www.snlp.ro Web analytics

Informare asupra stadiului demersurilor SNLP – SALARIZARE UNITARA

Privitor la salarizare, in ultimele zile au avut loc mai multe intalniri (discutiile continua permanent) cu reprezentantii ANP pe tema simularilor salariale efectuate de administratie, cu care nu suntem de acord. ANP admite doar ca singurul pericol de diminuare se retine in cazul salariatilor care au in prezent, inclus in suma compensatorie, sporul TBC/HIV-SIDA.

Reprezentantii ANP sustin ca, in afara agentilor care au in prezent sporul TBC, existenta in noua lege a prevederilor care permit majorari cu 3 clase pentru tot personalul, alte majorari aferente specialistului de clasa, precum si introducerea functiilor de agent cu studii superioare ar fi de natura sa acopere diminuarile semnalate de SNLP. Se ignora faptul ca in alte institutii din sectorul de aparare nationala se preconizeaza cresteri salariale substantiale la aplicarea legii si se cauta argumente pentru a justifica inexistenta unor diminuari in penitenciare.

SNLP a efectuat propriile simulari pe modelul initiat de ANP (care a revenit de mai multe ori asupra calculelor dar din punctul nostru de vedere nici in prezent nu sunt corecte), pentru cateva functii de agent din diferite sectoare de activitate, reiese ca riscul unor diminuari salariale care vor afecta corpul agentilor de penitenciare, fata de venitul din luna iulie 2010 (anterior diminuarii cu 25%) se mentine, in conditiile in care Proiectul Legii-cadru privind salarizarea isi pastreaza forma adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta din 24 noiembrie 2010. Riscul de diminuare a venitului la anumite functii este intre 5% si 65% (fata de salariul din iulie 2010) in functie de vechime si loc de munca. Informare pe pagina web a Guvernului Romaniei

Prin urmare SNLP va continua sustinerea demersurilor pentru modificarea Legii aprobate de Guvern, prin amendamente, in cursul procedurii de asumare a raspunderii a Guvernului, in conformitate cu art. 114 din Constitutia Romaniei. Vom reveni asupra solicitarii anterioare cu majorarea de clase pentru salariatii din sistemul penitenciar sau exceptarea de la plafonul maxim de sporuri (30% din salariul de baza).

Constitutia Romaniei
Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului
(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art 113.
(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

In acest sens SNLP va solicita sprijinul Ministrului Justitiei printr-un material aflat in lucru, care se va redirectiona tuturor liderilor SNLP dupa inaintare catre MJ. Varianta ideala a unui demers cu sanse mari de succes ar fi ca ANP sa accepte riscurile semnalate de noi si sa sutina la nivel MJ solicitarea noastra. Ramane de vazut daca vom reusi sa vorbim pe aceeasi limba macar acum.

Stefan Teoroc
Presedinte S.N.L.P.
Presedinte F.S.A.P. PUBLISIND

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)