www.snlp.ro Web analytics

Catavencu la puscarie

catavenciisursa:http://www.academiacatavencu.info/actualitate/am-fost-o-zi-la-puscarie.html

Am fost o zi la puscarie

Am intrat nevinovat la Penitenciarul Rahova, cam ca toți deținuții de-acolo, dacă e să-i întrebi pe ei. Și, după o zi la bulău, mi-am dat seama că, dacă tot ai ajuns înăuntru și ai de zăbovit, e mai bine să fii pușcăriaș decât gardian.

Dacă n-ai violat o babă și nu te aduce poliția de mână, e greu de intrat în Penitenciarul Rahova. Aproape la fel de greu ca ieșitul. Aprobări de la direcțiune, verificări de documente, filtre de securitate, scannere și, la fiecare pas, uși zăbrelite cu tot atâtea chei și cartele magnetice.Apoi, odată intrat, pricepi de ce-i zice pușcăriei „la răcoare” – e al naibii de frig. Partea nasoală e că înăuntru e foarte frig când e frig afară și exagerat de cald când e cald afară.

Am nimerit la Secția VI. Adică un culoar lung de vreo 250 de metri, în formă de U, 36 de celule și peste 300 de deținuți, de care se ocupă un șef de secție și doi gardieni (a se citi agenți de penitenciar). Deținuții ăștia nu sunt tipul tocilarului costeliv și ochelarist care se masturbează privind la femelele pigmeilor de pe National Geographic TV. Nu, ei sunt niște băieți care, în libertate, se ocupă cu înjunghiatul, altoitul cu ciomagul, tâlhăritul, traficul de droguri, sexul fără consimțământul partenerului, răpitul de persoane și/sau cămătăria (printre ei au fost și doi frați posesori de lei), iar în închisoare se îndeletnicesc cu trasul de fiare până ajung șifoniere umblătoare. De partea cealaltă, la gardieni, nu l-am văzut nicăieri pe Chuck Norris, dar probabil că ar fi respins la interviul de angajare, pe motiv că e supracalificat.

Așa că rămân doi agenți (apropo, în Norvegia, de exemplu, există penitenciare unde raportul gardieni-deținuți este unu la unu) să aibă grijă de 300 de huidume, care tot timpul vor câte ceva, vor să dea telefon, vor la doctor, vor la aer, vor țigări, vor la psiholog. Da, au și psiholog, iar ședințele sunt moca, deși afară psihoterapia te-ndoaie la buzunar. Dar ei au drepturi și solicitări în acest sens, în vreme ce agenții au obligația de a răspunde la toate. Tura unui gardian e de 12 ore, timp în care se perindă de la o celulă la alta, dintr-un capăt al culoarului în celălalt. Întruna. Culoarul are 250 de metri. A se calcula câți kilometri parcurge domnul agent de penitenciar zilnic, mânuind infractori cu grad ridicat de risc. Lor le-au ieșit cam 30 de kilometri.

Camera de sex există!

Bun. Acum luăm o pauză și trecem în revistă – la propriu, că suntem o revistă – cam ce v-ar interesa să știți despre viața la pușcărie, așa cum le-am aflat și noi din interior. Deci: evident că sunt poponari la bulău. Unii au relații serioase și trăiesc ca soț și soție, alții vor să vadă dacă iubirea tâlharului seamănă cu amorul hoțului, așa că se mută de la unul la altul, iar alții se vând pe diverse produse precum prostituatele. De pildă, pe adidași. Nicăieri n-o să găsiți o colecție de adidași mai scumpi și mai de firmă ca la Rahova. Cică pentru ei e o chestie de prestigiu, de statut. Revenind la poponari, ca să fie clar, întreținerea de relații sexuale cu persoane de același penitenciar reprezintă excepția, și nu regula.

Altceva. Evadări? Niciuna până în prezent, nu din Penitenciarul Rahova. Telefoane mobile în celulă? Da, d-astea sunt și ajung la deținuți strecurate, ingenios, în pachetele primite de la rude, ascunse într-o pâine, într-o conservă ceva. Apoi, pușcăria e în câmp, telefoanele pot fi aruncate de-afară în curtea penitenciarului peste gard. Dar nu oricum, că pe-acolo trec gardieni care ar vedea aparatul și l-ar confisca. O variantă ar fi ca telefonul să fie băgat într-o cioară moartă și aruncat peste gard. E caz real, s-a întâmplat la Rahova.

