www.snlp.ro Web analytics

In 2014, munca trebuie pontata si platita. Chiar si in sistemul penitenciar din Romania

6240943-largeNr. 143/SNLP/11.08.2014
Catre
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Doamna Rovana PLUMB
 
Stimata doamna ministru
 
Va semnalam existenta unei situatii in care salariatii dintr-o institutie publica din Romania sunt obligati sa presteze munca fara plata in temeiul unei decizii emisa de angajator.
 
Fara sa intentionam o complicare inutila a situatiei invocand prevederi clare si notorii ale legislatiei muncii sau citand dispozitii ale legislatiei specifice, precum si in scopul de a obtine un raspuns cat mai lipsit de echivoc, va informam ca ne referim la sistemul administratiei penitenciare si va oferim cateva repere in cele ce urmeaza.
 
Conform legislatiei specifice, functionarii cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se afla in misiune permanenta si sunt obligati sa se prezinte la serviciu in situatii anume prevazute. O astfel de situatie este alarmarea personalului, activitatea pe durata careia, conform deciziei directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, muna prestata nu este pontata.
 
Decizia susmentionata nu conditioneaza impunerea muncii nepontata si implicit neplatita prin existenta unor situatii reale, pentru simplul fapt ca alarmarea este o activitate unica indiferent de motivatia reala sau de exersare a unor abilitati.

In prezent se constata multe situatii de abuz, lipsa de personal dar si anumite modalitati de intimidare a personalului practicate de unii manageri, generand un numar mare de alarme fara nicio motivatie reala (evenimente negative, revolte, etc) avand cel mult scopul de reducere a numarului de ore suplimentare in acelasi timp cu realizarea unor activitati.
 
Intrebarea noastra concreta este daca o astfel de prevedere poate fi fundamentata in Romania, fara incalcarea Legii nr. 53/2004 Codul muncii indiferent de domeniul de activitate, fara riscul de incadrare in prevederile care definesc munca fortata.
 
Cu deosebita consideratie


Stefan Teoroc

Presedinte SNLP
Presedinte FSAPAS PUBLISIND

16 COMMENTS

 1. din pacate in sistemul penitenciar se fac enorm de multe abuzuri in ceea ce priveste personalul, nu se platesc orele suplimentare care din cauza lipsei de personal nu pot fi recuperate.Se lucreaza cu 1 om pe 2-3 posturi si din aceste motive in fisa postului sunt trecute cu mult mai multe activitati decat pot fi executate in 8 sau 12 ore de serviciu si prin urmare suntem cu totii vulnerabili in orice moment.Toate aceste si multe pe care nu le-am enumerat aici au facut ca noi personalul din penitenciare sa fim epuizati fizic, stresati, demoralizati pana la deprimare si nimeni nu pare sa vada asta cu atat mai putin sa ia vreo masura sa ne ajute…

 2. Il rugam pe Stefan Teoroc sa ne informeze si pe noi daca secretara cdt. poate folosi avizierul unitatii ptr. anunturi cu tenta (editat) sindicala fara aprobarea cdt.
  Va informam domnule director,ca va apreciem munca si impartialitatea,dar daca se permit astfel de lucruri-o sa aveti de treaba.
  Acelasi lucru valabil si ptr directorii adjuncti.
  Daca se vrea scandal-noi dam drumul si iar vin echipele de desant.
  Va tot spuneam eu de ceva spontan/RAMINE IN VIGOARE.

 3. Sa fim realisti,munca suplimentara in sistemul penitenciar,nu va fi niciodata platita.
  Se zbat cele doua sindicate,dar tot sunt informati ca va urma o noua sedinta.
  Se vorbeste de un nou statut,de un ghid al carierei de luni de zile,dar totul este in van.
  Daca politicul nu vrea,putem sa ne facem si luntre si punte,vor face cum vor muschii lor.
  Coeficientii nostri sunt stabiliti de alte structuri nu de ceea de care apartinem.
  Toti trimit la negocieri oameni cu vipusca lata la pantaloni,noi trimitem sindicatele.
  Este bine ca le avem si din cite cunosc se zbat,chiar daca unii nu recunosc,dar structuri ca MAN-UL,SRI-UL te fac zob.
  Avem soldati putini si dotare necorespunzatoare,nu te poti raporta la structuri care stiu si cind cumperi apa plata.

