www.snlp.ro Web analytics

Ioana Serban si sclavii. MJ combate munca fortata. Liber+75% pentru sambete si duminici

Au mai trecut 10 zile de la articolul nostru in care anuntam abolirea sclaviei din sistemul penitenciar. Caci cum altfel decat sclav poate fi numit acela care este fortat sa munceasca fara sa fie platit? Munca fortata este o practica consacrata in aparatul central, incepand cu aprilie 2018, cu risc de extindere in tot sistemul, daca nu am sta de veghe. Am vorbit despre Grinch cel obsedat de propriile pareri pentru sustinerea carora sacrifica orice, subordonati, colegi, echipe de comanda, cariera proprie, reputatia.

Sub masca lui Grinch stim deja toti cine se ascunde. Cariera Ioanei Serban alaturi de noi este pe sfarsite. Un deja vu. La fel ca in anul 2012. Ioana Serban nu a reusit sa instaureze munca neplatita, in tot sistemul penitenciar, pentru ca ne-am opus. Dar nici la acest moment nu accepta sa plateasca corect, desi in mod evident, sfoara extrem de subtire de care, in rolul de Grinch, se agăța cu ghearele si dintii, s-a terminat. Totusi, inca subordoneaza economicul si informatica din sistem si isi asuma inclusiv refuzul de a pune in aplicare instructiuni semnate de ministrul justitiei.

Ioana Serban, de la inaltimea postului de director general adjunct al ANP, zgarie si scuipa pana in ultimul moment, asumandu-si raspunderi pe care nu le va putea duce, expunandu-si colegii de echipa, mari si mici, care nu reusesc sa se scuture in timp util de de vălul pe care, cu talent, Grinch reuseste sa-l traga peste ochii neavizati. Mult timp si multi nervi ne-a rapit acest dusman al personalului din penitenciare, acest personaj obsedat doar de cateva lucruri pe care si-a propus sa le distruga inca de prin 2011: finantarea penitenciarelor-spital si salarizarea personalului din aceste unitati, plata muncii prestate sambata si duminica, decontul medicamentelor si serviciilor medicale. Un singur atu o recomanda, se pricepea la buget. Insa vom vorbi si despre bugetul anului 2018 in care s-a uitat includerea sumelor pentru majorarea de 25% prevazuta de legea-cadru inca din iunie 2017, buget care, rectificat fiind, opreste din nou concursurile!

In cursul saptamanii trecute, Ioana Serban a facut cam tot ce a putut pentru a bloca adresa aflata deja pe circuit in MJ, adresa menita sa clarifice interpretarea prevederilor in vigoare in special in ce priveste cumularea unor drepturi pentru munca suplimentara prestata sambata si duminica. Pentru Ioana Serban din ANP, este simplu: indiferent daca ai muncit in plus marti sau sambata, daca munca respectiva se compenseaza cu timp liber – pa! majorare de 75% pentru sambete si duminici. Poate sa-i strige cu portavocea in ureche Tudorel Toader personal, nu are nimeni nicio sansa sa o convinga ca e razna. Insa ministrul nu a apelat la portavoce ci a semnat o interpretare pe cat de simpla si clara, pe atat de grea in semnificatie si in termenii utilizati.

Ceea ce face de 6 luni in ANP Ioana Serban cu sclavii de pe plantatie (caci asa isi vede Grinch colegii) este definit scurt si sec de MJ ca fiind MUNCA FORTATA (NEPLATITA). Am asteptat acest raspuns al MJ cu toata rabdarea de care am fost capabili, tocmai pentru a inchide complet un ciclu. Tocmai pentru a avea toate argumentele pentru ceea ce vom face in continuare. Pentru ca vinovatii vor plati, chiar si dupa ce vor pleca! Plangeri, procese, sesizari de discriminare, cercetari disciplinare si penale, tot tacamul. Fara mila!

Din aprilie, salariatii din ANP care OPTEAZA! pentru majorarea de 75% in schimbul compensarii cu timp liber, primesc pentru orele prestate sambata si duminica mai putin de jumatate din salariu (strict 75% din salariul de functie). Pentru Grinch, plata majorarii de 75%  sau chiar a salariului, este optionala. Legea este orientativa! Toti acesti bani vor fi platiti din buzunarul Ioanei Serban. la fel si sporul de tura la penitenciarele spital, sporurile neplatite care nu se reporteaza lunar si se pierd sau impozitul pe medicamente pentru pensionari si multe altele. Le vom aborda pe toate pe rand. Intre timp, dam drumul la procedurile legale pe care le vom face publice inclusiv ca avertizari de integritate.

Ajungand la finalul articolului, inainte de a posta o adresa MJ unica pana in prezent, ca tipologie, mod de abordare, termeni si claritate (tinand cont de complexitatea subiectului), mai mentionam cateva aspecte. Adresa a fost lansata din MJ vineri dar nimeni nu a dat de urma ei pana astazi la ora 14,00 cu o ora inainte de terminarea programului de luni 3 septembrie, ziua cand practic se inchid pontajele pe luna august. Doua ore a alergat presedintele SNLP intre birourile din ANP, comunicand totodata telefonic cu directorul general aflat in concediu de odihna, in incercarea nereusita de a obtine aplicarea urgenta a interpretarii ferme primite de la MJ pentru a influenta pontajele lunii august cu efecte pozitive la salariul din 10 septembrie.