Băutură fabricată în celulă? Au fost cazuri pe vremuri, azi sunt foarte puține și numai printre deținuții bătrâni. Băutura se face dintr-un amestec de marmeladă și miez de pâine lăsat să fermenteze.

Camera de sex? O, da, asta m-a interesat în mod deosebit. Deținutul are voie să facă sex cu nevasta în pușcărie și primește o cameră destinată exclusiv acestei activități recreative. El are acces la această încăpere 48 de ore legate, imediat după oficierea căsătoriei în penitenciar, apoi două ore pe lună în primul an. Ulterior, socoteala se zbârcește: doar două ore pe trimestru! Noroc că e televizor în celulă și că prinde National Geographic.

Telefon? De două ori pe zi, câte 10 minute. Haleala? N-am văzut atâta carne în mâncare și porții atât de babane în viața mea. Inteligenții care gospodăresc spitalele, orfelinatele și casele de bătrâni ar trebui să facă o vizită la pușcărie să vadă cum arată farfuriile deținuților. Vizita poate fi scurtă sau îndelungată.

Săriți de pe fix? Oho, cu duiumul, dar trendy sunt ăia de-și înfig cuie-n cap. Cuiele se găsesc în ramele tablourilor de pe culoar, iar în chip de ciocan se folosește castronul de murături. Ăia de vor cu orice chip să fie originali își injectează urină în vene sau își smulg rotula. În timp ce discutam cu un gardian despre chestiile astea, aud că taman atunci un astfel de exemplar și-a înjunghiat obrazul cu o lingură.

Meserie, mă halești!

Și acum să ne întoarcem la gardieni și să ne întrebăm cine-i obligă să facă meseria asta. Înainte, măcar se puteau pensiona anticipat, pe la 45 de ani, pe motiv de uzură psihică. Acum… canci, la 68 de ani ca toată lumea. Salariul, cu tot cu sporuri și norma de hrană, ajunge pe la 2.000 de lei. Nu-i rău, dar nici prea bine. Ar mai fi siguranța locului de muncă, deloc de neglijat într-o perioadă în care-ți poți pierde jobul în drum spre serviciu. Dar nici să stai 12 ore printre 300 de gealați care-ți pot face creierii piftie în orice moment nu-i de neglijat. Gardienii n-au arme, ar fi prea periculos să le poarte în preajma deținuților, și nici nu sunt cine știe ce bătăuși, spre deosebire de multe dintre obiectele muncii lor. Important e, zic ei, să nu te lași intimidat, să nu cedezi șantajelor și să încerci să-i domini psihic. Dar frica rămâne constantă, la fel ca și amenințările pe care le primesc. „Când plec de la serviciu spre casă o iau pe rute diferite, pentru că mi-e teamă să nu fiu urmărit de complicele vreunui deținut pe care l-am supărat”, spune un agent. „Au fost și tragedii. La Tulcea, de exemplu, unui gardian i-a fost ucisă familia, din răzbunare”, spune și directorul Penitenciarului Rahova, Denis-Alexandru Darie.

Oricum, pușcăriașii sunt mai mereu nemulțumiți. „Gardienii vă minte! Încearcă să vă păcălească, să vă arate doar lucrurile bune. Aici se face abuzuri, se face șantajuri”, răcnește un colos de om îmbrăcat în uniformă de interlop, adică în trening cu burtă, cu care nu m-aș bate nici dacă și-ar injecta două doze de tranchilizant pentru cai și ar înghiți un tub de Diazepam, împreună cu o votcă la doi litri. Aud că e un membru important al unei puternice rețele de trafic de droguri. Tocmai căra o sacoșă burdușită de cumpărăturile făcute la magazinul închisorii. Dar era supărat, i se încălcaseră drepturile. Plus că e multe șantajuri.

