www.snlp.ro Web analytics

Motiunea simpla initiata de ALDE pentru demiterea ministrului justitiei dupa ce Raluca Pruna a declarat ca „drepturile omului sunt un lux”

raluca pruna 17326200MOȚIUNE SIMPLĂ – “DREPTURILE OMULUI NU SUNT UN LUX!”

Domnule Președinte al Camerei Deputaților Doamnelor și domnilor deputați

Doamnă ministru al Justiției

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6 din 11 martie 2016 „nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic.” Această curioasă şi periculoasă declaraţie a fost făcută pe 14 martie 2016 de ministrul Justiţiei, doamna Raluca Prună. De atunci, nici un membru al Guvernului, începând cu prim ministrul Dacian Cioloş, nu şi-a arătat surprinderea faţă de o asemenea declaraţie.

Ceea ce înseamnă că ea reflectă o opinie împărtăşită de întregul executiv. Opinia că puterile constituite în stat au precedenţă şi sunt mai importante decât puterea constituantă, cea a cetăţenilor. Drepturile şi libertăţile acestora din urmă sunt privite de actualul Guvern ca fiind o chestiune ornamentală, de aranjament instituţional, şi nu ca un bun inalienabil ce le aparţine şi pe care statul nu poate face altceva decât să îl respecte şi să îl protejeze.

Doamnă ministru,

Ați declarat la audierile pentru formarea Guvernului din care faceţi parte că v-ați luat concediu fără plată. Încă nu ați clarificat acea afirmație și nu cunoaștem care este statutul dumneavoastră, la această oră: acela de funcționar al Comisiei Europene sau acela de ministru al Justiției al unei țări având statut de membră a Uniunii Europene.

Pentru că funcționarii se încurcă în hârtii, iar ministrul Justiției trebuie să fie, în primul rând, garantul respectării legii în Guvernul României, garantul respectării Constituției. Or, dumneavoastră, doamnă ministru, din momentul în care ați preluat portofoliul Ministerului Justiției, cu fiecare declarație, cu fiecare acțiune ați nesocotit, în mod grav, legea fundamentală a statului român.

Ați afirmat că discuția despre drepturile omului reprezintă un lux teoretic. O afirmație extrem de periculoasă, surprinzătoare, care a obligat Parlamentul României la reacție și mai mult, la atitudine față de drepturile fundamentale care nu sunt un lux, atitudine care se concretizează prin această moțiune simplă.

Poate nici nu ar trebui să ni se pară surprinzătoare declarația dumneavoastră având în vedere că ne-ați anunțat cu multă mândrie chiar, că împărtășiți principiile fostului ministru al Justiției, Monica Macovei care ne spunea, nu cu mult înaintea dumneavoastră, că în România „drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin”! Probabil obișnuită să traduceți, nu ați mai avut timp să aprofundați gravitatea afirmațiilor și ați decis să reluați opiniile doamnei Macovei.

Doamnă ministru,

Trebuie să vă decideți: sunteți traducătorul Monicăi Macovei și al altora cu tendințe autoritare și contrare statului de drept, sau sunteți ministrul Justiției independente și imparțiale, al cărei prim rol este acela de a proteja cetățeanul împotriva abuzurilor statului. Din păcate, ceea ce ați făcut până astăzi demonstrează că nu este de ajuns să citești și să traduci legislația europeană pentru a înțelege principiile fundamentale ale sistemelor de drept ale națiunilor civilizate.

Și pentru că expunerea la sistemul juridic al Uniunii Europene se pare că nu v-a folosit la nimic, dați-mi voie să vă citez ce scria celebrul judecător american Louis Brandeis într-o opinie privind tocmai interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice: „A declara că în administrarea justiției penale scopul scuză mijloacele – a declara că Guvernul poate încălca legea cu scopul de a obține condamnarea unui infractor – ar aduce o teribilă răzbunare. Împotriva acestei doctrine periculoase, Curtea trebuie să se opună cu fermitate”.

Ceea ce este mai grav, este faptul că declarația dumneavoastră a venit la câteva zile după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a explicat foarte clar în cauza Popoviciu contra Romaniei: „Cu toate acestea, în ceea ce privește libertatea, lupta împotriva corupției nu poate justifica recurgerea la arbitrariu și la nelegalitate în situații în care oamenii sunt privați de libertate”.

