www.snlp.ro Web analytics

Initiativa pentru un echipament de serviciu decent

artemisian military m25 class a uniform sweater by wolfsoren-d5jkmuvAstazi la sediul ANP a avut loc o scurta intalnire administratie-sindicate pe tema echipamentului si a oportunitatilor de actiune in continuare.
 
Plecand de la necesitatea echiparii salariatilor din sectorul operativ, ca prioritate, s-a dezbatut privind optiunile existente din punct de vedere normativ si bugetar. Cadrul normativ prevede echipament  de serviciu, de ceremonie si de protectie. In continuare sunt prevazute 3 modalitati de echipare (doar echipament / echipament sau bani / doar bani).
 
Echipamentul de protectie nu este obligatoriu de acordat, iar neacordarea sa  nu genereaza restante. Achizitionarea unui echipament de protectie pentru operativ, in plus fata de tinuta de serviciu care fie se achizitioneaza si ea, fie devine restanta in bani, implica un efort bugetar care nu va fi acceptat.
 
Plecand de la o idee mai veche si insuficient conturata care viza transformarea echipamentului de protectie in echipament de serviciu pentru operativ, ANP a avansat astazi propunerea de a se modifica cadrul normativ (HG 1997/2004 si OMJ 94/2009) prin segmentarea echipamentului de serviciu intre sectoare, operativul urmand sa primeasca un anumit tip de echipament de serviciu iar celelalte sectoare sa pastreze articolele existente in prezent.

 
In cursul discutiilor s-a ajuns la concluzia ca existenta a 2 tipuri de echipament de serviciu va creea dificultati la schimbarea/mutarea salariatilor dintr-un sector in altul si nu numai. Prin urmare, pentru o echipare corespunzatoare a personalului, chiar daca aceasta se va face gradual, in anii urmatori, s-a stabilit ca prim aspect, ca tot personalul trebuie sa aiba acelasi tip de echipament de serviciu. Echipamentul de protectie va ramane prevazut in actele normative, cu mentiunea ca in mod cert nor exista fonduri pentru achizitie si nici nu va mai fi o prioritate daca cel de serviciu este ajustat corespunzator.
 
Achizitionarea noii tinute se va face progresiv, in functie de bugetul care se va aproba pentru 2014 si tot asa de la an la an, incepand cu operativul si grupat pe unitati (adica nu se va incepe simultan in prea multe unitati astfel incat sa nu poate fi terminata prima echipare cu noua tinuta si sa avem 2 tipuri de tinute in aceasi unitate, in sectorul operativ). 
 
In procesul de modificare a HG 1997/2004 si OMJ 94/2009 se mai are in vedere si modificarea termenului pentru transformarea restantelor la echipament in restante in bani din 30 iunie anul urmator in 31 decembrie anul in curs, astfel incat contravaloarea echipamentului neacordat anul anterior sa poate fi achitata personalului imdeiat dupa inceputul anului in curs.
 
Prin urmare, daca se va realiza o modificare integrala a tinutei de serviciu atunci tot personalul va trebui sa primeasca o prima echipare insa, in realitate, acest lucru nu se va producedecat in timp avand in vedere faptul cain bugetul pe 2014 vor trebui prevazute sumele pentru restantele pe 2013 care se vor plati incepand cu 1 ian 2014 si totodata sume pentru achizitionarea si distribuirea de echipament pe 2014 (prima echipare cu tinuta de serviciu noua). Aceasta inseamna fonduri suplimentare si ramanede vazut ce se va obtine.
 
Daca nu s-ar modifica si data de la care restantele in echipament devin restante in bani si ar ramane 30 iunie ca in prezent, pana la aceasta data se poate realiza o echipare partiala daca achizitia ar merge repede, iar salariati respectivi nu si-ar mai primi contravaloarea tinutei pe care au primit-o in natura (restantele pot fi acordate in natura pana la data de 30 iunie, conform prevederilor in vigoare). Insa am convenit cu ANP ca se va modifica termenul de plata al restantelor in 31 decembrie si atunci nu ar trebui sa existe riscul de pierdere al banilor pe restantele anului 2013.
 
