www.snlp.ro Web analytics

Doar intre minister si sindicate. Primul contact cu noul ministru

Meeting1Conform informarii anterioare, in cursul zilei de vineri 27 aprilie 2013, incepand cu ora 12,00, ministrul justitiei a organizat o intalnire cu reprezentantii sindicatelor din penitenciare. Din partea SNLP a participat Stefan Teoroc (presedinte) si Mihaela Neacsu (prim-vicepresedinte). La intalnire a mai participat si doamna Elena Budesu, sefa de cabinet. FSANP a fost reprezentata de Sorin Dumitrascu si Florin Schiopu.

Problemele supuse dezbaterii corespund in linii mari cu propunerile inaintate de SNLP, in vederea organizarii sedintei. Intalnirea a debutat cu prezentarile de rigoare, pentru ca imediat dupa acestea, fara exces de formalisme, sa trecem la cea mai arzatoare dintre probleme, respectiv bugetul ANP si perspectivele pe termen scurt si mediu. Domnul Cazanciuc a incercat sa isi completeze informatiile deja acumulate despre sistemul penitenciar, cu ale carui probleme este in parte familiarizat, iar sindicatele si-au prezentat perspectiva proprie intr-un cadru de discutii destul de destins.

Pentru a extrage esentialul, privitor la problemele bugetare, ceea ce putem afirma cu certitudine este ca noul ministru colaboreaza excelent cu premierul Romaniei si ca problemele sistemului penitenciar vor fi transmise corect in vederea solutionarii rapide. Nu vrem nici sa ne entuziasmam, dar este de remarcat faptul ca primul-ministru a iesit public cu un anunt prin care exprima intentiile de imbunatatire a conditiilor de detentie, iar acest lucru nu s-a mai intamplat in trecutul apropiat. Conditii mai bune de detentie inseamna conditii de munca mai bune penru personal si trebuie sa intelegem toti acest lucru.

S-a intrat in detalii privind efectele austeritatii si presiunea aplicata progresiv pe personal, numarul orelor suplimentare necompensate sau al zilelor de concediu neacordate revenind la cifre pe care le credeam de domeniul istoriei. SNLP a cerut de la ministrul justitiei un lucru pe care organizatia noastra il considera esential si anume un mesaj de linistire pe care ministerul trebuie sa il trimita salariatilor din penitenciare. Ne-am saturat de zvonurile alarmiste conform carora ba ne remilitarizam, ba pierdem sporul de pericol sau norma de hrana, ba cine stie ce alte emanatii se aplica pentru a genera noi economii bugetare.

Cel mai delicat punct din ordinea de zi a fost partea de discutie dedicata conducerii ANP. Sindicatele au solicitat ministrului sa nu externalizeze top managementul sistemului si au mai sustinut ideea de continuitate prin mentinerea dnei Sinc la coordonare. Ministrul a replicat spunand ca isi doreste sa coordoneze personal ANP insa sindicatele si-au exprimat scepticismul privind disponibilitatea in momentele de maxim al activitatii. Domnul Cazanciuc a transmis ca mizeaza pe oamenii din sistem si nu are in acest moment solutii din alte zone. Privitor la detaliile privind numirile efective, nu vom incuraja speculatiile avand invedere faptul ca nu s-a transmis un mesaj ferm in acest sens, urmand ca acestea sa se produca in urmatoarele zile. Sindicatele au cerut sa se procedeze pe principii de competenta si profesionalism, nu de simpla agreere sau sprijin politic.

Ministrul era in tema cu cresterea numarului de detinuti dar si cu alte detalii specifice si este perfect de acord ca nu putem gestiona o astfel de situatie doar prin fortarea resursei umane existente. S-au cerut ocuparea unor posturi precum si continuarea concursurilor pentru functiile de conducere. S-a discutat despre reprofilarea unitatilor si efectele in plan bugetar iar ministrul a acceptat ca este necesara o evaluare si eventual o flexibilizare a situatiei pentru a nu mai forta personalul sa desfasoare misiuni la distante mari pentru cate un detinut. Totodata. reorganizarea sistemului trebuie corelata cu reprofilarea iar procesul inceput acum 3 ani trebuie actualizat, avand in vedere evolutia si dinamica permanente. Ministrul este de acord cu faptul ca transparenta este esentiala in acest proces.

In continuare s-a discutat despre drepturile personalului si statutul special. Privitor la statut, ministrul justitiei este de acord ca procesul sa se reia din stadiul convenit si se arata perfect de acord cu denumirea de politist de penitenciare, intelegand necesitatea stabilirii unei identitati clare pentru o intreaga categorie de salariati. Cu privire la drepturi, sindicatele au detaliat privind excesul de inspectii, auditari si controale, care in ultimele luni de zile au descoperit ca timp de 20 de ani, la controalele anterioare, s-au trecut cu vederea ilegalitati care trebuie, toate, indreptate de ugenta. Si astfel ramanem fara popote, iar deconturile pentru asistenta medicala se blocheaza. Ministrul a luat act de probleme si s-a angajat in clarificarea situatiei.

