www.snlp.ro Web analytics

Florin Stanciu, directorul Penitenciarului de Femei Târgsor – revocat din functie

Prin Ordinul Ministrului Justitiei nr 2726 din 10 iulie 2018, Florin Stanciu a fost revocat din functia de director al Penitenciarului de Femei Târgsor, pe motiv de management defectuos. Asa cum am aflat toti, recent, din presa, managerul mentionat a incercat o ajustare a viitorelor drepturi de pensie prin manipularea pontajelor in care aparea ca ar fi lucrat in zile de sambata si duminica ceva mai mult decat in restul saptamanii, vizand majorarea de 75% care s-a calculat la un salariu corespunzator functiei de director, pompat pe alocuri si cu spor TBC!

Un post important de televiziune a difuzat detalii privind acest subiect, oferind inclusiv pontajele respective, iar Ministrul Justitiei s-a autosesizat si a trimis un control. Nu avem toate detaliile situatiei dar se pare ca unul dintre aspectele vizate, dincolo de faptul ca pontajele erau umflate exagerat, a fost acela ca registrele de acces au suferit modificari, pentru ca nu se potriveau nicicum cu pontajele managerului. Lipsa aprobarii sefului ierarhic (directorul general ANP), pentru prestarea muncii suplimentare, apare ca un simplu detaliu neimportant in speta.

(click pe imagine pentru reportajul integral)


Spre deosebire de ceilalti salariati, conform statutului nostru special, managerii pot fi revocati din functie fara cercectare in comisia de disciplina, pe criterii care vizeaza managementul defectuos, evident pe baza unor verificari care in general sunt foarte complexe. Lista revocatilor este foarte scurta insa lista cu cei revocati de doua ori include un singur nume: Florin Stanciu.  Dupa prima revocare pe care a primit-o, s-a intamplat, insa, ceva extrem de ciudat pentru istoria sistemului nostru.

Stim ca un functionar public poate sustine un concurs pentru ocuparea unui post vacant doar daca indeplineste printre altele si urmatoarea cerinta: nu a fost eliberat din motive imputabile sau destituit dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani (Legea 293/2004 art 11)Iar aceasta cerinta a blocat accesul la o noua functie, pentru o perioada de 7 ani, tuturor salariatilor din sistem care au incasat vreo revocare. Cu exceptia lui Florin Stanciu. Pentru el, Ministerul Justitie a dat o dispensa in 2012, rasucind cuvintele pana nu a mai inteles nimeni nimic. Asta inseamna sa fii influent. Cert este ca Florin Stanciu, desi fusese revocat dintr-o functie de director, a primit verde sa ocupe o alta functie similara, concursul fiind evident o formalitate dupa un astfel de raspuns al MJ:

Cu privire la fostul director, sesizarile primite de-a lungul timpului de SNLP au vizat in special atitudinea si limbajul utilizate in relatia cu subordonatii si nu neaparat aspecte profesionale de alt tip. Nu o data, SNLP a fost la un pas de a organiza actiuni de protest in fata penitenciarului pentru ca celelalte posibilitati de actiune fusesera epuizate. In general, mesajul fostului director, catre SNLP, a fost unul clar, asumat, de destructurare a filialei noastre din unitatea respectiva, ceea ce aproape s-a si intamplat. Nu putem afirma ca Florin Stanciu nu are calitati. Noi insa nu le-am descoperit.

Salariatii din Targsor erau obisnuiti sa primeasca alarme (s-a intamplat si de doua ori in aceeasi saptamana) fara sa existe evenimente reale, la ore cat mai ciudate, iar pe timpul alarmelor erau tinuti in picioare in vestita sala de club nerenovata de decenii si nedotata cu scaune (la nevoie se aduc niste taburete de lemn micute), in sala fiind pastrata si o uriasa lozinca comunista afisata pe un perete, cu miros de vremuri apuse. Salariatii stateau in picioare, in uniforme, in afara orelor de program, fara un motiv concret si fara salariu pentru acele ore, fiind obligati sa asculte discursuri interminabile de cate trei ore, presarate cu amenintari si cu jigniri de toate tipurile; salariatii primeau tot felul de apelative fiind categorisiti drept pachetari, curve etc. Asa intelegea Florin Stanciu conceptul de management, ideea de lider.