Directorul general adjunct aflat la comanda sistemului in lipsa lui Marian Dobrica, nu a avut acces la Grinch pana dupa-amiaza tarziu, cand Ioana Serban si-a facut timp doar pentru a spune ca… „va analiza”. Pentru Grinch nu exista fair-play, corectitudine, demnitate ori macar puterea de acceptare a unei interpretari elaborate de specialisti mult mai bine pregatiti, mult mai educati in acest domeniu. Marian Dobrica nu poate decide din concediu de odihna, desi a lasat inainte de plecare instructiuni complete pentru situatia in care adresa MJ va fi primita in absenta lui. Poate cea mai ciudata latura a problemei este dusmania, vorbele aruncate de Ioana Serban, mesajele rautacioase, dorinta de razbunare, piedicile ridicate permanent inclusiv in calea unei opinii edificatoare din partea ordonatorului principal.

Singurul lucru concret obtinut cu mare greutate astazi este transmiterea unui email catre unitatile subordonate, prin care se dispune „conformarea cu adresa MJ„. Mesajul s-a trimis foarte tarziu (ora 15,24), dupa terminarea programului in majoritatea unitatilor via secretariate nu economic!. Dar despre ce conformare poate fi vorba cat timp avem o aplicatie centralizata de pontaj, care nu permite operatiunea respectiva cat timp Grinch tine inca ghearele stranse pe DTI, pe aplicatia de pontaje si pe mentinerea in viata a sclaviei in sistemul penitenciar? Daca cel tarziu maine nu se va reusi deblocarea aplicatiei conform adresei MJ, salariul din 10 septembrie va fi vaduvit de sume consistente, care nu se vor pierde, insa situatia va deveni mai mult decat tensionata. Chiar si pe 4 septembrie, modificările in pontaje sunt  foarte greu de operat fara riscul de a intarzia salariile. Insa vom face tot ce putem sa obtinem acest reglaj. Mesajul transmis in unitati:

Pe scurt, adresa de mai jos concluzioneaza ca dreptul la majorarea de 75% pentru munca in sambete, duminici si sarbatori legale (SDSL) coexista si se acorda in paralel cu dreptul la compensarea/plata muncii suplimentare; avand in vedere prevederile OMJ 2721/2018, nu este posibila suprapunerea celor doua majorari de 75% (pentru SDSL si pentru munca suplimentara), insa fara niciun dubiu munca prestata in zile de SDSL se va plati la salariul imediat urmator cu 75% urmand fie compensare cu timp liber (platita) fie plata muncii prestate in procent de 100%. In mod clar, Ministerul Justitiei, emitentul ordinului 2721/2018 dar si al ordinelor privind majorarea pentru munca in zile de SDSL, explica si sustine plata majorarii de 75% pentru SDSL chiar daca munca va fi compensata cu timp liber! In loc de final, realizeaza oare Ioana Serban riscurile unei acuzatii intemeiate pe probe clare, privind impunerea muncii fortate in anul 2018!?

Adresa MJ nr 2/72.270/31.08.2018 (demers SNLP):

7 COMMENTS

 1. Aceasta „doamna” nu a mai plecat de la ANP cu suturi in fund si ceva penal acu ceva timp in urma? Nu a fost trimisa acasa pentru management defectuos +magarii?

 2. Ce-i impiedica pe cei de la IT sa faca modificarile in programele de pontaj?
  Daca cineva ,fie ea/el mare sef greseste,nu pot ceilalti sa judece cu mintea lor si sa interpreteze corect o prevedere legala?

  • Asta am cerut si noi / acum aplicatia de pontaje e mai puternica decat personalitatea juridica a unitatilor / daca vrei ca director sa asumi o plata a unui drept poate altfel decat permite un amarat de algoritm, nu poti / suntem centralizati direct in mana doamnei Serban / care deja s-a exprimat clar si ferm ca nu va semna nimic IN CALITATE DE ORDONATOR, indiferent de adresa MJ / vedem daca DTI va respecta legea sau doar pe Ioana Serban

 3. (editat) asta obsedată trebuie trimisa direct la parchet pentru abuz in serviciu . Credeți-mă sunt crescut cu cei 7 ani de acasă, n-am jignit pe nimeni dar obsedata asta te aduce la exasperare .
  A doua acțiune a snlp ar fi un miting in fata la mj pentru demiterea din sistem .
  Se pricepea la buget ? Hmmm, adică se pricepea să-l manevreze după propria dorința, pe relații și cunoștințe . Cred ca nu i-ar strica un psihologic .

 4. Lipsa de reacție a subordonaților vine de undeva din perioada predecembristă. Nu ne-am schimbat prea mult.
  Frică, pupincurism, lașitate….cu astea defilăm.
  Dacă alături de președintele SNLP ar lua atitudine și trepădușii fricoși din unități, poate Grinch nu ar mai avea atâtea aripi.
  Mergem de Crăciun să-i colindăm lui Grinch…

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)