Oameni care ucid alți oameni

Octavian Vasile și Ciprian Deac au omorât oameni. Nu-i treaba noastră să-i judecăm, au făcut-o alții și o fac și singuri, ei cu conștiința lor. Se vede asta fără să fii specialist în suflet. Cât am stat de vorbă, unul dintre ei își frământa mâinile, răsucea un ghemotoc de lână, își cobora privirea spre genunchi. Își regretă faptele. Și nu în fața unui judecător, la proces, pentru a-i îmblânzi sentința, ci în intimitate, între patru sau șase ochi. Vorbesc de mustrări de conștiință, de schimbarea interioară, de nevoia de a deveni altcineva, de asumarea conștientă și fără revoltă a pedepsei care le-a fost aplicată. De iertare și de Cristos (același Cristos care l-a iertat pe prigonitorul de evrei Saul și l-a transformat în Pavel, propovăduitorul creștinismului). „Între noi și tâlharul din case e o mare diferență. Tâlharul, când îți fură sau îți distruge casa, dacă regretă ți-o poate da înapoi. Chiar mai frumoasă și mai bună decât ți-a luat-o. Noi însă nu mai putem înapoia viețile pe care le-am luat. Iar asta n-o să mi-o iert și n-o s-o pot îndura niciodată”, spune unul dintre ei. Nu că toți ar gândi la fel! Unii pesemne că nu regretă nimic. Însă ei da. „Granița dintre om normal și ticălos e subțire, ca o lamă de cuțit. Un gest care poate părea neînsemnat îți poate «tăia» viața în două felii diferite. Îți pierzi cumpătul, dai cuiva o palmă, acel cineva se izbește cu tâmpla de calorifer și gata, ai ajuns criminal, ai trecut dincolo de gratii.”

Octavian și Ciprian sunt artiști. Scriu articole, fac poezii, concep scenete, își imaginează lumi. Și încearcă să tragă cât mai mulți înspre ei. „Nu e suficient că suntem noi în această trupă de teatru a penitenciarului, trebuie să vină și alții. Trebuie să învețe să comunice. Lipsa de comunicare, la mulți dintre noi, e fatală. Pentru că nu comunicăm ajungem în situații fără ieșire, fără cale de întoarcere”, spune Octavian. Îl contrazici?

Răzvan Prițulescu / Dan Mazilu / Publicat în revista AC, nr. 12 (18 – 24 martie)

29 COMMENTS

 1. Sincer ,problemele de la Galati incep sa plictiseasca.Cred ca trebuie sa,, luati taurul de coarne,, si ,,sa va spalati rufele in familie,,,altfel deveniti penibili si va mutati pe harta fix in centrul orasului Caracal.

 2. Pacat de domnul RUSU MARIAN GABRIEL, s-a retras de la concursul de director ptr. penitenciarul GALATI.
  Dar omul a simti ca atita timp cit ptr. functia de director,candideaza si un pdl-ist convins-CRISTIAN ALEXANDRU.pe care l-a costat examenul o suma frumusica de bani,nu mai are rost sa se prezinte
  Apreciem modul in care dinsul a procedat,dar acum il asteptam in rindurile noastre,caci oricum juristul director,are zilele numarate.
  Are dosarul stufos-DECI PLEACA CRISTIANE,ai mincat destul si ai pus unitatea pe butuci.

 3. Domnule Cristian Alexndru,indicat ar fi sa va dati demisia.Ar fi un gest de onoare apreciat de personalul unitatii,care va vor dea repedere uitarii.
  Nu va mai agatati de putere,nu va face bine si va transforma noaptea in zi.
  Fiti corect si dati jos ceasul cu card de memorie de la mina,terminati cu inregistrarile si cu santajul asupra unor lucratori.
  Intrati cu ceasul in locul de detinere,cu siguranta stiti ca nu aveti voie.
  Un lucrator s-a internat in spital din cauza dumneavoastra,unul si-a dat demisia,altii pregatesc terenul ptr. a decola spre alte zari.
  Mai avem putin si jumatate din personal este trimis la comisiile de disciplina.
  Pina si reprezentantii unei banci din Galat sunt iritati de comportamentul dictatorial al dumneavoastra.
  A-ti mers la DNA si v-ati umflat in pene,dar v-a pus jandarmul la punct.
  Lasati un profesionist la conducerea unitatii-MERGETI CU DOMNUL.

