www.snlp.ro Web analytics

El Tudorel – basme pe persoana fizica: „a scazut recidiva”!

Citim pe Agerpres ca „in România recidiva a scăzut, iar penitenciarele reprezintă o problemă veche, de sistem” asa cum a declarat, astazi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „În România recidiva a scăzut. De la 46%, acum, am coborât sub 40%. Recidiva n-a crescut din momentul recursului compensatoriu, recidiva este în scădere, sunt recidivişti care au intrat sub imperiul legii, după cum sunt recidivişti şi care n-au beneficiat de recursul compensatoriu. Prin urmare, nu legaţi starea de recidivă de impactul în lege privind recursul compensatoriu”, a afirmat Toader, la Palatul Parlamentului. De unde deducem ca nu conteaza ca spui basme, daca o spui convins, suna a stire! Articolul – aici.

Cum o fi calculat El Tudorel rata recidivei in Romania, dar mai ales impactul asupra acesteia prin masuri abia adoptate, numai El Tudorel stie. Ca sa spui cati recidivisti se afla la un momentdat in puscarii e simplu. La fel de simplu cum e sa faci o medie lunara sau anuala a recidivistilor care raspund prezent la apel in sistemul nostru, la un momentdat. Dar de aici pana la rata recidivei este cale lunga, lunga! Pai, sa spui ca rata recidivei a scazut bazat doar pe scaderea generala de efective din puscarii, si sa si inghitim toti galusca asta pe nemestecate?

Sa nu ne uitam noi deloc la sistemul de probatiune si ce se intampla cu condamnatii la pedepse neprivative de libertate? Sunt doar vreo 70.000 nu de alta. Sa nu tinem noi cont ca in conceptul de recidiva ca fenomen (implicit rata) se includ deopotriva rearestari, recondamnari si abia in coada reincarcerari? Sincer, ne asteptam la ceva mai mult. Daca in niciun caz nu putem suspecta ca experienta ii joaca feste lui Tudorel Toader, atunci ce sa credem? Ca se justifica cu orice pret masurile urechiste luate in plan executional-penal in ultimul timp?

3 COMMENTS

  1. Buna seara,

    Domnule presedinte, este adevarat ca salariile debutantilor vor scadea de la 01.01.2018?
    In situatia in care acest zvon este adevarat,ce masuri vor fi luate in aceat sens?

  2. Riscul de recidivă a scăzut (!), nu recidiva. Ministrul citește niște cifre furnizate de Institutul de statistică, nu calculează ministrul. Ori le citește la prima vedere, așa cum i se prezintă, ori pt.el recidiva și riscul de recidivă e același lucru. Chestie de semantică. Dar, chiar și așa, 40% este foarte mult. Aproape de jumătate. Însă nu se spune cărui fapt se datorează scăderea: plecării recidiviștilor peste hotare, reabilitarea unora, că nu prin găsirea unui loc de muncă a scăzut riscul de recidivă. Dacă riscul de recidivă scade ca urmare a măsurilor revoluţionare luate, nu ar mai trebui instituite pedepse pt că, după cum vedem, prin aceste măsuri se asanează infracţionalitatea care, în acest mod, va tinde către zero.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)