Dacă până acum încă nu ați înțeles, vă explicăm noi: toți oamenii sunt nevinovați până când se pronunță o soluție de condamnare definitivă. Acesta este și motivul pentru care drepturile omului sunt esența statului de drept. În cazul interceptărilor telefonice cine spune că oamenii care urmează a fi ascultați sunt vinovați? Acuzarea? Serviciile secrete? Cine decide în ce măsură drepturile lor sunt un lux? Acuzarea? Serviciile secrete?

Doamnă ministru,

Înainte de a cere reducerea pragului electoral, traducând încă o dată Constituția după Macovei, ați verificat ce se întâmplă cu procurorii despre care CEDO spune că au încălcat drepturile fundamentale ale cetățenilor din România? V-a interesat vreun moment acest aspect? Cum califică ministrul Justiției faptul că într-o țară membră a Uniunii Europene, Serviciul Român de Informații a interceptat neconstituțional sute de mii, sau poate milioane de cetăţeni români?

Având în vedere faptul că sunteți și funcționar european, vă atragem atenția că aveți obligația profesională de a respecta legislația și drepturile prevăzute de Dreptul Uniunii Europene, care primeaza asupra dreptului intern al statelor membre. Potrivit Tratatelor Uniunii Europene, „Uniunea se bazează pe respectarea demninității umane, libertății, egalității, statului de drept precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținand minoritatilor”.

Vă reamintim doar câteva prevederi din dreptul Uniunii Europene, pe care probabil le-ați uitat, fiind preocupată să fiți agentul electoral al d-nei Monica Macovei. Articolul 6 din Tratatul asupra Uniunii europene prevede faptul că: „Uniunea recunoaște drepturile, libertățile si principiile enuntate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care are aceeași valoare juridică precum tratatele (paragraful 1);

Uniunea aderă la Conventia european de apărare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale (paragraful 2); Drepturile fundamentale, așa cum sunt garantate de Convenția europeană a drepturilor omului si libertaților fundamentale și așa cum rezultă din tradițiile constituționale comune ale statelor membre, fac parte din dreptul Uniunii ca principii generale ( paragraful 3)”.

Carta drepturilor fundamentale, ca act juridic obligatoriu pentru statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde toate drepturile enunțate în jurisprudența Curții de justiție a Uniunii Europene, precum și drepturile și libertățile consacrate de Convenția european a drepturilor omului. Între cele șase mari capitole continute de aceasta Cartă se numara Libertatea și Justiția.

În seria drepturilor circumscsrise capitolului libertății sunt enumerate expres „dreptul la libertate si la siguranta, respectul vietii private, protectia datelor cu caracter personal”. Capitolul Justiție, enumeră între altele „dreptul la un recurs efectiv și la un tribunal imparțial, prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare”.

Or, toate drepturile enunțate mai sus de aceste texte pe care se fundamentează Uniunea European, dumneavoastră le ignorați cu bună știință apărând interesele instituțiilor si nu interesele cetăţeanului. Si nu este vorba de institutii în deplinul sens al cuvântului, alese în mod democratic fiind reprezentative, ci este vorba de structuri de putere pe care cetateanul nu le alege, dar au toata puterea reala si care în România nu dau socoteala în fata nimanui.

Am facut aceast trecere în revista succinta a drepturilor si libertatilor fundamentale enuntate de dreptul Uniunii Europene pentru a evidentia ca aceste texte juridice nu apara institutiile abstracte si constrângatoare ale statului, nu apara statisticile triumfaliste ale parchetelor anticoruptie si nici parteneriatul parchete-instante în detrimentul cetatenilor Uniunii Europene si a drepturilor lor fundamentale.

Vrem să afirmăm public faptul că noi, semnatarii prezentei moțiuni, nu ne simțim confortabil știind că Uniunea Europeană este deservită de funcționari care nu împărtăşesc principiile și valorile fundamentale ale construcției Europene și care îndeamnă la nerespectarea lor.

Doamnă ministru,

Nu ați fi putut niciodată să faceți o asemenea afirmație dacă ați fi citit Constituția României. Declarația dumneavoastră reprezintă un atac grav la adresa principiilor fundamentale ale statului de drept! Din păcate, ea nu este o eroare de comunicare (așa cum au încercat adepți de-ai dumneavoastră să vă scuze), ci expresia unei mentalităţi autoritare, ce reflectă modul în care vă raportați la Justiția din România.

