www.snlp.ro Web analytics

BNS: Nu există soluții amiabile pe Codul Muncii

Confederațiile sindicale au părăsit sala la negocierile cu Boc și Botiș

Reprezentanții celor cinci confederații sindicale s-au retras astăzi de la negocierile cu premierul Emil Boc și ministrul Muncii, Ioan Botiș, considerând că nu mai există nicio posibilitate pentru a se ajunge la o soluție amiabilă pe calea dialogului.

În cadrul întâlnirii de astăzi ar fi trebuit ca partenerii sociali și Guvernul să continue discuțiile pe marginea Codului Muncii, în special în ce privește articolele ce reglementează contractul colectiv de muncă unic la nivel național și contractele la nivel de ramuri (sectoriale) însă reprezentanții Executivului au venit cu același punct de vedere susținut la întâlnirile anterioare.

Guvernul dorește eliminarea prevederilor legate de aceste contracte (articolele 236-247) și înlocuirea lor cu un singur articol ce face trimitere la legile speciale.

Confederațiile sindicale au încercat să negocieze cu premierul Boc și ministrul Botiș cel puțin introducerea în proiectul de Cod a unor reguli generale care să reglementeze contractele colective însă s-au lovit de un refuz categoric, chiar agresiv, din partea negociatorilor guvernamentali.

Cu un asemenea interlocutor incapabil să negocieze și care forțează un proiect de Cod al Muncii extrem de nociv, reprezentanții BNS, CNS Cartel Alfa, CNSLR-Frăția, CSDR și Meridian au decis să părăsească sala.

În opinia părții sindicale, acțiunile de stradă radicale au rămas singura opțiune pentru a bloca Guvernul Boc să adopte un proiect de Cod al Muncii ce afectează grav drepturile și libertățile lucrătorilor.

Luni, 21 februarie 2011, reprezentanții federațiilor afiliate la cele cinci confederații se vor reuni la sala Rapsodia din București (cu începere de la ora 15.00) pentru a decide calendarul acțiunilor de proteste.

Informații actualizate vor fi prezentate pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro, ce urmeaza sa fie activat în cursul zilei de luni.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)