Incadrarea din sursa externa. O palarie cu probleme pentru ANP
Au trecut mai bine de doi ani de cand SNLP se organiza si striga la geamul lui Cazanciuc. Printre vuvuzele si fluiere am transmis si semnale prin care avertizam ca sistemul penitenciar se prabuseste pe fondul lipsei de personal. Am revendicat vacantarea a 1000 de posturi pentru carpirea sistemului si le-am obtinut. Chiar mai multe! Mai departe, ANP a ramas sa se organizeze pentru a le ocupa. Se pare ca, inca sunt la stadiul de organizare, abordarea concursurilor devenind adevarate peripetii prin penitenciare.
Regulile au fost facute din mers pe temeiul unui ordin MJ depasit, incoerent si principal determinant al unei proceduri de ocupare greoaie. Daca ar trebui sa mai adaugam o calitate in dreptul salariatilor care au admis aceste concursuri ar fi aceea de „simt exagerat al rabdarii”, pe langa faptul ca-i vrem instruiti, calificati, capabili sa asimileze stresul mediului si daca se poate, sa aiba cate putin si din puterile eroilor consacrati din filmele pentru copii.
In peste 10 ani de experienta ca membru/observator al comisiilor de concurs, admit ca pot evidentia un sumar al acestei „cariere”. Iar principalele observatii vizeaza, evident, atat testarea psihologica cat si proble de concurs. Cronologic, in sfarsit, testarea psihologica cunoaste unele imbunatatiri, prin avizele acordate pe diversele paliere de functii. Nu la fel de imbucuratoare este abordarea probei sportive care, in opinia mea, este una dura, mai ales ca pe parcursul carierei nu se mai pune accent pe pregatirea fizica.
Interviul este dual. Pe de o parte se cere evaluarea psihologica, pe de alta parte o evaluare a reactiilor candidatilor fata de spetele in care sunt plasati. Cat de precisa este insa o astfel de evaluare atat timp cat toate spetele pe care trebuie sa le rezolve candidatii releva, in fapt, munca zilnica intr-un penitenciar. In principiu, as considera ca e important sa testezi capacitatea candidatului de a-si imagina munca intr-un mediu necunoscut, insa excesul de zel in acest sens nu-l inteleg. N-ar fi de neglijat ideea de a reconfigura Ghidul de interviu colaborand si cu specialisti de resurse umane ale unor companii private.
Proba practică de utilizare a calculatorului. Digitalizarea este un fenomen care va acapara toate aspectele vieții profesionale, dar în același timp consider că trebuie luată foarte în serios una dintre direcțiile de bază ale politicii europene și anume, conceptul de “Long life learning” – invățare pe tot parcursul vieții. Calibrarea probei pe functiile vizate este esentiala. Iar nevoia poate determina stabilirea unui nivel corespunator.
Proba scrisa, de tip sinteza. Constientizez exprimarea corecta insa, procedural, este ineficienta. Alte domenii precum facultațile de medicina, magistratura, MAI și altele, adopta proba de tip grila. Aceste institutii au inteles ca trebuie sa se adapteze unor cerinte eficiente. Noi insistam sa fim altfel, insa pe „carca” noastra. Au existat si presedinti de comisii mai cerebrali, imbinand sinteza si cu un numar suficient de intrebari de tip grila, indeajuns incat corectarea să se facă pe loc iar contestațiile să fie minime. S-a intamplat la penitenciarul-spital Dej.
Incercam sa tatonam cu puncte de vedere. Existenta unui singur centru de concurs poate fi o solutie. Cum pot deveni solutii concentrarea probelor de concurs – testarea psihologica cu interviul afferent la care sa participle si specialisti in domeniul functiei pentru care se sustine concursul, bareme sportive pe categorii de varsta, probe du utilizare a calculatorului calibrate pe nevoia reala si o proba scrisa de tip grila. S-ar reduce efortul sistemului iar candidatii ar beneficia de un timp rezonabil intre publicarea anuntului si incadrarea efectiva.
14 COMMENTS
Comments are closed.
La proba sportivă de viteză, startul ar trebui sau nu să aibă o cadență,de exemplu startul de încercare s-a dat rapid:pe locuri,fiți gata,start;iar startul de plecare la proba propriu-zisă a fost lung spre sfârșit,ex:pe locuri…,fiți gata……..,start.
