www.snlp.ro Web analytics

Faceti sport! (despre asistenta medicala… gratuita)

Aceasta ar fi prescriptia perfecta pentru salariatii din sistemul penitenciar care au afectiuni medicale. Astfel ar evita complicatiile care apar inevitabil atunci cand se invoca dreptul la asistenta medicala gratuita. Dincolo de umorul negru, notiunile de asigurare, contributie, compensare, gratuitate, tratament, proteze, dispozitive medicale, sunt destul de neclare pentru multi dintre colegii nostri, avand in vedere complexitatea cadrului legal aplicabil si suprapunerea unor acte normative cu emitenti distincti dar cu aplicabilitate in aceeasi sfera.

In baza statutelor speciale, personalul institutiilor din sistemul de siguranta nationala, aparare nationala si ordine publica beneficiaza de asistenta medicala gratuita. In ceea ce priveste sistemul penitenciar, acest drept este reglementat in principal prin doua texte ce pot fi regasite in cuprinsul Legii nr 293/22004 republicata si al Hotararii de Guvern nr. 1996/2007 modificata.

LEGEA nr 293/2004 republicata

ART. 36

Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare are dreptul la:

c) uniformă şi echipament specific, alocaţii pentru hrană, asistenţă medicală şi psihologică, medicamente, proteze stomatologice şi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale, în mod gratuit, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului***) şi ale respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sanatate; ART. 42

(1) Funcţionarul public cu statut special, în activitate ori pensionat, precum şi soţul sau soţia, copiii aflaţi în întreţinerea legală a acestuia beneficiază, în mod gratuit, de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate.

(2) Pentru acordarea, potrivit legii, a asistenţei medicale specifice personalului din sistemul administraţiei penitenciare, în statele de organizare ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale fiecărei unităţi de penitenciare se prevăd şi se încadrează posturi de personal medico-sanitar superior şi mediu.

HOTĂRÂREA GUVERNULUI Nr. 1996 din 16 noiembrie 2004 privind condiţiile de acordare în mod gratuit a asistenţei medicale şi psihologice, a medicamentelor şi a protezelor pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

ART. 1

(1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, denumiţi în continuare funcţionari publici, în activitate sau pensionari, precum şi soţul ori soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.

(2) Prin asistenţă medicală, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege aplicarea tuturor măsurilor profilactice, curative şi recuperatorii pentru asigurarea stării de sănătate.(3) Aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2) se face în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

ART. 3

(1) Cheltuielile necesare pentru acordarea asistenţei medicale, a medicamentelor şi a protezelor se suportă din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor în vigoare ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

(2) Cuantumul contribuţiei personale reprezentând contravaloarea medicamentelor, serviciilor medicale şi protezelor prevăzute în normele de aplicare a contractului-cadru, respectiv coplata acestora, se suportă din fondurile bugetare aprobate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Prin urmare, observam ca termenul de asistenta medicala, ca definitie, include tot ceea ce inseamna masuri pentru asigurarea starii de sanatate si mai putem intelege care sunt limitele in care se poate aplica dreptul la asistenta medicala. Cat despre termenul gratuit, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in procese puse pe rol cu acest obiect si a concluzionat ca dreptul la asitenta medicala gratuita se acorda numai in conditiile in care se retine contribuia legala. Deci este un fel de gratuitate… cam scumpa.

In baza acestor texte dar nu numai, angajatilor din sistem li se retine o contributie lunara consistenta stabilita pentru anul 2011 ca fiind o cota de de 5,5% din salariul de baza, la care angajatorul adauga un procent de 5,2%, in conformitate cu prevederile art. 257 din Legea nr. 95/2006 (act modificat prin alte 49 de legi, decizii sau ordonante, in timp 5 ani) . Aceste sume se vireaza catre C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. care, din fondul constituit, tot in baza legislatiei, are obligatia de a sustine anumite costuri impuse de dreptul la asistenta medicala. Din acelasi fond sunt compensate cheltuielile cu asistenta medicala acordata atat functionarilor publici cu statut special din penitenciare cat si din politie. Este de retinut insa ca tot din acest fond se deconteaza si asistenta medicala pentru… detinuti (!) si de aici au aparut situatii de-a dreptul enervante in care s-au gasit pensionari din sistem carora li se comunica de la farmacie, in prima zi din luna, ca… nu mai sunt fonduri pentru ca s-au achitat retete neplatite eliberate pentru detinuti in cursul lunii anterioare.

