www.snlp.ro Web analytics

Daca nu respecta legea la litera, Guvernul va fi tarat in mii de procese

Federatia Sindicatelor din Administratia Publica PUBLISIND avertizeaza Guvernul Romaniei sa nu faca niciun pas gresit din punct de vedere legal atunci cand va trece la disponibilizarile de personal in sectorul public. Fiecare caz de desfacere a contractului de munca ce implica un membru afiliat la PUBLISIND va fi verificat in cele mai mici detalii de juristii si avocatii federatiei si de cei ai Blocului National Sindical. In cazul in care se va constata cea mai mica abatere de la textul legilor in vigoare, se va trece la deschiderea de procese.

Cum nu exista inca nicio strategie coerenta din partea Guvernului axata pe necesitatea de informare, pe obligatiile privind transparenta decizionala si dialogul social, tinand cont de lipsa oricaror estimari realiste in privinta organigramelor si activitatilor desfasurate pentru a vedea exact unde exista personal excedent si unde este nevoie de suplimentarea numarului de angajati, Federatia PUBLISIND a alertat sindicatele membre si a inceput sa faca pregatirile necesare pentru a sanctiona autoritatile prin mijloacele legale pe care le are la dispozitie.

In cazul in care se va decide disponibilizarea de personal din sectoare reprezentate de PUBLISIND unde numarul de posturi este deja subdimensionat, sindicalistii vor iesi in strada si vor cere Guvernului, oricat de absurd ar suna intr-o tara democratica, membra a Uniunii Europene, sa faca un exercitiu de competenta si sa gandeasca. In mod normal, atunci cand o tara este condusa de profesionisti, reducerile de personal se fac in urma unor analize, si nu dupa ureche, sa dea bine din pix, asa cum se intampla in Romania (in continuare), iar disponibilizarile sunt precedate de programe de reconversie profesionala conform prevederilor Codului Muncii.

In situatia in care se vor face disponibilizari si o singura litera a legii va fi incalcata, ii vom incuraja pe cei dati afara sa dea in judecata autoritatile, punandu-le la dispozitie asistenta juridica necesara.

Avand in vedere haosul deja instalat, avand in vedere ca anticipam o sumedenie de greseli din partea Guvernului, Federatia PUBLISIND a inceput deja demersurile pentru constituirea unui sindicat al disponibilizatilor – Sindicatul Disponibilizatilor din Romania „Noua Sansa” –, o organizatie la care vor putea adera toti cei dati afara din sistemul public. Aceasta organizatie nu va percepe niciun fel de taxa membrilor sai, insa va avea grija sa le puna la dispozitie toate mijloacele necesare pentru o lupta lunga prin tribunale cu Guvernul.

In paralel, SDR „Noua Sansa” se va concentra pe gasirea de solutii alternative pentru cei disponibilizati, de genul facilitarii reconversiei profesionale si includerii acestora in cursuri de formare care sa le ofere noi abilitati si sanse mai mari in ocuparea unui loc de munca.

Chiar daca membrii Guvernului s-au imunizat in fata realitatilor (pornind de la prezumtia ca mai au vreun contact cu realitatea) si trateaza cu raceala soarta a zeci de mii de oameni, adevarul este ca salariatii din administratia publica nu pot fi preluati de sistemul privat si sunt condamnati la somaj de lunga durata.

Intelegem nevoia de restructurare, suntem de acord ca sistemul trebuie reorganizat pe baza de eficienta, profesionalism si servicii de calitate, insa cerem Guvernului trei lucruri foarte clare:

  • sa incerce cai alternative de reducere a cheltuielilor (eliminarea cheltuielilor materiale inutile, diminuarea numarului si a drepturilor functiilor de conducere, limitarea deplasarilor);
  • sa analizeze situatia reala a fiecarui domeniu in parte, prin consultare cu partenerii sociali, si sa nu se atinga de zonele in care personalul este insuficient;
  • sa respecte intocmai legislatia muncii.

Federatia PUBLISIND a evitat pana acum sa anunte actiuni de protest intr-o perioada si asa dificila din punct de vedere economic si social, asteptand ca Guvernul sa isi puna ordine in strategii si sa prezinte un plan de actiune coerent, corect si real. Cu fiecare zi care trece constatam ca rabdarea manifestata de noi este interpretata gresit de catre Guvern, reprezentantii autoritatilor continuand sa transmita mesaje confuze in ce priveste soarta salariatilor din sistemul public.

Ne exprimam disponibilitatea sa colaboram cu Guvernul pentru a pune capat haosului dar am inceput deja sa ne organizam pentru a sanctiona deciziile aberante ce pot afecta functionarea institutiilor cheie ale statului.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)