www.snlp.ro Web analytics

Matrix reloaded – comisiile de disciplina mentinute in viata artificial

The Matrix Reloaded is actually good with 8 bit sound effects

 

Specialistii din MJ nu s-au gandit de doua ori pana sa resusciteze comisiile de disciplina imbalsamate de Curtea Constitutionala a Romaniei. Printr-o adresa transmisa ANP ministerul afirma ca acestea sunt functionale desi nu mai exista reguli sau procedura.

 

ANP a preluat mingea aruncata in teren de MJ si a pasat-o in terenul unitatilor subordonate fara prea multe comentarii, in stil „descurcati-va ca aveti personalitate juridica”.  

SNLP a insistat ca ANP sa-si exercite un atribut principal setat prin HG 1849/2004 la art 7 (alin. 4): pentru aplicarea în mod unitar, în unităţile subordonate, a prevederilor privind obiectivele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, directorul general emite decizii şi instrucţiuni şi răspunde în faţa ministrului justiţiei de intreaga activitate desfăşurată de administraţia penitenciară.

La insistentele SNLP, administratia a incearcat sa ajute unitatile subordonate prin instructiuni minime care sa mentina o linie unitara intr-o miscare garantat browniana care va genera mari surprize in scurt timp. Din pacate pe aceasta tema raza de actiune a ANP este scurta. Instructiunile nu fac prea multa lumina.

Prin urmare estimam ca fiecare director de unitate va emite propriile decizii privind continuarea activitatii comisiilor existente pe baza unor proceduri care se vor inventa de la caz la caz, fara sa existe nicio regula clara in legislatie (termene, audieri, asistenta, referat, obiectii etc).

 

3 COMMENTS

  1. [quote name=”Florin Stoica”]
    Am citat integral pentru ca CCR tocmai dispozitiile art 74 din legea 293/2004 le-a declarat neconstitutionale, in speta alin 2 in care se specifica modul de organizare si desfasurare a activitatii comisiilor de disciplina se stabileste prin OMJ.
    [/quote]

    Temeiul juridic pentru ca un director de unitate să emită o decizie de constituire a unei comisii de disciplină se regăsește în Secțiunea I – constituirea și componența comisiilor de disciplină, la art. 1, alin. 2: în cadrul fiecărei unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se constituie, prin act administrativ al conducătorului unităţii, comisia de disciplină, care cercetează faptele sesizate ca abateri disciplinare şi propune sancţiunile disciplinare, din ….. O.M.J. nr. 2856/2004, act normativ fără valoare juridică în prezent.

    In nici un caz temeiul legal de emitere a deciziei nu este reprezentat de art. 74, alin. 1 dupa cum „interpreteaza” M.J. Acest articol doar enumera entitatile juridice unde se constituie si face trimitere la competentele comisiilor.

    Modul de organizare si functionare, in care includem si modalitatea de constituire prin trimiterea expresa din acesta la OMJ 2856/2004 (act administrativ al conducatorului institutiei – art. 1, alin. 2), sunt prevazute la art. 74, alin. 2 – declarat neconstitutional.

    Orice Decizie emisă de un director de penitenciar de constituire a unei comisii de disciplină este lipsită de temei legal, sanctionata cu nulitatea absoluta, deci ilegala.
    Pe langa prezumtia de neconstitutionalitate ce izvoraste din Decizia Curţii Constituţionale nr. 803/2015.

  2. Prima interpretare din adresa ANP si prima aberatie sa nu spun ilegalitate:
    masura disciplinara va fi dispusa dupa o cercetare prealabila a faptelor sesizate, cu respectarea art. 71 alin 2 si 3.
    Ce spune art 71 alin 2 din legea 293/2004?
    Sanctiunea disciplinara poate fi aplicata numai dupa efectuarea cercetarrii prealabile a faptei ce constitue abatere disciplinara savarsita de fpss in cauza si audierea acestuia de catre comisiile prevazute la art.74.
    Am citat integral pentru ca CCR tocmai dispozitiile art 74 din legea 293/2004 le-a declarat neconstitutionale, in speta alin 2 in care se specifica modul de organizare si desfasurare a activitatii comisiilor de disciplina se stabileste prin OMJ.
    Membrii comisiilor de disciplina in aceasta situatie mai primesc sporul prevazut de ordin pentru activitatea lor, activitate care nu este sarcina de serviciu, e ceva in plus iar in unele unitati sesizarile sunt in numar foarte mare?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)