 4. Daca se lucreaza in continuare asa la Dunare ,nu strica sa facem o dezbatere,
  Cu ani in urma un un fost lucrator afirma foarte hotarit ca Galatiul a fost,este si va fi foarte greu de condus.
  La ce se gindea oare fostul coleg,care acum are o virsta respectabila?
  Cam de genul Tirgsorului/dar nu discutam de un singur om ci de o echipa de echipa.

 5. Toti angajatii penitenciarului trebuie sa cunoasca faptul,ca dupa ca au executat misiunile si s-au incadrat in program/orice alta activitate dispusa de angajator fara acordul angajatului constituie munca fortata.
  Sa se termine odata cu expresii de genul-NU PLEACA NIMENI ACASA PTR CA NU VREA NU STIU CE PROTEJAT.

 6. ALTA GASELNITA GALATEANA.
  Sunt ofiteri dati in decizia zilnica pe unitate sa execute anumite activitati fara sa fie consultati,evident ca cei mentionati nu semneaza.
  Nu au nimic trecut in fisa postului,dar daca totusi ar executa anumite atributiuni,care nu se regasesc in fisa si ar comite erori=COMISIA DE DISCIPLINA.
  De apreciat curajul domnului Vircolici in discutia cu domnul POPESCU.

 7. Din cite stim grupele operative sunt folosite in sistemul penitenciar ptr. a interveni in situatii limita,ptr detinutii cu grad sporit de risc.
  La Galati este folosita ptr a da libere la oameni,iar mai nou sunt planificati cite unul,lucru de neacceptat sub nici o forma,ei trebuie sa fie cite doi cind actioneaza.
  Avem rugamintea ca domnul Preoteasa care raspunde de Galati sa intervina si sa puna ucrurile la punct.
  ABUZ IN TOATA PUTEREA CUVINTULI.
  Sa vorbeasca membrii grupei,aici pe site daca nu spun adevarul.

 8. IL ROG IN MOD PUBLIC PE DOMNUL HARDON DA MEARGA PERSONAL LA SERVICIUL RESURSE UMANE SI SA-MI SCHIMBE POZITIA DIN STATUL DE ORGANIZARE.
  EU NU-MI PLATESC LOCUL DE MUNCA NICIODATA/DACA SUNTETI PROTEJATUL DOMNULUI POPESCU NU MA SPERIATI/BA DIMPOTRIVA/AVETI GRIJA, COMITETI MARI ABUZURI

 9. AM MAI ZIS CU CEVA TIMP IN URMA,CITE CEVA LEGAT DE REMILITARIZARE.
  MAI ESTE PUTIN SI PUN SI PARUL PE NOI,FAC CE VOR,PONTEAZA CUM VOR,PUN OAMENII LA MUNCA FARA ACORDUL ANGAJATULUI PESTE ORELE DE PROGRAM,AU O MARE CANTITATE DE SILA FATA DE SCLAVI,MAI RAMINE SA INCHIDA CELE DOUA SITE-URI SI PCR-UL ESTE INFIINTAT.
  DAM IN JUDECATA,TERMENE PESTE TERMENE SI TOT ASA
  FAC SEDINTE CU USILE INCHISE,EI CENTREAZA EI DAU CU CAPUL.
  TOATE ASTEA MARCA-GALATI.
  FOLOSESC GRUPA OPERATIVA PTR A DA LIBERE SI NU PENTRU A INTERVENI/NICI NU ESTE LASATA SA INTERVINA/LUATI OAMENII DE ACOLO SI CU ASTA BASTA.
  DICTATURA GALATEANA CARE NU SE MAI TREMINA NICIODATA.