In vederea elaborarii proiectului de modificare, se va constitui un grup de lucru cu participare sindicala. SNLP va fi reprezentat oficial, in cadrul comisiei de catre Neacsu Mihaela – primvicepresedinte (partea de elaborare) si de Florin Stoica– secretar general (articolele de tinuta utile in special in sectorul operativ). Florin Stoica impreuna cu Ardelian Marius (seful grupei de interventie din Penitenciarul Jilava) au fost deja cooptati de ANP pe linie de DSDRP pentru a se identifica exact articolele de echipament necesare si practice, participand si la alte intalniri anterioare. Proiectul care se va elabora va fi trimis in unitati pentru observatii. In pregatirea activitatii de elaborare, ANP are deja un proiect schitat pe care il va pune la dispozitia grupului de lucru.
 
Prima sedinta a grupului de lucru va avea loc maine 9.05.2013 la sediul ANP, ora 9,00, in cursul zile de astazi fiind emisa o decizie privind compunerea grupului.
 
Documente atasate

40 COMMENTS

 1. Domnule Teoroc,avem vreo sansa sa primim si noi a doua transa din banii de echipament pe anul trecut pana la finalul lunii iunie?

 2. POLÍȚIE, poliții, s. f. 1. Organ de stat însărcinat cu menținerea ordinii publice și cu reprimarea infracțiunilor. ◊ Expr. A face poliție = a menține ordinea într-un mod sever și autoritar. ♦ Pază, supraveghere, control (al ordinii, disciplinei). 2. Local în care se află instalată o poliție (1). 3. (La sg.; colectiv) Totalitatea polițiștilor (1) dintr-o poliție (2); reprezentanții poliției (1). – Din rus. polițija.
  Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de oprocopiuc | Semnalează o greșeală | Permalink ….plecand de la definitie, parca ne-am incadra. Oricum nu de la titulatura pleaca problemele noastre..

 3. Cred ca subiectul se referă la UNIFORMA ,oare vom mai primi uniforma ?

 4. Domnule Teoroc cand va avea loc urmatoarea intalnire cu ministrul justitiei, vis-a-vis de proiectul de modificare a legii 293?

 5. Finutule, esti intr-o profunda eroare si intr-o ceata mai densa decat aburii….! macheta nu este a mea si faptul ca seamana cu a ANP-ului, este clar ca este a …ANP-ului! noi am realizat ceva , iar ANP-ul a impus altceva! ia-te finule de ei, nu de mine! si de Teoroc si de Schiopu ca a fost si girul lor! sa fi iubit! ce imi pare rau este faptul ca noi aveam aceleasi viziuni despre norme si pontare,si afla ca nu mi le-am schimbat! doar tu, ai inteles ca ar fi asa! pax vobiscum, frate!

 6. Draga alexut
  Zau, frate,macheta realizata de tine nu difera de cea a ANP-ului! De ce esti asa deceptionat? Uite,nu vreau sa te supar,tu ce-ai de spus ?

 7. alexut,fratioare,te suparasi rau tare! Ironia nu e a mea ,ci ,a altora.Iubire vesnica,frate!

 8. Pentru ”vandalu…”:dezorientat e el si nu stie ce vrea,nu noi!Sa ne lase in pace cu aberatiile lui,daca nu vrea Politie Penitenciara,sa se duca la Scorzeze Security!!!

 9. Finutule si draga nasel,
  nu trebuie sa imi publice nimeni si nimic cate ceva despre macheta, pontaj si decizie! eu mi-am dorit ceva de bun simt! ce a iesit nu mai este nici macheta si nici pontajul meu! incearca prin ANP si prin federatii ca poate vei obtine toate informatiile necesare si vei fi si mai ” edificat” decat esti acum! cu toate ca eu cred ca te vei adanci si mai tare in smog si nu in ceata! nu am sa ma supar pt ironia ta pentru ca te inteleg! trebuia sa stau in banca mea si sa imi vad de treaba! sunt destule minti luminate, asta am observat chiar eu, sa produca ceva extraordinar, ce nu s-a mai obtinut la nivel de sistem de aparare si care te vor lamuri ce si cum se munceste si se normeaza in sistem! eu am devenit o imagine negativa a subiectului in cauya! sa fi iubit!!! si sa dea Domnul sa ai parte si de lamuririle necesare!

 10. In esenta Vandalu2008 are dreptate.Sunt atatea lucruri importante in sistem incat personal consider ca problema cu tinuta sau politia penitenciara nu este o prioritate in acest moment. Destul de recent s-a derulat actiunea de echipare a G.O. care a fost un esec. Pai ce vb noi aici? Daca nu am fost in stare sa echipam la acelasi standard cateva sute dar cateva mii. Hai sa fim seriosi. Proiectul de modificare al 293 a inceput din 2009-2010 si …………….