De-a lungul timpului s-a incercat de mai multe ori identificarea circuitului acestor fonduri dar niciodata cercetarile nu au putut fi duse la bun sfarsit. Colegii din politie ne spuneau acum cativa ani ca la o verificare cat de profunda a fost cu putinta au calculat un procent de cheltuire a fondului de aproximativ 35% din contributii. Ce se intampla cu restul sumelor este o intrebare cu bataie mult prea lunga, se pare. Raspunsul se pierde in hatisul de prevederi si norme greu de descifrat si totodata in mlastina gaurilor din bugetul de stat.

Mai nou, ANP a intervenit, spunem noi, nefericit dar se sustine ca legal, modificand sistemul de decontare organizat anterior impreuna cu farmaciile si impunand decontarea ulterioara a medicamentelor care se incadreaza in aceasta categorie, dupa ce au fost achizitionate de la farmaciile cu care CASAOPSNAJ are contracte. Bineintels ca este regretat sistemul anterior dar auditul sustine ca vechea relationare dintre ANP si farmacii nu are acoperire legala din punct de vedere bugetar. Angajamentul asumat de ANP este de asigurare a sumelor necesare evitarii unor situatii de asteptare indelungata a decontului. SNLP a interpelat ANP/MJ in cadrul Comisiei mixte si a cerut revenirea la vechiul sistem de decont, dar, in completarea argumentarii, am dori sa fim sesizati in cazul in care exista salariati care cu toate ca au depus documentatia au asteptat deranjant de mult recuperarea sumelor. Stim de asemenea ca sunt cazuri in care afectiunile grave obliga la o medicatie extrem de scumpa si limitele salariale restrang capacitatea de plata chiar in perspectiva unei decontari ulterioare.

De ceva timp, CASAOPSNAJ s-a decis sa-si informatizeze si sa-si actualizeze bazele de date demers care genereaza blocaje si irita foarte tare asiguratii care incearca sa-si obtina medicamentele compensate dar li se comunica sec ca nu sunt in baza de date. Multi aleg sa plateasca cash reteta si apoi se indreapta catre unitate unde solicita decontarea integrala a costurilor. ANP este insa in imposibilitate de a deconta medicamente compensate, asistenta medicala gratuita obligand ANP numai la decontarea contributiei sau coplatii, excluzand deci partea de compensare retinuta in sarcina casei de asigurari, cum se poate observa in normele prezentate mai sus. Pare complicat si fara perspective dar nu este chiar asa.

Recomandam membrilor de sindicat sa nu achite integral retetele daca acestea includ medicamente compensate, atunci cand se intampla sa nu fie identificati in situatia electronica accesata de farmacii. Cand se constata o astfel de situatie SNLP poate interveni pentru reglare dar este suficienta si contactarea directa a persoanelor responsabilizate cu aceasta situatie de la nivelul ANP. Chiar daca apare o intarziere nedorita, in achizitionarea retetei, de maximum 48 de ore, aceasta poate fi preferabila unor costuri substantiale care nu vor mai putea fi recuperate. Ne vom aduce aportul la scurtarea acestei perioade de tranzitie si completarea urgenta a bazelor de date.

Multi au incercat introducerea datelor personale direct din interfata activa pe site-ul casei de asigurari, insa este vizibila precizarea conform careia transmiterea datelor se face de angajatori si este posibil ca incercarea de aplicare directa sa nu reuseasca. Pe pagina web a casei de asigurari se mai pot vizualiza detalii despre dispozitive medicale sau alte aspecte de interes pentru cei cu probleme medicale si nu numai.

Responsabil ANP in relatia cu CASAOPSNAJ:

  • Dna Stefan Laurentia – Directia Medicala ANP
  • Adresa de contact: stefan.laurentia@dgp.ro
  • Telefon direct 021.242.30.92 sau int. 27474
  • Fax 021.242.30.76

23 COMMENTS

  1. Am mai întâi o întrebare,agent=agentu ?

    Să fim mai expliciți pentru dezamăgit.
    Banii pt. deconturi nu sunt la Teoroc ci în bugetul MJ/ ANP/ unitate penitenciar.
    Se face o cerere de decont după modelul anexat la ultima decizie a directorului general, de acum vreo lună la care se anexează factura, chitanța și eventual recomandarea medicală.
    Dacă intervenția pe care ai suferit-o se află în anexa la contractul cadru, vei primi doar diferența dintre suma plătită de tine și suma din contract.
    Dacă intervenția nu se află pe anexele contractului cadru ți se decontează suma integral.
    La stomatologie este mai complicat decat la alte servicii medicale deoarece protezările se pot deconta doar dacă medicul stomatolog îti dă și o scrisoare medicală prin care să demonstreze ca ai afectată capacitatea de masticație.

    Nu poți primi un răspuns exact de la noi decât dacă ne prezinți documente medicale pentru a vedea cazul tău concret.

