este necesar sa se publice si vreo norma de aplicare, sau alt ordin care sa reglementeze mai clar cine, ce, cum, v-a beneficia de plata ratelor?
nu – este mentionat in art
Nu pot intelege unii oameni..dacă ei nu pot primi bani de chirie s-au mai nou bani ptr. O parte din rata deoarece atunci nu erau aceste drepturi prinse în lege atunci sa nu mai primească nimeni …Nu pot intelege asta…în loc să ne bucurăm ptr un drept câștigat care rămâne stipulat în lege si este foarte ok de care poate beneficia chiar copii lor chiar nu pot intelege…..mergem in continuare pe o prostie ,,dacă eu nu atunci niciunul”….din cauza asta suntem unde suntem …păcat
Domnule Teoroc , la art.38 din statut se precizeaza ca angajatii din sistem vor fi sprijiniti o data in cariera profesionala , pentru construirea sau achizitionarea unei locuinte proprietate personala. Ce se intampla cu cei care in timpul carierei si-au construit sau si-au achizitionat deja o locuinta? La acestia de ce nu s-a gandit nimeni, sa li se deconteze macar o suma din total costului construirii sau achizitionarii. De ce ar trebui sa beneficieze doar cei care indeplinesc conditiile pentru compensarea lunara a chiriei. Poate ca cei care si-au construit sau si-au achizitionat o locuinta proprietate personala au renuntat la multe , au strans banut cu banut , au facut sacrificii , nu si-au permis sa plece in concedii in tara sau strainatate , nu si-au cumparat masini scumpe, asa cum multi din cei care beneficiaza de compensarea lunara a chiriei au facut. Nu se doreste sa moara si capra vecinului , dar acestea sunt discriminari intre categoriile de angajati , asa cum sunt si discriminari intre categoriile de pensionari.
incercam sa tinem in viata si acest drept care in restul structurii a murit
Buna ziua! Daca am achizitionat un ap in luna aprilie a anului 2019 insa este langa orasul unde imi desfasor activitatea la 3 km ,in mod normal respect conditiile de a beneficia de chirie. Intrebarea este pot sa beneficiez de prevederile legale pentru a plati rata la ap achizittionat? Multumesc
Daca statul va trece saptamana viitoare ,cand credeti ca se va da OUG pt deblocarea concursurilor si reluarea evaluarilor?
nu am spus ca se va da o astfel de oug / am spus ca se va incerca o solutie legislativa cat mai rapida / de latfel MJ nu este abilitat sa initieze o astfel de ordonanta / iar de la „trecerea” statutului de vot pana la publicare mai e ceva drum
Domnule Teoroc,
Referitor la transformarea chiriei in plata ratelor imobiliare,ce se intampla daca locuinta este achizitionata prin credit cu inca o persoana(ex: sotia) ,valoarea ratei se va imparti la 2 si jumatatea ramasa va fi plafonul maxim pt decontul ratei?
va aparea o multitudine de spete / se vor analiza punctual / retinem alternanta cu dreptul la chirie / daca ai o anumita suma pe care o primesti pe chirie acea suma se va transforma in plata rata, chiar daca rata ar fi mai mare in realitate
Și cei care au beneficiat de chirie și au contractat un credit imobiliar anterior datei întrării în vigoare a statutului?
daca nu poti avea dreptul la chirie, nu poti comuta in plata rata
Din ce ați spus dumneavoastră, interpretez cazul personal: mă incadrez la chirie însă am preferat să cumpăr prin prima casa o locuință în 2017 in afara razei unitatii. Cum inca pot beneficia de chirie doresc sa primesc contravaloarea chiriei pt rata.
Este posibil?
Mulțumesc,
Cu respect!
da este / cat timp te incadrezi la chirie poti comuta in rata