 4. Cand eram mic mama imi citea povestea ursului pacalit de vulpe in speranta de a trage invatamintele necesare supravietuirii in jungla democratiei postdecembriste. Astazi rememorez povestea numai ca de aceasta data URSUL – CRISTIAN ALEXANDRU a fost pacalit de VULPEA – MOVILA. In nuvelele de spionaj numele de cod VULPEA era dat unor tipi care executau misiuni care nu presupuneau forta ci siretenie. URSUL nostru a crezut ca padurea in care stapaneste dictatorial il v-a proteja si vor fi ascunse boroboatele pe care le face. Numai ca VULPEA cea sireata avea informatii corect date de MOTANUL CEL DESCULT care toarce prin PC1. Si uite asa a inceput vanatoarea prin padure cu eroii nostri plini de nervi. In cele din urma VULPEA a iesit castigatoare iar URSUL a fugit cu coada intre picioare. Animalele padurii au muncit ca furnicile si au luat la puricat toate camerele dand astfel satisfactie VULPII cele sure. Iacata dragii mosului ca v-am spus o povestioara plina de talc si umor din imparatia minunata a ANP.

 5. Dl Movila este „ultimul mohican” dir garda veche si ar fi bine sa iese la pensie,cu ce sa trasnporti ppl daca nu ai alte masini,e praf ,dotari nu avem instantele si plimbarile hotilor sunt intr-o veselie si ei vor reducere de consumuri si respecater de regulamente idioate,dl Movila ar trebui pus la plata sau dat pe mana parchetului ca reprofilarea unitatilor a fost si ideea dansului iar consumurile sau dublat daca nu triplat.se ascund dupa legea 275 copiata dupa alte sisteme dar noi suntem praf,am facut-o praf fara sa afecm o evaluare de impact am dat-o suntem acoperiti ,consumama asa prevede legea,cei de pe vremea comunistilor ar trebui trasi pe linie moarta,scosi la pensie,in cel mai bun caz,ma refer la sefii mari care ar trebui sa aba viziuni,strategii etc.

 6. Ar merge dg ungureanu tiberiu sau stancovici marian care sint adevarati profesionisti care cunosc situatia reala din puscarii si nu manglelile care se dau pe post

 7. In cursul zilei de ieri au venit in penitenciarul galatean,din partea anp-ului,domnii MOVILA si OPREA.
  Cristian Alexandru,tuna si fulgera ca vin mereu controale si nu este lasat sa faca treaba.
  Cind a auzit de demisia domnului Dobrica,a inceput sa delireze ca-l va termina in perioada urmatoare si va vedea anp-ul cine este Cristian Alexandru.
  Sa ne spuna domnul Oprea daca a fost dat afara din biroul directorului sau a iesit de buna voie.
  Cetateanul cu trasaturi de dictator nu vroia sa semneze ordinele de serviciu ale celor doi.
  A continuat sa ameninte ca-l va distruge si pe Movila,care a fost informat de personalul unitatii,ca in scurt timp directorului cu trasaturi de dictator i se va bloca accesul in unitate.
  Este tot mai des luata in calcul,hotarirea cadrelor de a mai intra in serviciu.
  Hai sa vedem domnule director ce poti sa faci la peste 100 de persoane,alaturi de posturile de televiziune.
  Se poarta josnic cu reprezentantii anp-ului iar cu interlopii care vin in audienta ptr. diferite……. probleme,aproape ca se iau la brat.
  Acum citeva zile se plimba prin curte cu interlopul-CADAR,dupa ce discutase cu el despre soarta feciorului acestuia,daca nu-l cunosteam,am fi zis ca este reprezentantul pdl-ului din teritoriu.
  Deci exista inca dictatura in sistem-LA GALATI CU AL SAU TIRAN-CRISTIAN ALEXANDRU.