    Poți însă să te lămurești și singur citind Contractul Cadru al serviciilor medicale,cauți denumirea intervenției suferite(extracție, plombă, etc), este pe net și decizia ANP privind deconturile.

  2. Agentule,
    Tot incerc sa-mi abtin niste reactii mai incisive in ce te priveste dar nu cred ca voi reusi prea mult. Chiar cred ca habar nu ai la ce te referi, aceasta speta fiind una fictiva din punctul meu de vedere, dorind astfel sa creezi si tu subiect de discutie…

    Daca intr-adevar este asa cum prezinti tu lucrurile, mai omule, catre cine ai facut tu solicitarea la care te referi ? CATRE DIRECTOR ?
    CATRE JURIST ?
    CATRE MEDICUL DE UNITATE ?
    Observ ca-i bagi pe toti in aceeasi oala facand referire la faptul ca ai facut o solicitare CONDUCERII UNITATI…

    Stefan are datoria sa te abordeze prin ochii unui lider, pe viitor nu astepta ca noi, ceilalti, sa inghitim fictivele tale spete sau insinuari microbiene…

  3. Nu stiu ce te dezamageste dar eu incep sa fiu de-a dreptul deznadajduit.

    Ti-am recomandat foarte clar sa faci o solicitare scrisa si in cazul in care se respinge sa ne spui motivul.

    Relatia corecta este direct cu managerul unitatii si nu cu alti angajati din penitenciar.

    Medicul doar avizeaza. Am pus mai sus inclusiv citate din legislatie si o descriere cat mai ampla a cadrului legal. Nu este chiar un fel de grila pe care aplici rigid. Legislatia se interpreteaza de la caz la caz.

    Imi pare rau ca nu stiu pe dinafara Contractul cadru si normele de aplicare dar sunt sute de pagini si nu este chiar specialitatea mea. As vrea sa fiu acea persoana unica din sistem care doar atinge cu bagheta magica si rezolva problemele.

  4. Ma dezamageste raspunsul dumneavoastra domnule Teoroc.De altfel nici nu mi-ati raspuns la intrebare. Aceasta se referea strict daca beneficez de decontarea unor servicii medicale care nu sunt prevazute in Contractul-cadru, nu la cuantum …. Acum imi si justific intrebarea:
    m-am adresat cu o cerere de decontare conducerii unitatii si am primit trei raspunsuri diferite: juristul spune ca am dreptul, financiarul de asemeni , doar medicul stomatolog sustine ca nu beneficiez ptr ca nu este prevazut in contractul cadru.Ce posibilitate mai am ptr a afla adevarul fara sa agit spiritele, fara sa deranja pe cineva?Vreau doar sa-mi obtin drepturi conform legii.

  5. pentru agent

    Mai agentule, sa nu-mi spui ca nu esti psiholog?!. Dupa cit de sbtil si delicat esti in exprimare cred ca ti-ai gresit cariera. ar trebui sa nu mai stai prin sistemul asta, si sa-ti vezi de drum. e pacat sa se piarda un profesionist ca tine. ce zici, te bagi 😉

  6. pentru agent

    mai draga agentule, esti cumva mogildan de paza? vad ca te doare tare problema de la Giurgiu si nu se mai poate face nimic decit unindu-se cele 2 sindicate? mai agentule, cumva tu esti cel care se da drept 007, geist, etc. ? daca da, atunci afla de la mine ca nu esti nici pina la unghia mica a agentului 007 😆 si daca esti asa destept precum vrei sa pari, ia spune tu de unde stii ca Fabry a facut abuzuri?, sau vrei iar sa inciti lumea. stai in banca ta si nu mai baga zizanie, nu vezi ca esti penibil.

  7. Pentru cel ce nu are loc:
    Ai si tu ceva cu Terente ! 🙂
    Eu iti multumesc pentru aprecieri dar iti recomand sa te raportezi la subiectul articolului. Daca ai ceva de spus, fa-o, lasa-l pe Terente ! 🙂

    Agentule, este adevrat ca ambele sindicate de la Giurgiu trebuiesc sa se orienteze catre aplanarea unor eventuale abuzuri la Giurgiu. Numai ca, ce posibilitati ar avea cele doua sindicate sa conlucreze atat timp cat una dintre parti se dovedeste a servi altor interese decat cele comune ?

