Cum procedeaza alte state – subiecte publice pentru concurs
In continuarea articolului nostru de ieri in care va ceream opinii privitor la ideea unui pachet unic si public de subiecte pentru concurs care sa fie vizibil pe pagina institutiei, venim cu cateva completari. Cu sprijinul unor specialisti din sistemul nostru (il vom numi in primul rand pe Dorin Muresan de la Dej) am cules de pe meleaguri straine modele pentru pregatirea unor proceduri de concurs.
Modele din alte state nu trebuie privite ca niste OZN-uri prin raportare la conditiile de detentie din Romania. Noi insine decidem cum ne organizam pe linie de personal. Inseram in articol cateva astfel de bune practici, in opinia noastra, care merita studiate si eventual aplicate, pentru o ascensiune corecta pe scara evolutiei institutionale. Se pot utiliza traducerile in romana active in browserele de Internet (de ex: click dreapta pe pagina respectiva si selectati „traducere in romana”).
Stim ca multi nu vor intelege acest demers al nostru care nu arata chiar ca un articol de citit cu placere in week-end insa demersurile noastre pe aceasta linie vizeaza in special furnizarea unor fundamentari si exemple pentru administratie, simultan cu observarea reactiilor si opiniilor salariatilor, in scopul setarii unei strategii sindicale in acest plan pe termen mediu si lung.
„Se poate face si la noi asa ceva. De fapt in 2007 la ultima sesiune de încadrări directe comisia care a încadrat Moldova si Dobrogea a utilizat sistemul acesta de test grila. Într-o săptămâna au fost facute 100 de teste cu 50 de întrebări fiecare si s-au creat matrițele de corectare ale acestora. In ziua examenului s-a gandi un algoritm foarte interesant de generare a chestionarului.
Corectarea se făcea în fata candidatului la depunerea lucrării, prin aplicarea matriței de plastic peste chestionar. Nu a fost nicio contestație. Celelalte comisii au mers pe sinteza și atunci au apărut reclamatii cu încadrările de la Craiova. Referitor la subiectul tratat de SNLP, poate fi relevant ca si comparatie ca in SUA in fiecare an se elaboreaza un set de 10.000 de intrebari care se utilizeaza la examenele de admitere la puscarii (D.M.).”
In Marea Britanie se utilizeaza un pachet care poate fi achiziționat online si costa 25 de lire:
https://www.how2become.com/careers/prison-officer-tests/
In SUA culegerea de întrebări se poate cumpăra de pe Amazon:
http://www.amazon.com/Corrections-Officer-Exam-Study-Guide/dp/1941759041
Pentru acces la toate întrebările din cele 50 de state SUA exista o platforma:
http://policetestguide.com/resources/corrections-officer-test/
Mai jos, un exemplu de test grila ce se regăsește in aceste baterii de teste precum și procedura care reglementează acest mod de desfășurare (click pe imagini):
26 COMMENTS
Comments are closed.
[quote]Hmmmm….Ionel, te-ai prezentat puțin frustrat și irascibil, …nu se caută persoane impulsive, care la prima posibila „x” nemulțumire , sa devină impulsiv. Ai grija la ex. psihologic. Oricum prin ex de calculator se pot verifica cunoștințele limbii romane. Și sa fim serioși. In anumite sectoare de activitate din astfel de sistem, nu se fac compuneri. Și cu terminologia exprimării în scris sau verbal, se va familiariza tot personalul. Ce sa înțelegem ??? Ca în personalul angajat din sistemul penitenciar, nu exista niciun agramat, datorita rigurozitații cu care s-a efectuat verificarea lucrărilor scrise , la examenele anterioare. Fi serios….uita-te la politicieni și au scoli înalte și tot mai au scăpări. Aceasta e o doar o motivatie. Un tocilar poate sa ajungă și director de penitenciar, ăsta nu înseamnă ca este un bun practician. Practica, îndeplinirea sarcinilor postului încredințat sau misiunii , arata nivelul fiecărui angajat. Ups…..se pare ca am citit ceva
Si eu voi pune punct dar nu inainte sa subliniez si gramatica ta. Esti din aceeasi categorie si imi pare rau ca mi-am pierdut timpul cu tine, mai citeam cateva pagini. ,,v-a avea”, ,,v-a puncta” se scriu fara cratima. Succes la examen ! Daca va fi grila vei avea si tu sanse
]Pt Ionel
Pentru Ionel
Discutia a plecat de la ideea ca, candidatii nu vor sti sa se exprime si sa scrie corect si pentru asta se apeleza la varianta sinteza. Un candidat care ia nota 9 10 la scris te asigur ca stie si procedura si chiar daca o sa aiba nevoie de ajutorul unui superior nu cred ca v-a avea mai mult ca un student al scolii de subofiteri. Este normal sa te preocupe modul cum se v-a puncta corect sau nu pentru ca la sfarsit raman cei mai buni si au pretentia sa fie si o procedura corecta, nu sa se arunce la gunoi 2-3 luni de invatat. Se pot face si grile grele si cu un standard de exigenta foarte sus de mai bine se cerea sinteza. Cu asta pun punct conversatiei mele aici si urez tuturor mult succes!
