www.snlp.ro Web analytics

Balanta justitiei… se balanseaza. MJ nu se decide pe forma majorarii de 75%

new-justiceUlterior emiterii OMAI 4/2015, sndicatele si ANP au reusit sa agreeze o forma a proiectului OMJ pentru acordarea majorarii salariale de 75% pentru orele lucrate in zile de sarbatori legale, repaus saptamanal si alte zile libere, corecta pentru salariati si totodata pentru un tratament egal in cadrul structurii de aparare nationala. Proiectul a fost transmis MJ care a operat insa cel putin o modificare deranjanta (proiect cu observatii MJ), modificare care in opinia SNLP genereaza riscul de aplicare neunitara a dreptului si chiar de suprimare a acestuia. Pentru edificare asupra stadiului si evolutiei situatiei inseram corespondenta si informarile realizate vineri 13.02.2015 si luni 16.02.2015.

 

 

Mesaj ANP ca urmare a reactiilor sindicale la observatiile MJ pe proiect

Data: 13 februarie 2015, 12:08

Buna ziua,

Urmare a discutiilor purtate de catre domnul director general Catalin Bejan cu domnul secretar general Alexandru Chereji, s-a agreat organizarea unei intalniri intre reprezentantii Ministerului Justitiei, Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ai organizatiilor sindicale in data de 16 februarie 2015, ora 10, la sediul ministerului.Intalnirea va avea ca obiect finalizarea proiectului de OMJ privind conditiile de acordare a majorarii salariale pentru activitatile desfasurate in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelelate zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in concordanta cu prevederile legale aplicabile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cu stima

Mesaj SNLP ca urmare a observatiilor MJ pe proiect si a convocarii de catre ANP a sedintei din data de 16.02.2015

Data: 14 februarie 2015, 15:51

Buna ziua

Referitor:

 • Proiect OMJ majorari salariale de 75%

Cadrul legal:

 • OUG 83/2014 (salarizare 2015)
 • OUG 103/2013 (salarizare 2013)
 • OUG 37/2014 (modificare OUG 103/2013 – derogare restrictii – plata majorari de 75% in cazul necompensarii cu timp liber)
 • Legea 183/29.12.2014 (aprobarea OUG 37/2014 cu modificari – plata majorarii de 75% fara termen prealabil de compensare cu timp liber) Legea 53/2003 (Codul muncii)

Observatii SNLP:

 • Solicitam mentinerea sintagmei zilele de sambata si duminica si eliminarea expresiei repaus saptamanal propuse de MJ ca modificare a proiectului convenit intre ANP si sindicate, pentru evitarea modului neunitar de aplicare precum si pentru tratament egal al salariatilor din structura de aparare nationala.

Motivatie:

 • Dreptul la plata majorarilor salariale de 75% este reglementat in mod unitar prin acte normative, pentru toate institutiile din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica din Romania, inclusiv pentru sistemul administratiei penitenciare.
 • Legea 293/2004 prevede la art 87: „Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază în continuare de drepturile dobândite anterior, precum şi de cele care vor fi stabilite pentru personalul din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.
 • Initiatorul Legii nr. 283/2014 este MAI institutie care a emis deja normele de aplicare ale prevederilor legale prin ordin al ordonatorului principal de credite. Interpretarea trebuie facuta in spiritul legii iar cea mai buna perspectiva in conformitate cu acest principiu este cea a initiatorului actului normativ, exprimata in OMAI nr 4/2015.
 • Toate interpretarile expertilor in legislatia muncii orienteaza catre obligatia angajatorului de a acorda repausul saptamanal timp de 2 zile consecutive intr-o perioada de 7 zile, fie conform regulii (sambata si duminica) fie in alte doua zile consecutive. In cazul in care repausul se acorda in alte zile, angajatorul este supus unei sanctiuni sub forma unui spor (in cazul nostru majorare) a carei plata catre salariat nu mai este conditionata de nimic in plus (cum ar fi munca in noul repaus stabilit altfel decat regula).
 • Prin urmare compensatia baneasca (majorare) se va acorda pentru munca prestata sambata si duminica, chiar daca salariatul beneficiaza de repaus saptamanal in alte doua zile din saptamana.