 8. Ma dar nu vi-l mai schimba pe Cristian Alexandru asta,chiar nu vede nimeni ca eu m-am saturat de el fara sa-l cunosc macar!!!!ANP dar cine frate ca nu mai avem DG acum..

 9. 😆 😆 dL Moderator de la blogul concurentei sindicale,de la mica federatie il tot indica pe dl Stancovici ca director general ,recomnadarea dumnealor iar cand a fost il tot muscau de dos…ce sa inteleg ca este linguseala sau ca si dl Basescu au reanalizat persoana..ha..ha.ha .. 😆 😆 😆

 10. cum se numeste faptul de a primi in birou de director in afara orelor si zilelor de audienta a persoanelor din afara unitatii care mai sunt si apartinatori ai unor ppl, deci CADAR la Galati

 11. lasa ca azi din cauza lui dau cu subsemnatul multi, si spun adevarul lui movila dar cine stie daca 1 mai il mai prinde director ca sa faca anu. movila stia tot din galati ce se intampla cu nume ore cadre ca ia luat pe cei din p.c. 1 tare de tot

 12. Cu toate ca D-ul Movila a atras atentia sa nu se mai transporte detinuti cu masina marca Dacia, acest lucru s-a repetat in cursul zilei de astazi.
  Asta denota faptul ca directorul unitatii nu ia in calcul recomandarile pe care pazisti din ANP le trimit in unitatii.
  Pana la urma directorul face ce crede de cuviinta de foarte mult timp. Pentru el ANP este doar o structura din care face si el parte iar abuzurile pe care le face zilnic nu sunt cercetate de catre cei din ANP.Deci sa intelegem ca, Cristian Alexandru cu sprijinul sau politic da peste nas ANP-lui atat ziua cat si noaptea.

 13. Acum putin timp in urma dumnealui ( Cristian Alexandru) tipa si afirma ca el respecta legea ,fapt ce ma determina sa-i pun o intrebare:
  Domnule director in confomitate cu prevederile:
  Lg. 293/2004 art.49 ‘’Ofiţerilor şi agenţilor din sistemul administraţiei penitenciare le este interzis: c) să intervină pentru soluţionarea unor cereri sau lucrări care nu sunt de competenţa lor ori nu le-au fost repartizate de conducătorii ierarhici sau care nu sunt activităţi specifice funcţiei pe care au fost numiţi; ART. 69 Sunt abateri disciplinare următoarele fapte: j) imixtiunea ilegală în activitatea altui funcţionar public cu statut special; n) atitudinea tolerantă a conducătorilor ierarhici faţă de comiterea unor abateri disciplinare de către subordonaţi;si in conformitate cu C.P. Art. 194Şantajul Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
  Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

  ….nu vi se pare ca trebuie sesizata comisia de disciplina si organelle de cercetare penala impotriva dumneavoastra?

 14. Ca urmare a cercetarii penale declansata de DNA (constructia de la sectia exterioara Sendreni) s-a dispus o comisie de cercetare administrativa . Dupa finalizarea cercetarii membrii comisiei au intocmit un referat ,care a primit avizul consilierului juridic,referat care din pacate nu este pe placul domnului director.Marele patron pe plantatie de negri,Cristian Alexandru ,astazi ameninta pe toata comisia ca daca nu schima procesul verbal ii trimite la comisia de disciplina.Vazand ca nu poate indupleca membrii comisiei,domnul director a dat dispozitie unui om de incredere sa scoata un ‘’dosar’’ pus la naftalina in scopul de santaja presedintele comisiei de disciplina.

 15. In curand,directorii din unitatile penitenciare vor face dovada calitatilor si abilitatilor lor manageriale,cand vor fi pusi in situatia de a gestiona crizele care se intrevad la orizont -revoltele ppl,cu o resursa umana demotivata,secatuita de initiativa,cocosata de griji si supusa zilnic la toate mojiciile si abuzurile sefilor.Taierea din drepturile ,pe care ghici cine le-a dat si cine le-a promovat?,ppl pe fondul lipsei de bani,adica:curent,apa caldura etc cu program,masa din ce in ce mai putina si mai proasta,cu activitati srs sublime dar lipsite cu desavarsire,predictia mea poate sa se materializeze? voi ce credeti?