Este adevărat că lupta împotriva corupției trebuie continuată, și s-au depus multe eforturi pentru această luptă, chiar în lipsa dumneavoastră, dar modul în care este ea purtată poate constitui o provocare pentru drepturile omului și poate genera multe întrebări, una dintre ele esențială, la care Parlamentul României, prin votul pe care îl va exprima pentru această moțiune, trebuie să răspundă: Sunt drepturile fundamentale ale omului un lux?

Un important lider European, Președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, domnul Claude Moraes, se referea la declarația dumneavoastră astfel: „Cu privire la declarația ministrului Justiției că drepturile civile sunt un lux teoretic, cred că astfel de declarații sunt greșite și îngrijorătoare. Asta pentru că limita dintre democrație și drepturile omului și anumite comportamente autoritare este foarte subțire.

În democrațiile europene și din Uniunea Europeană trebuie să se asigure că drepturile omului sunt respectate. Marele test al democrației este cum îi tratezi pe oamenii despre care majoritatea populației nu se sinchisește. Nu poți permite ca drepturile omului să fie considerate doar teoretice. Acest fel de limbaj arată faptul că ne deplasăm către un mod de gândire mai autoritarist.”

Modul dumneavoastră de gândire este doar autoritarist, sau sunteţi pur şi simplu incapabilă să înțelegeţi care este rostul și misiunea demnității pe care o ocupaţi?! Justiția, doamnă ministru, este funcțională atunci când apără drepturile și libertățile cetățenilor, nu interesele instituțiilor de forță, însă cu un ministru care consideră un lux drepturile fundamentale, justiția nu are cum să funcționeze.

Este de neconceput ca într-o țară care se consideră stat de drept, membru al Uniunii Europene, lupta împotriva corupției să fie considerată un obiectiv prioritar și legitim iar drepturile fundamentale ale omului un lux. Chiar și teoretic. Declarația dumneavoastră nu a determinat reacții doar din partea oamenilor politici, a unora dintre ei, desigur, din partea presei libere, atât cât mai este și a unor lideri europeni.

Mulți cetăţeni români, beneficiari ai actului de justiție s-au revoltat înțelegând gravitatea acesteia și faptul că ea ridică mari semne de întrebare cu privire la activitatea dumneavoastră ca ministru al Justiției, la modul în care înțelegeți funcționarea justiției precum și cu privire la felul în care vă raportați la drepturile lor. Dacă dumneavoastră considerați drepturile omului un lux, socotiţi poate că ele nu sunt neapărat necesare!

Nu toți cet enii români trebuie să beneficieze de lux, chiar și în relația cu Justiția, nu-i așa?! De fapt, dumneavoastră și guvernul din care faceți parte puteți spune orice doriți, puteți face orice doriți pentru că nu v-ați luat niciun angajament, în fata  nimanui, atunci când ati preluat guvernarea. Aţi preluat ministerul fără niciun program, fără nicio strategie, dar probabil aţi acceptat ceea ce bine definea Alfred Toffler: „Dacă nu ai o strategie proprie, atunci eşti parte din strategia altcuiva.”

Doamnă ministru,

Declarațiile pe care le-ați făcut în spațiul public ne arată că priviţi Justiția din România ca pe un câmp tactic de tip totalitar. Prin ordonanța pe care aţi iniţiat-o şi promovat-o, doriţi să transformaţi România într-un stat nesigur, în care drepturile omului trebuie discutate, fiind considerate un lux. Prin ordonanța de urgență nr. 6 adoptată în 11 martie 2016, nu ați încălcat doar Constituția, ci ați compromis întreaga activitate de supraveghere tehnică și ați încălcat, în mod grav, drepturile și libertățile fundamentale consacrate prin legea fundamentală a statului român.

Pentru a nu exista niciun dubiu în ceea ce privește acțiunile anticonstituționale ale Ministerului Justiției sub conducerea dumneavoastră, vă redăm următorul paragraf din Decizia nr. 51 a Curții Constituționale a României din data de 16 februarie 2016. „47. În examinarea criticilor de neconstituționalitate, Curtea constată că nicio reglementare din legislația național în vigoare, cu excepția dispoziţiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică. 

Or, pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adopate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate.”

