www.snlp.ro Web analytics

(De)formare profesionala – o noua sesizare. Cursantii trebuie sa sufere, sa simta!

Va mai amintiti articolul nostru despre (de)formarea profesionala care se practica in sistemul nostru, despre dezinteresul manifestat uneori de organizatori in relatia cu colegii din sistem care participa la diferite cursuri de pregatire. ANP inca cerceteaza aspectele semnalate de noi, care probabil sunt la maturat, ingropate pe undeva pe la inspectia penitenciara.

Intre timp, noi abuzuri si excese se produc din indolenta, asta ca sa nu luam in calcul reaua intentie. In loc de prea multa literatura, spre exemplificare, dar si pentru a incuraja acest tip de sesizari, apreciem ca merita sa facem cunoscuta o speta poate mai putin relevanta, cu care ne-am confruntat recent. In acest sens, publicam mai jos o informare interna a SNLP.

Pe data de 18 septembrie 2018 am primt o sesizare de la mai multi membri SNLP care participau la un modul de pregatire la Poarta Alba. Am aflat astfel ca acestia erau cazati undeva in Mamaia-Sat intr-un bloc de apartamente unde stateau cate patru cursanti in apartamente mici, de doua camere; doi dintre acestia dormeau intr-un pat matrimonial si doi – pe o canapea extensibila in sufragerie; au fost sesizate de asemenea probleme cu mesele si cu transportul.

S-au deplasat de indata in locatia respectiva, Florin Stoica secretar general SNLP si Marcel Enache vicepresedinte 1 SNLP pentru verificarea problemelor sesizate. Pe langa aspectele deficitare privind acomodarea in camere, care s-au confirmat (cate doua persoane –  in paturi matrimoniale si canapele extensibile), distanta pana la Poarta Alba (29 km) se parcurgea cu autoturismul personal iar transportul nu a fost decontat; nu au avut masina pusa la dispozitie de unitate, nu aveau asigurat micul dejun si nici cina.

Au avut loc discutii atat cu Directorul DSDRP ANP Razvan Cotofana (atitudinea acestuia a fost cel putin criticabila, chiar jignitoare ca reactie la interpelarile sindicale chiar daca se poate spune ca acestea au fost dure), cat si cu DG ANP carora li s-a explicat detaliat situatia de la acel curs. Urmare acestor demersuri DG ANP a impus ca la urmatoarele cursuri sa nu se mai repete deficientele constatate de noi.

Pe data de 11 octombrie 2018 secretarul general SNLP a avut mai multe runde de discutii atat cu directorul Penitenciarului Poarta Alba, Viorel Alexandru Bloju cat si cu directorul adjunct Petrica Banuta cu ajutorul carora am reusit sa obtinem pentru colegii nostri o cazare decenta intr-un hotel din Constanta unde vor sta cate doi in camere twin, vor avea asigurat micul dejun la hotel, precum si cina; mentionam ca la cursul anterior acestia aveau asigurata doar masa de pranz, iar pentru celelalte mese se descurcau cum puteau. Urmatorea convocare a inceput pe 15 octombrie, deficientele constatate anterior, fiind de domeniul trecutului.

Florin Stoica – secretar general SNLP

5 COMMENTS

 1. Da, e cu adevarat groaznic sa isi bata cineva joc de tine timp de cateva zile, sa fii fortat sa stai cu alte trei persoane intr-o camera cu o suprafata infima, sa fii lasat sa te deplasezi cu mijloace proprii in interes de serviciu. Dar stiti ce e si mai monstruos ? Sa fii privat de libertate si obligat sa imparti un spatiu derizoriu cu alti nouasprezece oameni pentru niste ani buni si sa vina unii, care au avut ghinionul sa experimenteze pentru cateva zile niste conditii incomode, sa te ia in bataie de joc, sa nu empatizeze cu tine, sa se erijeze in dumnezei (doar pentru ca modul in care functioneaza sistemul penitenciar le permite) (indiferent ce-ai facut, sa fim clari !) si pe urma sa se planga de greul pe care au fost ei siliti sa il indure. A ne slabi.

