www.snlp.ro Web analytics

Intalnirea grupului de lucru privind salarizarea unitara din data de 14 mai 2009 de la MMFPS

In data de 14 mai 2009 a avut loc întalnirea grupului de lucru privind salarizare unitara a personalului din sistemul bugetar, intalnire prezidata de domnul secretar de stat Valentin Mocanu.

La sedinta au participat reprezentanti ai ministerelor si confederatiilor sindicale conform listei de prezenta anexata.

In deschiderea lucrarilor, domnul secretar de stat, a adus la cunostinta reprezentantilor prezenti faptul ca in sedinta de Guvern din data de 13 mai a.c., s-a discutat raportul de corespondente de la 1 la 15; coeficientul 1 reprezentand un salariu mininim, iar coeficientul 15 fiind corespondentul celor mai inalte 4 functii din stat, Presedintele Romaniei, reprezentantii Legislativului si reprezentantii Puterii Judecatoresti.

Reprezentantii Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării si-au prezentat propunerile de modificare a grilelor de echivalare a functiilor, astfel, conferentiarul universitar se va inlocui cu lector universitar cu doctorat, iar pentru profesor gradul I de liceu cu vechime între 6-10 ani, se va inlocui cu profesor gradul II de liceu cu vechime între 6-10 ani.

In urma propunerilor de modificare venite din partea reprezentantilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, reprezentantii Ministerului Sanatatii au cerut sa-si reformuleze echivalenta pentru medic primar de clinica, intrucat s-au considerat dezavantajati, specificand ca este ultimul grad ierarhic din sistem.

In acest context, din partea Ministerului Justitiei si Libertătilor Cetatenesti s-au facut propuneri de modificare a functiei corespondenta pentru medic primar din unităţi clinice cu functia de auditor de justitie.

In urma consultarilor cu reprezentantii prezenti din cadrul grupului de lucru, s-a solicitat ministerului Educatiei sa renunte la prima propunere. A doua propunere a fost acceptata de grupul de lucru. Reprezentantii Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării au acceptat concluziile grupului de lucru.

In legatura cu cererile ridicate de parteneri cu privire la salarizarea personalului din administratiile locale/teritoriale, domnul secretar de stat, a precizat ca aceste functii fiind pozitionate cu functii comparabile din administratia centrala.

Reprezentantii Ministerului Justitiei si Libertătilor Cetatenesti, au mentionat faptul ca daca reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii nu participa la lucrarile grupului de lucru o fac pe propria raspundere, institutia de care apartin va fi inclusa in viitoarea lege a salarizarii unitare a personalului din sistemul bugetar.

Totodata, au propus ca la subsolul notelor intalnirilor grupului de lucru, sa cuprinda mentiunea ca sunt asteptate observatii.

Din partea reprezentantului Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a venit propunerea de asimilare a functiilor, asa cum este in modelul german, pentru personalul bugetar care au aceleasi incompatibilitati si restrictii.

Domnul secretar de stat a mentionat faptul ca sistemul german de salarizare este utilizat ca model principal pentru legea romana, transpunerea acestuia facandu-se tinand cont si de realitatile obiective din sistemul bugetar din Romania.

De asemenea, domnul secretar de stat, a subliniat faptul ca grupul de lucru are caracter consultativ, nu se iau decizii prin vot si nu exista drept de veto.

Reprezentantii BNS, au propus partenerilor prezenti ca functiile foarte mici din sistemul de invatamant sa urce in grila de salarizare, exemplu fiind invatatorii, deoarece acestia reprezinta unul dintre factorii principali din societate.

In continuarea lucrarilor, domnul secretar de stat, a cerut reprezentantilor ministerelor propuneri pentru categoriile dintre nivelele intermediare, precum si coeficienti de ierarhizare de la 1 la 15 care se vor trece in tabelul de echivalare a functiilor.

Astfel, reprezentantii Ministerului Justitiei si Libertătilor Cetatenesti au facut urmatoarele propuneri:

  • pentru medic primar din unităţi clinice s-a propus coeficientul 11;
  • pentru profesor gradul II de liceu, cu vechime între 6-10 ani s-a propus coeficientul 8;
  • pentru referent superior (contractual) în minister s-a propus coeficientul 5.

Domnul secretar de stat, a atras atentia ca o aplatizare a nivelurilor de salarizare intre primul si ultimul nivel de referinta stabilite in grupul de lucru va conduce, practic, la o cvasiegalizare a veniturilor, implicit o diminuare a elementului “motivare” pentru salariatii din sistemul bugetar.

Partenerii sociali au propus ca fiecare minister sa prezinte propuneri pentru cele mai importante 15 categorii de functii.

In incheiere, domnul secretar de stat, a solicitat partenerilor prezenti propuneri pentru coeficientii din dreptul nivelurilor de referinta acestea urmand a fi transmise pana luni 18 mai a.c. si discutate in viitoarea intalnire a grupului de lucru care va avea loc miercuri, 20 mai a.c., ora 11.30.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)