Am directionat catre conducerile ANP, de-a lungul timpului o serie de semnalari primite de la salariati, cu solicitarea simpla a unei interventii care sa regleze strict in parametri profesionali, corecti, relatia angajat-angajator, nimic mai mult. Sa inceteze jignirile si abuzurile. Insa cu Florin Stanciu nu era chiar simplu de facut acest reglaj in special din pricina relatiilor declarate sau chiar reale pe care le avea in minister. Cu ministrul justitiei in exercitiu la acest moment, se pare ca mecanismele vechi nu au mai functionat desi in mod cert au fost activate cu toata forta.

Nu este frumos sa lovesti un om cazut la pamant. Nu ne face nicio placere acest articol. Totusi, un director din sistemul penitenciar a fost revocat scurt de Ministrul Justitiei dupa o documentare serioasa a unei situatiei sesizate, iar acest lucru nu ar trebui sa treaca neobservat. Scoatem deseori in evidenta probleme mult mai putin importante care tin de directori sau in general de sistem si nu avem niciun motiv sa o mascam pe aceasta. Faptul ca Tudorel Toader poate fi atat de transant este de retinut, fiind practic un semnal transmis sistemului.

13 COMMENTS

 1. Corect spus domnule Stănescu sa vedem cum au fost numiți si pe ce criterii oamenii în funcții ca : gospodar ,vizita,secretariat,cereri , ala de a fost la resurse acum pensionar.

 2. Cred ca revocarea din functiile de conducere permite destituirea/revocarea/schimbarea din functiile de conducere mult prea usor a celor incomozi prin asa consacratul”management defectuos”,termen vag,ambiguu si prea plin de generalitati.Deci,revocatul/schimbatul/incomodul are prea putine sanse de a-si dovedi nevinovatia si…e vinovat inainte de fi dovedit de instanta.Veti face ceva in acest sens dle Presedinte?

  • 🙂
   pe bune?
   de aia avem maxim cati revocati numeri pe dejtele de la o mana maxim doua, per sistem?
   dar e bine sa ai mandat pe viata ca director
   cand in 2008 au vrut mandate pe viata asta a fost pretul – revocarea
   ori 4 ani cu concurs dupa ori pe viata cu revocare
   acum ii vrei si pe viata si fara revocare? cauti baroni?

 3. El tipa la noi HOTII, dar el este cel mai mare hot. este atat de prost,incat i s-a furat pistolul si nu stia seria pistolului. un idiot care la alarme se lauda cat de macho este el, folosind niste expresii care nu le pot reproduce aici. Sper sa restituie banii ca sa nu poata fi luati in calcul in eventualitatea unei pensionari. Ar mai fi de verificat modul in care anumite persoane au ajuns in functii pentru ca asa vroia stanciu.
  MAI BINE MAI TARZIU DECAT NICIODATA (PACAT CA NU AM PUTUT SA MA BUCUR SI EU LIVE)

  • Si acum vor fi pe mandat de 4 ani si cu revocare….oricum e discriminare maxima fata de orice alta functie de conducere din sistem…ceea ce pentru unii e pedeapsa maxima in urma unei cercetari disciplinare, pentru directori e doar masura dispusa in urma unui control banal. Daca vrei baroni locali, aia sunt in functiile de conducere de la adjunct in jos, ca de, pe ei ii protejeaza statutul!

  • Pe bune! Astia ii revoca numai pe incomozi, pe cei neascultatori/rebeli…si pe orfani.

   • Intr-adevar…incomozi pentru personalul caruia trebuie sa i se respecte conditia umana si profesionala, neascultatori cu bunul simt si respectul pentru oameni. Si pe „orfanii” care-si aroga dreptul de a-si administra cateva sute de ore suplimentare fara avizul sefului ierarhic.

  • ce este construit prost se poate desconstrui / dar nu este problema noastra

 4. O chestiune mi-a atras atentia…sporul TBC intra la calculul pensiei Domnule Presedinte?Dar cel de SIDA?Cu stima.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)