Solicitari suplimentare:

 • Clarificarea aplicabilitatii ordinului dupa emitere privind toate orele suplimentere lucrate in conditiile mentionate, necompensate cu timp liber pana la 31 dec 2014.
 • Urgentarea aprobarii ordinului in forma agreata cu ANP prin scurtarea la minim a procesului de transparenta decizionala astfel incat sa fie posibila plata drepturilor pe data de 10 martie 2015.
 • In paralel cu etapa de la punctul anterior, solicitarea unitatilor subordonate ANP de calcul a sumelor necesare, pentru incadrarea in termene. Consemnarea dezbaterilor din cursul intalnirii de luni 16 feb 2015 de la MJ intr-un PV in cazul in care nu se va considera convocata Comisia mixta de dialog

Cu consideratie

Stefan Teoroc – Presedinte SNLP/Federatia PUBLISIND

Informare SNLP ulterior sedintei din data de 16.02.2015 organizata la nivel MJ

Conform convocarii realizate vineri 13.02.2015, astazi incepand cu ora 10,00 la sediul MJ a avut loc o intalnire MJ/ANP/sindicate pe tema formei OMJ care trebuie emis pentru plata majorarii salariale de 75%. SIndicatele au fost reprezentante prin presedinti, ANP prin dl Catalin Bejan – dir gen, dl Catalin Nita – seful DCEAN si dna Alexandra Cristovescu de la DCEAN iar MJ prin dl Alexandru Chereji – SG MJ si sefii sau adjuncti de la directiile principale din MJ (contencios, elaborare, economic, resurse). 
 
Discutiile au durat aproximativ doua ore interval de timp in care sindicatele au argumentat necesitatea emiterii OMJ privind plata majorarilor de 75% pentru orele prestate in zilele de sarbatoare legala, repaus saptamanale sau alte zile libere, intr-o forma clara si lipsita de ambiguitati pentru a se evita interpretarea neunitara la nivelul sistemului penitenciar sau tratamentul inegal intre salariatii din structura de aparare nationala.
 
Intalnirea a fost organizata avand in vedere diferentele de opinii intre cele 3 parti cu mentiunea ca ANP si sindicatele agreeasera deja o varianta comuna de proiect corelata cu ordinul emis deja de MAI, in timp ce MJ insista pe introducerea in text a sintagmei repaus saptamanal prevazuta de L 183/2014 dar care insa va genera situatii interpretabile pe viitor si foarte probabil un norme inutile pentru un drept neacordabil.
 
Cu ocazia intalnirii, SNLP a invocat o serie lunga de argumente din legislatie, practica, publicatii si interpretari ale expertilor in materie aratand ca legislatia muncii stabileste o sanctiune in sarcina angajatorului pentru simpla stabilire a repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, sanctiune materializata prin plata unui spor sau in prezent prin majorare salariala. In aceasta situatie, orele muncite de salariati sambata si/sau duminica trebuie platite cu un spor/majorare.
 
Reprezentantii directiilor elaborare si contencios au inteles argumentele sindicatelor, insa economicul si resursele din MJ au prezentat o imunitate puternica la interpretarea noastra ceea ce a lungit discutia care a degenerat inclusiv in anuntarea unor proteste in cazul in care se va emite un ordin neaplicabil. Teoria opusa celei sustinute de sindicate orienteaza plata majorarii doar pentru munca prestata in noul repaus saptamanal stabilit de angajator, altul decat cel stabilit legal ca fiind sambata si duminica. Totusi munca prestata in acest nou repaus ar genera obligatia angajatorului de a stabili un alt repaus (al treilea in serie) ca fiind 2 zile consecutive deci teoria nu se sustine, iar Codul muncii nu prevede aceasta conditie suplimentara pentru plata unui spor sau majorare.
 
Pentru contracararea acestei opinii divergente au fost invocate de catre SNLP inclusiv articole/alineate conexe din Codul muncii (art 137 si 138) care reglementeaza si alte situatii in care repausul saptamanal se poate acorda in mod atipic sau chiar suspenda, cum ar fi repausul cumulat dupa maxim 14 zile de munca sau suspendat pentru actiuni de salvare a unor persoane. In aceste din urma cazuri cum s-ar acorda majorarea de 75% pe teoria MJ, Legea 183/2014 nefacand distinctie intre situatii? Intrebarea SNLP nu a primit un raspuns argumentat.
 
