www.snlp.ro Web analytics

Conventia nr. 098/1949 privind aplicarea principiilor dreptului de organizare si negociere colectiva

  • Conferinta generala a Organizatiei Internationale a Muncii.
  • Convocata la Geneva de Consiliul de Administratie al Biroului International al Muncii, si care s-a intrunit la 8 iunie 1949, in cea de a treizeci si doua sesiune a sa,
  • Dupa ce a hotarat sa adopte diferite propuneri relative la aplicarea principiilor dreptului de organizare si de negociere colectiva, problema care constituie al 4-lea punct la ordinea de zi a sesiunii,
  • Dupa ce a hotarat ca aceste propuneri vor lua forma unei conventii internationale,
  • adopta, azi, intai iulie una mie noua sute patru zeci si noua, conventia de mai jos, care va fi denumita „Conventia asupra dreptului de organizare si de negociere colectiva, 1949„.

Articolul 1

1 Muncitorii trebuie sa beneficieze de o protectie adecvata impotriva oricaror acte de discriminare care tind sa prejudicieze libertatea sindicala in materie de angajare.

2. O asemenea protectie trebuie sa se aplice mai ales in ceea ce priveste actele care au ca scop:

  1. sa subordoneze angajarea unui muncitor conditiei de a nu se afilia unui sindicat sau de a inceta sa faca parte dintr-un sindicat;
  2. sa concedieze un muncitor sau sa i se aduca prejudicii prin oricare alte mijloace, din cauza afilierii sale sindicale sau participarii sale la activitati sindicale in afara orelor de munca sau cu consimtamantul patronului, in timpul orelor de munca.

Articolul 2

1. Organizatiile de muncitori si de patroni trebuie sa beneficieze de o protectie adecvata impotriva oricaror acte de ingerinta ale unora fata de celelalte, fie direct, fie prin agentii sau membrii lor in formarea, functionarea si administrarea lor.

2. Sunt, cu deosebire, asimilate actele de ingerinta in sensul prezentului articol, masurile tinzand sa provoace crearea unor organizatii de muncitori, dominate de un patron sau o organizatie de patroni sau sa sprijine organizatii de muncitori prin mijloace financiare sau in alt mod, in scopul de a pune aceste organizatii sub controlul unui patron sau al unei organizatii de patroni.

Articolul 3

Daca este necesar, trebuie sa fie instituite organisme corespunzatoare conditiilor nationale pentru a se asigura respectarea dreptului de organizare, definit prin articolele precedente.

Articolul 4

Daca este necesar, trebuie luate masuri corespunzatoare conditiilor nationale pentru a incuraja si a promova dezvoltarea si folosirea cea mai larga a procedurilor de negociere voluntara a contractelor colective intre patroni si organizatiile de patroni, pe de o parte, si organizatiile de muncitori, pe de alta parte. in vederea reglementarii, prin acest mijloc, a conditiilor de angajare.

Articolul 5

1. Masura in care garantiile prevazute prin prezenta conventie se vor aplica fortelor armate sau politiei va fi determinata de legislatia nationala.

2. Conform principiilor stabilite de paragraful 8 din art. 19 din Constitutia Organizatiei Internationale a Muncii, ratificarea acestei conventii de catre un Membru nu va trebuie sa fie considerata ca afecteaza orice lege, orice sentinta, orice obicei, sau acord existent, care acorda membrilor fortei armate si politiei garantiile prevazute de prezenta conventie.

Articolul 6

Prezenta conventie nu se ocupa de situatia functionarilor publici si nu va putea, in nici un fel, sa fie interpretata ca aducand prejudicii drepturilor sau statutului lor.

Articolele 7, 8 si 11-16 Dispozitii finale tip1.

Articolele 9 si 10 Declaratii de aplicare in teritoriile ne metropolitane.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)