  • Stimate domn Dantes, va inteleg frustrarea, probabil ati avut ghinionul de a fi custodiat de catre sistemul penitenciar si banuiesc ca nu v-au incantat conditiile de cazare sau interactiunea cu personalul penitenciarului. Dar a compara situatia membrilor personalului sistemului penitenciar, trimisi obligatoriu la cursuri de pregatire tocmai petru a deveni mai profesionisti, care au fost cazati in conditii nu tocmai fericite si au fost obligati sa cheltuie resurele proprii pentru a se deplasa si/sau hrani pe perioada acestor cursuri, cu situatia unor detinuti, a caror conditii de cazare poate nu sunt la standarde europene dar care au ajuns custodiati de acest sistem nu pentru ca au venit pentru cursuri de formare profesionala ci pentru ca la un moment dat, intr-un fel sau altul, au periclitat viata si/sau integritatea corporala si/sau a bunurilor proprietate personala a cetatenilor cinstiti platitori de taxe deci prin definitie au devenit elemente necorespunzatoare ale societatii, mi se pare cel putin hilara, puerila daca nu nesimtita. Nu cred ca mai sunt situatii in care domnul detinut doarme cu un alt coleg de camera intr-un singur pat, nu merge la instanta, policlinici etc, pe cheltuiala proprie si nici nu este nevoit sa isi achizitioneze singur hrana pe perioada detentiei. Faptul ca sustineti dvs, mai sunt mambrii ai personalului care sa „se erijeze in Dumnezei” (am incheiat citatul) este regretabil si nimic nu va opreste sau nu v-a oprit sa sesizat asta organelor competente pentru a nu se repeta (si acum o sa veniti sa explicati dvs cum corb la corb…etc, desi este complet neadevarat ca nu s-ar lua masuri in cazul abuzurilor). Putem dezbate cat doriti acest subiect dar pentru a fi o dezbatere cinstita ar fi trebuit sa faceti mentiuni referitor la multitudinea de ultraje savarsite in mediul penitenciar, in care unii custodiati s-au gandit sa demonstreze cat sunt ei de „baieti” agresand membrii ai personalului a caror vina a fost doar ca se aflau in serviciu la momentul nepotrivit, dar nu vad sa fi mentionat nimic despre acest aspect. In esenta ideea este urmatoarea: Nu sunteti sau n-ati fost multumit de conditiile de cazare masa si de comportamentul personalului penitenciarelor romanesti? Va rugam ramaneti acasa la dvs, in speta evitati a mai savarsi infractiuni si cu siguranta n-o sa va deranjeze membrii personalului la dvs in domiciliu. Va doresc sarbatori fericite si „La multi ani”

   • Desigur. Imi pare rau ca va observ raspunsul dupa atat timp, insa pentru mine nu e o problema de interes SNLP-ul. Pur si simplu mi-am aruncat ochii pe-aici fiindca eram curios. Acum am fost din nou curios si-am vrut sa vad ce s-a mai ales de comentariul meu. Chiar daca una negativa … cel putin ma bucur ca a starnit o reactie.

    Sa trecem la ceea ce pare sa constituie partea mai interesanta: Bineinteles ca a fost vina mea ca am ajuns acolo – nu m-a bagat nimeni nevinovat la inchisoare. Pedeapsa prevazuta pentru infractiune consta in privarea de libertate. Nu in tolerarea lipsei de profesionalism, de empatie, de omenie, de … orice a diversilor angajati ai sistemului penitenciar (culmea, nu ma refer la „gardieni”). Din bun-simt (desi dumneavoastra imi imputati „nesimtirea” – chiar si ca termen final al unei enumeratii din ce in ce mai critica) nu am sa mentionez niciun nume. Sunt persoane instruite si platite sa fie acolo, sa supravegheze buna indreptare a detinutului, sa il consilieze, sa ii ofere o alta perspectiva de gandire, iar ei (unii dintre ei, fiindca altii sunt niste oameni foarte intelegatori si demni pentru care nu pot avea altceva decat respect) nu fac altceva decat sa-si defuleze frustrarile personale, sa denigreze, sa expedieze, sa … in fine … trateze inuman pe cei pe care ar trebui sa ii sprijine. Nu poti sa faci asa ceva ca psiholog sau ca asistent social. Nu poti s-o faci nici ca educator. Cu atat mai putin nu poti s-o faci atunci cand, desi nu esti liderul Comunitatii Terapeutice, esti, totusi, cea mai inalta persoana prezenta acolo mai mereu. Prin insasi natura grupului respectiv nu ai voie sa faci asa ceva fiindca, poate nu e bine inteles, nu stiu, acolo e vorba despre „terapie”, nu despre „hai sa dresam oamenii de parca ar fi cainii lui Pavlov”.