La finalul discutiei putem spune ca dintre participanti, ANP, SNLP, FSANP, Directia elaborare MJ si partial Directia contencios MJ sunt pentru explicitarea cu mentiunarea expresa a zilelor de sambata si duminica iar Directia economial MJ si Directia resurse umane MJ sunt pentru sintagma repaus saptamanal care este insa interpretabila in viziunea noastra. In concluzie s-a stabilit ca pana maine dimineata (17.02.2015) toate directiile din MJ isi vor stabili si fundamenta pozitia ferma fata de proiect urmand ca in cursul zilei de maine sa se pronunte ministrul justitiei. SNLP a cerut Secretarului general MJ ca in cazul in care exista riscul emiterii unui ordin cu sintagma repaus saptamanal inclusa fara o explicitare clara, ordinul sa nu fie emis in acea forma intrucat va fi contestat de sindicate care vor organiza actiuni specifice si sa se procedeze la o noua intalnire intre ministrul justitiei si sindicate. 
 
Stefan Teoroc – Presedinte SNLP/Federatia PUBLISIND 

26 COMMENTS

 1. [quote name=”Xmann”]Domnule Hilohe ,vreti”in presa”!!!!,da` inainte rezolvati-va draq`problema cu telefoanele si mai ales cu igiena(aveti acolo ceva baieti competenti da` care probabil nu sunt lasati sa-si faca treaba..) si apoi puteti iesi „pe sticla „”!!! Ati fost deja „analizati” de deontologi si ,sincer, nu mi-a placut ce am vazut la voi la Galati.[/quote]
  De ce nu se introduc odata aparaturi de bruiaj? Exita oare vreun interes din partea cuiva sus-pus? Iar despre problemele cu igiena: sa se duca sa le filmeze pe cele de la casele de copii si de la azilele de batrani, pentru ca acestia nu au gresit cu nimic fata de societate, nu sa faca lobby pentru niste infractori! Sau le este frica pentru ca urmeaza sa ajunga si ei dupa gratii si nu vor mai avea conditiile de la vilele lor luxoase?

 2. Domnule Hilohe ,vreti”in presa”!!!!,da` inainte rezolvati-va draq`problema cu telefoanele si mai ales cu igiena(aveti acolo ceva baieti competenti da` care probabil nu sunt lasati sa-si faca treaba..) si apoi puteti iesi „pe sticla „”!!! Ati fost deja „analizati” de deontologi si ,sincer, nu mi-a placut ce am vazut la voi la Galati.

 3. (editat) MJ suntem noi . Si daca pe noi nu ne multumeste ministrul hai ca o punem de o revolta sa-l dam jos. Sau aveti careva scheleti in dulap si va e frica ? Si intreb liderii de sindicat !
  PS: Sper sa si postati comm ul meu ca si eu sunt membru si mi platesc cotizatia lunar , si dreptul la parere e gratuit

 4. ceeeee??? temporizare??? suntem nimeni pentru ei!!! daca nu adoptam masuri radicale,adica incetarea muncii,nu ne vor baga in seama! ce s-ar intampla daca de maine nu mai executam nimic??? si asa lucram dupe legi facute de mafioti!!!

 5. nu are cine sa interpreteza legea pentru ca, cu facultati de sambata si duminica nu se invata carte stimati domni banii pentru aceste sporuri s-au cheltuit pe bilanturi.

 6. A trecut si ziua de astazi si nimic. Nesimtiti astia ne cred prosti? RUSINE SA VA FIE! IESI AFARA DIN MINISTER J……..A O…….A! LASA OAMENI CU COLOANA VERTEBRALA .
  FELICITATRI DOMNULUI VICEPREMIER GABRIEL OPREA CARE VA INTRA IN ISTORIE.
  RUSINE ALOR NOSTRI.

 7. D-le presedinte, in teritoriu exista un zvon legat de marirea normei de hrana cu 4 lei/ zi, marire ce se va aplica la salariul din luna martie. E adevarat?

 8. Sa ne explice si noua mj cum o lege f. clara poate fi aplicata si interpretata intr-un mod diferit,cu toate ca toti facem parte din siguranta si aparare nationala.

 9. acelor doua (editat) sa le dea cine stiu eu,(editat)… UE,si banii mei din ziua asta,toooooata viata lor,care sper sa fie rezonabil de scurta!!! in sistem ma refeream….sau???

 10. Ziua aproape ca s-a sfarsit,nu a aparut nici o reactie din partea mj.Haideti sa nu ii mai lasam noi sa astepte.Huaaaaaaa!!!!!!!

 11. Felicitari celor doi presedinti de sindicate care se sbat pentru drepturile noastre ,daca nu se vrea iesim in strada..,nu sepoate atata indiferenta celor de la M.J. respectiv cele doua” distinse doamne”!!!

