Manifest     – Mesajul BNS adresat doamnelor și domnilor politicieni

 celor aflați actualmente la guvernare

celor care au fost și își așteaptă iar rândul să repete ce au făcut

”puilor” de partid crescuți pe calapoade asemănătoare

 

Din stradă, cu lehamite

Doamnelor și domnilor politicieni,

 

În a doua jumătate a lunii octombrie, lucrătorii afiliați la Blocul Național Sindical vor ieși în stradă pe termen nelimitat, în toate județele țării, în acțiuni de protest decente, organizate în respect față de lege și față de concetățenii care nu le împărtășesc nemulțumirile și lehamitea.

 

Știm că protestele noastre nu vor zgudui Europa și nu vor produce schimbări majore în mentalitatea și acțiunile dumneavoastră, însă vrem să vă transmitem foarte clar, cât de sonor și vizibil putem, mesajul că aproape un sfert de secol de lipsă de respect este prea mult.   

 

Mesajul nostru va fi auzit de această dată de membrii Guvernului Ponta și membrii coaliției USL, care ne-au dovedit după un an și jumătate de guvernare că politicianul român s-a născut cu nărav de căpătuială și nu are poftă să schimbe nimic, însă rușinea acestei țări o poartă obrazul tuturor aleșilor din ultimii 24 de ani.

 

Din stradă, vă huiduim cu lehamite:

  1. Pentru că de un sfert de secol nu sunteți în stare să implementați strategii și politici publice care să conducă la creșterea numărului de locuri de muncă de calitate, nici măcar atunci când partenerii sociali vă pun la dispoziție mură în gură planuri de acțiune. În anul 2013, după un an și jumătate de guvernare USL mieroasă în declarații, ne aflăm în punctul în care capacitățile de producție se închid pe bandă rulantă și șomajul capătă rang de sport național.
  2. Pentru că de 24 de ani sacrificați dreptul lucrătorilor la un salariu minim decent și folosiți o politică salarială de bătaie de joc pentru a ascunde propriile capacități limitate de a guverna cum se cuvine și de a administra bugetul public în mod decent. Nu v-ați obosit să fiți manageri eficienți și cinstiți iar salariații au fost vacile bune de muls, acoperind cu multă muncă și bani puțini găurile bugetare.
  3. Pentru că nu ați vrut să faceți nimic pentru ca prețurile utilităților (prețurile administrate) să fie menținute la un nivel rezonabil iar lunile de iarnă vor aduce un dezastru din punct de vedere social. Ați stat impasibili, ați dat liber la jecmănirea populației și ați tremurat (sau, după caz, ați profitat) în fața multinaționalelor care și-au văzut nestingherite de maximizarea profiturilor, uitând de obligațiile contractuale legate de investiții și dezvoltare.
  4. Pentru ca nu ați fost în stare să definiți conceptul de consumator vulnerabil așa cum a făcut Europa civilizată și nu v-a interesat să protejați prin lege consumatorul casnic și întreprinderile mici și mijlocii. Sunteți responsabili de faptul că IMM-urile își închid porțile și sunteți responsabili de sărăcia cronică cu care se confruntă gospodăriile din România.
  5. Pentru că ați vândut și vindeți țara pe nimic. Nu ați fost în stare stare să negociați la un nivel decent redevențele pentru resursele minerale naționale și am pierdut astfel încet și sigur bogățiile naturale. În interesul și profitul unora care v-au folosit, chiar dacă v-au plătit cu doi arginți.
  6. Pentru că ați demolat sistemul sanitar și sistemul de învățământ, pentru că ne-ați răpit dreptul la sănătate și la decență și ați mutilat generație după generație cu debandada din educație și lipsa de viziune pe termen mediu și lung.
  7. Pentru că ați transformat sistemul de asistență socială din România într-un instrument de umilință și tortură pentru beneficiari, într-un mediu propice paraziților obișnuiți cu sifonarea banilor publici și într-o gaură neagră în care se duc taxele și impozitele celor care și-au pus încrederea în voi.
  8. Pentru că nu ați fost capabili să aplicați o strategie coerentă de dezvoltare a agriculturii și ați pus cruce astfel unuia dintre puținele atuuri pe care le avea România. După un sfert de secol cu voi în fruntea țării am ajuns de râsul Europei, o reprezentație cu ”ciudați”, punct de atracție pentru câțiva străini temerari care vor să-și facă poze cu uneltele rudimentare din gospodăriile bătrânilor.
  9. Pentru că ați maltratat legislația muncii și ați vulnerabilizat lucrătorul în raport cu angajatorul. Cabinetul Boc rămâne în istoria post-decembristă a României ca o celulă canceroasă înfiptă în nivelul de trai al lucrătorilor  și în siguranța locurilor de muncă iar actualul Guvern se simte confortabil să ducă mai departe această politică malignă.
  10. Pentru că sunteți orbi, surzi și muți în raport cu partenerii sociali și pentru că sâsâiți cu dispreț la propriile semnături, la angajamentele pe care vi le asumați prin protocoale și la contractul social cu alegătorii care v-au investit cu încredere.

 

Vă spunem aceste lucruri într-un manifest public, urmând să vi le comunicăm și din stradă în luna octombrie. Probabil că n-o să vă simțiti cu musca pe căciulă și probabil că o să continuați o vreme să vă împărțiți puterea și banii la nivel local.

 

N-o să meargă la nesfârșit cu bătaia de joc. Oricât de divizată ar fi societatea românească, oricât de comodă, oricât de apatică, oricât de ușor de păcălit din vorbe și găleți cu zahăr, la un moment tot vă va spune ”Stop” într-un glas.

 

Un sfert de secol e de ajuns!

 

Consiliul Național BNS