 11. Citind cele de mai jos și văzând derularea evenimentelor din ultima perioadă, eu pot trage doar o singură concluzie: noi, ca sistem, nu prea știm ce ne dorim, suntem dezorientați total. Atât administrația, dar și partenerii sociali se ascund în spatele noțiunii de dialog, dar de fapt doar își vînează unii altora slăbiciunile, pentru ca apoi să fie folosite împotriva celeilalte părți. Nu prea mai există etică, astlef că înțelegeri, chiar dacă între patru ochi, sunt apoi denunțate dacă evenimentele o iau într-o direcție ce nu convine cuiva. Aceeași soluție, dacă o propune una dintre părți, este bună, dar dacă o propune cealaltă parte, nu mai este bună. Multe lupte pe interese, pentru rezolvarea problemelor unor persoane, cu toate că astfel se încalcă orice regulă de bun simț, chiar stabilită de comun acord. Participăm la negocieri, cădem de acord, iar apoi nu mai suntem de acord. Vrem să participăm la elaborare, dar să se facă numai cum vrem noi, altfel blocăm întregul proces. Vrem poliție penitenciară, dar de fapt nu prea știm de ce, sau oricum, multe din motivații sunt meschine. Și altele…

 12. Domnule Presedinte
  Va rog sa publicati ceva despre pontaj..macar ptr d-l Alex…Cred ca este necesar ,avind in vedere ceata legata de D569 si macheta ei.Ptr intocmirea pontajului este necesar personal special instruit? Reprezinta intocmirea pontajuluiun act de contabilitate primara?Daca da,in sarcina cui cade?

 13. Domnule T.S.mai bine corectati comentariul politistului Nae,in caz ca se uita si persoane din afara sistemului sa nu-si formeze o parere gresita.Parca nu mai erau fara 12 clase in sistem,Nae cu a scapat?

 14. Nae ,de ce nu te-ai angajat la politie (editat)?Cand zici simboluri,croiala ,culoare te gandesti sa fie identica cu a politistilor? Ai fost abuzat cand erai mic de un nene politist? Nae,nae ,nae m-ai albit (editat)…

 15. Să nu ne ascundem elegant, MJ-ul nu cunoaşte nevoile şi problemele doar dacă reprezentanţii noştri le expun cu profesionalism. E bine cu Poliţie penitenciară şi vă rugăm tinuta să arate a politie, să ne respectăm si să fim respectati… simboluri, coloare şi croială. Să vă vedem aleşilor cum ne veţi reprezenta… semnele sunt bune, felicitări!

 16. Nu eu trebuie sa-l prezint ci MJ sa ni-l prezinte noua, ceea ce am cerut noului ministru / am facut o informare in acest sens – este postata pe site. MJ este initiatorul si tot ministerul il elaboraeaza, dupa ce a fost negociat cu sindicatele.

 17. atunci, domnule Teoroc, poate e momentul sa presam, nu? poate e momentul sa impunem, nu?

 18. de acord, dar ce este asa de greu sa prezenteti si prostimii acel proiect al legii 293?

 19. De acord / insa rolul nostru nu este de a legifera ci de a propune, de a participa la elaborare, de a presa, de a impune daca este cazul / puterea executiva si legislativa e detinuta de altii

 20. proiecte, proiecte si iar proiecte, al cat sa fie oare? paremi-se a mai fost un astfel de proiect nu? modificam modificarea care? vorbim de un proiect de modificare a legii 293 care? la proiecte suntem cei mai buni, norodul asteapta fapte domnule draga si nu proiecte si promisiuni desarte, parol

 21. Felicitari colegilor de la Iasi, participarea la astfel de actiuni este de bun augur.
  Facem parte din sistemul de ordine publica si siguranta nationala si comunitatea, in serviciul careia suntem, trebuie sa ne cunoasca.

 22. Ar fi interesant sa ni se prezinte si noua, celor din operativ aceasta uniforma, cum va arata! ce model, culoare…etc?
  Bine ar fi daca la acest proiect de schimbare a uniformei am participa si noi, fpss! Sa fie o procedura interactiva care sa ne dea posibilitatea sa ne spunem parerile!