    Am tot regretul pentru cazurile in care detinutii „fac pe baietii” (cum spuneti) si devin violeti cu niste cadre care nu le-au facut nimic. Unele dintre cadre (desi dumneavoastra, cum probabil e normal, luati in totalitate partea lor) se mai fac vinovate de cate ceva. Cate o amenintare subtila, cate o ironie deplasata, cate un comentariu mizerabil etc. Insa unele, intr-adevar, se comporta impecabil. Si mi se pare peste poate de absurd sa iti intre un nebun in birou si sa incerce sa te violeze doar pentru ca e el la puscarie si i s-a pus pata pe tine. La fel cum mi se pare foarte aiurea, chiar daca esti acea persoana din Comunitatea Terapeutica si te comporti josnic, sa vina cineva sa-ti dea un pumn in fata. In primul rand pentru ca, oricat de jalnic te-ai comporta, esti femeie. Numai ca nu e intotdeauna bine sa te joci permanent cu nervii unei persoane care deja se afla intr-un stres enorm de ani de zile. Chiar daca a ajuns in stresul ala din vina lui.

    De-asta incerc sa va lamuresc ca, atunci cand vrem sa fie ceilalti oameni cu noi, ar trebui sa fim la randul nostru oameni cu ei. Simplul fapt ca ai comis o infractiune nu te transforma in animal, la fel cum simplul fapt ca esti angajat al sistemului penitenciar si ai putere asupra oamenilor nu-ti permite (sau cel putin n-ar trebui sa-ti) sa ii abuzezi.

    Cu toate gandurile de bine, in speranta ca toti lucratorii din penitenciare vor fi cat mai bine instruiti (in conditii optime) si ca vor duce mai departe in suflete (cei care le au) invatamintele primite in vedere largirii orizontului de gandire.

 2. Aceste „cursuri de formare profesionala” sunt niste glume proaste.Bataia de joc si bani irositi.

  • Stimate domn Dantes, va inteleg frustrarea, probabil ati avut ghinionul de a fi custodiat de catre sistemul penitenciar si banuiesc ca nu v-au incantat conditiile de cazare sau interactiunea cu personalul penitenciarului. Dar a compara situatia membrilor personalului sistemului penitenciar, trimisi obligatoriu la cursuri de pregatire tocmai petru a deveni mai profesionisti, care au fost cazati in conditii nu tocmai fericite si au fost obligati sa cheltuie resurele proprii pentru a se deplasa si/sau hrani pe perioada acestor cursuri, cu situatia unor detinuti, a caror conditii de cazare poate nu sunt la standarde europene dar care au ajuns custodiati de acest sistem nu pentru ca au venit pentru cursuri de formare profesionala ci pentru ca la un moment dat, intr-un fel sau altul, au periclitat viata si/sau integritatea corporala si/sau a bunurilor proprietate personala a cetatenilor cinstiti platitori de taxe deci prin definitie au devenit elemente necorespunzatoare ale societatii, mi se pare cel putin hilara, puerila daca nu nesimtita. Nu cred ca mai sunt situatii in care domnul detinut doarme cu un alt coleg de camera intr-un singur pat, nu merge la instanta, policlinici etc, pe cheltuiala proprie si nici nu este nevoit sa isi achizitioneze singur hrana pe perioada detentiei. Faptul ca sustineti dvs, mai sunt mambrii ai personalului care sa „se erijeze in Dumnezei” (am incheiat citatul) este regretabil si nimic nu va opreste sau nu v-a oprit sa sesizat asta organelor competente pentru a nu se repeta (si acum o sa veniti sa explicati dvs cum corb la corb…etc, desi este complet neadevarat ca nu s-ar lua masuri in cazul abuzurilor). Putem dezbate cat doriti acest subiect dar pentru a fi o dezbatere cinstita ar fi trebuit sa faceti mentiuni referitor la multitudinea de ultraje savarsite in mediul penitenciar, in care unii custodiati s-au gandit sa demonstreze cat sunt ei de „baieti” agresand membrii ai personalului a caror vina a fost doar ca se aflau in serviciu la momentul nepotrivit, dar nu vad sa fi mentionat nimic despre acest aspect. In esenta ideea este urmatoarea: Nu sunteti sau n-ati fost multumit de conditiile de cazare masa si de comportamentul personalului penitenciarelor romanesti? Va rugam ramaneti acasa la dvs, in speta evitati a mai savarsi infractiuni si cu siguranta n-o sa va deranjeze membrii personalului la dvs in domiciliu. Va doresc sarbatori fericite si „La multi ani”

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)