Avem un set nou de Acorduri 2017-2018. Liberul de 29 iunie a fost inlocuit cu un nou drept negociat!
Cu trei zile inainte de Revelionul 2017, Ministerul Justitiei semna cele doua acorduri aplicabile in sistemul penitenciar: acordul colectiv privind raporturile de serviciu si acordul privind transparenta decizionala. Cu o ultima zvacnire de pix, Raluca Pruna si-a pus semnatura pe o negociere colectiva valabila 24 de luni si… s-a tot dus.
Asa ca fapt divers, suntem singura institutie din Romania care are si un acord colectiv dar si un acord privind transparenta. Daca primul este corespondentul contractului colectiv de munca, in zona negocierilor colective care vizeaza functionari publici (cu statut special), si este destul de intalnit, al doilea este ceva atipic.
Acordul pe transparenta a fost semnat cu ministrul Predoiu si apoi continuat an de an (cu o sincopa in 2016), dupa cel mai mare miting organizat in fata MJ (2009) si seteaza parametrii exacti in care sindicatele sunt informate si consultate in procesul decizional precum si in cel de elaborare a unor norme noi.
Daca anterior acestui acord, aveam nenumarate divergente cu ANP pentru ca nu reuseam sa intram in posesia unor ordine/decizii deja in vigoare, ulterior acordului, am reusit sa ne sufocam (in sens pozitiv) in proiecte de decizii/acorduri, care nu mai pleaca la MJ (ordonator principal) decat cu semnatura sindicatelor.
Fara sa insistam prea mult pe continutul documentelor (pot fi studiate pe site) punctam totusi cateva aspecte cum ar fi faptul ca anterior negocierii finale, DEA ANP a incercat sa taie anumite prevederi apreciate cu grad de risc (decontarea unor cursuri, bugetul pentru imbunatatirea conditiilor de munca etc), insa incercarea a fost respinsa. Dar cel mai important punct in negocierile recent incheiate a fost ziua de 29 iunie si ne vom referi la ea in paragrafele urmatoare.
Atunci cand negocierile colective au fost initiate de SNLP in sistemul nostru, in anul 2008, am utilizat o prevedere din Codul muncii care, la capitolul sarbatori legale stabileste ca se pot negocia si alte zile libere. Legea interzice negocierea unor drepturi salariale in sectorul bugetar insa zilele libere nu se incadreaza la interdictiile pentru bugetari si prin urmare am ales 29 iunie ca zi a sistemului penitenciar si am inclus-o cu regimul unei zile libere platite inca de la prima varianta de acord.
Insa de-a lungul anilor regimul acestei zile a starnit polemici si confuzie. Legislatia aplicabila in domeniul nostru stabileste absentele justificate ca fiind concedii si invoiri platite, iar tentatia era de a trata ziua libera negociata ca pe o zi de invoire platita, insa regimul invoirilor este stabilit strict de o hotarare de guvern si tot asa…
In 2014 am decis sa includem o precizare in acordul colectiv si acest lucru a fost agreat si asumat de MJ prin semnatura. Ziua de 29 iunie capata astfel regimul unei zile de sarbatoare legala. Insa cand a fost de aplicat atat ANP cat si MJ s-au balbait si au decis sa nu aplice intrucat efectele erau majore. Se modifica astfel printr-un act negociat numarul de zile lucratoare din luna. Nu insistam in explicatie si efecte. Noi am cunoscut aceste efecte si am semnat in cunostinta de cauza dar se pare ca doar noi.
Am ales sa nu blocam domeniul cu o divergenta sau chiar cu un conflict colectiv si am acceptat acordarea de libere pentru cei care au lucrat pe 29 iunie in perioada 2014-2016 desi regimul era definit mai complex in acordul in vigoare pe atunci. La negocierea din decembrie 2016, SNLP a propus o solutie menita sa ne scoata din toata aceasta dilema care a generat cu totul alte efecte decat cele urmarite de noi.
