www.snlp.ro Web analytics

Drumul spre egalitate este marcat de discriminare. Presiuni si eforturi pentru mai nimic

Cabbage11Continuam informarea din articolul anterior precizand ca in urma intalnirii cu noi, ministrul muncii care a inteles exact ce ne supara si care nu isi doreste proteste in sistemul public intr-o perioada in care se lupta exact pentru salariile bugetarilor, a activat anumite mecanisme in zona executivului si am primit un sprijin puternic pentru a ne face auzite revendicarile acolo unde modificarile vor fi dezbatute si probabil adoptate dupa cum indica deja comunicatele MAI precum si instructiunile interne, adica in Parlamentul Romaniei.

In acelasi timp cu demersurile la MMJS, ANP a primit o invitatie la o intalnire pe tema impactului bugetar organizata la MFP, intalnire la care ANP a mers fara sa stie mai nimic din ce se discutase deja la precedentele sedinte din MAI, MMJS si MFP. La intalnirea respectiva au iesit la iveala fel de fel de lucruri precum si celebra modificare tinuta la top-secret in interne de parca erau moastele vreunui ministru drag. Discutiile s-au orientat pe necesitatea de a corela cu HG 1/2017 (salariul de baza minim brut pe tara – SBM) ceva dar nu se stia clar ce.

Ciudatenia cea mai mare a fost cand la turul de masa facut de MFP toate institutiile din structura de aparare au spus ca se face corelarea dintre salariul minim (1450 lei brut) si solda/salariul functiei de baza si exista corespondenta scrisa cu ministerul muncii in acest sens, in timp ce MAI face corelarea salariului minim cu… salariul de functie invocand… tot o adresa de la ministerul muncii. Din dorinta de a milita pentru egalitate de tratament, in urmatorul articol vom posta tot: amendamentul, adresa MMJS catre MAI si altele intrucat am intrat rapid in posesie fara sa comitem nicio ilegalitate, nimic nefiind confidential in raport cu noi.

In realitate salarizarea din tot sistemul national de aparare este o mare varza, fiecare aranjand acest puzzle din elemente disparate, dupa cum a tunat incepand din 2009. In mod cert nicio institutie nu seamana cu alta si niciuna cu ANP. Nu neaparat in rau pentru noi, intrucat ceea ce tragem de anul trecut de cand cu faza salariului de merit, tragem pentru ca toti ceilalti din structura opineaza ca avem cele mai mari salarii si se pare ca acest lucru este un fel de stigmat pentru ei, nu pentru noi. Adica, cumva – cei mai nesemnificativi, dar cu cei mai multi bani… Iar asta de ghes la ocoliri si tamponari.

Varza de care spuneam mai sus a primit nutrienti puternici altfel nu crestea atat, iar nutrientii sunt de fapt pleiada de sporuri din care era format sistemul nostru de salarizare anterior anului 2010. Un salariu de baza construit din multiplicarea unor coeficienti mici cu o valoare de referinta si mai mica (197,3 lei la final de 2009) a generat nevoia de a popula salariile cu sporuri peste sporuri pentru a se ajunge la un nivel decent de venituri. Sa mai luam in calcul si multitudinea de misiuni si factori de risc din domeniul noastru care genereaza conditii diferite de munca de la un loc la altul. Intrati in 2010, toate acestea s-au amestecat si comprimat devenind ba sume compensatorii in salariul de functie ba in salariul functiei de baza ba sporuri sau majorari in afara acestuia din urma.

Asa se face ca ceea ce avem in penitenciare nu se pupa neam cu ce au la politie desi in esenta seamana. Ca si temei al noii structuri salariale dupa 2009 avem OMJ 622/2010 care a incercat sa aseze cat de cat intr-o ordine ceea ce nu prea se intelegea din noile norme (legea-cadru si legile tranzitorii). Insa nici ordinul nu precizeaza si nici nu am putut identifica un alt temei concret, in penitenciare salariul s-a format prin pozitionarea sporului de pericol de 30% in afara salariului functiei de baza, restul sporurilor devenind sume compensatorii in interiorul SFB sau chiar al SF daca este sa ne luam dupa prevederile contradictorii din acei ani. De ce ar fi acest aspect relevant? Pai exact asta este cheia intregii divergente insa vom explica in articolul dedicat problemei in sine. 

 

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)