 12. Sunt impotriva deoarece asa au ramas setati! Nu-si dau seama, sau mai bine zis refuza sa creada ca cei care au propus aceste „taieri si economii la buget” o faceau ca sa fure si azi platesc pt asta. Nu-si dau seama sau ignora faptul ca in curand vor raspunde pentru aceste nedreptati! Nu-si dau seama sau refuza sa creada ca DNA va ajunge si la nivelul lor si vor plati! De unde atata inversunare in acordarea de drepturi legale decat izvorata din interese obscure! „Dar fiecare pasare pe limba ei piere!” Oricum nu trebuie sa lasati sa scoata un ordin cum vor ei…trebuie actionat altfel vom avea un drept suprimat din nastere si mult mai mari tensiuni in randul personalului…chiar nimeni nu mai poate fi dus cu zaharelul si nu mai poate privi cum la altii se poate si la noi nu!

 13. [quote name=”RADU HILOHE”]Am mai precizat de multe ori in comentariile mele,ca cei de la M.J. nu mai pot de problemele din sistemul penitenciar.
  Au o tactica de a tot programa intilniri si iar sedinte care nu se concretizeaza in absolut nimic.
  Ce tot stam ca viermii in untura si nu trecem la actiuni radicale si chiar la oprirea spontana a activitatii in unitati.
  Evitam iesirea in presa de teama de a nu fi trimisi pe la parchete.
  Este clar /daca nu reactionam imediat la bataia de joc si pasivitatea M.J.-ULUI, pierdem teren pe zi ce trece.
  Toti spunem sa reactionam conform legii-dar cu astea nu tine.
  BEX-UL SNLP-ULUI SA TREACA IMEDIAT LA LUAREA UNOR MASURI FARA PRECEDENT.
  Sa uzam de caile pe care le avem la indemina/daca nu la actiuni fara precedent,ne-am saturat de promisiuni fara efect.
  Vom iesi in presa si vom spune lucrurilor pe nume.
  Teama ,frica si amenintarile au pus stapinire pe noi de o buna perioada buna de timp.
  Mai ramine sa ne puneti catuse la maini,caci botnite avem de mult.
  Trimiteti trupele speciale peste noi sa ne ridice cu dubele ptr. ca ne cerem drepturile.
  Rog moderatorul site-ului sa lase acest comentariu asa cum a fost postat,fara nici cea mai mica urma de cenzura .[/quote]
  RADULE, CE PRESA, NICIO PRESA.REFUZ GENERALIZAT DE MUNCA SUPLIMENTARA.SA VEDEM PE CINE BAGA IN SERVICIU.

 14. ce se aude ne mai dau bani pe simbata si duminica sau am devenit niste fraieri alti au luat deja M.A.I MULTUMESC

 15. Hai pe ei pe mama lor…!!! 😳 😳 😳 😳 😳 reeditarea :”iesi afara j.v.a ordinara…

 16. Nu se mai poate in acest fel, suntem tratati ca niste sclavi pe plantatia lor. vreau sa intreb pe domnii de la directia economica si directia resurse umane din mj de ce ei primesc sporul de 30% la fel ca noi cei care lucram cu detinutii? Chiar nu le este rusine sa primesca niste drepturi la care nu au dreptul? Vezi cazul de la MAI.
  Va sustinem in demersurile pe care le veti decide.

 17. singura solutie la cele intimplate la MJ. este una si singura daca nu se respecta ordinul MAI, protestul pentru a ne face auziti de aceste distinse doamne care nu vor sa inteleaga cuvintul familie pe care banuiesc ca nu o au si nu stiu cum e sa stai departe de cei dragi sambata cind toata lumea merge la parinti, gratar ,piscina etc,iar duminica la rugaciune, odihna si altele.OARE CHIAR SUNTEM ULTIMI OAMENI DIN TARA ASTA ,CIT MAI SUPORTAM BATAIA DE JOC A CELOR CARE NE CONDUC.felicitari celor doi presedinti de sindicate care se zbat pentru drepturile celor de la operativ.RESPECT pentru STEFAN si COSMIN.prin voi mai vedem si noi luminita de la capatul lumii.

 18. Cine sunt cele (NE)distinse doamne care vor sa ne prejudicieze? Au nume si prenume? Sa stim numele cui il vom scanda ca fiind un simbol al nemerniciei si prostiei urcate pe cele mai inalte culmi ministeriale.
  Plangeri penale impotriva acestor impostoare pentru abuz in serviciu si schimbarea imediata din functiile detinute.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)