Spiritul propunerii noastre urmareste ca prin negociere intregul personal sa aiba o zi libera platita in plus fata de cele stabilite prin lege. Insa stabilirea unei date fixe ca fiind zi libera (fara a fi sarbatoare legala), creeaza un drept de acordat (zi libera) doar pentru cei care lucreaza in data respectiva, nu pentru intreg personalul. Prin urmare am decis sa pastram doar o referire la ziua de 29 iunie, ca motivatie pentru acordarea unei zile libere la cerere, oricand, si am inclus astfel urmatoarea prevedere care a fost acceptata atat de ANP cat si de MJ:
ACORD COLECTIV – GRUP DE UNITATI ANP (extras)
2017-2018
Art. 25
- Zilele de sărbători legale sunt cele stabilite ca atare prin legislatie si se acorda în mod corespunzător in sistemul penitenciar.
- În contul zilei de 29 iunie, personalul va beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită.
A se retine faptul ca nu este vorba despre o simpla vocatie ci de un drept care nu poate fi refuzat ci doar acordat intr-un mod organizat astfel incat sa nu blocheze activitatea. Deci incepand cu 2017, salariatii pot astfel solicita o zi libera conform art. 25 din Acordul colectiv atunci cand considera necesar, modul specific in care aceasta este evidentiata in pontaj fiind setat prin instructiuni transmise in unitati.
Documente atsate
10 COMMENTS
Comments are closed.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului , de fapt ca de fiecare data . Eu fiind un Toma necredinciosul astept totusi vacarmul de pana si de dupa 29 iunie , si atunci sa va reamintiti ceea ce v’am intrebat acum . Cu multumiri .
cele doua linkuri accesate de tine sunt exact cu acord colectiv (doc si pdf) / acord pe transparenta este la o sectiune mai jos
http://www.snlp.ro/legislatie/acorduri-si-contracte.html
http://www.snlp.ro/_files/acord-transparenta-2016.pdf
Stimate domnule Teoroc, vă rog ca în măsura în care timpul vă permite să analizați posibilitatea reatașării corecte a Acordului privind transparența. Menționez faptul că din eroare la cele două link-uri este atașat același acord colectiv. Vă mulțumesc, cu stimă.
Dan – nu ceri invoire / ceri atunci cand vrei, daca vrei, o zi libera conform acord colectiv / solicitarea este necesara pentru a se lua act de intentie si pentru a permite organizarea „liberelor” astfel incat sa nu se suprapuna in aceeazi zi mai multi astfel incat sa devina problematica indeplinirea misiunilor / nu se mai pune problema regimului zilei intrucat in acea zi nu vei munci ci vei fi acasa / chiar daca ar fi avut regim de sarbatoare legala nu era relevant pentru ca nu primesti spor pentru stat acasa ci pentru lucrul in acea zi
#6 – multe unitati sunt in situatii de acest tip / unele mai grav altele mai suportabil / se utilizeaza inclusiv debutantii cu sau fara tinuta, in misiuni de paza cel putin si tot nu ajung / ne vom intalni cu noul ministru saptamana viitoare si vom relua toata agenda noastra / vedem care este perspectiva la varul anp si intentionam sa ajungem in 2017 chiar pe un buget mai prost acolo unde trebuia sa fim in 2016 adica la 14000 de posturi in loc de 12000 cate sunt acum ocupate / cu standardizare aplicata (chiar partial / total ar insemna sa avem 20000 posturi coupate!!!) si cu tot pachetul
ocnasu – vom ajunge in scurt timp la dezbateri pe proiectul nou / mai intai sa-l vedem
Am cam ajuns la nivelul sa ne sufocam de sarcini din lipsa de personal. Si ridic mingea la fileu si astept pe domnul Teoroc sa raspunda la o intrebare simpla cum e posibil ca unele unitati sa aiba personal super suficient si sa lucreze fara stres din punctul asta de vedere unde sarcinile se impart iar alte unitati sa fie praf din acest punct de vedere personal extrem de putin stat de organizare subdimensionat la limita unui dezastru si sarcini pe oameni de stam la puscarie la fel ca puscariasii. Am 20 de ani vechime si imi ajunge bataia de joc in care ne desfasuram activitatea muncim cat cinci iar in alte unitati se respecta deja standardele. Nu stiu ce evaluari se fac cu privire la personal dar imi dau seama ca e o mare vrajeala sustinerea varfului sindicatului pentru unele unitati. Iar dl Teoroc ar trebui sa nu mai tolereze ca in unele unitati sa se continue bataia de joc prin lipsa personalului iar in altele sa se lucreze cu personal supersuficient. Nu o sa dau nume dar la bilant o sa explodez. Mai terminati toti cu bataia asta de joc si respectati pe toti cei care lucram in puscarii nu numai pe cei unde aveti interese…. si stiti foarte bine la ce ma refer.