[quote name=”Te iubesc puscarie”][quote name=”Justice”]Trebuie insistat pe eficientizarea concursurilor altfel vom rămâne cu toate posturile de conducere libere în stat și ocupate prin împuternicire de oameni incompetenți ca să nu îi numesc „(editat)”…[/quote]
Eficientizarea nu inseamna automat ca posturile de conducere vor fi ocupate cu orice pret si de orice incompetent!!![/quote]
Ai dreptate, dar te rog să susții un examen sinteză de sute de pagini când ai familie și încă o grămadă de probleme. Te zbați să înveți o grămadă de timp ca să iei nota 6,90 și să nu promovezi. De unde până unde baremul ăsta de 7. Iar ANP-ul e mai „entelijent” decât celelalte sisteme. Investești timp, bani, o muști de două, trei ori și îți bagi piciorul și te complaci. În opinia mea ANP-ul e un conglomerat de anomalii. Tinerii din academii pe funcții de execuție, agenți promovând examene direct pe funcții de conducere, săritul peste grade, din A.s.p. în cms. șef… Din nou suntem mai deștepți ca cei din poliția națională care totuși promovează subofițerii în corpul ofițerilor cu primul grad, sublocotent/subinspector.
[quote name=”unu”]Pentru cei ce intreaba de suma estimativa privind marirea de 10% spun asa: MINIM se acorda la debutanti si MAXIM la cei in prag de pensionare. Pe bune? Oare noi stim unde desfasori activitatea si sporuri vi se cuvin? Succes.[/quote]
Colegule nu ai cum sa acorzi un 10% mai mare la debutanti fata de aia mai batrani pentru simplul motiv ca 10% din 10 lei va fi mai mic decat 10% din 100.E matematica simpla.Chiar e asa greu?
[quote name=”Justice”]Trebuie insistat pe eficientizarea concursurilor altfel vom rămâne cu toate posturile de conducere libere în stat și ocupate prin împuternicire de oameni incompetenți ca să nu îi numesc „(editat)”…[/quote]
Eficientizarea nu inseamna automat ca posturile de conducere vor fi ocupate cu orice pret si de orice incompetent!!!
Off topic. Dle Teoroc liderii de sindicat afirma ca de la 1 ian 2018 nu se mai acorda sporul de 75 pt sărbători legale. Va rog confirmați sau infirmați zvonurile
Trebuie insistat pe eficientizarea concursurilor altfel vom rămâne cu toate posturile de conducere libere în stat și ocupate prin împuternicire de oameni incompetenți ca să nu îi numesc „(editat)”…
Pentru cei ce intreaba de suma estimativa privind marirea de 10% spun asa: MINIM se acorda la debutanti si MAXIM la cei in prag de pensionare. Pe bune? Oare noi stim unde desfasori activitatea si sporuri vi se cuvin? Succes.
Ne puteti posta o suma estimativa intre minim si maxim referitor la marirea salariala din 1 Octombrie. Va multumesc.
In legatura cu marirea de 10 la suta un procent minim si maxim cu aproximatie daca se poate. Cu respect.
De ce nu se încearcă înjumătățirea perioadei de școlarizare de la Tg. Ocna?
Nu exista nici o institute unde interviul sa fie prima proba. La IMN ajung la interviu doar cei care au facut un anumit punctaj la proba scrisă și rationament, insă ponderea la proba scrisa este mult mai mare ( se tine cont dacă nu mă însel in proportie de 70% de proba scrisă) De aceea nu nu inteleg de ce insistati ca proba de interviu să se desfășoare dupa nu stiu ce proceduri din mediul privat. Acolo este vorba de altceva, noi facem angajări în functii bugetate platite din banii contribuabililor unde procedura trebuie să fie mult mai transparenta decat in privat.La Politie nu se dă interviu. Pentru funcțiile de conducere interviul este structurat pe subiecte profesionale nu psihoprofesionale ca la noi.
Sunt perfect de acord cu dvs. Dl Președinte ar trebui sa se tina cont de înălțimea candidatilor fiindcă ce sa incadrat pana acum 50%sunt la 1,50 m înălțime. Mie nu mi se pare în regula.Și domni custodiați au alt comportament când văd un agent de 1.85m înălțime și unul de 1.50 m.Vă Mulțumesc și aștept sa văd când vom fi măcar 14000 .
Stie cineva daca se mai acorda indexarea de 5,25% pentru pensionarii iesiti din sistem la pensie dupa data de 7 august?
Si după atata timp 6luni curs de perfecționare si uite ca la anul prin martie mai pot fi folositi.