www.snlp.ro Web analytics

Dupa 8 ani. Compensarea zilelor de sarbatoare

1111Desi legislatia muncii „descatusata” in sistemul penitenciar din anul 2004 ulterior demilitarizarii, prevede obligatia angajatorului de a compensa zilele de sarbatoare legala in care nu se poate intrerupe activitatea, abia in anul 2012, ANP a reusit sa identifice formula de calcul. Este drept ca pana aproape de 2008 nu am avut norme pentru salarizarea emisa in 2006. Apoi au inceput procesele. Sentintele sunt si pro si contra. Cert este ca in urma cu o luna de zile sindicatele din sistemul penitenciar au gasit in sfarsit receptivitate la MJ si a inceput treaba la formula, lucru care nu s-a dovedit simplu avand in vedere dificultatile de definire a doemniului. Pentru a nu repeta explicatiile transmise in informarile interne, o voi cita pe ultima dintre acestea, trimisa inainte de intalnirea din data de 22 februarie 2012 in cadrul careia s-a finalizat proiectul de decizie:

Pontarea schimburilor operative, evidentierea muncii suplimentare si a muncii de alta natura decat in cadrul programului normal, care trebuie compensata, este provocarea suprema in sistemul penitenciar, din punct de vedere al detaliilor tehnice in domeniul salarizarii. Compensarea dubla nu exista in legislatia muncii decat daca ne referim la sporuri ori acestea nu se platesc in 2012 (ramane de vazut la anul). Apoi, chiar daca sporurile (care se pot acorda doar daca compensarea cu timp liber nu a fost posibila) nu se platesc in 2012, trebuie luata in considerare probabilitatea ca acestea se vor plati la un momentdat si este bine sa avem drepturile recunoscute si totodata bine reglementate astfel incat sa fie posibila si plata (pe viitor).


Sporurile pentru munca suplimentara sunt prevazute intr-un procent minim diferit fata de cele pentru
munca efectuata in zile de sarbatoare. Munca in zilele de repaus saptamanal (cu conditia ca repausul sa fie reglementat prin ROI sau Contract/Acord colectiv) nu poate fi compensata cu timp liber. Se acorda direct spor (nu in 2012). Si asa mai departe. Avem deci institutii distincte care interfereaza in pontaj si trebuie cumva departajate. Veti observa in formulele atasate ca se incearca separarea muncii suplimentare de munca in zile de sarbatoare, cu toate ca la finalul unei luni in care operativul lucreaza de sarbatori, se cumuleaza ore suplimentare „la gramada” intr-un pachet final care nu prea poate fi descompus, intrucat orele suplimentare nu se constata zilnic sau saptamanal prin raportare la un program normal, ci lunar prin raportare la numarul de ore lucratoare ale lunii.

Si aici intervin formulele care definesc fondurile de timp (lunar, individual, al absentelor). Se incearca identificarea formulelor menite sa aduca clarificari si sa evite fie dubla compensare care poate genera sitautii de genul celor in care Curtea de Conturi obliga la recuperarea unor sume acordate necuvenit, fie prejudicierea personalului care risca sa nu primeasca sporurile pentru munca efectuata de sarbatori, daca compensarea ar avea regim similar cu zilele de concediu sau de invoire. Insa ca invoirile nu se acorda cu sporuri de prezenta ci se scad din fondul de timp individual altfel prejudiciem salariatii in luna acordarii compensatiei, intrucat „nu-si vor mai face orele”. Problema nu este deloc simpla si preferam sa amanam decizia decat sa cream un prejudiciu in loc de un avantaj.

Trebuie de adaugat ca puntele de vedere emise de MMFPS si MJ (contencios) nu favorizeaza emiterea unei decizii care sa permita compensare dubla, dimpotriva, stabilesc destul de rigid ca schimburile operative nu ar avea dreptul la compensarea zilelor de sarbatoare deoarece acestea se regasesc in pachetul cu munca suplimentara care se compenseaza. MJ a acceptat totusi o negociere interpretand opiniile mentionate ca si consultative cu toate ca acestea nu pot fi ignorate. Rezultatul final al comisiei de elaborare a deciziei va fi preluat de dl subsecretar de stat Dobrica care il va dezbate la nivel MJ cu directiile de specialitate.

In continuare, proiectul de decizie a fost finalizat si urmeaza ca dl subsecretar de stat Dobrica sa-l dezbata cu juristii din Ministerul Justitiei in vederea adoptarii. Daca vor fi obiectii, este foarte posibil ca demersurile sindicale sa fie continuate in aceeasi sau in alta forma, in vederea solutionarii situatiei.