Daca e zi libera , de ce sa solicit invoire platita ? Daca nu cer , voi merge la servici ? Si daca va trebui sa recuperez invoirea solicitata ? Pentru cei in servici ? Sunt platiti cu 75% cu regim de sarbatoare legala , sambata duminica ?
Ei ,domnilor sindicalisti,cum comentati aceasta stire ? Noua Noua lege a salarizării: Funcţionarii contractuali, poliţiştii şi militarii au cele mai mari creşteri de salarii – proiect – „Creşterile medii salariale propuse de Ministerul Muncii pentru anul 2017 şi prezentate în proiectul salarizãrii unitare:
Funcţionarii contractuali din administraţia publică vor avea cea mai mare creştere medie salarială în 2017, dacă proiectul de lege privind salarizarea unitată, elaborat de Ministerul Muncii va fi adoptat în forma prezentată ieri în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Creştere cu aproape 65% a salariului de bază mediu prevăzută pentru personalul contractual din administraţia publică în anul 2017, faţă de nivelul din luna mai 2016. Concret, salariul de bază mediu al funcţionarilor contractuali va creşte la 2.151 lei în 2017, de la 1.304 lei în luna mai 2016, dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma prezentată ieri de Ministerul Muncii.
Creştere de 58,4% a salariului de bază mediu în 2017 pentru personalul din Apărare şi Ordine Publică, faţă de nivelul aceluiaşi indicator din luna mai 2016. Astfel că, salariul de bază mediu al personalului militar, poliţiştilor, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ar putea creşte în 2017 la aproape 2.450 lei, de la 1.546 lei în luna mai 2016.”
Tot nu e clar cu pauza de masa, cei de la 8 ore au pauza 30 minute la fel ca și cei de la 12/24 12/48 12/36 doar cei de la 24h au pauza o ora . E corect?.
Am ajuns in 2017 – unii dintre colegii nostri au mers spre o binemeritata pensie dupa anii petrecuti in slujba sistemului de aparare altii nu mai sunt deloc printre cei vii – cat timp trebuie sa mai treaca pentru a recupera prima de vacanta ,al 13-lea salariu ,plata orelor suplimentare ,norma echipare corespunzatoare din punct de vedere valoric si calitativ- am vazut multe schimbari de echipament in decursul activitatii desfasurate in acest sistem si cred ca mai prind makar una pana la pensie si garantez ca sistemul penitenciar nu gaseste un echipament la pretul platit actual angajatilor – atatea guverne au fost si au schimbat multe legi in bine sau rau si noua ne baga in fata ordonanta lui Boc ca nu pot fi platite orele suplimentare dupa atatia ani – la 1 an dupa marele buget de angajari in sistem poate spune cineva efectivul de personal la 01-01-2016 si daca la fix 1 an– 01-01-2017 avem vreun agent in plus / sistem- vrajeala totala praf in ochi suntem orbi si legati la maini de legi asezate cu maiestrie pentru a acoperi scaunele , punem batista pe tambal si mergem inainte ,in felul acesta nu avem scimbari majore in bine pentru angajati poate cel mult pentru custodiati – unde este ajutorul pentru locuinta ca unii pleaca din sistem altii mor si mor cu drepturile incalcate cine este raspunzator pentru incalcarea drepturilor, a vazut vreunu dintre noi vreun trimis in judecata pentru vreun abuz ,pentru nerespectarea legii , ajutorul pentru locuinte are nevoie doar de niste norme de aplicare stie cineva vinovatul care trebuie sa le elaboreze ca mergem acolo si nu mai plecam din fata institutiei care are aceasta atributie si nu o respecta de atatia ani de zile –praf in ochi
Felicitari. Normalitate zic…din acest punct de vedere