[quote]Ionel. Examenul tip grila este mult mai eficient. Iar vis-a-vis de familiarizarea termenelor, dacă ai citit măcar ceea ce ai de învățat ( se pare ca nu) un angajat în penitenciar, trebuie sa se pregătească zi de zi, exista o pregătire zilnica a personalului, fisa postului, carnetul postului, sarcini și atribuții pe care vei fi nevoit sa le însușești OBLIGATORIU, pentru executarea serviciului în bune condiții
Adi..daca iti folosesti un pic logica,poate a ta nu este asa grava…o sa iti dai seama ca nu sunt impotriva sistemului grila, doar ca il consider mai relevant pe cel sinteza. Si este doar parerea mea pe care am incercat sa o expun. Concluzia pe care ai tras-o tu in legatura cu toti candidatii de la INM, Academie si de la Scolile de subofiteri chiar lasa de dorit. Te-ai gandit ca toti candidatii declarati admis vor urma cativa ani de studii instruire? Iar noi acum vorbim despre un concurs din sursa externa iar candidatii declarati admis vor avea o perioada scurta de scolarizare. Cand te vei confrunta cu o situatie ce vei face? Ii vei cere sefului cele trei variante, poate poate iti amintesti care ar fi cea corecta sau ar trebui sa stii tu exact care este planul de urmat? Consider ca o persoana recrutata din sursa externa deja trebuie sa fie familiarizata cu anumiti termeni de specialitate,cu un mod coerent de exprimare. Si multe persoane in loc sa fie preocupate de ceea ce scriu se pare ca sunt cu gandul ca nu se va puncta corect. Ce sa se puncteze daca nu scrii pe subiect? Repet: este doar parerea mea
Va fi grila examenul????
[quote name=”Ionel”]Pentru cei care citesc si nu doar atat, incearca sa mai si retina ceva orice metoda de examinare consider ca nu-i va impiedica sa ia o nota mare. Sistemul grila consider ca va lasa loc si pentru cativa agramati care mai si comenteaza aceste anunturi. Ei scriu mult si prost si mai grav este ca nici nu-si dau seama ca gresesc.[/quote]
Logica ta este foarte grava si te asigur ca nu este foarte buna. Mergand pe logica ta pot considera ca si candidatii de la INM sunt agramati si cei care dau admitere la Academie si la Scolile de subofiteri. Fireste ca motivul de a da examen sinteza pentru a identifica potentialii agramati este unul eronat, examinarea de tip grila este cea mai corecta si nu lasa loc de interpretari de aceea este cea mai folosita la concursuri.
[quote]Îmi pare rău pentru ca a trebuit sa îmi exprim părerea de 2 ori , dar nu apăruseră anunțul meu ca și prima data și am mai scris înca odata.
[quote]Vin cu o propunere, spun eu beneficia atât comisiei de examinare a lucrărilor scrise la concurs, cât și pentru candidați. Se spune ,ca se urmărește ca examenul scris sa se desfășoare tip sinteza, urmarindu-se în acest mod, exprimarea corecta în limba română. Consider ca examenul tip grila poate departaja mult mai bine punctajul dintre candidați. Cei care au o inteligenta și o logica buna, vor avea și rezultatele cele mai bune. Prin sistemul de examinare tip grila, se exclud interpretările de la examinare tip sinteza. Iar la examenul pentru calculator se poate da un subiect unde candidatul poate sa se exprime în limba romana. Este foare greu chiar și pentru un ministru sa expună în scris o lege. Iar candidații, nu au capacități de miniștri, pentru ca s-ar fi dus toți acolo. Examenul tip grila este mult mai complex decât cel de sinteza. Și clar, cei care au învățat , pot obține rezultate foarte bune. Ce ne facem dacă exista tocilari și nu oameni cu o logica buna? Sistemul penitenciar nu este pentru tocilari, dacă ăsta se urmărește. Mulțumesc
În atenția comisiilor de examinare, vin cu o propunere benefica , atat comisiei de verificare a lucrărilor scrise cât și pentru candidați. S-a tot discutat, despre faptul ca se urmărește ca în sistemul penitenciar, sa fie angajate persoane care știu sa scrie și sa se exprime bine în limba romana. Deacord. Dar reproducerea cât mai corecta și exacta a conținutului subiectelor de concurs din bibliografia data, este destul de grea pentru orișice candidat posibil. Sunt de părere ca sistemul de examinare tip „grila” , este cel mai bun , pentru persoane de care sistemul penitenciar are nevoie, adica , de inteligenta și logica a cunoștințelor acumulate.