SNLP a mai cerut ministrului inca un lucru si anume mai multa autoritate si responsabilitate in asumarea unor decizii, mai ales in cazurile in care, desi aceasta situatie nu este chiar normala, intre diferite structuri din ANP exista divergente. La controalele efectuate de Curtea de conturi se adauga verificarile incrucisate efectuate pe 3 paliere distincte in cadrul ANP respectiv inspectie, audit si directii de specialitate. Deseori toate cele 3 entitati verifica acelasi lucru si ajung la concluzii diferite, iar daca auditul din ANP stabileste ca un drept sa acorda gresit iar juridicul din ANP si MJ spune ca acesta se poate deconta fara probleme, cum va proceda un director de unitate daca directorul general nu adopta nicio pozitie?

Deciziile privind neplata, suspendarea unor decontari sau inchiderea unor popote se adopta foarte usor, pe principiul „mai bine sunt dat in judecata de salariati decat amendat de Curtea de conturi„, ori in aceasta situatie salariatii devin pagube colaterale intr-un act de management derizoriu, iar acest lucru nu este nici pe departe productiv. Mesajul ministrului justitiei este ca va ordona prioritatile si va incepe cu stabilizarea conducerii si a bugetului. Se accepta ca in urmatoarea perioada sa se organizeze si alte intalniri cu sindicatele, convenind asupra subiectelor in ordinea importantei.

 

 

 

24 COMMENTS

 1. [quote name=”finul Alecu”]Si cine sint „ginditorii?”De ce nu s-ar finaliza? Putem spune ,mai corect, ca sint proiecte care vizeaza acest aspect! Pina la urma trebuie rezolvata si aceasta problema.nu ca m-as bucura eu de asa zis-ul rau al altor,dar..e o problema a sistemului de aparare!……
  Credeam ca gandesti profund si ca ai viziuni vaste dar esti doar fin nu nas,aceasta este marea problema a sistemului inca de aparare si siguranta nationala chiar a statului national unitar roman,esti penibil…finule care nu ai sansa sa ajungi nici-odata nas…chiar haios 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 2. Intr-o tara saraca ,cu educatie precara, sigur creste infractionalitatea si la fel de sigur numarul custodiatilor.Cum bunastarea n-a cescut…ce putea sa creasca?Sa vedem ce mai aduce criza,ca de-acum creste si ea(macar ca timp)!!!

 3. Si eu cred ca d-l Presedinte stie,dar vine Pastele si sa-l trecem fara vesti nasoale.

 4. Ganditorii probabil sunt cei din prima linie a frontului.
  Baietii destepti sunt cei din spatele frontului.
  Care e diferenta dintre cele doua categorii?
  Diferentele sunt infime in opinia unora, si cei din spatele frontului mai dau din cand in cand ochii cu „inamicul”… 🙂

 5. sunt deacord cu toate dezbaterile…dar oare au vreo rezolvare s-au raman la stadiul de discuti interminabile sa ne omoram timpul…apropo nu se dezbate si nu se spune nimic de marirea normei de hrana cu 7,4% de la 1 -12-2012 ca la politie,s-au de restul sumei pe echipament care s-a dat la celelalte ministere…si sigur domnul Teoroc stie!

 6. Am uitat sa mai adaug ceva..ar fi buni si manageri magistrati,dupa parerea mea.Sint si-n alte tari..poate asigura ceva autoritate…mai vorbim.Am o intrebare(de fapt cred ca sint mai multe) ptr domnia voastra-credeti ca sistemul penitenciar se afla in colaps sau in moarte biologica? Se mai poate face ceva sau e ireversibil?Adica,ppl -ii consuma fara sa produca si reprezinta o gaura neagra sau e bine ca partea a 3-a a procesului penal si-a atins scopul-tinerea departe de victima a agresorului,un lucru suficient ptr timpurile astea? Pe timp de criza se pot imbunatati conditiile de detentie,in dauna celor de invatamint,sanatate sau nu..e doar un deziderat?(„un tramvai numit dorinta”)Ptr conditiile de munca nu mai intreb,ca ele sint foarte bune,nu vad ce s-ar mai putea face!Ca n-au toti aer conditionat sau ce fac( 2pi )din foisor sau ca halesc din mers..nu e chiar grav! Cu mult respect,acelasi baiat,finu Alecu,mai putin controversat in ultimele 6 luni,de cind nu mai apare constant