Update
A fost emisa Decizia directorului General al ANP nr. 407/24.02.2012 cu cateva modificari fata de proiect. Au fost eliminate exemplele care se vor constitui ca si parte din instructajul care se va realiza in perioada urmatoare.

Documente atasate:

8 COMMENTS

  1. Adevarat, trebuie facuta o prelucrare cu toti cei care se ocupa cu pontajele, impreuna cu cei de la financiar, pentru a se stabili cum se face pontajul corect, cum se calculeaza orele suplimentare(pe categorii), orele de noapte- aici a venit „cineva” cu ideea ca orele de noapte de la 22 la 24, se ponteaza in ziua care se termina si celelalte 6 ore, de la 24 la 06 in ziua urmatoare(la tura de noapte), dar ce faci la sfirsitul fiacarei luni sau la sfirsitul anului; eu stiu ca orele de noapte, TOATE CELE 8, fac parte din tura cind se intra in serviciu la tura de noapte- daca pe 01 sunt de zi, 12 ore, pe 02 sunt de noapte, 12ore, pe 03 sunt liber(la 12/24,12/48 sunt liber si pe 04), deci nu am cum sa apar in pontaj pe 03 cu 6 ore de noapte, dar pe data de 31 ale lunii, cind intru la tura de noapte si pe 01 ale lunii urmatoare apar cu ore de noapte in pontaj??? De aceea consider ca TREBUIE facuta aceasta prelucrare, pentru ca toata lumea”sa vorbeasca aceiasi limba” si nu sa interpreteze fiecare cum crede ca e bine sa faca pontajul si calculele celelalte-valabil si pentru sarbatorile legale.

  2. Aceeasi explicatie am „imprastiat-o” prin unitate. Bineinteles ca mai sunt unii care interpreteaza decizia 407 cum ca s-ar da recuperari si pentu zilele in care in mod normal nu se lucreaza (facand referire la sambete si duminici). Aici chiar a fost nevoie e creta si tabla 🙂 pentru a se intelege ca decizia asta nu are legatura cu repausul saptamanal, ca bineinteles la el se facea aluzie si mai mult, confuzie !

    Important e ca oamenilor sa li explice in clar espre ce este vorba. O decizie nu este deajuns. In fiecare unitate ar trebui identificati oameni care sa explice si sa lamureasca chestiunea asta cu sarbatorile legale. Unii, intr-adevar din comoditate nu se informeaza si pe alte cai, dar si acestia trebuiesc lamuriti. Stiu ca ar fi prea mult pentru Stefan dar sunt presedinti si vicepresedinti in fiecare unitate care pot face asta. Sau oameni carora pur si simplu le pasa de ce misca in jurul lor ca activitate sindicala…

  3. Este normala putina ceata pentru ca sunt instutii de dr muncii diferite dar suprapuse. Cgiar nu as vrea sa reiau si sa tot reiau explicatia dar se pare ca nu am ce face. Incerc altfel. Aparent nu s-a schimbat nimic. Schimbarea va deveni mult mai vizibila la momentul la care se va permite acordarea sporurilor legale.

    Pachetul de ore in plus se rupe in 2. Orele de sarbatoare se evidentiaza distinct si se compenseaza separat. In luna acordarii compensarii, „C” urile se scad din fondul de timp, pentru a nu prejudicia salariatul. Daca nu se compenseaza cu timp „C”ul, atunci sporul este mai mare decat cel pt munca suplimentara.Va veni si vremea sporurilor, spunem noi.

    „C” ul este absenta justificata relativ similara concediului sau mai degraba invoirii (concediul fiind de 8 ore/zi liniar, calendaristic) dar totusi diferita, avand in vedere ca se ponteaza exact cate ore s-a lucrat in ziua de sarbatoare. Deci nu afecteaza negativ orele din luna in care se acorda. Stai acasa, iar calculul la ore suplimentare se face fara a se lua la socoteala ziua marcata cu „C”, ca zi lucratoare (se scade din Fondul de timp individual, prin adaugarea la Fondul absentelor / formula din decizie).

    NU exista o varianta foarte simpla de explicatie, dar nic foarte complicat nu este. Interesant va fi daca un salariat care a lucrat intr-o zi de sarbatoare, in luna respectiva, prin cine stie ce minune, nu face ore suplimentare. IN acest caz, el va avea in continuare dreptul la „C”, deci luna urmatoare va sta acasa chiar daca nu a avut ore in plus in cea anterioara. Insa nu va primi sporurile de prezenta, pentru ca le-a primit integral in luna anterioara pentru ca nu a depasit orele lucratoare din luna respectiva.