Față de acțiunea dumneavoastră transpusă în acea ordonanță, faţă de declarația dumneavoastră, s-a revoltat întreg sistemul judiciar. Asociația Magistraților din România (AMR) a considerat public această ordonanță adoptată de dumneavoastră ca o soluție de avarie, ce ignoră cele mai elementare principii ale statului de drept, ca un demers ce contravine, în mod evident, drepturilor și libertăţilor omului, şi care îngenunchează din nou România, după 26 de ani de când această țară a plătit prețul democrației cu moartea a peste o mie de persoane.

La rândul ei, Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă în termeni categorici faptul că Guvernul a acordat Serviciului Român de Informaţii, printr-o ordonanță de urgență, statutul de „organ special de cercetare penală”, atribuind astfel unui serviciu de informaţii secrete un rol activ în procesul penal, fapt de natură a afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil.

Modul în care Guvernul a înţeles să rezolve situația rezultată în urma deciziei Curții Constituționale contravine în mod flagrant art. 115 alin. 6 din Constituție, care prevede în mod neechivoc că ordonanțele de urgență nu pot afecta drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție. Nu în ultimul rând, Asociația Procurorilor din România a considerat, de asemenea, demersul dumneavoastră, doamnă ministru, concretizat prin ordonanţa de urgenţă nr.6/11 martie 2016, ca fiind situat în afara Constituției, solicitând Parlamentului României să-și exercite prerogativele constituționale, cu celeritate, declanșând procedura de adoptare a ordonanței de urgență și corectând inadvertențele acestui act normativ.

Pe magistrații din România i-a revoltat, în primul rând, faptul că priviţi drepturile omului ca pe un lux în vreme ce represiunea vi se pare o necesitate de maximă urgenţă! Și vă cer demisia! Ei, cei mai îndreptățiți să o facă! Nu a existat niciodată, în România, o mobilizare mai mare din partea magistraților de bună credinţă, care nu doar că ar trebui să vă dea de gândit, ci ar trebui să vă determine să înțelegeți că soluția pentru o Justiție independentă, care să funcționeze, este una singură: demisia dumneavoastră din fruntea Ministerului Justiției!

Doamnă ministru,

Deputații semnatari ai acestei moțiuni intitulată “Drepturile omului nu sunt un lux”, se alătură magistraților din România, precum și cetatenilor români care vă solicită demisia! Pentru modul în care dumneavoastră înțelegeți să vă raportați la drepturile fundamentale ale omului, considerându-le un lux, chiar și teoretic, nu pot exista motivări sau explicații! Aristotel spunea că „Democrația este o formă de guvernământ în care cei liberi sunt la putere”.

Dumneavoastră ați demonstrat prin declarații și conduită că nu sunteti o persoană liberă, că nu sunteți o persoană care gândește liber. Dumneavoastră nu doriți ca cetățenii acestei țări, să fie oameni liberi pentru că doriti ca puterea să fie exercitată de personaje obscure și nereprezentative. Prin mandatul dumneavoastră în fruntea justitiei se dovedește că într-adevar ar fi un lux pentru România să aibă un ministru al justiției competent, responsabil și liber.

Dacă nu vă veţi da demisia ori dacă nu veţi fi demisă de către şeful Guvernului, înseamnă că nu aţi făcut decât să daţi glas prin declaraţia dumneavoastră, precum şi formă juridică prin ordonanţa pe care aţi iniţiat-o, unei filosofii despre precaritatea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor ce este împărtăşită de întregul executiv. Vom şti atunci, deopotrivă noi parlamentarii şi toţi cetăţenii, că faceţi parte dintr-un guvern a cărui misiune explicită este aceea de a pune capăt regimului democratic şi de a institui puterea discreţionară a instituţiilor represive ale statului. 

 

4 COMMENTS

  1. Duca-se tot la ….unde o vrea domnia sa numai de penitenciare si justitie sa nu se mai ocupe!

  2. Nu va fi demisa, pentru ca este un troc probabil pe numirile importante in justitie. A numit seful unui parchet, trebuie sa-l numeasca pe al doilea. Este exact ca trocul Ponta- Basescu, doar ca are alti actori si este un pic mai bine cosmetizat. Daca numeste pe cine trebuie, nu trece motiunea, daca nu…….este posibil sa-si plimbe halatul pe la Bruxxeles ministreasa Prunuta.

  3. Am rezerve să cred că această (editat) va fi demisă… Sper să mă înșel.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)