Iar dacă se dorește verificarea cunoștințelor de limba română, propun ca la examenul de calculator , sa se găsească un subiect de concurs în care sa se urmărească exprimarea în scris , a limbii romane.
Ar fi mult mai eficient.
Pentru cei care citesc si nu doar atat, incearca sa mai si retina ceva orice metoda de examinare consider ca nu-i va impiedica sa ia o nota mare. Sistemul grila consider ca va lasa loc si pentru cativa agramati care mai si comenteaza aceste anunturi. Ei scriu mult si prost si mai grav este ca nici nu-si dau seama ca gresesc.
[quote name=”Adrian.A”]Vă rog să ne spuneți dacă examenul scris va fi la aceeași data calendaristica pentru toți candidații înscriși la toate unitățile din țară.
Va mulțumesc anticipat! [quote]Vă rog să ne spuneți dacă examenul scris va fi la aceeași data calendaristica pentru toți candidații înscriși la concurs . Va mulțumes[/quote]
Fiecare unitate independent. După ce se dau rezultatele finale la psihologic, pentru fiecare unitate în parte, se completează dosarul cu fișa medicală și chitanța pentru taxa de concurs. Apoi urmează celelalte etape.
Vă rog să ne spuneți dacă examenul scris va fi la aceeași data calendaristica pentru toți candidații înscriși la toate unitățile din țară.
Va mulțumesc anticipat! [quote]Vă rog să ne spuneți dacă examenul scris va fi la aceeași data calendaristica pentru toți candidații înscriși la concurs . Va mulțumes
[quote name=”vandalu2008″]Întrebati si despre interviurile din 2007[/quote]
In special ale domnului Movila,ce a fost atunci..la functiile de ofiter…vai de noi !
pana la urma vor fi subiecte grila sau sinteze???
[quote name=”Ștefan Teoroc”]Multe au fost poate contestabile atunci. Asa cum vor fi si acum. Dar focusam pe metode si tehnici, nu pe persoane si intenții.[/quote]
Păi despre tehnici și metode este vorba, interviu cu 20 de candidați la două ore. Tare, nu?
Iată ce scria regulamentul de concurs în vigoare la data respectivă:
[i]”Secţiunea a III-a Notarea probelor şi comunicarea rezultatelor
Articolul 24
(1) Notarea probei scrise sau a interviului se face în cel mult 3 zile de la data susţinerii acestuia.
(2) Acordarea punctajului pentru fiecare probă se face pe baza mediei aritmetice a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs.
Articolul 25
(1) Lucrările scrise se corectează sigilate.
(2) Lucrările scrise care prezintă însemnări în scopul identificării candidaţilor se anulează şi nu vor mai fi notate. Menţiunea „anulat” se va face atât pe lucrare, cât şi pe borderoul de notare, precum şi pe centralizatorul nominal, consemnându-se aceasta în procesul-verbal.
(3) Lucrările scrise, după notarea de către fiecare membru al comisiei de concurs, se desigilează.”
[/i]
Concluzia ar fi că, ori citatele sunt basme, ori comisia respectivă a încălcat grav regulamentul de concurs.
Spuneți și dumneavoastră, ce exemplu!!!!
Păi pe bani, nu prea sunt publice.
Multe au fost poate contestabile atunci. Asa cum vor fi si acum. Dar focusam pe metode si tehnici, nu pe persoane si intenții.
Întrebati si despre interviurile din 2007
Ar fi ideal folosirea metodei din 2007 a comsiei din Moldova si Dobrogea si pt încadrarile de acum . În felul acesta s-ar elimina orice suspiciune in legatura cu promovabilitatea examenului si nimeni nu ar mai comenta pe la colturi!
Buna ziua,
Este, intr-adevar, o idee excelenta o examinare de tip grila, indiferent de numarul de intrebari existente. In acest mod se pot distinge clar candidatii care au studiat si, pe de alta parte se inlatura controversele cu privire la evaluarea lucrarilor.Ar fi bine de implementat cat mai repede, sa acopere perioada urmatoare de ocupare a posturilor. Va multumim pentru informatiile furnizate si pentru interesul acordat candidatilor si angajatilor sistemului!
o idee foarte buna!le asteptam!Multumim pentru interesul si atentia acordate!
Da, ar fi frumos sa implementati astfel de modele si la noi, cred ca toata lumea ar avea de castigat si s-ar simplifica si procedura….dar momentan e doar la nivel de idee, cat credeti ca va dura pana la punerea in practica?
Ce asteptati demarati actiunea ca e ok! Felicitari.