    Alta diferenta a C ului fata de R (munca suplimentara) ar fi ca se acorda in max 30 de zile nu in 60. Dar nu cred ca va fi posibil in operativ acordarea in max 30 zile.

  4. Ce sa inteleg aici ca se vor recupera cu timp liber aferent atat orele suplimentare ( cele peste norma orara a lunii NOL=ZLx8 ) cat si orele efectuate in sarbatori legale in care nu se lucreaza,cele enumerate in codul muncii:1+2 ian,prima+a 2-a zi de Pasti,1 mai,prima+ a 2-a zi de Rusalii,15 august,1 Dec,25+26 dec)?!Se va nota cu C in pontaj doar recuperarea unei sarbatori legale in care normal nu se lucreaza?Notarea C va fi calculata diferit (cum?) la plata fata de R (recuperare) pentru ore suplimentare?Deci marturisesc ca sunt in ceata de tot si nici colegele de la financiar nu m-au putut lamuri,raspunsul primit a fost acest ordin nu modifica nimic,se va ponta si calcula tot asa cum s-a facut si pana acum ?!

  5. Sincer nici din acest calcul nu prea înțeleg nimic,logic este să se plătească cu un spor de 100% toate orele de serviciu efectuate în zilele de week-end sau alte zile în care legal nu se lucrează (25 și 26 dec.de ex.) și să se recupereze cu timp liber aferent toate orele care depașesc norma orară a lunii de 160 de ore/20 ZL;168 ore/21 ZL ;176 ore/22 ZL sau 184 ore/23 ZL.Așa am mai pricepe ceva și noi cei care facem pontaje dar nu suntem lucrători financiari și nici normatori pontatori?!

  6. Scuze,
    Am recitit argumentatia ta si am identificat unele lucruri pe care nu le inteleseseram initial…

    Spor la treaba !

  7. Ai reluat oarecum o parte din ce am explicat eu. Exemplul nu urmarea diviziunea cu 12. Pot fi si alte ore in plus fata de cele 12, sigur. Apoi, exemplul este deja consacrat in decizia cu orele suplimentare, inca din 2007.

    Am explicat care este sensul separarii muncii in plus. Urmareste atent argumentatia mea. Pentru zi de sarbatoare lucrata trebuie sa iti iei liber chiar daca nu ai munca suplimentara. Apoi, daca iti iei liber, acesta se scade din fondul de timp individual, similar invoirii platite, acesta fiind factorul de noutate (stai acasa, dar nu afectezi orele suplimentare din luna compensarii). In ultima instanta, daca nu se acorda compensarea cu timp liber pentru zile de sarbatoare sporul este mai mare decat cel pt munca suplim.

    Dar am scris deja

  8. O posibila greseala in exemplul dat spre analiza MJ din aceasta decizie :

    La punctul numarul 1 dat ca si exemplu calculul se raporteaza la 195 de ore, ore care nu se divid cu 12, practic cu numarul de ture lucrate !!! Corect ar fi fost sa se raporteze la 192, in speta la 16 ture lucrate !!! S-a luat cumva in considerare ca o tura se ponteaza 13 ore ? 🙂 Inseamna ca sunt si norocosi printre noi ! 🙂 Si aici poate fi un subiect de discutie dar intr-un alt context bineinteles.

    E posibil sa gresesc dar totusi imi exprim o opinie vis-a-vis de acest subiect.

    Orele lucrate in zilele de sarbatoare legala, practic se regasesc oricum in orele suplimentare cumulate in respectiva luna si pentru care, oricum este prevazut a fi recuperate cu timp liber corespunzator. Cel putin din decizia respectiva se vede clar ca, daca intr-o luna se cumuleaza 35 de ore suplimentare, din acestea se scad orele lucrate in zilele de sarbatoare legala….

    Deci, compensarea cu timp liber oricum ar fi avut loc (23 ore compensate cu tip liber, acestea reprezentand munca suplimentara si 12 ore compensate cu timp liber, acestea reprezentand munca prestata in zilele de sarbatoare legala)…La momentul actual, conform pontajului, daca cumulez 35 de ore suplimentare, oricum primesc recuperare pentru cele 35 de ore, fie ele lucrate ca munca suplimentara sau provenite din suma muncii suplimentare cu zilele de sarbatoare legala.

    S-ar fi putut enunta ideea dublei compensari doar in situatia in care, peste recuperarea pentru cele 35 de ore se mai adauga si recuperarea pentru cele 12 lucrate in ziua de sarbatoare legala, in total beneficiind de 47 de ore de recuperare !

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)