  8. Dle stefan ,se pare ca printre picaturi aveti timp sa raspundeti si la comentarii,felicitari.

  9. Fiti convinsi dragi colegi,ca problema decontarii medicamentelor va fi rezolvata,atit timp cit a intrat pe fir,inegalabilul TERENTE.
    Stefan ar trebui sa ridice mingea la fileu,ptr. ca o sageata o va prelua din zbor si o va duce la destinatie.
    Stefane, il poti imputernici pe Terente sa-ti preia o parte din sarcini,ai respira o buna perioada de timp un aer mai putin poluat,adica din mediul satesc

  10. problema este ca suntem toti vizati, nu conteaza din ce sindicat faci parte.
    acolo sunt oameni de la ambele sindicate si eu asa vad normal ca ambele sindicate sa ia pozitie si sa se implice. nu trebuiesc tolerate nici un fel de abuzuri.

  11. Pentru Agent,
    Nu mi-ar displace sa citesc o propunere venita din partea ta vis-a-vis de situatia de la Giurgiu. Nu accept sa-mi spui ca nu tu esti lider si de aceea stai deoparte. Fiecare dintre noi ar trebui sa dam dovada de implicare si, ai putea sa sfatuiesti chiar si de pe pozitia de simplu membru niste lideri.

  12. Agentule,
    In ce lume traiesti ? Nimic din ce ti se raspunde nu vrei sa pricepi. Consider ca citesti doar franturi din rapunsurile care ti se dau ca altfel nu se explica atitudinea ta de a insista in a considera ca nimeni nu-ti intelege vrerile…

    Pe de alta parte, Fraternitatea de la Giurgiu se afla in cu totul alta zona decat cea a SNLP. Este subiectul lor pe care, personal consider ca-l trateaza tendentios. Nu de alta, dar daca ai cunoaste situatia de acolo ti-ai da seama de ce vorbesc.

  13. apropo, domnule lider sindical.

    ai citit articolul ala cu big brother de pe site-ul fraternitatea giurgiu?
    este dezastru, au ajuns sa mearga cu camera de filmat pe sectii sa filmeze agentii cu mis desfasoara activitatea si pentru a stringe probe impotriva lor.
    in ce tara traim si ce masuri ve-ti lua?

  14. ce sa mai sapam, orbii astia n use gandesc ca omul nu se imbolnaveste la comanda.
    daca n uare banii necesari sa plateasca reteta ce face? moare in casa sau se duce la camatari sa ia cu dobanda?

  15. Agentule, asa s-a practicat o perioada mare de timp atat la noi cat si in interne dar operatiunile financiare care se faceau intre unitati si farmacii nu aveau acoperira legala. Practica era inertiala si functiona, pana cand cineva s-a sesizat. Si pe noi ne deranjeaza noua metodologie dar este greu de combatut legal. Mai sapam

  16. Salut Doru
    Ba le pasa pentru ca nu au incotro

    In cadrul unei sedinte organizata la sediul ANP, solicitata de SNLP, pe mai multe subiecte, a fost dezbatut pe larg subiectul Gherla cu … Calin (presedintele filialei SNLP Gherla) in telefon, care a ridicat problema chiar agresiv as spune, dar pe buna dreptate.

    Si le vor pasa si mai mult intrucat vom ajuta la asta. Este una dintre motivatiile articolului pe care il vom dubla si cu alte actiuni.

  17. Asa e Agentule, asta da articol dar numai ca ar trebui citit un pic mai cu atentie. Raspunsul la intrebarea ta se afla exact in articol…

  18. In cazul lucrarilor stomatologice se poate apela la o estimare a costurilor raporatandu-ne la o medie a costurilor in piata si, bineinteles raporatndu-ne la posibilitatile reale de decont a ANP…

  19. Casa OPSNAJ ar trebui desfintata deoarece nu respecta OMS 265/2010 si ca urmare toti angajatii de la Gherla figuram ca neasigurati in sistemul de sanatate. La trei luni trebuie sa mergem personal la Casa Judeteana de Sanatate si sa facem dovada de asigurat.
    Bataie de joc!…..si la cei din ANP nu le pasa!

  20. asta da articol.
    acum va intreb, daca vreau sa imi iau o reteta de ce ma pune sa platesc din buzunar si sa imi deconteze unitatea cind vrea ia sau cand are bani.
    daca spune asistenta medicala si medicamente gratuite sa incheie unitatea o conventie cu farmacia si sa le vireze direc bani lor.

  21. In statut apar si protezele dentare, insa nu cumva sa credeti ca este vorba despre o suma infinita si ca de maine daca mergem la cele mai scumpe cabinete stomatologice si ne imbracam dintii in portelan, parlitul de buget al ANP va putea sa acopere mii de euro / persoana.

    Adreseaza solicitarea si vei primi un raspuns cu incadrare in norme si in buget. Daca te nemultumeste, poti sa ne spui.

  22. in cazul unor servicii medicale stomatologice , care nu sunt prevazute in Contractul-cadru, realizate in cabinet stomatologic din Romania beneficiez de decontarea acestora?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)