www.snlp.ro Web analytics

Informare asupra intalnirii ANP/Sindicate privind proiectul de modificarea prin OUG a Legii 293/2004 si plata restantelor la echipament

La întâlnirea din data de 16.02.2011 au participat, din partea ANP, toți cei trei directori generali adjuncți si directorul direcției juridice. Tema discuțiilor s-a axat pe încălcarea de către ANP a Acordului pe transparenta, prin promovarea unui proiect OUG de modificare a statutului fpss, care aduce grave atingeri drepturilor angajaților si organizațiilor sindicale.

Reprezentanții ANP nu au reușit sa motiveze urgenta tuturor prevederilor din ordonanță, respectiv necesitatea ca directorii sa poată aplica o sancțiune disciplinara în mod direct (fără cercetare în comisia de disciplina), nici interzicerea participării agenților la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere și în nici un caz implicarea administrației în statutul sindicatelor.

Într-un final s-a convenit ca proiectul de modificare sa fie discutat în Comisia mixta din cadrul Ministerului Justiției.

Mai jos găsiți procesul verbal al ședinței. Cu roșu au fost subliniate observațiile făcute de reprezentantul SNLP.

Referitor la un alt subiect de actualitate, plata restantelor la echipament pe anul 2010, de doua zile suntem în dialog permanent cu DEA. Speram ca astăzi sa va anunț ca Ministerul Finanțelor a semnat actele de alocare a banilor, dar lucrurile s-au complicat.

Datorita modificărilor legislative apărute în decembrie privind salarizarea, pentru funcționarii publici cu statut special a crescut contribuția CAS plătită de fiecare dintre noi dar și de către angajator, corespunzător grupei I de munca la 30,8%. Proiecția de buget pe anul 2011 a fost trimisa la MF in luna septembrie și nu a fost prevazuta la cheltuieli de personal întreaga suma necesara plății CAS-ului. Aceasta problema se datorează finanțelor, care, de teama ca cei din sistemul de apărare sa nu treacă o suma care ar fi dus la depășirea deficitului bugetar programat, au estimat singuri suma de bani necesara plății asigurărilor și pensiilor.

Dar isteți cum ii știm, au omis sa întrebe ce grupa de munca avem si numărul de persoane încadrate în fiecare grupa de munca. Asa se face ca, în bugetul tuturor structurilor din sistemul de apărare nu sunt toti banii necesari plății CAS.

Când au primit solicitarea de la MJ de a se aloca banii pe echipamentul restant, Ministerul Finanțelor nu a fost de acord si au pus în discuție trimestrializarea (împărțirea bugetului pe fiecare trimestru) și eventual ca plata sa fie făcută în trimestrul III, după rectificare.

Având în vedere situația, ieri am sunat personal la directorul Direcției Buget din MF, am explicat necesitatea efectuării acestei plății acum si pericolul de a avea tensiuni in sistem.

Astăzi, 16 februarie, finanțele au transmis o adresa prin care solicitau ca ANP-ul sa dea asigurări ca in trimestrul I le ajung banii si apoi vor semna deschiderea.

Astfel, deoarece bugetul primit din subvenție nu ajunge pentru toate cheltuielile pe trimestrul I, DEA a identificat ca singura posibilitate de a mai primii, chiar și jumătate din suma cuvenita, este ca diferența necesara de aproximativ 9 milioane sa fie asigurata din venituri proprii. Pana la ora la care transmit aceasta informare, nu știu dacă din situațiile primite de la unități privind estimatul încasărilor din venituri proprii s-a atins suma necesara.

Voi reveni mâine cu detalii pe cest subiect.

Mihaela Neacsu
Prim-vicepreședinte S.N.L.P.
Vicepreședinte F.S.A.P. PUBLISIND

 

Documente atașate:

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)