 16. Un gest al unui om slab. Desi sunt presiuni din partea conducerii, asta nu inseamna ca trebuie sa-ti iei viata. Asmenea presiuni nu se pot concretiza cu masuri impotriva celui „urmarit” cat timp omul are coloana vertebrala si un cuvant de spus. In plus, exista si sindicat si variante multiple de actiune din partea acestuia.

 17. Lucrez la Rahova si il contrazic pe reporter in ceea ce priveste caldura in penitenciar si administratie, aceiasi caldura de care beneficiaza si cadrele; a uitat sau nu a fost informat dl. reporter ca factura de gaze pentru februarie A FOST DE… ATENTIE 1.800.000.000 LEI VECHI adica 18.000 ron, numai pentru o luna; dar energia electrica ??? si celelalte cheltuieli ??? Exista 3 (trei programe) variante de caldura, in functie de temperatura exterioara citita pe un termometru exterior centralei termice si pentru ca sint cheltuieli mari cu facturile, nu sint bani suficienti pentru PIESE DE SCHIMB, de reparatii mai mari ce sa spun !!! instalatiile termice,electrice, de apa calda si rece au inceput sa se deterioreze – au peste 15 ani si necesita inlocuiri din cauza uzurii in axploatare – si le „cirpim” cu ce avem, cum putem „sa trecem si de iarna asta” si speram ca fila bugetara sa tina cont si de bani pentru reparatii . Am lucrat 7 ani pe operativ si am facut kilometrii multi pe sectii si m-am „lipit” de un pui de diabet (printre altele) ! Totusi ma bucur de faptul ca a avut cineva din presa curajul sa vada cum e activitatea din penitenciar chiar daca a fost o perioada scurta de timp – probabil sub 24 de ore – ma gindesc ce parere ar fi avut dupa un an sau mai multi ??!!?? , dar decit deloc… e bine si asa ! Si, cinstit va spun ca e greu si pentru agenti dar si pentru conducerea penitenciarului cind nu ai cadre sufuciente, nu ai bani suficienti – IN SPECIAL PENTRU REPARATII SI INTRETINERE – nu numai pt,drepturile „omului”!

 18. ce bine zici draga reporter .Stefane te pup pt acest articol publicat aici!ce e mai grav si mai nelinistitor,nu se face nimic pt a imbunatatii conditiile de munca.bafta baieti si cu DUMNEZEU inainte!

 19. Cred ca o intrebare a gazetarului spune totul despre „viata” de gardian-„cine-i obliga sa faca meseria asta?”De aici ar trebui inceput!

 20. Fiecare puscarie cu uscaturile ei. Oradea nu e o exceptie: se potriveste ca o manusa ce a scris colegul: un manager toxic, slab pregatit, limitat in gandire, un ipocrit incarcat pana la refuz de ura, foarte exigent cu subordonatii si depunand eforturi de Sisif pentru ca acestia sa devina DEMOTIVANTI si NEPRODUCTIVI, un TIRAN care se crede pe mosia proprie. Bravo si la mai mare , pt top manager :-*

 21. Ne poate mira aceasta decizie? Cine i-a facut directori de penitenciare, cine le-a dat nota la examen, din cine era formata comisia la interviu, din cine era formata comisia de psihologi? La Oradea se aude? Se reia concursul de director? Ar fi interesant 😆

 22. Pentru Sofer: te referi la certificatele de atestare. Ai spus ca de luni de zile nu esti bagat in seama. Ma intereseaza daca ai depus o solicitare scrisa pentru decont, atasand dovada achitarii taxelor aferente si daca ai primit un raspuns negativ, precum si motivele invocate.

 23. In opinia mea, la acest articol mai trebuia adaugat si faptul ca multe unitati din sistemul penitenciar,sunt conduse de directori,care au ajuns pe criterii politice in virful ierarhiei.
  Chiar daca au dat un concurs…..asta nu inseamna ca sunt si buni conducatori.
  Sunt multi profesionisti in sistem care stau in umbra,dar nu au participat la concurs,realizind faptul ca nu corespund din punct de vedere politic.
  Atit timp cit unitatile de penitenciare nu sunt conduse de oameni din sistem,care au inceput de la munca de jos,lucrurile nu vor merge bine sub nici o forma.
  VA DAU FARA NICI O RETINERE UN EXEMPLU-PENITENCIARUL GALATI––-NO COMMENT.