 23. dupa ce legi mergem fratilor in tara asta? Oare la Italieni de ce se numesc Politia Penitenciara si la noi nu se poate?? Din firme de paza se fac Politisti iar noi am ramas de rasul hotilor cu uniforme si insemne de 2 lei…,auzi la unii la TV…,paznici 🙂 ,probabil ca au fost si ei pe la ,,mititica” si de aia incearca se ne injoseasca…,asta din cauza statutului de rahat ce il avem… APROPO,am auzit ca vor sa ne faca uniformele maro…,e adevarat??? Sunteti nebuni,o sa rada si curcile de noi…

 24. Cred ca o tinuta ca a celor din grupele de interventie ne ar da o alta imagine…in tari precum Franta, Italia o tinuta decenta imprima si o imagine placuta institutiei in care lucrezi.

 25. corect domnule Stoica, prioritar insa este denumirea si apoi tinuta, tocmai ca pe acea tinuta de data asta sa scrie ceva si sa ne distingem de tagma ,,muzicantilor,,

 26. Denumirea de politie penitenciara nu poate sa apara decat in legea 293 si nu in acest ordin privind echipamentul iar din postarile anterioare ati aflat ca inclusiv MJ-ul este deacord cu aceasta denumire pentru noi.
  De ce atata inversunare pe acest lucru nu inteleg?
  Hai sa ne focusam puterile pe acest OMJ 94/2009 si sa facem un lucru durabil.
  Noi vrem totul deodata dar nu stim sa ne prioritizam obiectivele.
  Cei mai vechi in sistem va aduceti aminte ca pe timpul ministrei Macovei si a DG Dumitrascu la ANP am pierdut 30% din valoarea echipamentului, prin anii 2005-2006?
  Cu mare chin si datorita SNLP (in special al doamnei Neacsu Mihaela)am reusit modificam acel ordin si sa crestem valoarea la cota de acum in anul 2009, daca mai intarziam putin venea criza din anul 2010 si asa ramaneam pentru foarte mult timp.
  Acum daca s-a ivit ocazia sa facem ceva bun de ce sa nu profitam?
  Proiectul acestui Ordin va fi postat pe site-ul ANP dar si pe cel al SNLP pentru dezbatere publica si puteti trimite toate observatiile dumneavoastra.

 27. cand gardienii publici s-au transformat in politie locala au schimbat si tinuta iar perceptia si imaginea acestei institutii s-a schimbat radical, poate ar fi bine sa le urmam exemplu

 28. nu zic …nu la o tinuta noua si adecvata dar sa fie de calitate nu cum a fost in ultimi 10-15 ani confectionata nu stiu pe unde…sper ca sunteti deacord ca am dreptate…si as intreba daca tot suntem in tagma celor cu statut special ca si politia si ceilalti cu grade militare …cand primim restul de bani pe anul trecut ca celorlalte ministere s-au dat demult [i-au si stricat]..povesti sunt sper ca sindicatul stie …astept un raspuns sa afle si cei ,,de jos,, ca se tine secret in conduceri si chiar la sindicatele teritoriale.

 29. asa este daca tot se schimba echipamentul(si speram sa fie o schimbare in bine nu in mai rau)sa ni se schimbe si denumirea in politie penitenciara,la comunitara se angajeaza cu buletinul si se numesc politisti iar noi stam mai bne de un an prin scoli si practici sh ne numim gardieni,oarecum nedrept,dar poate va auzi cine trebuie si totusi se va schimba si asta!!!

 30. Daca se confectioneaza din acelasi material(ca cele de acum)si nr.chinezesti,mai bine sa ramana acelasi,sa ne dea banii in continuare ca ne comandam noi tot ce ne trebuie.S-au trebuie sa manance niste bani cineva pe la anp.

 31. Dar de proiectul de modificare a legii 293 ce se mai aude domnule Teoroc, multumesc

 32. bine spus, poate pana atunci se rezolva si cu denumirea de politie penitenciara si atunci timuta va arata ok

 33. Iar au inceput disperatii de la politia foisoreana!!
  Ar fi de acord sa poarte o cascheta de un metru latime ca sa-i incapa scrisa sigla de politie foisoreana.

 34. Cum va arata noua tinuta?Vom sta in bocanci si tinuta prost calitative,refuzate de alte structuri,ca si pana acum?Prioritari ar fi cei din operativ,nu cei de la birouri,care tin hainele pe umerase?!Ar fi ideal ca,odata cu noua tinuta,sa ne numim si Politie Penitenciara!

 35. ARTICOLUL 2
  Boneta
  Se confecţionează din stofă tergal sau camgarn de culoare bleumarin.
  Se compune din calotă – partea superioară – şi părţile laterale.
  Părţile laterale au forma puţin ovală şi se petrec în partea din faţă dreapta.
  Eliminați această BONETĂ idioată.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)