 7. Si cine sint „ginditorii?”De ce nu s-ar finaliza? Putem spune ,mai corect, ca sint proiecte care vizeaza acest aspect! Pina la urma trebuie rezolvata si aceasta problema.nu ca m-as bucura eu de asa zis-ul rau al altor,dar..e o problema a sistemului de aparare!Ma bucur enorm ca domnia voastra va mai faceti timp sa-mi publicati unele comentarii si sa raspundeti la ele.Cu stima,domnule Presedinte

 8. Ce se aude despre trecerea adm in corpul functionarilor obisnuiti? Cica se are in vedere de la C Predoiu

 9. Pt margineni offf,
  Domnul Aldea Marin Valentin a sustinut proba de concurs la Gherla in decembrie 2012 si a picat cu brio cu nota 5,94 iar la contestatie cu toata bunavointa comisiei abia a primit nota 6,55 (de reject) din functia de director adjunct paza si regim.
  Cum poate un asemenea om sa mai fie imputernicit director adjunct si la operativ?
  Domnule Tibi Ungureanu stiu ca aveti legaturi stranse cu serviciile secrete dar sa instalati camere in foisoarele agentilor intrece orice imaginatie.
  Ce vedeti acolo?
  Ii vedeti pe amaratii de agenti cand isi satisfac nevoile fiziologice in ziare?

 10. Pt PMS Margineni: pot veni imediat dupa sarbatori dar pentru a avea o adunare organizata corespunzator, trebuie sa reglam si problema coordonarii filialei care va fi preluata de vicepresedintele Ionita Ion. Banu Nicolae a solicitat suspendarea din functia de presedinte de filiala.

 11. Premisa ca se vor imbunatati conditiile de detentie este data de faptul ca patria noastra a fost sanctionata la CEDO ptr conditii nasoale de detentie,rele tratamente..etc.Alta este situatia legata de conditiile de munca-trebuie sa fie condamnari la CEDO si pentru conditii degradante si inumane de munca 😆 .Mai asteptam ,ca doar n-om muri toti deodata si nu apucam conditiile supermisto,de-or sa moara de ciuda ppl-ii si patronii!

 12. DOMNULE TEOROC CAND VA ASTEPTAM PE LA NOI MACAR SA STATI DE VBA CU MEMBRII SNLP????
  VA ROG SA IMI DATI UN RASPUNS!

 13. E VORBA DE OTANCEALA COSTICA?[quote name=”george”]Dl stefan acum un agent care pentru a fi numit sef de schimb a mers cu niste fiole de vin la un ofiter acasa pentru sarbatori,dar agresit usa si a sunat la alt coleg care sta usa in usa cu ofiterul.de asemenea oameni avem nevoie in sistem cei doi se numesc costica iar ofiterul este celebrul nea costicla acest lucru sa petrecut la margineni iar intimplarea este cunoscuta ca antologica[/quote]

 14. supraveghetorii sunt asediati de activitati niki nu ziki k e puscarie,noua in perimetru ni s-au instalat camere sa fim urmariti(desi legea spune clar ca pt ppl trebuiesc instalate),nevoile ni le facem pe ziare in posturile de paza pt k „nu au oameni”

 15. va rugam domnule teoroc sa ne ajutati in legatura cu transportul asta la margineni,ce ne face conducerea e bataie de joc

 16. DASDRP ALDEA MARIAN NE VORBESTE CU BA SI ESTE DE O NESIMTIRE CRUNTA AVAND IN VEDERE CA NU ARE VARSTA CATA VECHIME AVEM NOI

 17. avram valentin ..CA SINDICAT OCUPATIVA SI DE VIITORI PENSIONARI!!!!
  se tot pune problema pensionarilor militarilor si a celor care li s-a diminuat pensia..o fi o nedreptate dar este s-a creat doua probleme mult mai grave…una :in noua lege punctele care se obtin se impart la stagiul complect…foarte gresit..in vechea lege cate puncte obtineai ,binenteles dupa vechime,grad,functie si tot ce poate obtine un militar s-a impartit la 20…acum dupa noua lege punctele obtinute se imparte dupa cum am spus la stagiul complect care difera du-a luna si anuk nasteri…daca imi permiteti un ex. cu ghilimelele de rigoare…daca doi militari cu aceeiasi functie,grad,vechime,acelasi loc de munca si o vechime egala de 30 de ani ce conteaza ca unul are varsta de 50 ani si celalalt 60 de ani…au servit patria acelasi numar de ani deci trebuie sa aiba pensii egale…nu putem pune in discutie ca a lucrat ca civil si a venit in sistem mai tarziu deoarece o persoana civila ii trebuie 60 de ani sa lucre zi la zi sa se apropie de pensia unui militar…nu? deci cade ca a lucrat civil si a venit mai tarziu ca mil;itar…cei care au iesit la pensie dupa legea veche nu vad ce mai vreau pentru ca va pot da mii de exemple care arata ca au pensii mai mari decat cei care vreau sa iese acum cu vechime mult mai mare iar daca doi militari,unul iesit cu legea veche are pensia mai mare cu mult fata de unul care are aceiasi vechime si ar vrea sa iese acum…daca se doreste sa se schimbe ceva ar fi si singurul punct fierbinte modalitatea de impartire a punctajului pentru ca pe fiecare ,,il doare,, cuantumul pensiei cat mai are de trait si poate beneficia…nu? sper ca nu supar pe nimeni mai ales pe cei care au iesit la pensie cu legea veche si cu ordonanta si nici nu au avut varsta pensionari complecte.