 24. Foarte interesant acest articol care lam citit cu mare interes de la un moment dat…
  Se exprima foarte multe realitati,care din pacate sau din fericire chiar sunt adevarate,diferite situatii in care este pus agentul de penitenciar ”sau gardianul” dupa spusele de mai sus. :-*

  Doresc sa punctez undeva,mai exact ca agentul de penitenciar nu trebuie sa arate precum Cuck Norris sau altii ca sa poata tina frau la atatea persoane private de libertate.
  Un om bine scolit si antrenat il bate pe ppl cu propriile lui arme…asa ca sa nu mergem pe ideea ”Muschii mei minte nu are”.
  Deci degeaba ai 45 in brat daca esti praf la minte si nu stii sa socializezi si sa menegeriezi anumite situatii date de fapt,circumstante sau spete.

  Sa nu-i plangem pe domnii ppl, pentru ca au de papica tot timpul, somnul somn,sala de forta cand vor,se plimbaresc toata ziua,si nu mai spun si de cei ce invata codul penal sau codul de procedura penala mai bine decat un avocat…
  Sa nu-i plangem datorita faptului ca ei au drepturi nenumarate iar noi avem obligatii la infinit… 😉
  O zi buna tuturor!

 25. Spuneti-mi va rog unde gasesc baza legala pe care trebuie sa o invoc in vederea decontarii cheltuielilor pe care le-am avut cu reinnoirea certificatului conducatorului auto care efectueaza transport rutier public de persoane si certificatului pentru conducatorii auto care efectueaza transport rutier de marfuri.

  Acum 5 ani mi-au fost decontate cheltuielile astea (care nu sunt deloc mici : aprox 500 ron) iar astazi nu sunt luat in seama de luni de zile. Ce trebuie sa fac domnule Stefan ?

  Dati-mi macar baza legala si ma descurc eu pe parcurs.

 26. Excelent articol!
  Mai oameni buni care ne conduceti, cand noi ne cerem anumite drepturi, spre exemplu iesirea la pensie la varsta de 45-50 de ani credeti ca suntem nebuni?
  Acest articol a exprimat extraordinar de bine viata de dincolo de portile puscariei, acolo unde si noi executam un mandat de 25-30 de ani fara sa fi comis vreo infractiune.
  Felicitari celor care au scris acest articol, rusine celor care ne conduc si nu au habar de munca noastra ingrata si foarte periculoasa.
  Cine sa ne ia apararea cand in MJ suntem a 6 roata a masinii cu care circula ministrii nostri? Ministerul nostru a ajuns o rampa de lansare politica iar noi nu reprezentam nimic in acest minister, sunt altii mai importanti: judecatori, procurori, magistrati intr-un cuvant, nu gardieni la Rahova sau aiurea prin tara asta.
  A facut cineva un calcul aritmetic cati ministrii am avut in cei 23 de ani de la revolutie?
  Eu as incerca acest lucru dar imi este groaza de ce o sa descopar, dar cred ca in acelasi timp ma va incerca si un sentiment de mare sila pentru ce nu au facut acestia pentru noi si ce au facut pentru ei.

 27. De lucruri de genul asta avem nevoie.
  Felicitari, Stefan, pentru preluarea unui astfel de articol. Degeaba ne zbatem noi sa ne plangem amarul prin societatea civila. Am parea ca doar ne plangem, pentru multi parem ca ne victimizam degeaba. Cand lucrurile astea vin insa dinspre insasi societatea civila, perceptia este cu totul alta. Pare mai relevanta, mai credibila conditia in care ne desfasuram activitatea.
  Din pacate nu ar trebui sa se intample asta. Prin noi trebuiesc cunoscute astfel de lucruri. Insa…multi sunt multi prea orbi. Sunt orbi chiar cei care ne conduc, ce pretentii sa mai avem la altii ?

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)