www.snlp.ro Web analytics

Intalnire BNS – FMI

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, s-a intalnit astazi cu delegatia Fondului Monetar International aflata in Romania pentru a discuta conditiile incheierii unui acord de imprumut. Intalnirea a fost organizata la solicitarea Blocului National Sindical. Reprezentantii BNS au dorit sa afle rezultatele evaluarilor facute de FMI cu privire la situatia economica a Romaniei dar si sa discute cu membrii delegatiei pe teme legate de politici salariale, de reforma sistemului bugetar si efectele pe care criza economico-financiara le va avea din punct de vedere social.

Reprezentantii Fondului Monetar International au transmis un semnal pozitiv in ce priveste sistemul bancar din Romania – aflat intr-o situatie mai buna decat cea a bancilor din alte tari – insa au subliniat si aspectele negative care vor afecta semnificativ economia in perioada imediat urmatoare. Printre acestea se numara relatiile de export pe care Romania le are cu tari ale caror economii sufera contractii majore (vor fi afectate acele sectoare caracterizate prin productie masiva pentru export) si infrastructura de proasta calitate.

La capitolele legate de politica salariala si reforma a sistemului public, FMI si BNS au avut unele puncte de vedere comune. Reprezentantii celor doua institutii au fost de acord ca nu se poate aplica o masura de restructurare unica pentru toate institutiile bugetare ci ca trebuie analizat fiecare caz in parte. De asemenea, cele doua parti au stabilit ca o este nevoie de o lege unitara care sa reglementeze salarizarea in sistemul bugetar. In ce priveste sporurile, cu certitudine trei dintre acestea nu vor fi afectate de un eventual acord cu FMI: sporul de vechime, sporul pentru orele lucrate pe timp de noapte si plata orelor suplimentare.

Anexat, declaratia presedintelui BNS, Dumitru Costin, la incheierea discutiilor cu FMI.

 

Departamentul Presa BNS

Dana Badea

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)