 10. Din pacate in ultimii 10 ani sistemul penitenciar romanesc este tot mai neglijat tot mai prost condus / au mai ramas foarte putini profesionisti la virf pentru a putea conduce un sistem cu multiple probleme / suntem tot mai slab finantati / dotari precare /tiuta nedemna de purtat putem sa-i spunem salopeta/ a disparut respectul pentru munca depusa /mergem pe prosteala si chiar dc vrei sa faci ceva esti luat de val impotmolit in namolul prostiei /inglobat in responsabilitati nici nu mai ai timp sa gandesti la ce faci /totul e mecanic/ nu avem sefi destul de puternici ca sa poata sa se zbata pt noi si nici nu prea vor / nimeni nu vrea subalterni prea isteti cu exceptia cazurilor cand sunt folositi/ dupa care pa iti da flit/pana cand o mai avea nevoie de tine /praf / fum /prefacatorie si minciuna din pacate asa traim dar ne este greu sa o recunoastem citeodata viata de GARDIAN / denumire de kk_o

 11. Dl Presedinte cum se primesc sporuri pentru calculator, magazie de armament,pentru caini, asa este normal sa se primeasca si sporul pentru radiatii deoarece aparatul este garantat de producator ca nu scapa radiatii dar datorita amplasarii acestora improprii si folosirii timp de 12h face ca cei care deservesc aceste aparate sa capete doamne fereste un pui de cancer .Cu respect asteptam putina atentie din partea domniei voastre.Am fi curiosi daca ar venii o comisie sa urmareasca spatiile de amplasament si documentele actualizate

 12. D-le Teoroc,”prestam”la aparatele cu raze X Linescan cu permisele expirate de 2 ani;nu ne-au mai trimis sa le reinnoim(nu sunt bani sau ce?),aparatele dau rateuri,se opresc,mai ales la caldura!Nu intereseaza pe nimeni si nimic!

 13. Mai intai trebuie verificat la nivel de unitate – autorizatia de functionare a aparatului / se fac verificari periodice / sigur ca putem face verificarea asta pentru tot sistemul / insa mai simplu ar fi sa se verifice acolo unde sunt suspiciuni / nu este asa complicat

 14. Dl Presedinte cu tot respectul,daca vreti sa acordati putina atentie si personalului care deserveste aparatele cu raze x existente in unitatile penitenciare amplasate incorect pentru sanatatea personalului cu revizii inexistente la aparate si dozimetre pentru cadrele respective care la intrebarea de sporul aferent se primeste raspunsul ,nu primeste nimeni’ mai rau este ca si liderul de sindicat se da lovit. O adresa la Cncan din partea snlp pentru verificarea acestora ar fi benefica

 15. Si de capete patrate nu duce sistemul lipsa.Asa-i cand nu te duce capul sa fii manager, dai cu bata ca-n epoca de piatra, ca pentru asta nu-ti trebuie carte.Apropo de argumente de genul ,,sunt 100 la poarta” cred ca este unul al oamenilor slabi si incapabili din punct de vedere managerial.Si atunci ce le ramane?COMISIA DE DISCIPLINA, unde dai peste alte capete patrate, unii au pe acolo studii juridice facute probabil peste drum, care habar nu au de reglementarile legale, iar altii care mai au cat de cat habar, nu stiu cum sa faca sa interpreteze legea dupa cum ii taie capul, dar desigur fara nicio legatura cu litera sau spiritul acesteia.Din acest motiv cand ajung prin instante si-o fura de nu se vad.O turma de incapabili, pusi pe abuzuri, cu mentalitati primitive si comuniste, nimic mai mult.

 16. abuzuri cu nemiluita , munca nepontata -fara rezerve /muncind pe genunghi / muncind in stres si cit 4 la un loc / dar ai nu ai ce-ti trebuie esti obligat sa faci serviciul regulamentar ca te baga un cap patrat in comise /dar nu realizam ca toate acestea sunt ILEGALE/nu poti cere efectuarea serviciului regulamentar cand tu angajator nu siguri conditii de munca LEGALE

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)