 18. Dl stefan acum un agent care pentru a fi numit sef de schimb a mers cu niste fiole de vin la un ofiter acasa pentru sarbatori,dar agresit usa si a sunat la alt coleg care sta usa in usa cu ofiterul.de asemenea oameni avem nevoie in sistem cei doi se numesc costica iar ofiterul este celebrul nea costicla acest lucru sa petrecut la margineni iar intimplarea este cunoscuta ca antologica

 19. Multumesc pentru urare „generatie anonima” si eu iti doresc tie si familiei toate cele bune cat si tuturor celor cu numele sarbatorit azi.
  Sa speram ca noul ministru o sa abordeze altfel problemele cu care ne confruntam de ani buni, sa nu uitam ca prin anul 2005 a fost o scurta perioada de timp director general adjunct in ANP.

 20. „Sarcina liderului este aceea de a asigura o buna functionare a echipei si de a-i indruma eforturile in directia corecta” –
  Am scris si voi continua sa critic aici cu perimisiunea celui care administreaza site-ul despre teoria de sef pe care o aplica domnul director al Penitenciarului Galati. Trebuie insa de la bun inceput sa acceptam ca nu este vina lui ca a ajuns director ci insasi sistemul nonvaloric dar colorat politic al mecanismului postdecembrist l-a impus pe acest tip. Nu vreau sa neg aici si acum reusitele sale pe accesarea fondurilor PHARE, insa nu orice marinar care stie sa dea la vasle ajunge si capitan de vas. Sa conduci un penitenciar in vremurile acestea triste este un act de mare curaj, poate chiar un curaj sinucigas. Astazi Penitenciarul datoreaza la furnizori peste 200.000 RON si sta cu sabia deasupra capului ca RENEL sau DISTRIGAZ vor inchide robinetul. In conditiile acestea managementul devine doar o vaga speranta ratacita spre nicaieri. DAR cu toate acestea nimeni nu te impiedica sa fii OM cu cei din jurul tau si sa incerci sa ii asculti si sa ii ajuti cum poti. Lipsa de pregatire a domnului Cristian pe sectoarele principale: economic, paza, reintegrare putea fi compensata daca dansul lasa sefii de sectoare sa-si faca treaba. Nu poti fi si capitan de vas si sa dai la vasle. In inteligenta sa de jurist se considera atotstiutor de legislatie sau in cel mai bun caz stie sa interpreteze legea in favoarea lui. DAR munca cu OAMENII fie ca sunt agenti fie ca sunt detinuti este dificila daca nu chiar foarte grea. Relatiile interumane sunt precum o panza de paianjen care sustine liderul sa nu cada din cuib. Dansul tocmai aici a gresit. A devenit un mic dictator si oamenii au inceput sa se dezica de el. Nietzsche ne-a adus teoria supraomului, numai avem nevoie de alt personaj. Iti poti face o echipa slaba sa o poti coordona stirbindu-le astfel din autoritate, insa numai poti avea dreptul sa te plangi ca trebuie sa faci totul singur. Q.E.D.

 21. Un început de bun augur.
  Un sincer,, La multi ani,, tuturor celor care isi sărbătoresc azi numele .Si lui Florin Stoica

 22. Nu mai amagiti lumea pe aici si provocati. Domnul Director de la Galati isi face bine treaba. Pentru asta e director sa mai opreasca din elanul ofiterilor, care au tupeu cu carul, si fac abuzuri. Cum a dat in cap ofiterilor, cum ati inceput a scrieti pe aici.
  Va e frica ca nu puteti sa mai ocupati functii de conducere??? din cauza cazierului.
  Asa va trebuie, multi ofiteri din Galati sunt pe baze de pile si trebuie sa cada. Ca sunt prea afoni si inganfati.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)